2015. július 30., csütörtök

Brown atya és a többiek, amikor az atyák nyomoznak

6:00 0 Hozzászólás
Hosszú évekkel ezelőtt eltűnt a szemünk elől, de hamarosan visszatér Sherlock Holmes, Hercule Poirot vagy épp Miss Marple méltó társa, az első ránézésre ugyan kissé idétlennek és gyámoltalannak tűnő, valójában viszont rendkívül éles elméjű s az emberi lélek titkait mélyen ismerő angol pap, Brown atya, aki minden elé kerülő bűnügy kusza szálait kibogozza. Gilbert Keith Chesterton nem csak egy újabb magándetektívvel ajándékozta meg az irodalmat a jeles páter személyében: humoros és lebilincselő novellái felnőtten meglelt keresztény hitének, világlátásának és optimizmusának is tükrei.









Bevallom mostanában picit rákaptam azokra a sorozatokra amiben papok a főszereplők és ráadásul nyomoznak is. Nem tudom konkrétan megmondani, hogy miért is vonz a téma, de tény, hogy kínálatból nincs hiány és remek kikapcsolódást nyújtanak. Mondhatni jobban szeretem, mint a CSI, Gyilkos elmék, NCIS kicsit túl modern és vad részeit. Egy nyugodtabb légkörben játszódó és sokszor csak a logikára hagyatkozó nyomozást sokkal szívesebben nézek meg a tv-ben, vagy olvasom el egy jó könyv formájában. Egyetlen kivétel van a Dr Csont, mert azt még mindig nagyon csípem.

Könyv és tv sorozat egyaránt jöhet, mert mindkettőre vevő vagyok, a kínálat pedig nem rossz. 

Nézzük, hogy kik a kedvenceim.

Könyvben egyértelműen G.K. Chesterton Borwn atyája viszi a pálmát. 



Brown atya ránézésre picit bénácska,  de ugyanakkor éles eszű és nyelvű , akinek a helyén van a szíve. Ő az akinek az útját mindig keresztezi egy bűntény, amit utána sikeresen segít felgöngyölíteni és még az sem tántoríthatja el, hogy olykor a nyomozó hatóság útjában van és kivívja sokak ellenszenvét a környezetében. 
Nem lehet Poirot-hoz hasonlítani, de valahogy mégis mindig párhuzamot vonok kettőjük közé, mert rendelkeznek egy olyan adottsággal, amivel az egyszerű emberek nem bírnak és valahogy a higgadt, szemlélődő és ravasz agyafúrtságukkal megoldják a kibogozhatatlannak tűnő gyilkosságokat is. Emellett betekintést nyerünk a vidéken élő angolok életébe.  
Legutóbb a Brown atya botránya című több novellából álló könyvét olvastam el. Az egyes történetek viszonylag rövidek, nincs mindig áldozat, de van remek agytekervényeket megmozgató rejtély. Számomra a Vihar a varázskönyv körül című történet tetszett a legjobban, hatalmasat koppant, amikor leesett a nyilvánvaló, nem is értettem, hogy miért nem jöttem rá,  pedig utána gondolva annyi, de annyi apró nyom volt elejtve és mégsem sikerült megoldanom a rejtélyt. Biztos vagyok benne, hogy a cél sokszor az volt, hogy az olvasónak is a végén álljon össze a történet, amikor Brown atya szépen elkezdi összerakni a képet. Nagyon tetszik ez a fajta krimi, mert meg kell hagyni, hogy merőben eltér a megszokottól, sem Sir Arthur Conan Doyle-hoz, sem Agatha Christie-hez, sem pedig egy mai krimihez nem lehet hasonlítani. 
Azon se csodálkozzunk, hogy néha mi magunk sem értjük, hogyan vonta le a jó atya a következtetéseit, vagy éppen milyen vakszerencsének köszönhetően jut információkhoz, de nem is ez a lényege a történeteknek, hanem, hogy egy kicsit mi magunk is belemerüljünk egy jól felépített nyomozásba, miközben szinte látjuk magunk előtt az angol szalonokat, kerteket és az egyházi gyülekezet tagjait. Apró pici mozzanatok viszik előbbre a történeteket, amik néha akkorát koppannak, hogy mi magunk is meglepődünk rajta. 
Személy szerint én nagyon jól szórakozom mind könyvben, mind pedig tv sorozat formájában a derék Brown atya történetein. A tv sorozat jelmezei és helyszínei nagyon valósághűek, remekül visszaadják a kort, amiben a történet játszódik, valamint a szereplők is szerintem mindannyian illenek az általuk megformált karakterhez.


Brown atya minden pénteken 20 óra 30 perckor a Dunán nyomoz. 


Jöjjön a nagy tv-s kedvencem, Don Matteo. 



Nekem ő picit olyan, mint egy mai korban élő Brown atya, ugyanúgy terelgeti a nyáját, mindenkit ismer Gubbio-ban, mint Brown atya a saját falujában. El sem bírom képzelni, hogy a valóságban létezhet egy ilyen higgadt, jólelkű és aktív atya, mint Terence Hill által oly zseniálisan megformált Don Matteo.
Brown atya és Matteo is előnyben részesíti a biciklis közlekedést, azt egyenesen imádom, ahogy Terence Hill száguldozik a gyönyörű Gubbioi utcákon, tájakon és a megérkezésekor odavágja a biciklijét a falhoz. Csúcs!
Valljuk be Terence Hill a korához képest még mindig jól néz ki és nagyon testhezálló szerepet kapott Don Matteoként. 
A mellékszereplők is zseniálisak, igazi olaszok a túlzásaikkal és nagy szívükkel. Egytől-egyik szerethetőek, személy szerint nem tudok olyan szereplőt mondani a sorozatból, aki valamilyen módon ne nőtt volna a szívemhez, remek kis társaságot hoztak össze a sorozat alkotói. Azt kell mondanom, hogy bár egy alapsémára épülnek a történetek, de egy pillanatig sem unalmasak, mert amikor a krimi szál gyengébb akkor jönnek az erősebb magánéleti részek és ez fordítva is igaz. Szinte hétvégén már hiányzik, hogy nem látok bele Gubbio mindennapjaiba. :)
Közben utánanéztem és valóban kiderült, hogy a sorozat alkotói Brown atyáról vették a mintát. 

A sorozat 2000 óta van műsoron, már a 9. évadnál tartanak. Talán ez is mutatja, hogy töretlen népszerűségnek örvendenek. Eddig összesen 194 rész készült. Itthon is már a 9. évad van műsoron.

Don Matteo cast. Italian TV series. DVDs found on Amazon.


Gubbio
A csendőrség előtti tér


Don Matteo hétköznaponként 18 óra 35 perckor a Dunán


Dowling atya nyomoz

képRégebben pedig Dowling atyát néztem. Dowling atya és Oskowsy nővér is mindig gyilkosságba botlott, talán már nem is meglepő. Az atya a film végére mindig megoldotta a legbonyolultabb ügyeket is, talán ez sem meglepő.  
Szerettem ezt a sorozatot is, igaz mostanában nagyon ritkán játsszák a csatornák. Sokszor suliba indulás előtt megnéztem egy Dowling atyát, mert már akkor is vonzottak a nyomozós-papos sorozatok. :) Ki érti ezt....




Ti is ennyire szeretitek a nyomozó atyákat, mint én?

2015. július 28., kedd

Magos Judit: Demény - Most én ugatok

6:00 0 Hozzászólás
„ A kétlábúak elég kiszámíthatatlan, ingatag lények, de ha megfelelően tudjátok kezelni, akkor könnyedén az uralmatok alá hajthatjátok őket. Ahogy én, az egész világot…”
Demény, aki a szerénységet hírből sem ismeri, karizmatikus egyéniségének köszönhetően szinte fénysebességgel több tízezer hódolót szerzett. Jogosan.
A négylábú diktátornak rengeteg ugatnivalója van, amit meg kell osztania a világgal. Az egyedi humorral fűszerezett sorok között kitűnik a felelős állat- és gazditartás fontossága, és hogy a boldogsághoz gyakran nem kell más, csak töpörtyű, béka, hosszúcombú csajok és egy melegszívű kétlábú.
Demény nem csupán az első kortárs magyar íróvizsla, de egyben a deményista filozófia megalkotója, véleményvezér, gazditréner és békászó bajnok, de töpörtyű-minőségellenőrként is rövid idő alatt komoly elismertségre tett szert. Ráadásul celEB.
2009 körül született Fejér megyében, de kölyökkorát és családi hátterét homály fedi. Életének első hónapjait méltatlan körülmények között, rácsok mögött töltötte, ez meghatározta későbbi munkásságát. Valódi fordulatot az jelentett számára, amikor örökbe fogadta a kennelsorra tévedt, jobb sorsra érdemes kétlábút, Magos Juditot, akit ma már csak Gazdinak szólít, és aki egyben Demény korszakalkotó és humorral gazdagon átszőtt ugatásait lejegyezte.
A négylábú írónak ez az első könyve, amelyről a tőle megszokott szerénytelenséggel állítja: ALAPmű.
„A gazdik nem tökéletesek, hogyan is lehetnének, hiszen nem kutyák.
De épp ezért a bénaságért, ezekért a kedves hibákért lehet őket annyira szeretni.
Meg persze a töpörtyűért.
Főleg a töpörtyűért."
EL FOGOD OLVASNI.
ALAP.

Mindig volt, van és lesz is négylábú az életemben. Mióta az eszemet tudom egy kutyus mindig a családunk része volt, az évek múlásával és a természet körforgásának köszönhetően kutyusok jöttek és mentek az életünkben. Jelenleg is van itthon 1 kutya, 1 macska, 4 madár és sok-sok halacska. Ebből következik, hogy Alap volt, hogy elolvasom a könyvet. 

Véleményem

Magos Juditot remekül vezette pórázon Demény, mert igazán szívhez szóló, humoros és ugyanakkor tanulságos könyvecskét hoztak össze. 
Imádom ahogy Demény kergeti a töpit és közben "osztja az észt", mert valójában olyan tükröt tart az emberek elé, amibe akarva akaratlanul bele kell néznünk.
Miután elolvastam igencsak elgondolkodtam, hogy valóban ennyire rossz lenne a helyzet a gyepin és egyéb menhelyeken? Picit tanulmányoztam a helyzetet és meg kell állapítanom, hogy igen. A könyv erre is remekül felhívja az emberek figyelmét, mert ugye, ha valaki mondja hajlamosak vagyunk elmenni mellette, de itt Demény a nagyon is érintett vizsla hívja fel a figyelmünket a sanyarú sorsú ebtársaira. 

Mindamellett, hogy igazi mondanivalót tárnak elénk, nagy örömünkre az eb rengeteg humoros kalandba is keveredik, békászik és töpit fal, falkauralomra tör és néha ő is csak egy gyarló eb.
Nagyon sokat nevettem azon a délutánon, amikor egy röpke idő leforgása alatt kiolvastam a könyvet. Ennek ellenére volt olyan, hogy  néha legörbült a szám, de hamar jöttek ismét a vidám pillanatok, mert Demény még a könyvben sem tudott egy pillanatra sem nyugton maradni.
Egyedüli negatívum az elején egy picit kusza volt az indítás, de nagyon hamar kialakult a történet és fejezetenként haladhattunk a Deményizmus kiteljesedése felé.

Nincs is okom tovább húzni az értékelést, a könyv Alap!


Összefoglalva

Szerintem mindenki, aki a kutyákat és a négylábú állatokat úgy általánosságban picit is szereti remekül fog szórakozni korosztálytól függetlenül a könyvön. Az apró humorbombák mellett még mondanivalót is bőven kap az olvasó, na és persze rálátást a magyarországi siralmas menhelyi helyzetre. Remek, hogy vannak még olyan emberek, mint Judit, akik felhívják az emberek figyelmét a négylábúak néha cseppet sem könnyű helyzetére és arra, hogy felelősségteljes hozzáállással mi, emberek is mennyit tehetünk az állatok védelmében.
Demény megérdemelten lett CelEb!

Demény kalandjai itt is elérhetőek: Demény, a kötsög

2015. július 27., hétfő

Samantha Young: London Road

3:00 0 Hozzászólás
Eredeti címe: Down London Road (2013.)
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó (2014.)
Sorozat: Dublin Street
Oldalszám: 454
Johanna egész élete a családja, főleg az öccse körül forog. Apa híján, egy tehetetlen anya mellett, kiskora óta ő egyengeti Cole sorsát. Kémia ide vagy oda, még a pasikat is aszerint választja ki, mekkora anyagi támogatást remélhet tőlük.
Cameron McCabe-hez azonban tagadhatatlanul vonzódik. Elég csak ránéznie a szexi pultosra, máris liftezni kezd a gyomra. És felötlik benne, mi lenne, ha most az egyszer a saját igényeit helyezné előtérbe. Cam is heves érdeklődést mutat Jo iránt, de a lány olyan áthatolhatatlan falat vont maga köré, hogy ember legyen a talpán, aki keresztüljut rajta.
Miután azonban Cam beköltözik a szomszédba, egyre nehezebben lehet megálljt parancsolni a bimbózó románcnak. Főleg mert Cam mindenáron meg akarja fejteni Jo titkát… még ha téglánként is kell lebontania a falat.




Dublin Street #2


A Dublin Street bár koránt sem volt tökéletes történet, ettől függetlenül kellemes olvasmány volt. Így érthető, hogy a London Roaddal szemben túl nagy elvárásaim nem voltak, de viszonyítva a széria első kötetéhez, azért egy közepes színvonalat elvártam volna. Nem jött össze. 

Jo már feltűnt az előző kötetben is, ő lenne Joss kolléganője a bárban, aki mindig gazdag pasikra bukott és bepróbálkozott anno Bradennél is. A lány az édesanyjával és az öccsével él együtt, nem épp felhőtlen körülmények között. Az anyuka alkoholista, nem tud jóformán már magáról gondoskodni sem. Az öccse pedig épp a kamaszkorát éli. Jo az aki dolgozik, eltartja őket és hogy jobb körülményeket tudjon biztosítani nekik, csak gazdag pasikkal kezd. Olyan értelemben nem prosti, nem fűvel-fával csinálja, fix partnerei vannak és próbálja bebeszélni magának, hogy mindig érez valamit irántuk.
Aztán feltűnik a színen Cameron, aki nem más, mint a jelenlegi pasijának az exének a pasija. Szívdöglesztő, de nem pénzes.
Vajon Jo hogy fog dönteni? Enged a vágyainak és megadja magát Camnek, vagy kitart a pénzes pasija mellett?

Ha röviden össze kellene foglalnom a véleményemet a könyvről, aki ennyi lenne: nem tetszett.
Akármennyire is próbálkozik az írónő szánalmat kelteni az olvasóban, hogy úgy érezzük Jo feláldozza önmagát a családjáért és mindent csak értük tesz, az én szememben akkor se volt több egy ribinél. Egy üres fejű, buta, de nyilván csinos prosti. Nagyon nem volt szimpatikus.
Ami pedig Camet illeti, ... igazából nem is tudom. Az egyik hibája a könyvnek a nem épp kidolgozott karakterek voltak, így nem is tudom, hogy mi a véleményem róla. Végülis a plafonra nem másztam tőle, de azért nem is olvadoztam.

Ami leginkább irritált, az a nagyon hülye beszólások voltak a történetben. Többször kitér arra az írónő, hogy Jo milyen okos, művelt. Hát lássuk akkor, hogy mennyire is tud választékosan beszélni:

"- Nagyon választékosan fogalmazol. Művelt lány vagy.
Hogy lehet az, hogy Cam mindig az elevenembe talál a bókjaival?
[2 sorral később]
- És tehetséges.
- Én? Tehetséges?- rezzentem össze a döbbenettől.
Ez beszívott?
- Jo, ezzel kéne foglalkoznod- mutatott körbe Cam.
- Ööö, mivel?"

Túl nagy meglepetést nem okoz majd remélem, de ha valakinek mégis, akkor bocsi. Szóval Jo lepattintja a gazdag pasit és Cam mellett dönt. És hát amilyen "jó szíve van" a csajnak, nem hagyhatja, hogy a pasitól Karácsonyra kapott órát megtartsa,

"Reszkető kézzel tűrtem fel a kabátom ujját, hogy lecsatoljam a csuklómról a karácsonyra kapott Omega karórát."

de az már nem zavarja, hogy ott a rengeteg ruha, amit tőle kapott. Az meg se fordul a fejében, hogy visszaadja azokat is, ha már a karórát a szentem visszaadta, inkább

"Sűrű nap várt rám. Tudtam, hogy mindent el kell mesélnem Cole-nak, és a Malcomtól kapott ruhákat is fel akartam tenni a netre. Már a puszta gondolatra görcsbe rándult a gyomrom. Furdalt a lekiismeret, hogy így kellett véget érnie a szerelmünknek."

Erotikus ágyjelenet is van bőven a történetben, de igazából szóra se érdemesek. 
Maga a cselekmény még úgy ahogy elmegy, de semmi extra. Nem is tudom mihez hasonlítani, igazából egy kis semmisség, jó pár oldalon keresztül. Az előző kötet jóval jobb volt.

2015. július 21., kedd

Ute Glaser: Trükkláda szülőknek

1:00 0 Hozzászólás
Megnyugtatok minden kedves kétségbeesett szülőt, akik este gyerekneveléssel foglalkozó könyvet bújnak kialvatlan állapotban -miközben a gyerek sír a szobájában, hogy nem akar este 11-kor aludni, a szülő meg magában azon agyal, hogy mit rontott el-, nincs ezzel senki se egyedül.
Aki pedig nem tapasztalt még ilyen kétségbeesést, ne bízza el magát, ha nem most, de később még tapasztalhatja, akár nagyszülőként is. ;o)

Minden gyerkőc külön személyiség, és ahogy ez a kis személyiség bimbózni kezd, a szülő felkötheti a nadrágját. Ilyenkor jönnek jól a trükkös könyvek. Nem biztos, hogy a benne olvasottak mindenkinek beválhatnak, de kisebb-nagyobb átalakításokkal hátha, ráadásul sokszor rávilágítanak a problémákra, melyeket meg kéne oldani.

A könyv 9 fejezetből épül fel.
Szó van benne a világos, érthető kommunikáció fontosságáról, a következetességről, az étkezési-alvási problémákról, a fürdés nehézségének megoldásáról, utazásról, stb. Csupa olyan szituációkat és kérdéseket boncolgat, amikkel szerintem előbb-utóbb minden kisgyerekes család találkozik, úgyhogy ajánlom a figyelmetekbe. :o)
________________
Eredeti címe: Die Eltern Trickkiste (2011.)
Kiadta: Sanoma Media (2012.)
Oldalszám: 191
Ára: 3500 Ft
Forrás: kiadó

2015. július 17., péntek

Demcsák Zsuzsa: A másik életem

2:00 1 Hozzászólás
Nem mondom, hogy minden előítélet nélkül kezdtem neki a könyv olvasásának, mert akkor hazudnék. Végigfutott bennem, hogy na tessék, itt van egy újabb közismert médiaszemélyiség, aki könyvírásba kezdett, nehogy már ez kimaradjon a repertoárjából. Aztán a másik felem egyből kontrázott erre, hogy ácsi-ácsi, olvastam, hallottam Demcsák Zsuzsa magánéleti nehézségeiről a médiában, tudom miről szól a könyve, ne legyen bennem akkora előítélet, próbáljak elvonatkoztatni attól, hogy ismert személy, igyekezzem csak a könyvet és a benne leírtakat figyelembe venni. Úgy érzem, hogy ez már az első oldalakon keresztül sikerült, ugyanis elismerésem a szerző felé, nagyon jól meg tudta fogalmazni a gondolatait, átadni az érzéseit. Elfeledtette velem, hogy nap, mint nap lehet látni a TV-ben, hogy a sajtó egy időben tőle zengett. Annyit éreztem csak, hogy itt van egy nő, aki megosztja a családon belüli erőszakkal kapcsolatos tapasztalatait másokkal, és próbál ezáltal segíteni a sorstársainak.

Nehéz téma. Nehéz róla beszélni és gondolom nehéz róla írni is. De őszintén tegyétek fel magatoknak a kérdést: hány olyan személy él a közvetlen környezetetekben, akikről tudjátok, hogy ki vannak téve a családon belüli erőszaknak, vagy épp utólag -esetleg egy válóper után- megtudtátok róluk, stb.? Szerintem nagyon kevesen vannak olyanok, akiknek senki se ugrana be így hirtelen, hogy igen, Jolánkát egyszer láttam egy monoklival, Gizike pedig sírva mesélte a lépcsőházban egyszer, hogy miket él át a férje által. 

A könyv nagyon jól végigvezeti a lelki hátteret, amikor a megalázott fél először tagadja önmaga előtt is, hogy baj van, nem normálisak a verések, majd eljut a felismerésig. Aztán a nagy lépés megtételénél ott van a félelem, a gyermekek utáni harc esetleg, a küzdelem az egyedülállóként való helytállás miatt az életben, majd az újrakezdés.

Igazából mindenkinek ajánlom a könyvet, de azoknak, akik hasonló szituációban élnek, mint Zsuzsa élt, azoknak mindenképp!
____________________________
Kiadta: Athenaeum Kiadó (2014.)
Oldalszám: 224
Ára: 3490
Forrás: kiadó
Értékelésem:

2015. július 16., csütörtök

Keira Christie: Rejtély az Open Air Hotelben

9:21 0 Hozzászólás
Kellemes csalódás volt nekem ez a regény.
Pedig az elején, mikor is részletesen megismerhetjük a céget, az ügyvezetőket,  a projekteket, nem kötött le annyira: talán azért mert alapból nagyon távol áll tőlem a multik világa, a tanácsadó cégek működését sem igazán ismerem. Ám mivel tudtam, hogy krimi várható, gyilkossággal, igyekeztem jól megfigyelni, ki kicsoda a cégnél, kinek mi a szerepe, mennyi a részesedése, van-e barátnője- felesége – ezek fontos szempontok lesznek később a történet folyamán.
Mert hogy miről is van szó?

Baradlay László sikeres magyar üzletember, a Merit Tanácsadó Rt alapítója és elnöke. Közismert és közkedvelt figura, akit a Merit másik négy ügyvezetője, a cég közel 100 munkatársa, az ügyfelek és a versenytársak is tisztelnek – és senki nem érti, milyen körülmények között szenvedhetett balesetet. Ha véletlen lőttek rá a céges nyaraláson, hogyan lehet, hogy az elkövető nem jelentkezik?
Talán mindez nem is volt véletlen?

Céges kirándulás szerveződik tehát a Zalaegerszeg környéki luxushotelbe, az Open Air-be. Mindenki utazik, nemcsak a vezetők, beosztottak, titkárnők, hanem feleségek-családtagok is (ez milyen szimpi már, mi céges csapatépítőre sosem vihetünk senkit). Az extra programok között szerepel a lovaglás lövészettel – itt már sejteni is lehet, hogy mi lesz „véletlen baleset” helyszíne. Baradlay Lászlót ugyanis meglövik, és később meg is hal a kórházban, így tőle már sosem tudhatjuk meg, mi is történt pontosan.
No de kinek lehetett indítéka? Azok közül, akik részt vettek a lövészeten, az erdőben, tulajdonképpen bárki lehetett. Vagy mégsem? Személyes kapcsolatok közt kell keresni az elkövetőt? Vagy üzleti ellenfél fogadott fel bérgyilkost? Többféle variáció megfordul a szimpatikus nyomozó fejében a kihallgatások során. A nyomozás olvasása közben bátran tippelhet az olvasó is – nekem az egyik gyanúsítottam be is jött.
Nem sokkal később újabb haláleset történik, szintén a hotelban. Vajon az áldozat, a fiatal hölgy tudta ki a gyilkos?

Remélem, sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket ezekkel a sorokkal és kérdésekkel. Összességében egy jól felépített krimiről van szó, látszik, hogy az írónő példaképe Agatha Christie.

Keira Christie (Krisz) Budapesten él férjével és három gyermekével.
Nemrégiben az Alattam buli, felettem gyilkosság c. kis novellát olvastam tőle, ez hozta meg a kedvemet a krimi elolvasásához, úgyhogy ezt is ajánlom figyelmetekbe.
A Bookandwalk-on a Rejtély az  Open Air Hotelban most kedvezményesen megvásárolható, az említett novella pedig ingyenesen letölthető.

Az írónő honlapját itt találhatjátok: https://krisznadasiwrites.wordpress.com/
 

2015. július 15., szerda

Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!

3:30 0 Hozzászólás
Hm. Nehéz kérdés, hogy mit is írjak a könyvről, mert sok gondolat cikázik a fejemben éppen.
Írhatnék arról, hogy már eleve a könyv borítójának a „Ne beszélj!” fílingje megalapozta a hangulatomat, de ennek ellenére nem vártam sokat tőle. Úgy álltam hozzá, hogy egy hazai YA könyvecske lesz, ami problémákat akar bemutatni kis hazánkban. Semmi extra, de remélhetőleg jó könyvecske lesz, mert hát a téma jó.
Ennek ellenére nagyon nem vagyok elégedett, sőt, eléggé elkeseredett. Többször be akartam fejezni az olvasását, egyedül csak azért tartottam ki, mert érdekelt, hogy mi lesz a vége, meddig lehet még facsarni és nem épp pozitív értelemben.
Kezdjük ott, hogy értem én a könyv üzenetét és helyes, hogy írnak róla, kell is, mert igen, létezik az iskolai terror. Jó volt a téma, csak a megvalósítás valahogy nem.
A szereplők korával volt, bár tán nem is inkább a korukkal, mert a gimnázium teljesen jó helyszín, inkább a fő probléma azzal volt, hogy ezek a 14-15 éves fiatalok miket cselekedtek. Egyszerűen nem tudtam elfogadni, hogy úgy isznak ahogy, és a szex annyit ér nekik, amennyit. Ebben a korban valahogy számomra hiteltelen volt az egész. Hozhatnék fel példákat, de szerintem felesleges. 14-15 évesekből valahogy ezt még nem nézem ki. 18-19 vagy idősebb korosztályból igen, de belőlük azért még nem.
Maga a két szál is jó lehetett volna. Petra „bántalmazása”, akiről kiderül a titok és Dávid meleg szála. Mi is volt a baj? Nem tudtam sajnálni Petrát, magának csinálta a bajt. Persze felnőtt fejjel az élet más, mint gyerekként, na de azért 14-15 évesen nem olyan kislány már valaki, hogy ne tudja felmérni a hazugságait. Persze senki se számít arra, hogy utána terrorizálni fogják és nyilván ezt nem szabadna, de egyszerűen nem tudtam sajnálni a lányt és ez szerintem hatalmas baj volt.
Dávid meleg szála pedig egyenesen zavart. Semmi bajom a saját nemükhöz vonzódókkal, ezt már most határozottan kijelentem, de igen, zavart amikor arról olvastam, hogy egy 14-15 éves fiú kielégíti kézzel a másikat. És a kora miatt.
Tán a történet fő problémája a szereplők kora volt. A cselekedeteikhez idősebbeknek kellett volna lenniük. Hiteltelenek voltak, néha teljesen logikátlanok. Hol felnőttesek voltak, hol meg a koruknál is fiatalabbaknak feleltek meg.
A másik nagyon zavaró dolog a túl sok fordulat. Értem én, hogy az író mindent bele akart adni, ez helyes, de van amikor a sok az inkább már sokk.
Jó lehetett volna, de nem így.


"Petra, a szegény vidéki lány elit gimnáziumba kerül, és hazudik, hogy ne lógjon ki gazdag társai közül. Szeretettel befogadják, barátokat szerez, egy fiú is tetszik neki, de vajon mi lesz, ha kiderül az igazság? Mit tesznek vele ezek a barátok? Túl lehet-e élni a bosszút, az iskolai megalázásokat?
Dávidnak is van egy sötét titka, a lányok nem izgatják, de a szívét nagyon is megdobogtatja Áron, a jóképű padtársa, aki pontosan tudja ezt, és gonoszkodva ki is használja. A két barát szerelemmel, árulással és szenvedéllyel teli útja döbbenetes eseménybe torkoll.
Van egy pont, amikor már nincs tovább. Van egy pont, ahol a szerelem már fáj.
Az olvasók szavazatai alapján a regény a 2013. évi Aranymosás Public Star könyve."

2015. július 9., csütörtök

Sara Rattaro: Tökéletlen szerelem

2:00 0 Hozzászólás
Az írónő már a Tiéd az életemmel is bizonyította számomra, hogy érdemes odafigyelni a munkájára. Így amikor még csak a várható megjelenése előtt volt ez a könyv, már akkor felkerült a "muszáj majd elolvasnom" listámra.
Nem csalódtam, Sara Rattaroban, megint alkotott.

A Tiéd az életemben a főszereplő egy édesanya volt, aki nem találta a helyét a Világban, majd egy telefonhívás felhívta a figyelmét arra, hogy mi az igazán fontos az életében: a gyermeke.
Nehéz megfogalmazni, hogy a Tökéletlen szerelemnek ki az igazi főszereplője. Egyszerre éreztem azt, hogy egy édesapa, aki a házasságában már túl van a lángoláson, kezd öregedni, majd az életében felbukkan az első szerelme. Tudjátok az, ami többnyire nagyon heves, és a vége nem happy end. Viszonyt kezd, bele se gondolva abba, hogy az addig békés élete mennyire felborulhat. Ugyanakkor főszereplő a kisfia is, aki siket. Nehéz belegondolnunk, milyen lehet az élet a kisfiú szemszögéből, és milyen lehet a vele élőkének. De főszereplő lehet az édesanya is, aki bármire képes, hogy a gyermekeinek megadja azt a szeretetet és törődést, amire szükségük van. Az egész élete nem szól másról, mint hogy magát a többedik helyre helyezi. Aztán jön a krakk, kiderül a férj félrelépése.
Meg lehet-e bocsátani a megcsalást?
Hogyan ingatja meg ez a bizalmat?
Egyáltalán van-e visszaút?

"Gyerekként még tudunk bocsánatot kérni. Amikor meglökünk valakit, vagy ráöntjük a vízfestéket, vagy miután hisztizünk. Úgy mondjuk ki, mint egy varázsigét, ami mindent helyrehoz. Később már nem ilyen könnyű, a szó önmagában nem elég, hinnünk is kell benne."

Nehéz összefoglalni azt is, hogy miről is szól igazán a Tökéletlen szerelem. A múlt lezárásáról? Hogy kapaszkodunk a múltba, az emlékekbe, és közben nem vesszük észre a lábunk előtt heverő igazi kincset? Hogy sokszor nem becsüljük meg egymást? Vagy egyszerűen csak az volt a célja az írónőnek, hogy belepillanthassunk egy olyan család életébe, ahol fogyatékossággal élő gyermeket nevelnek? ... Nem tudnám konkrétan megmondani, szól erről is- arról is, főszereplő ez is- az is. Egy a lényeg:
Sara Rattaro megint úgy dolgozott fel egy egyszerű témát, hogy az elgondolkodtató és mély lesz. Olyan egyszerűen fogalmaz, hogy pont ettől az egyszerűségtől lesz hirtelen nagyon szép, drámai.
Ajánlom mindenkinek a figyelmébe!
_________________
Eredeti címe: Non volare via (2013.)
Kiadta: Athenaeum Kiadó (2014.)
Oldalszám: 260
Ára: 2990
Forrás: kiadó
Értékelésem:

2015. július 8., szerda

Kíváncsi Szerda 142.

6:24 0 Hozzászólás
Kép forrása és egyéb érdekességek itt
Nyáron a strandon vagy utazás közben a vonaton nem csupán könyvet lehet olvasni kikapcsolódásként, hanem keresztrejtvényt is fejthetünk. Emlékszem, a régi gyerekkori nyarakra, amikor is drága nagymamámnál mindig volt rejtvényújság, és be is küldte a megfejtéseket, és volt, hogy nyertünk is egy-egy apróságot.
Vajon "divat" ma még a keresztrejtvény?

Ti szoktatok keresztrejtvényt fejteni? Skandinávot, olaszt, sudokut, bármit?
Vagy van valaki a családotokban, aki lelkes keresztrejtvényfejtő?



Eszter: Engem a nagymamám vezetett be a keresztrejtvényezés világába, amikor úgy 7-8 éves lehettem, ő mindig megvette (illetve még mindig megveszi) a Kiskegyed újságot, amiben megfejti a keresztrejtvényeket, és amikor én is kezdtem rákapni, mindig lefénymásolta nekem, és együtt fejtettük őket. Nagyon sokat tanultam tőle, amikre még a mai napig emlékszem és hasznát is veszem ennek a tudásnak (például hogy mit jelentenek a felkiáltójeles kérdések, stb.). A kedvencem a hagyományos skandináv keresztrejtvény, de szeretem még az olaszt és azt a fajtát is, amiben a betűk között kell megtalálni a megadott szavakat, majd a kimaradt betűket összeírva kijön a megfejtés, bár ebbe könnyű belezavarodni. Szerintem nagyon jó időtöltés, és nagyon sokat lehet belőle tanulni.

Niki: Én szoktam keresztrejtvényt fejteni, sőt, a táskámban többnyire nem csak könyvet cipelek magammal, hanem egy kis rejtvényújságot is. :oP A nagypapám nagy rejtvényfejtő, szinte mániákusan fejti a rejtvényeket a téli időszakban, amikor nem tud olyan szinten kimozdulni otthonról. 

2015. július 5., vasárnap

2015. július 2., csütörtök

Louisa Young: Drágám, tudatom veled ...

10:37 0 Hozzászólás
A bejegyzés nem tartalmaz bemutatást, hosszabb értékelést, csak pár soros véleményt!

Eredeti címe: My Dear I Wanted to Tell You (2011.)
Kiadta: Ulpius-ház Könyvkiadó (2013.)
Oldalszám:428
Ára: 3499
Forrás: Bookandwalk.hu
Fülszöveg: Tudatom veled, még mielőtt táviratot kapnál, hogy augusztus 21-én beutaltak a 36-os számú tábori kórházba egy kis sebesüléssel...
Most kényelmesen fekszem az ágyban, és a legjobb sebészek meg ápolónők megteszik értem mindazt, amire szükségem van.
Majd írok, hogy miként boldogulok, de innen már nem, mert arra számítok, hogy rövidesen elhagyom a támaszpontot.
Szeretettel,
Riley Purefroy

1917 augusztusa
Egy levél, két szerelmes, egy borzasztó hazugság.
Háborúban mindig az igazság az első áldozat...

A véleményem tömören:

kattintásra megnő!

Várható megjelenések 2015. július

6:00 0 Hozzászólás

Várható megjelenés 2015. július



Várható megjelenés 2015.07.01.: Marc Pastor - Barcelona árnyai


Barcelona utcáit egy rém tartja rettegésben. Gyerekek tűnnek el nyomtalanul a koszos és sötét sikátorokban. Talán maga az ördög bújik meg az árnyak között, ő csábítja magához az ártatlanokat.
A rendőrség tehetetlen és közömbös. Moisés Corvo felügyelő azonban eltökéli, hogy véget vet a gaztetteknek, és megbüntetni elkövetőjüket. Nyomozása nemcsak versenyfutás az idővel, de valóságos ördögűzés is: végig kell járnia a katalán főváros nyomornegyedeit, luxusbordélyait, a fényűző kaszinók és gyomorforgató kanálisok világát.


Amikor a valóság napvilágra kerül..., az mindennél elborzasztóbb.


Mark Pastor elismert bűnügyi szakértő, több sikerkönyv szerzője. A Barcelona árnyai megtörtént eseményeken alapul, a benne megidézett sorozatgyilkos valódi kiléte és motivációja a mai napig izgalomban tartja a közvéleményt. Kritikusai szerint Pastor regénye a Helyszínelők és a Hasfelmetsző találkozása Barcelonában.


Várható megjelenés 2015.07.01.: Jennifer Probst - Keresd a tökéletest


Az egyre népszerűbb házasságközvetítő remekül működik Verilyben, és Kennedy Ash hihetetlenül eredményesen végzi munkáját. Álomrandikat szervez, keze között még a legfélénkebb ügyfelek is kivirulnak, és sosem retten vissza a nehézségektől még akkor sem, amikor jelentkezik nála Nate Ellison Raymond Dunkle, aki atomtudós és mérhetetlenül ellenszenves ember. Kennedy megfogadja, hogy átformálja ezt a szörnyeteget, és a férfiból lesz a legjobb parti Verilyben. Bár Kennedy magabiztosságot és szexuális vonzerőt sugároz, zavaros múltja miatt tele van bizonytalansággal. Amikor rájön, hogy benne és Nate-ben rengeteg a közös, és tökéletes párt alkothatnának, vajon képes-e hallgatni a szívére? Vagy félelmei miatt a partvonalra kényszerül, és onnan kell figyelnie, hogy Nate megtalálja a szerelmet valaki mással?






Várható megjelenés 2015.07.03.: Colleen Hoover - Reményvesztett



"Colleen Hoover, New York Times sikerlistás szerző valósággal megbabonázta olvasóit a Hopeless-szel. A történet egy hányatott sorsú lányról, Skyról szól, aki összetalálkozik rég elvesztett gyermekkori barátjával, Dean Holderrel. A fiú segít a sokkoló családi múlt feltárásában, így Sky végre elcsitíthatja magában a mély sebet hagyó emlékeket és érzéseket.A Hopeless Sky szemszögéből mutatta be az eseményeket, a Losing Hope pedig bepillantást enged Dean Holder történetébe, akit régóta kísért a kislány elvesztése. Úgy érzi, kudarcot vallott, amiért nem tudta őt megmenteni. Holder életét beárnyékolja a megbánás és a bűntudat. Sohasem hagyott fel Sky keresésével, mert úgy érzi: ha megtalálná, tovább tudna lépni végre. Arra viszont nem számított, hogy a találkozás pillanata még kínzóbb fájdalmat hoz.
Holder a Losing Hope-ban meséli el, hogy a tizenhárom évvel korábbi események miként hatottak az ő és családja életére, s hogyan lett magányos küldetés számára a lány megmentése. A végleges gyógyulást azonban csak a Sky iránt érzett szerelem hozhatja el...

Várható megjelenés 2015.07.03.: Richard Castle - Dermesztő hőség


A New York-i rendőrség gyilkossági nyomozója, Nikki Heat egy azonosítatlan, halálra késelt nőt talál legújabb gyilkossági helyszínén, akit egy bőröndbe tuszkolva hagytak Manhattan utcáin. Nikki teljesen megdöbben, mikor rájön, hogy ez a gyilkosság saját édesanyja megoldatlan halálához köthető. Oldalán szerelmével és partnerével, a menő újságíró Jameson Rookal, Heat mindent megtesz, hogy megoldja a bőröndbe rejtett holttest ügyét, miközben anyja rejtélyes múltjával is szembe kell néznie.Miközben folyamatos veszéllyel néz szembe, ahogy valaki az ő életére is tör, Nikki fájdalmas családi titkokra derít fényt, felfedi anyja titkos életét, és saját múltját is újra kell értékelnie. Küldetése Manhattan sikátoraiból Párizs sugárútjaira vezérli Nikkit és Rookot, hogy elkapjanak egy könyörtelen gyilkost. De vajon most, hogy édesanyja esete váratlanul is előtérbe került, képes lesz-e Nikki megoldani azt a sötét rejtélyt, ami már egy évtizede kísérti?



Várható megjelenés 2015.07.15.: Maya Banks - Rajongás (Mámor trilógia 2. )



Három vonzó, gazdag, sikeres férfi, akik igazán egyben hasonlóak: a féktelen erotikus szenvedély irányítja életüket. Az ő történetük szálait gombolyítja, szövi rafináltan tovább Maya Banks a romantikus – erotikus irodalom népszerű szerzője.


A második kötetnek Jace a főszereplője. Jace, Gabe és Ash nem csak barátok és üzlettársak, de még a nők is közösek az életükben. Aztán feltűnik a színen Bethany, és ettől kezdve sok minden megváltozik. Jace eddig ismeretlen érzéseket fedez fel magában, idővel kötődni kezd a különleges lányhoz. Eleinte nem szívesen ismeri be, de soha nem tapasztalt kínokat okoz számára a mardosó féltékenység. És többé nem akar osztozni Bethanyn senkivel. Végül kész hátat fordítani akár a legjobb barátjának is, ha az a tét, hogy a lány egyedül az övé lehessen…


A műfaj kedvelői most sem nem fognak csalódni, hiszen a fantáziadús erotika és a férfi-női természet mélységes ismerete jellemzi a trilógia második darabját is.



Várható megjelenés 2015.07.28.: Nicholas Sparks - Eltékozolt évek



Wilson Lewis egy átlagos augusztusi napon, miután hazaért a munkából, mit sem értve figyeli felesége csalódott arcát. Hiába próbálkozik: talán fodrásznál volt az asszony, talán valami felbosszantotta; nem jön rá, mi lehet az oka. És azt sem tudja mire vélni, amikor lefekvéskor Jane sírva fakad.Wilson megfeledkezett a házassági évfordulójukról. A huszonkilencedikről.
És ezzel egy olyan úton találja magát, ahol azelőtt még nem járt, az első tétova lépéseket újabbak követik; a tét a házassága. Ahogy végiggondolja eddigi életüket, látja a küzdelmes éveket, az otthonteremtés, a gyereknevelés nehézségeit, a szükségszerű eltávolodásukat, de felrémlik előtte a kezdet is, amikor a zuhogó esőben belefeledkezve gyönyörködött a majd harminc évvel ezelőtti Jane arcában. Wilson talán már nem is emlékszik, hogyan kell egy nő szívét meghódítani, de most, ha meg akarja menteni a házasságát, nincs más választása.
Nicholas Sparks megható regényében ismét a szerelem mindenhatóságáról ír - a Szerelmünk lapjai című könyvéből ismert Noah Calhoun és családja életét továbbszőve -, arról, hogy ha igazán akarjuk, sosem késő megváltoztatnunk a sorsunkat.

Follow Us @soratemplates