2016. április 8., péntek

Grimm: A palackba zárt szellem

Még alsós általános iskolás lehettem, amikor utoljára konkrétan a magam kedvére olvastam mesét. Most, felnőtt fejjel, közel a 30-hoz, ismét kedvem volt meséket olvasni. Az egyik a Grimm testvérektől: A palackba zárt szellem volt.


Ismertem már korábban is már ezt a mesét felületesen, de most értettem meg a konkrét mondanivalóját.

 A legújabb kutatások eredményei szerint az, hogy hogyan tud boldogulni az ember az életben, leginkább a személy érzelmi intelligenciájától függ. Az érzelmi intelligencia megszerzésének alapvető feltétele, hogy a gyermek érzelmi biztonságban nőjön fel. Érzelmi biztonságot pedig csak a megfelelő emberi kapcsolatok nyújthatnak.  
A gyermek életében a mese nagyon fontos szerepet tölt be. Segíti a számára túl bonyolult világban történő eligazodást, az élete során felmerülő problémák megoldásának megtalálását, ezenkívül útmutatóul szolgálhat erkölcsi kérdésekben, fejleszti képzeletét, elvarázsol, valamint kiválóan szórakoztat.
A mesék között igen különleges helyet foglalnak el a Grimm testvérek által gyűjtött és lejegyzett népmesék.

A Palackba zárt szellem története azzal kezdődik, hogy a szegény ember mindent szeretne megadni egyetlen fiának. Mivel gyengének tartja a fizikai munkához, sokáig gyűjtögeti a pénzecskéjét, hogy taníttatni tudja.

Azonban az a pénz amit éveken keresztül kuporgatott, nem elég ahhoz hogy a fiú elvégezze az iskolát. Hazamegy hát, és megpróbálja hasznossá tenni magát, de mindig szembesül apja lekicsinylő magatartásával.

Üzenete 
 A gyermek azért leli örömét ebben a mesében, mert a mese végén a fizikailag gyenge, lenézett fiú túljár a félelmetes szellem eszén, győzedelmeskedik rajta és elnyeri apja megbecsülését. Fontos hogy a mesében nem egy felnőtt, hanem egy óriás jár pórul. A gyermek örül, hogy túljárhat a felnőttek eszén, de szorongással is tölti el, ha biztonsága ilyen könnyen rászedhető emberekre van bízva. Mivel azonban a szellem képzeletbeli alak, gondolatban a nélkül fantáziálhat arról, hogy legyőzi őket, hogy a szüleivel való kapcsolatát ez az érzés veszélyeztetné. 

 (A bejegyzés megírásában segítségemre volt: http://olvasovanevels.gportal.hu/)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése