2016. február 4., csütörtök

1-2 éves korszak képeskönyveinek típusai

1-2 éves korszak képeskönyveinek típusai

 

Tartalom szerint:
A) Mesélő - A mesélő képeskönyvek már szövegesek. A család, a bölcsőde, az óvoda, a mindennapi élet eseményeit mondják el összefüggő képsorokban.  Ezekhez a mesélő is fűzhet olyan történeteket, elbeszéléseket, amelyek a gyerekekről szólnak. A mesélő képeskönyvekben több olyan játékos mese is található, mint Móricz Zsigmond Iciri-piciri című meséje. Ezekben a könyvekben nagyon fontos, hogy a kép és a szöveg egyenrangú, művészi értékű legyen. Ha ismeretterjesztő a könyv, akkor a képek a valóságnak megfelelőek, világos, logikus magyarázatúak legyenek. Ha szépirodalmi jellegű, akkor a gyermekirodalom értékes, irodalmi műveit jeleníti meg a rajzoló sok színnel, művészi játékossággal.
B) Keresgélő - Azok a képeskönyvek, amelyekben egy-egy oldalon több tárgy képe látható, a rendszerezés kialakulását segítik. Ezeket nevezzük  „keresgélő képeskönyveknek”. Ilyenek a baba ruháit, használati tárgyait, vagy az állatokat, a közlekedési eszközöket, az évszakokat és a napszakokat csoportosító lapozgatók.
Forma szerint:
A) Lapozó - A lapozó könyvek már az igazi könyvekhez hasonlítanak, de még vastagabb, sokszor lemosható lapokból készülnek. Esetenként a lapozó könyveket is felhasználják a csemeték játékukban, szállítják teherautón, az iskolába és a dolgozóba is mennek vele. 
B) Széthajtható
A széthajtható könyv átmenetet a játékeszköz és a könyv között. A gyerekek gyakran építenek belőle, járdának, kerítésnek, hídnak használják. A leporelló arra is alkalmas, hogy a szőnyegen ülve, guggolva, térdelve, hol közelebbről, hol távolabbról nézhesse, szemlélhesse a gyermek a képet. 

 

(Forrás: http://olvasovanevels.gportal.hu)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése