2016. május 6., péntek

Grimm: Holle anyó

Még alsós általános iskolás lehettem, amikor utoljára konkrétan a magam kedvére olvastam mesét. Most, felnőtt fejjel, közel a 30-hoz, ismét kedvem volt meséket olvasni. Az egyik a Grimm testvérektől: Holle anyó volt.


Ismertem már korábban is már ezt a mesét felületesen, de most értettem meg a konkrét mondanivalóját.

 A legújabb kutatások eredményei szerint az, hogy hogyan tud boldogulni az ember az életben, leginkább a személy érzelmi intelligenciájától függ. Az érzelmi intelligencia megszerzésének alapvető feltétele, hogy a gyermek érzelmi biztonságban nőjön fel. Érzelmi biztonságot pedig csak a megfelelő emberi kapcsolatok nyújthatnak.  
A gyermek életében a mese nagyon fontos szerepet tölt be. Segíti a számára túl bonyolult világban történő eligazodást, az élete során felmerülő problémák megoldásának megtalálását, ezenkívül útmutatóul szolgálhat erkölcsi kérdésekben, fejleszti képzeletét, elvarázsol, valamint kiválóan szórakoztat.
A mesék között igen különleges helyet foglalnak el a Grimm testvérek által gyűjtött és lejegyzett népmesék.

 

A Holle anyó mese főszereplőjét, akit mostohaanyja az édeslányával ellentétben mindig mellőz, végül arra kényszeríti, hogy ugorjon egy kútba egy elvesztett orsóért. A kút világában, ami ugyanakkor a felhők felett van, több próbát kell kiállnia. Például meg kell ráznia egy érett almákkal teli almafát, és ki kell szednie egy kész kenyeret a kemencéből, mielőtt az megégne. A lány természetesen mindkettőt megteszi. Végül találkozik Holle anyóval, egy „hosszú fogú öregasszonnyal”.
A lány elszegődik mellé szolgálónak, és mindenekelőtt a dunnákat kell kiráznia, aminek következtében a földön hó hullik. Egy idő után a lány az elbocsátását kéri, ekkor Holle anyó bőséges aranyesővel jutalmazza meg. A lányt hazatérésekor a kakas üdvözli: ”Kukurikú! Aranyos lányunk hazatért!”.

Ezt látva a csúnya és lusta mostohatestvér elindul ugyanazon az úton, de megbukik a próbákon, és ahogy az várható, a szolgálatát is elégtelenül végzi el. Holle anyó ezért elbocsátja, és büntetése az élete végéig ráragadó szurok lesz.

A mesebeli jó kislány nem azért segített a fán és a kemencén, mert hasznot remélt a munkájától, hanem mert segítőkész természetű volt. Ösztönösen hangolódott rá a szerencsére, szorgalma révén pedig elnyerte jutalmát.
Az idős nő változatos nehézségű feladatok elvégzésére bíztatja őket. Hogy mire megy ki a játék, az csak akkor derül ki,amikor a lányok átmentek a vizsgán. Az idős hölgy ugyanis az élet maga. Egy személyben a négy évszak, az összes kihívás és jelentéktelennek látszó apróság.

Holle anyó a tündéri igazságtétel meséje. A jóság elnyeri jutalmát,a rosszaság pedig méltó büntetését. A szerencse idős úrnője számon tartja apró szolgálataikat, s rajtunk múlik, hogyan állunk helyt.

Tanításának lényege, hogy sok apró,fárasztó élményen vezet az út a jó hírnévhez és a szerencséhez.

 (A bejegyzés megírásában segítségemre volt: http://olvasovanevels.gportal.hu/)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése