2016. július 2., szombat

Gyereksarok 189.


Max Lucado: Panchinello sorozataÍrta: Max Lucado
Illusztrálta: Sergio Martinez
Kiadó: Keresztyén Ismeretterjesztő Alapítvány, 2007
Oldalszám: 32

A könyvsorozat két főszereplője Panchinello, a famanó és Éli, a faragómester, aki a kis manót és társait kifaragta. Az amerikai író meséi alapvető emberi értékekről és önismeretről szólnak Sergio Martinez csodás illusztrációival.


A sorozat kötetei:
1. Értékes vagy
2. Különleges ajándék
3. Enyém vagy!
4. Zöld orr
5. A legnemesebb
6. A legszebb ajándék

A rövid, szívhez szóló meséket ajánljuk óvodásoknak és kisiskolásoknak egyaránt. 


Értékes vagy
Az apró, fából készült emberkék, a foltmanók, nap mint nap ugyanazt teszik: arany csillagokat vagy szürke pontokat ragasztgatnak egymásra. A csinosak és jóvágásúak, azaz, akik simára csiszoltak és szépen festettek, csillagot kapnak.
A különleges képességekkel rendelkezők szintén. De akik kevesebbre képesek vagy akikről néhány helyen lepattogzott a festék, bizony csak szürke pontra számíthatnak. Pancsinelló is ilyen volt.

Max Lucado szívet melengető meséjében Éli, a fafaragómester segítségével Pancsinelló felismeri, hogy milyen értékes - függetlenül attól, hogy a többi foltmanó mit gondol róla.
Különleges ajándék

Egy reggel a famanók arra ébredtek, hogy mindannyian ajándékot kaptak. Az ajándék tökéletes volt, mindenki azt kapta, amit szeretett: Pancsinelló kalapácsot, Lúcia festéket és ecsetet, Henrik, a pék fakanalat.
Mit kezdenek vele?
Míg felismerik, mit is jelentenek az ajándékok, megtanulják Élitől, a fafaragó mestertől, hogyan segíthetnek egy bajba jutott famanó családon.

Enyém vagy!

Dobozok és labdák. Színesek és szépek.
Most minden famanó ezt vásárolja. Mindenki, kivéve Pancsinellót.
De ő sem akar lemaradni, belenyúl hát a zsebébe. Mindent megtesz - bármibe is kerül -, hogy megszerezze, ami másoknak már megvan, s nem gondol arra, mekkora árat kell érte fizetnie.

Éli, a fafaragó mester figyelmezteti:
"Értékes vagy! Nem a miatt, amid van, hanem a miatt, mert az enyém vagy!"

Zöld orr

A famanók hiúak, nincsenek megelégedve a saját külsejükkel... Ezért zöldre festik orrukat.
Miért akarja mindenki zöldre festeni az orrát?
Pancsinello először nem érti, miért akarnak a többiek mind egyformák lenni, ha egyszer Éli, - a tervező Mester - mindenkit direkt különbözővé formált? Azt mondja neki Éli, hogy ennek külön célja volt, ő direkt egyedinek tervezte őket. Panchinello mégis úgy érzi, jobb lenne, ha ő is olyan lenne, mint a többiek.
Mit tegyen? Ő is álljon be a sorba? Fessen inkább magának ő is zöld orrot?
Ahogy leszokik arról, hogy rendszeresen meglátogassa Élit, a festett orr már nem is tűnik olyan butaságnak...
A történet arra tanít, hogy milyen veszélyes, ha megpróbálunk mindig együtt haladni a legújabb divattal és hóborttal.

A legnemesebb

A történet ismét egy nagyon "húsbavágó" komoly témával foglalkozik, amely a hírnév, illetve a "Na, ki a jobb?" üres, öntelt versengésről.
Bess Stovall híres, amióta csak megszületett. Amikor a kis famanók között él, ő a legjobb. Ki ne akarna csatlakozni az ő "Csodálatos Famanók" Klubjához? Csak egy feltétel van: csak olyan Famanó csatlakozhat ehhez a különleges klubhoz, aki juharfából készült. A legjobb minőségi fából a legjobb erdőből!
Pncsinelló fűzfából készült,... ezért ő nem csatlakozhat a klubhoz. 
"A fűzfa egy nagyon rossz minőségű fa" - mondta Bess. Senki sem akar ilyen manó lenni. Mindenki lenézi Pancsinellót, még Lucia is aki a legjobb barátja.
Éli - a fafaragó mester - elmagyarázza Pancsinellónak, hogy ő mennyire egyedi és különleges. Hiszen ő, a Mester választotta ki még a fát is, amiből ő készült.
Pancsinelló ezután az egész falut meglepi, hogy valóban ő milyen egyedi és különleges!

A legszebb ajándék

A sorozat utolsó kötetében Manófalva lakói a közelgő nagy ünnepre, az Alkotó-napi fesztiválra készülnek. Az Előadói Fesztiválra - ahol mindenki bemutatja az ajándékát -, mindenki lázasan készül! Van, aki toronymagas csoki tortát készít, de van, aki énektudásával akarja elkápráztatni a Mestert.
Pancsinelló valami igazán nagy és káprázatos ajándékot akar készíteni Élinek, a fafaragó Mesterének.
Míg barátainak jobbnál jobb ötletei vannak, neki magának semmi nem jut az eszébe.
Hogy hogyan sikerül mégis neki kiötlenie a legszebb ajándékot? - ez kiderül a sorozat befejező kötetéből.

(Forrás: http://olvasovanevels.gportal.hu/)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése