2016. április 2., szombat

Gyereksarok 176.1-3 évesek állatmeséiAz állatmesékben az állatok az emberrel egyenrangú módon gondolkodnak, cselekszenek és beszélnek. Ezt a nélkül teszik, hogy a „csoda” érzetét keltenék. Ezek a mesék erkölcsi igazságok, életbölcsességek, társi fonákságok elmondására szolgálnak. Gyökereik az állatmítoszokig nyúlnak vissza. Az állatmese hősei emberi tulajdonsággal felruházott állatok. Az ember csak mellékszereplő ezekben a mesékben. A legkedveltebb állatmesehősök: a medve, a róka, a farkas, a kakas, a nyúl. 
A kortárs gyermekirodalom állat-témájú képeskönyveit már a legkisebbek – 1-3 évesen - is szívesen nézegetik, tanulják meg neveiket a beszédtanulás során, s a róluk szóló rövid kis meséket kíváncsian és örömmel hallgatják. Gondoljunk csak a már klasszikusnak számító Szutyejev Vidám meséire, melyet már kétéves kortól mesélhetünk.(képre kattintva olvashatjuk)
A könyvek formai követelményei:


Az első képeskönyvek

Az egész piciknek a nagyobb rajzú, az egy oldal - egy kép-formátumú, pici alakú könyvecskék, az úgynevezett tárgy-képeskönyvek valók. Legelső darabnak célszerű olyat választani, ami mosható, és akár a vízbe is beviheti a baba, vagy vastag, kemény kartonból készült, mert előszeretettel fogja a szájába venni, kóstolgatni vagy éppen tépdesni. A választásnál oda kell figyelnünk arra, hogy a képek jól definiált, egyszerű, élénk színű rajzok legyenek. A kicsik jobban szeretik a stilizáltabb formákat, rajzokat, mint a fotókat.

Érdemes átlapozni a könyvet és megnézni, milyen tárgyakat ábrázolnak a képek: lehetőleg olyan dolgok legyenek benne, amik könnyen felismerhetőek, megnevezhetőek, és a valóságban is meg lehet mutatni gyermekünknek. A labdát, babát, házat, virágot és hasonló rajzokat hamar felismeri, és egy-másfél éves kora után ezek lesznek majd az első szavai. Együtt lehet „tanulni” vele: megkérve, mutassa meg a könyvben, hol a ház, a busz, a boci, és amikor megteszi, nagyon nagy dicséretet érdemel, had legyen magára büszke a kicsi.

Amikor elkezd beszélni

A következő kategória a cselekvő-képeskönyvek, amikor olyan képet lát a lapokon a kicsi, ahol valami történik is: a baba játszik, a maci felhúzza a zokniját, Peti fésülködik. Az a jó és megfelelő könyvecske, melynek oldalain nincs sok történés, és melyet maga is jól tud lapozni. A leporelló-képeskönyvek ugyan játszani jók, de az egy-másfél éves gyermek még nehezen lapozza. Ugyanúgy fontos a könyv tartóssága, hiszen a baba ekkor épp a felfedezős-szétszerelős kreatív korszakát kezdi el élni…
Mesélnünk kell a képről, lehetőleg minden alkalommal ugyanúgy. Hagyni kell, hogy utána ő is mutogasson, és ha akar, lapozzon is. Az együttes élmény csak növeli a baba motivációját a következő alkalomra.
Érdemes egy helyet vagy időpontot kiválasztani, ami mindig a mesélésről szól – például az esti lefekvés előtt. Lehet az édesanya ölében nézegetett könyvecske az elalvás előtti szertartás egyik része. De más napszakban is lehetőséget kell adni a nézegetésére, a kicsi had vegye elő akkor, amikor ő szeretné a kedvenc könyvét.
Az olvasás és a könyv tiszteletének kultúrája épp ezekben az időkben alapozódik meg, legyen számára élmény, és semmiképp ne legyen kötelező.

3-6 éves korig
Képeskönyvek kisóvodásoknak
A legszebb és legkedvesebb mesék korszakának kezdete ez. A 4-5 éves gyerekek nagyon szívesen hallgatják, nézegetik és élvezik akár a folytatásos történeteket, például Janikovszky Éva, Lázár Ervin vagy Csukás István meséit. Nézegetésre az Anni-Panni típusú könyvek ajánlhatók, vagy azok a lexikon-szerű könyvek, amelyek a gyermek számára érdekes új információkat tartalmaznak.
Itt a legfontosabb a sok illusztráció, és az egyszerű, kevés szóval történő meghatározás. Fontos, hogy minden szót megértsen a gyermek, különben elmegy a kedve az új ismeretek szerzésétől. Ebben a korban már adhatunk a kezébe vékonyabb lapú könyveket is, szeretik például a kihajtogatós, kihúzós, mozgatható oldalakat.

(Forrás: http://olvasovanevels.gportal.hu)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése