2016. június 27., hétfő

Milyen a jó mese?

Közel 2500 szülő vett részt egy mesekutatásban, ahol arra keresték a választ, hogy mit várnak a mesétől, mit tartanak jó mesének. Érdekes, olykor meglepő eredmények születtek…
Nem fontos, hogy vicces legyen!
Ha előzetesen kellett volna a jó mese jellemzői között sorrendet felállítanom, valahol a lista első felében írtam volna fel, hogy a jó mese vicces. Ezzel szemben csupán a válaszadók 5%-a tartotta fontosnak ezt a szempontot.
A jó és a rossz harca
A szülők szerint a jó mese legfontosabb jellemzője az, hogy értékrendet tanít a gyermeknek. A jó mese a jó és a rossz, az igaz és a hamis harcáról szól, melyben a pozitív hős mindig győz. A jó mese fejleszti a gyermeke ítélőképességét, igazságérzékét.

Élményeket! Közösen!
A második legfontosabb szempont a választásnál, hogy a mese közös élményt nyújtson gyermeknek és felnőttnek egyaránt. A szülők vágynak rá, hogy együtt lehessenek gyermekükkel. Régen a család sokkal inkább együtt töltötte az idejét, közösen dolgoztak, közösen pihentek. Ma a család minden tagja másfelé indul reggelente, a felnőttek munkába, a gyerekek óvodába, iskolába. Talán csak a gyermek életének első évei azok, ahol az anyák átélhetik a szoros összetartozás élményét.

Elérheted a céljaid!
Majdnem ennyire fontos, hogy a mese kitartásra tanítsa a gyermeket. A jó mesében nem hullik a főhős kezébe azonnal a nyeremény, azért előbb meg kell dolgozni, küzdeni kell: ki kell állni a három próbát, le kell vágni a sárkányt, vagy le kell győzni önmagunkat. A jó mese megtanít rá, hogy céljaink eléréséért tennünk kell.

Fejlesszen!
Szintén fontos, hogy a mese fejlessze a gyermek képességeit, ezek közül legtöbben a szókincs és a fantázia erősítését említették meg.

(Forrás: http://olvasovanevels.gportal.hu/)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése