2016. május 22., vasárnap

Grimm: Kedves Roland 

Még alsós általános iskolás lehettem, amikor utoljára konkrétan a magam kedvére olvastam mesét. Most, felnőtt fejjel, közel a 30-hoz, ismét kedvem volt meséket olvasni. Az egyik a Grimm testvérektől: Kedves Roland című mese volt.


Ismertem már korábban is már ezt a mesét felületesen, de most értettem meg a konkrét mondanivalóját.

 A legújabb kutatások eredményei szerint az, hogy hogyan tud boldogulni az ember az életben, leginkább a személy érzelmi intelligenciájától függ. Az érzelmi intelligencia megszerzésének alapvető feltétele, hogy a gyermek érzelmi biztonságban nőjön fel. Érzelmi biztonságot pedig csak a megfelelő emberi kapcsolatok nyújthatnak.  
A gyermek életében a mese nagyon fontos szerepet tölt be. Segíti a számára túl bonyolult világban történő eligazodást, az élete során felmerülő problémák megoldásának megtalálását, ezenkívül útmutatóul szolgálhat erkölcsi kérdésekben, fejleszti képzeletét, elvarázsol, valamint kiválóan szórakoztat.
A mesék között igen különleges helyet foglalnak el a Grimm testvérek által gyűjtött és lejegyzett népmesék.

Rövid története
A Kedves Roland című mese elején egy leányt ismerhetünk meg, akit a mostohaanyja meg akar ölni. Roland segítségével sikerül megmenekülni a halál elől, de itt még nem zárul le a történet hetedhét országra szóló lakodalommal. Az ifjú hazaindul a szüleihez, hogy az örömhírt bejelentse, a lány pedig kősziklává változva vár rá. Kedves Roland azonban amikor hazaérkezik, egy másik lány hálójába kerül, és elfeledkezik mátkájáról. Az elhagyott lány bánatában virággá változik, azt gondolja magában, csak eltapossa valaki. Egy pásztor leszakítja, és hazaviszi. Éjszakánként visszaváltozik lánnyá, kitakarítja a kunyhót és finom ebédet is fűz. Amikor a pásztor leleplezi, feleségül kéri, de a lány nem áll kötélnek. Kedves Roland közben esküvőre készül az új menyasszonnyal, kihirdeti, hogy minden lánynak énekelnie kell az ifjú pár tiszteletére. Amikor a virágból lett lány énekelni kezd, Kedves Roland felismeri benne igazi jegyesét.

Üzenete
Az elfeledett, megcsalt lányoknak tehát nem az a megoldás, hogy félreálljanak az útból, esetleg más férfihoz menjenek feleségül. A mese azt sugallja, hogy a férfiakat meg kell tanítani arra, hogy a „szívükkel lássanak”, hogy különbséget tudjanak tenni igaz és hamis mátka között.

 (A bejegyzés megírásában segítségemre volt: http://olvasovanevels.gportal.hu/)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése