2016. április 4., hétfő

Mi a mese?

A mese kútfő, az ember életében az első csoda, amivel találkozik. Az esti lefekvés csendje tárja elénk azt a varázslatos világot, amely mindig úgy kezdődik, hogy: Egyszer volt, hol nem volt… - és megnyílik egy hihetetlen világ az Óperenciás tengeren is túl, ahol mindig győz a jó, ahol nincs lehetetlen. Biztonságot nyújt szüleink, nagyszüleink hangja még akkor is, ha megjelenik a gonosz.

A mese az a kút, amelyből első tiszta csepp vizünket isszuk. Elkísér egész életünkön át, elkísérnek a történetek, amelyben olyan népi figurák szerepelnek, mint: tündérek, koboldok, manók, szörnyek, óriások, beszélő állatok, s persze történnek velük mindenféle varázslatok is. 

A mese valószerűtlen elemekkel átszőtt történetekben, képzeletbeli térben és időben lejátszódó eseményeket ábrázol, s e közegben természetes a csoda. A valós világot képviselő mesefigurák, mint amilyen legkisebb fiú, az öreg király, az özvegyasszony, az okos lány – legtöbbször képzeletbeli hősökkel: sárkányokkal, óriásokkal, boszorkányokkal viaskodnak. De akármennyire is képzeletbeli a mese, a jó mese egy valaminek mindig megfelel: az igazságnak. A szereplők élesen elkülönülnek jókra és rosszakra, a végkifejletben mindig diadalt arat a jó, a rossz pedig elnyeri méltó büntetését. 

A mese formája szerint lehet verses, prózai, műfaja szerint tündérmese, tréfás mese, állatmese, csalimese, hazugmese. Legyen ilyen vagy olyan, ha jó, akkor biztosan elmondható, hogy segít minden korosztály fejlődésében, mert érzelemmel teli, s mert megnyitja a képzelet határtalan világát.

(Forrás: http://olvasovanevels.gportal.hu)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése