2016. május 23., hétfő

Magyar népmesék a család minden tagjának

A mesék az idők kezdete óta az ember kísérőjének számítanak. Létük és az aktualitásuk vitathatatlan.
Hátterébe beleérezzük az emberi kultúra ezernyi emlékképét, ezért tarthatjuk a mesét, „örök” műfajnak. Szerencsére napjainkban egyre többen munkálkodnak azon, hogy az ősi mesekincset „életben tartsák”. A küldetésük nem könnyű, hiszen a médiából folyamatosan áradó, mindent leromboló, felrobbantó, félig ember és félig robot rajzfilmhősökkel kell harcolniuk a „mesefogyasztók” kegyeiért.
Ma már egyre több olyan kiadvány jelenik meg a hazai szerzők (pl. Csöpel Láma, Pressing Lajos) tollából, akik rávilágítanak arra, hogy mennyi titkos tanítás létezik egy-egy népmesénkben. Sőt, egyre több szakember (pl. Boldizsár Ildikó tevékenységének köszönhetően) használja a meséket terápiás célokra is.

2015 decemberében,  az Alexandra Kiadó jóvoltából egy felbecsülhetetlen értékű mesegyűjtemény jelent meg, ami a 100 magyar népmese címet viseli. A könyv valójában a „Magyar népmesék” sorozat teljes kiadása. A történetek valódi családi mesék, amelyek tökéletesen alkalmasak arra, hogy közelebb vigyék a gyerekekhez népmesei hagyományunkat. 
A Magyar népmesék sorozat 1977-ben született Mikulás Ferenc ötletéből. A Kecskeméti Filmstúdió vezetője és a sorozat rendezője, tervezője, Jankovics Marcell elhatározták, hogy az egyes epizódokban az adott tájegység népművészeti motívumait, viseletét és tájnyelvét jelenítik meg. A sorozat zenéjét, az autentikus népdalelemeket saját dallamokkal elegyítő Kaláka együttes írta. Az így létrejövő képi, zenei és szövegvilágnak köszönhetően a Magyar népmesék népszerűsége több mint három évtized múltán is töretlen.
A 100 magyar népmese című kiadvány remek eszköz ahhoz, hogy mindenki elindítson otthon egy „minden napra egy mese” programot a család minden tagjának nagy örömére.
(Forrás: gondola.hu; http://olvasovanevels.gportal.hu/)0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése