2016. március 3., csütörtök

Grimm: A halász meg a felesége

Még alsós általános iskolás lehettem, amikor utoljára konkrétan a magam kedvére olvastam mesét. Most, felnőtt fejjel, közel a 30-hoz, ismét kedvem volt meséket olvasni. Az egyik a Grimm testvérektől: A halász meg a felesége volt.


Ismertem már korábban is már ezt a mesét felületesen, de most értettem meg a konkrét mondanivalóját.

 A legújabb kutatások eredményei szerint az, hogy hogyan tud boldogulni az ember az életben, leginkább a személy érzelmi intelligenciájától függ. Az érzelmi intelligencia megszerzésének alapvető feltétele, hogy a gyermek érzelmi biztonságban nőjön fel. Érzelmi biztonságot pedig csak a megfelelő emberi kapcsolatok nyújthatnak.  
A gyermek életében a mese nagyon fontos szerepet tölt be. Segíti a számára túl bonyolult világban történő eligazodást, az élete során felmerülő problémák megoldásának megtalálását, ezenkívül útmutatóul szolgálhat erkölcsi kérdésekben, fejleszti képzeletét, elvarázsol, valamint kiválóan szórakoztat.
A mesék között igen különleges helyet foglalnak el a Grimm testvérek által gyűjtött és lejegyzett népmesék.

A halász meg a felesége című mesében a halász kifog egy keszeget, amely arra kéri, hogy dobja vissza a tengerbe. A halász így is tesz, majd hazamegy és elmondja a feleségének, hogy mi történt vele. Az asszony azonnal visszazavarja, hogy a putri helyett, amelyben laknak egy takaros kis házikót kérjen a haltól.
Teljesül a kívánságuk, ám egy hét múlva már kevesli az asszony a házat, kastélyra vágyik.
Ezt is megkapják a keszegtől, hanem azzal sem elégszik meg, azután királynő, császárnő, pápa majd végül Isten akar lenni a halász felesége. Hanem erre már megharagszik a keszeg és a régi putrit varázsolja vissza a telhetetlen házaspárnak.

Üzenete
A mese nemcsak arról szól, hogy a kapzsi, férjét is terrorizáló asszony elnyeri méltó büntetését. A halász is éppen olyan ludas s a történetben, mert az, hogy neki viszont nincsenek kívánságai, éppolyan egyensúlyvesztés, mint a felesége túlzott kívánságai. 

A mesékben nemcsak sikeres mesehősök vannak, hanem olyanok is, akiknek nem sikerül elérniük céljaikat. A mese nem ígéri nekünk azt, hogy mindig győzni fogunk, de ha kitartóan igyekszünk végigjárni utunkat, közelebb kerülhetünk önmagunk megismeréséhez, és lehetőségünk lesz életünkben megteremteni a harmóniát.


 (A bejegyzés megírásában segítségemre volt: http://olvasovanevels.gportal.hu/)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése