2016. február 27., szombat

Gyereksarok 171.

1-3 éves korszak fejlesztő könyvei

 
   12-18 hónapos korig
A baba elraktározza tapasztalatait és felhasználja ezeket a reakciói során; örömét leli a történetekben és a gondolkodtató játékokban.
   18-24 hónapos korig
A baba szókincse már több mint 50 szóból áll. Felismeri a környezetében lévő anyagokat és tárgyakat.
   24-36 hónapos korig
Már 200 szót ismer; a testi, szellemi és szociális készségei lendületesen fejlődnek, egyre önállóbb.
Fejlesztő könyvek (12-18 hónapos):
A Tapintós lapozó sorozat játékos élményt nyújt a kicsi gyerekeknek, miközben megtapintják és simogatják a könyv lapjain megjelenő tárgyakat, játékokat. Minden oldalon más és más tapintó felülettel találkozhatnak. A könyv bezárását a szép kivitelű díszkötő könnyíti meg. 
A lapozó izgalmas felfedezőútra hívja a kisgyerekeket. Fejlődik a kéz motorikus mozgása, a gyerek képzelőereje. A könyv serkenti a társas viselkedés fejlődését is. Az életkori sajátosságoknak megfelelő illusztrációkat láthatunk.
A 12 hónapos kisgyerekek már tudatosan és biztonsággal használják végtagjaikat, mozgáskoordinációjuk egyre fejlettebb, kíváncsiságuk élénk, és egyre jobban fejezik ki magukat. Az állatos ujjbújócska az önfeledt játék élményét nyújtja nekik.  
A könyvek jól előkészítik a mintha játékok világát. Mindegyikben másik állattal ismerkedhetnek meg az apróságok. A bábozás és a kedves versikék a kommunikációs készségüket fejlesztik, miközben játékosan megtanulják a hangutánzó szavakat és a hétköznapi dolgok megnevezéseit. Minden ujjbújócska a problémamegoldás újabb sikerélményét is jelenti.
A könyvek remek szórakozást kínálnak a kicsit idősebb gyerekeknek is, akik már szívesen játszanak el egymásnak vagy a felnőtteknek egy-egy történetet, jelenítenek meg társas helyzeteket.
Fejlesztő könyvek (18-24 hónapos):
Az első összefüggő történet a baba könyvtárában. Vidám, változatos, nagyszemű figurák.  A szemek mozognak, zörögnek. Részlet-gazdag illusztrációk, egyszerű történet.
A verses, ritmusos szövegei könnyen válhatnak a legelső versekké a kisgyermek életében. A kis kötet lehetőséget ad az örömre szülőnek-gyereknek egyaránt, hogy együtt mondogathatják, mozoghatják végig az együtt töltött könyvnézegetős időt.
Milyen érzés a tehén szőrét simogatni, és milyen a kocamama bőre, sima, érdes vagy puha? Próbáld ki! A könyv a tapintáson és vidám illusztrációkon keresztül ad választ a feltett kérdésekre. A valódihoz hasonló anyagú betétek a felfedezés élményét nyújtják. Miközben a kicsik játszva ismerkednek a háziállatokkal, kezük finom-motorikus mozgása és képzelőerejük is fejlődik. Tapintásélmény, játék és tanulás.
Fejlesztő könyvek (24-36 hónapos):
Egy 24 hónapos gyerek mindent tud, de főleg mindent tudni akar. A Játékos felfedező minden kötete alkalmat ad a kíváncsiság kielégítésére, a kipróbálás örömére, hiszen minden egyes oldalon kivehető, kihajtogatható - gondolkodást, problémamegoldást és a finommozgást segítő - feladatokat találnak a két évesek. A szép és változatos képek alatti mondatok a vidámságon túl a magyar nyelv szépségét, árnyaltságát tanítják. A melléknevek, főnevek, határozószók használatával észrevétlenül tanulnak a gyerekek bővített, pontos mondatokban beszélni, ami ebben a korban alakul ki. (Szomor Éva)
Nem véletlen, hogy a nyelv- és a beszédfejlődés szabályai szerint az állatok neve, az állathangok utánzása áll a legelső helyen. Az állatok megismerése, közelsége örömet okoz a gyerekeknek.
A Cikk-cakk lapozó sok humoros helyzetet rejt magában azzal, hogy a spirálosan összefűzött színes képeket a gyerekek kedvükre kevergethetik. Fontos, hogy már ebben az életkorban gondozzuk, fejlesszük a humor kifejezését és megértését.(Szomor Éva)
Egy 24 hónapos gyerek mindent tud, de főleg mindent tudni akar. A Játékos felfedező minden kötete alkalmat ad a kíváncsiság kielégítésére, a kipróbálás örömére, hiszen minden egyes oldalon kivehető, kihajtogatható - gondolkodást, problémamegoldást és a finommozgást segítő - feladatokat találnak a két évesek. A szép és változatos képek alatti mondatok a vidámságon túl a magyar nyelv szépségét, árnyaltságát tanítják. A melléknevek, főnevek, határozószók használatával észrevétlenül tanulnak a gyerekek bővített, pontos mondatokban beszélni, ami ebben a korban alakul ki. 


(Forrás: http://olvasovanevels.gportal.hu)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése