2016. január 23., szombat

Gyereksarok 166.

Eljött az összefogás ideje - Meghatározó, hogy ki mit olvas gyerekkorában

Fő célunk, hogy a magyar gyerekkönyvek visszakerüljenek a nemzetközi vérkeringésbe – mondta lapunknak Jeney Zoltán, a frissen létrejött Magyar Gyerekkönyv-fórum elnökhelyettese. A szervezet múlt heti alakuló ülése a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében rég látott seregszemle volt: a szakmai fórumhoz száztíz alapító tag, tizenkét gyerekkönyvkiadó és két társadalmi szervezet csatlakozott.
Minden szakmáról elmondható, hogyha partikulárisan ki is alakulnak műhelyek, ez korántsem biztosan van hatással az egész területre. De ha van egy szervezet, amelyen belül ezek a külön-külön létező kezdeményezések egymásra találnak, azaz összeköti őket valami, információkat tudnak cserélni egymással, az meghatványozza a lehetőségeiket az országon belül, vagy akár azon túl is” – mondta lapunk megkeresésére Jeney Zoltán elnökhelyettes a most alakult Magyar Gyerekkönyv-fórum kapcsán. A fórum létrejöttének fontos motivációja éppen az volt, hogy a magyar gyerekkönyv visszakerüljön a nemzetközi vérkeringésbe, ahonnan két évvel ezelőtt kiszorult. Az egyesület erre való tekintettel angol elnevezést is választott, ez a HUBBY – Hungarian Board on Books for Young People –, arra is utalva, hogy magáénak vallja az IBBY – International Board on Books for Young People –, azaz a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának céljait.
A múlt pénteken összejött alapító tagok között ott vannak a legjelentősebb magyar gyerekkönyvkiadók, szerzők, illusztrátorok, könyvtárosok, kritikusok, tanárok és tanítók – összesen száztíz alapító tag, tizenkét gyerekkönyvkiadó és két szervezet adta a nevét a fórumhoz. Voltak, akik nem tudtak eljönni, de aláírtak egy belépési szándéknyilatkozatot, így a fórum őket is alapító tagjai között tudja.
Olyan szakmai összefogás ez, amit nagyon régen tapasztaltunk utoljára. Most jutott el odáig az igény, hogy elég volt egyetlen hívó szó ahhoz, hogy összejöjjön egy színvonalas társaság. Mivel nulláról indult a szervezet, az elkövetkezendő fél év feladata a munka mechanizmusának kialakítása és egy jól működő szervezet felépítése lesz, illetve a nemzetközi vérkeringésbe való visszakerülés” – magyarázta Jeney.
Arról is beszélt, hogy a rendszerváltás után érezhető egy újfajta útkeresés és igény a könyvkiadás terén.
Ezekben az években teljesen piaci alapra helyeződött a könyvkiadás. Megjelentek a progresszív kiadók, más utakat keresve. Jobban figyelembe vették a nemzetközi trendeket a gyerekkönyvek készülése szempontjából is. Megtalálták azokat a grafikusokat, illusztrátorokat, akik most már az új generáció gerincét képezik. Mostanra elmondhatjuk, hogy a legtöbb kiadónak mind küllemét, mind tartalmát tekintve modern, igényes könyvei vannak. Nem lehet azt mondani, hogy korábban ne lett volna jó vagy színvonalas a gyerekirodalom, de mostanra lett sokszínű és progresszív” – fejtette ki.
Érdeklődésünkre, hogy mitől jó egy gyerekkönyv, Jeney arról beszélt, hogy a jó születésének igen sok útja van. Nagyon sok író azért fordul a gyerekkönyv felé, mert a gyermekének mesél. „Sohasem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a gyerekek olyan olvasók lesznek, amilyen könyveket a kezükbe adunk. Ha rossz vagy színvonaltalan könyvet kapnak, akkor nem lesz belőlük jó olvasó” – figyelmeztetett.
A gyerekirodalom egyéb megjelenési formájáról, vagyis, hogy a fórum tesz-e majd azért, hogy énekelt vers formájában, színházakban halljuk viszont a kortárs irodalmat, Jeney Zoltán elmondta: elég tágan kezelik majd a könyv fogalmát. Az egyesület tagjai között dramaturgok is vannak, akik a szerzők szövegeit a színház és a film felé viszik majd el.
A szervezetnek karitatív célja is van: minden egyes alapító tagot arra kértek a szervezők, hogy vigyen egy könyvet, amelyet a Magyar Református Szeretetszolgálat segítségével eljuttatnak Kárpátaljára.

(Forrás:  http://olvasovanevels.gportal.hu/)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése