2016. április 24., vasárnap

Grimm: Hamupipőke

 Még alsós általános iskolás lehettem, amikor utoljára konkrétan a magam kedvére olvastam mesét. Most, felnőtt fejjel, közel a 30-hoz, ismét kedvem volt meséket olvasni. Az egyik a Grimm testvérektől: Hamupipőke volt.


Ismertem már korábban is már ezt a mesét felületesen, de most értettem meg a konkrét mondanivalóját.

A legújabb kutatások eredményei szerint az, hogy hogyan tud boldogulni az ember az életben, leginkább a személy érzelmi intelligenciájától függ. Az érzelmi intelligencia megszerzésének alapvető feltétele, hogy a gyermek érzelmi biztonságban nőjön fel. Érzelmi biztonságot pedig csak a megfelelő emberi kapcsolatok nyújthatnak.  
A gyermek életében a mese nagyon fontos szerepet tölt be. Segíti a számára túl bonyolult világban történő eligazodást, az élete során felmerülő problémák megoldásának megtalálását, ezenkívül útmutatóul szolgálhat erkölcsi kérdésekben, fejleszti képzeletét, elvarázsol, valamint kiválóan szórakoztat.
A mesék között igen különleges helyet foglalnak el a Grimm testvérek által gyűjtött és lejegyzett népmesék.

A Hamupipőke azokról a gyötrelmekről és megaláztatásokról szól, amelyet a testvérféltékenység okozhat egy gyermeknek. A kislány korán elveszti édesanyját, az édesapja új asszonyt hoz a házhoz. A mostohaanyával együtt új testvéreket is kap, akik folyamatosan gyötrik, rongyokban járatják és a legpiszkosabb munkákat is vele végeztetik. Végső megpróbáltatásként, amikor szeretne elmenni a többiekkel a bálba, mostohaanyja elé önti a hamuval összevegyített magokat, és azzal bízza meg, hogy válogassa szét őket.
Hamupipőke a remény ereje. Anyja meghalt, apja új asszonyt hoz a házhoz. A szépséges Hamupipőke kénytelen elviselni mostohatestvérei gonoszságait. A tűzhely előtt a hamuban kell aludnia. Ő azonban nem adja fel a reményt. Apjától kér egy ágat, melyet elültet anyja sírján. Az ág csak nő és nő és vele együtt nő Hamupipőke reménye is. Minden válságban benne rejlik az új kezdete. Hamupipőkéhez hasonlóan mi is magunkban hordozzuk problémáink megoldását mindaddig, amíg hallgatunk érzéseinkre és szükségleteinkre.

A „Hamupipőkében az Ödipális – probléma mellett a kivetítésnek is tanúi lehetünk: itt már nem az anya az, akivel versengenie kell a lánynak; a vetélytárs immár a gonosz mostoha képében jelenik meg. Számos más mesében a fiúnak sem az apával kell megküzdenie, hanem a sárkánnyal; Ödipális félelmeit a fiú tehát a sárkányra vetíti.
Üzenete

Időnként minden gyermek féltékeny a testvérére, néha olyankor is, amikor nincs semmi oka rá. Nagyon ritkán fordul elő, hogy a szülők feláldozzák valamelyik gyermekük érdekeit, a többi kedvéért, mint azt teszi a gonosz mostoha a Hamupipőkében. Ugyan a Hamupipőke megpróbáltatásai egy felnőtt számára túlzásnak tűnnek, a gyermek, akit a féltékenység érzései magával sodornak úgy érzi, hogy vele is olyan gonoszak, őt is elnyomják, semmibe veszik, mint Hamupipőkét. Úgy érzi, őt nem sokra tartják a szülei, a testvéreit sokkal különbek látják nála, őket sokkal jobban szeretik. A gyermek számára, akit a féltékenység kínoz jelenlegi elkeseredett állapotában, nem jelent vigasztalást, ha azt mondjuk neki, majd ha felnő, ő is ugyanolyan ügyes lesz, mint a testvérei. Mivel a gyermek ebben nem talál megnyugtatást, a mese világán keresztül, fantáziaképekben kerekedik felül testvérein. A mese a valóra váló kívánságokról, a megalázott ember felemelkedéséről szól.

A Hamupipőke megtanít bennünket arra is, hogy amikor életünk kátyúba jutott, rendet kell tennünk magunk körül, szét kell választanunk az ocsút a hasznos magvaktól. A jó és a rossz megkülönböztetése reménytelen vállalkozás lenne segítőtársak nélkül. Aki nagyon szeretne valamit elérni, össze kell gyűjtenie saját erőtartalékait, s néha akkor is segítőtársakra talál, amikor nem is gondolta volna. ”A mese azt üzeni hát minden Hamupipőkének, hogy a döntő pillanatok előtt nem szabad megtorpanni, végére kell járni a dolgoknak. Minden lábra illik egy topánka.”

 (A bejegyzés megírásában segítségemre volt: http://olvasovanevels.gportal.hu/)


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése