2016. június 10., péntek

Orit Gadali: Nóra, a gondolatolvasó

Írta: Gidali, Orit
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 32

Nóra egy napon azzal jön haza az oviból, hogy egy fiú kicsúfolta. A mamájától kapott varázspálcával, azonban hirtelen látni kezdi, amit az emberek mondanak, és azt is, hogy igaziból mit gondolnak.

A gyermekkönyv – akárcsak a Palkó - a kiközösítéssel, csúfolódással foglalkozik, csak éppen másfelől közelíti meg a témát: Nórát csúfolják, de a mamája megtanítja neki, hogy erre nem a düh és elkeseredettség a jó válasz, mert az még inkább kirekeszt minket, hanem a másik valódi érzelmeinek megértése. Aki csúfol, az valójában nem tudja elmondani, amit szeretne. Őt is bántja valami – talán éppen az, hogy nem tudja magát kifejezni, ezért bánt mást. Nagyon jó, ha ezt tudja egy gyerek – kérdés, hogy elvárható-e, hogy tudja is alkalmazni. De talán elég, ha érzi, elfogadja ezt a tényt, és akkor nem fog csuklóból visszavágni és bosszút állni.

A szülőknek is tanulságos ez, hiszen sokszor a saját gyerekünk fejezi ki nem megfelelően a negatív érzéseit. Ilyenkor jobb a tiltás helyett a probléma gyökerét kutatni. A Palkó-Lenka páros után olvasva a könyv érezhetően direktebb, nem irodalmi megformáltságú, a mese inkább a témára aggatott ruha, mint magától értetődő forma. Ugyanakkor mind a két könyvet sokszor le lehet venni a polcról: a Palkót a képek és a szöveg egysége, szépsége miatt is, a Nórát a téma fontossága miatt.


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése