2016. március 25., péntek

Kamaszok állat- és mágiairodalma

Állattörténetek

Varázsmese és mágia irodalmaEbben a korban a felszínes olvasást már kezdi felváltani az elmélyülő olvasás, az ifjúsági regényt fokozatosan felváltja a felnőtteknek szóló irodalom. Míg a fiúk kritikusabb és racionálisabb olvasók a lányoknál, valamivel jobban kedvelik a humoros, kalandos és erősen cselekményes könyveket, addig a lányoknál meglehetősen népszerűek az érzelmesebb történetek és a női írók művei.

A fiúknál és a lányoknál egyaránt a kalandregény illetve a fantasztikus irodalom a legnépszerűbb műfaj. A szerelmes regény a lányoknál a második, a fiúknál a verset megelőzve az utolsó előtti helyen szerepel.

MIT - MIÉRT

Kästner klasszikus Két Lottija mellett kisebb lányoknak nagyszerű első olvasásélményei lehetnek F. H. Burnett A titkos kert vagy A padlásszoba kis hercegnője című könyvei. Előbbiben egy durcás, elkényeztetett kislány tanulja meg a szeretet, az önfeláldozás fontosságát, utóbbi pedig arról szól, hogy egy nehéz sorsú kislány mennyire önzetlenül bánik másokkal, hiszen „egy hercegnőnek mindig béketűrőnek és jószívűnek kell lennie”.
Johanna Spyri főhőse Heidi, egy svájci kislány, aki a maga egyszerű jóságával, tiszta szívével nemcsak megállja helyét, hanem szeretetével és életörömével megváltoztatja maga körül az embereket.

Az állatokat kedvelő lányoknak Felix Salten Bambija jelenthet nagyszerű élményt, amely bemutatja az erdő szépségét, és megszeretteti olvasójával a természetet. Donászy Magda Csálé Kati című könyve az első világháború idején játszódik, és miközben a gyerekek a legnagyobb ajándékot várják haza: az édesapjukat, megismerjük azt a kort, amikor a gyerekek szemében még értéke volt egy otthon barkácsolt babának.

Jean Webster regényei, a Nyakigláb apó és a Kedves ellenségem kifejezetten lányos levélregények abból a korból, amikor az embe­rek levelüket borítékban adták postára, és az e-mailnek még híre-hamva sem volt. A Nyakigláb apó az árva Judyról szól, akit egy titokzatos úr vesz pártfogásába, a regény folytatásában pedig Sallie-nek a főiskola után egy egész árvaház igazgatójaként kell helytállnia. Fehér Klára Bezzeg az én időmben című könyve is a felnőtté válásról szól a második világháború küszöbén, ahogy egy kamasz szeme felnyílik a környező világra.

Lucy M. Montgomery fiatal hősnőjét, Anne Shirley-t sokan ismerhetik a népszerű tévéfilmsorozatból, azt azonban kevesen tudják, hogy Anne kalandjai könyvben nyolc kötetre rúgnak. A kedves szereplők, a kanadai Prince Edward sziget idilli környezete minden kislány tetszését elnyeri, talán csak az álmodozást nem szabad annyira túlzásba vinni, mert emiatt Anne-nek is sokszor meggyűlt a baja.

Szabó Magda ifjúsági regényei főleg lányoknak szólnak, a közismert Abigél mellett nagyszerű olvasmányok a Születésnap, a Mondják meg Zsófikának és az Álarcosbál is. Ezek a kötetek nagyon olvasmányosak, ugyanakkor a szépirodalmi művek értékével bírnak, amelyek gondolkodásra serkentenek, és tanulságul szolgálnak a fiatalok, sőt a felnőttek számára is. Gimnazista lányoknak pedig örök kedvencei Jane Austen vagy a Brontë nővérek művei. Austen legismertebb kötete a Büszkeség és balítélet, de Charlotte Brontë Jane Eyre-je is igazán népszerű a lányok körében.

Szerencsére most már hazánkban is egyre gyakrabban jelennek meg olyan könyvek, amelyek arra is alkalmasak, hogy a gyerekekkel értelmezni tudjuk a 20. század eseményeit. Lois Lowry a fiúknak és lányoknak egyaránt szóló Számláld meg a csillagokat című kötete és Anna Frank naplója mellett Morris Gleitzman Egyszer és John, Boyne A csíkos pizsamás fiú című regényei is gyermekszemmel mutatják be a holokauszt rémségeit, amelyek szülői segítséggel megértethetik a gyerekekkel, hogy miért kell küzdeni a hazánkban újult erővel felbukkanó antiszemitizmussal szemben.

(Forrás: http://olvasovanevels.gportal.hu/)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése