2016. június 9., csütörtök

Agnes Lacor: Lili


Írta: Lacor, Agnes
Fordította: Szabó T. Anna
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 24

A Csimota tolerancia sorozatának legújabb részében egy kisfiú mutatja be kishúgát, aki Down-szindrómás. Lili más mint a többiek: "holdvilág az arca, mandula a szeme.", sok idegen kényelmetlenül érzi magát a jelenlétében, pedig ha tudnák hogy milyen gyönyörű virágokat szed, milyen szépen fest... és hogy ő ölel a legjobban a világon!
A városban járva, a tömegközlekedésen utazva, esetleg az ismerősök között töltött idő alatt akadhat olyan alkalom, hogy gyermekünk kíváncsian megkérdezi tőlünk, hogy miért olyan más az a kislány vagy kisfiú. A mesekönyv első pillantásra egyszerű nyelven megírt, ám valójában rengeteg sűrítéssel dolgozik. Olyan érzésekbe enged bepillantást, amit csak az érintett családok élhetnek át: Lili különleges szeretetreméltóságát, az idegenek megrökönyödésével való szembesülést és az Anya örömét, illetve az elutasítás miatti bánatát. Igaz és szívhez szóló történet az elfogadásról. Nagyobb ovisoknak, kisiskolásoknak ajánljuk.

 „Ajánlom ezt a könyvet minden szülőnek, aki úgy gondolja, hogy a világ nem tökéletes. Hiszen bármennyire törekszünk, hogy minden az álmaink, elképzeléseink szerint történjen, sokszor másképp alakul életünk. Minden 600 élve születésből egy gyermek Down-szindrómával jön világra. Fogadjuk el őket, hiszen egy sosem remélt, új „színt” hoznak életünkbe, amelyet ha elfogadunk, sokkal boldogabb életet élhetünk. Az érintett családok boldogsága nagyban múlik a környezetük reakciójától. Talán ez a kis könyvecske, amelyet felolvasunk gyermekeinknek, megtanít minket a „mongol” emberek szeretetére.” (Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke) 


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése