2015. december 3., csütörtök

Tóth Vera: Gyémánt

Siker, csillogás vagy kudarc, feledés? Ezzel az alapvető kéréssel találja magát szembe minden tehetséges ember, s ebben a fenyegetettségben bizony felőrlődik a gyenge személyiség.
Tóth Vera a nagykorúság küszöbén, több mint tíz éve nyerte a Megasztár első szériáját. A „gyár” bedarálta, majd kiköpte, s magára hagyta a sztárság kihívásaival, a korabeli média ellen felvértezetlenül.
A Gyémánt annak a sokéves küzdelemnek a krónikája, amelyet egy kamaszlelkű fiatalnak kellett véghezvinnie, hogy kiegyensúlyozott felnőtté válhasson. A könyvben Vera személyes naplóbejegyzései vezetik az olvasót az énekes lelki tusáinak során át, szép lassan eljuthatunk vele a totális káosztól a teljes harmóniáig.
Segítséget nyújt eltévedt vándoroknak is, és arra ösztökél, hogy a jól kitaposott helyett a járatlan utat válasszuk, mert bár néha fájdalommal, harcokkal van kikövezve, az út végén ott a jutalom: a gyémánt, amelyet egy látszólag érdektelen kődarabból sikerült csiszolni…

◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦

A Megasztár a TV2 magyar kereskedelmi televíziós csatorna eredeti tehetségkutató műsora. Formátuma 2008 óta a Star Academyére hasonlít, míg 2003–2006 között az ITV1 brit tévécsatorna Pop Idol című műsoráéhoz. Országos felhívást, majd válogatást követően a döntőbe jutott előadók közül a nézők és a zsűri együtt választják ki az „Év hangját”, akit lemezszerződéssel és értékes nyereményekkel jutalmaznak. Az első széria 2003-ban, a második 2004-ben, a harmadik 2005-ben, a negyedik 2008-ban, az ötödik pedig 2010-ben, a hatodik 2012-ben indult. A műsor stábja, zsűrije, kreatívja rendszeresen változott, ám a férfi műsorvezető Till Attila maradt.
Az első széria 2003 őszén indult és 2004 tavaszán ért véget.

Az első széria döntősei
 1. Tóth Veronika
 2. Oláh Ibolya
 3. Gáspár László (vigaszágról)
 4. Kandech Evelyne
 5. Schmidt Vera
 6. Nagy Edmond
 7. Szabó Leslie (vigaszágról)
 8. Schmidt Barbara
 9. Dér Henrietta
 10. Mujahid Zoltán
 11. Galambos Dorina
 12. Aczél Gergő

Az első széria vigaszágasai
 • Batka Ignác Barna
 • Bartók Krisztián (közönségszavazás alapján)
 • Hajdú Klára
 • Székelyhidi Balázs

Az első Megasztár 2003. október 11. -én kezdődött és az utolsó rész, a finálé 2004. április 3-án volt. A műsorvezető Till Attila és Görög Zita. A Zsűri tagjai: Presser Gábor, Bakács Tibor, Pély Barna, Spitzer Gyöngyi "Soma", Pierrot.
Az első Megasztár győztese, 2004 Év Hangja Tóth Vera lett.


Tóth Vera (Tóth Veronika, Tapolca, 1985. március 3.) magyar énekesnő. A 2003/2004-es Megasztár győzteseként vált híressé. 2005-ben Bravo Otto-díjat kapott. A Megasztár óta Budapesten él. Eddig 4 önálló nagylemeze jelent meg. Három évvel fiatalabb testvére, Tóth Gabriella szintén elismert és népszerű énekesnő.

Életpályája
Szülővárosában, Tapolcán rendszeresen fellépett, majd megismerkedett Völler Adél énektanárnővel. Már gyermekkorában komolyan érdeklődött az éneklés és a zene iránt, de 16 éves koráig csupán autodidakta módon képezte magát. Tinédzser éveiben egy musical-stúdió tagjaként színdarabokban is fellépett.
 2003-ban jelentkezett a TV2 tehetségkutatójába, a Megasztár 1. szériájába, ahol a válogatás után bejutott a legjobb 50 előadó közé, majd Cserháti Zsuzsa Hamu és gyémánt című slágerével pedig a legjobb 12 közé. Minden héten más zenei műfajban bizonyított, végül eljutott az utolsó fordulóig, ahol a nézők a show végén Őt szavazták meg győztesnek, 2004 hangjának. Karrierje azóta is töretlenül ível felfelé. 2015-ben az énekesnő bekerült A Dal eurovíziós nemzeti dalválasztó show elődöntőjébe Gyémánt című dalával.
2004. szeptember 6-án piacra került debütáló korongja, az Ébren álmodom.
Az albumhoz készült debütáló videoklipje a "Nem baj, hogy semmi nem jön könnyen" című dalból készült.
A megjelenést 2005 tavaszán sikeres lemezbemutató turné követte, a lemez  is hamarosan bearanyozódott! A fellépések, pedig folytatódtak, különböző klubokban, fesztiválokon és rendezvényeken.  Vera azon kevesek egyike, aki a 15 perc hírnevet tartós sikerre tudták váltani.  Mindenki ismeri és elismeri, mára már nem csak a tehetségét, hanem az eredményeit is.
2008-ban Artisjus díjat kapott. Manapság az ország egyik legkeresettebb énekesnője. Saját dalainak előadásán kívül, szívesen vendégeskedik más műfajokban és produkciókban. Otthonosan mozog az alternatív Random Tripp előadásokon, de épp úgy, ha kedvenc big bandjével a Budapest Jazz Orchestrával lép színpadra. Közel egy esztendeje nagy sikerű közös koncerteket adnak hugával, Tóth Gabival Sister Act néven is.
2014 őszén bejutott a Sztárban Sztár döntőjébe.
A 2015-ös esztendőt egy nagyszerű új dallal, Hrutka Róbert szerzeményével a Gyémánttal „köszöntötte”, mely egyben  Euróviziós versenydala, mely második helyzettként be is jutott a Dal középdöntőjébe!


Díjak
 • "Év hangja" (2004)
 • Bravo Otto-díj (2005)
 • Miniszteri Elismerő Oklevél (2005)
 • Artisjus-díj (2008)
 • Magyar Toleranciadíj (2011)

Szólólemezek
Év
Album
Legmagasabb helyezés
Minősítés
MAHASZ Top 40 album- és válogatáslemez
2004
Ébren álmodom
 • 1. stúdióalbum
 • Megjelenés: 2004.
-

2006
Valami más
 • 2. stúdióalbum
 • Megjelenés: 2006.
17

2008
Tóth Vera
 • 3. stúdióalbum
 • Megjelenés: 2008.
-

2010
Zene kell nekem
 • 4. stúdióalbum
 • Megjelenés: 2010.
26


Slágerei
 • Nem baj, hogy semmi nem jön könnyen
 • Nem kell valaki másé
 • Mondd, miért pont ő?
 • Sorskerék
 • Csak a zene

Videoklipjei
 • Boldogtalan
 • Mondd, miért pont ő?
 • Nem kell valaki másé
 • Nem baj, hogy semmi nem jön könnyen
 • Csillagdal
Színházi szerepei
A Színházi Adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 2.
Darab
Szerep
Színház
Bemutató
Egy bohém rapszódiája
n. a.
Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2009. augusztus 14.
The Blues Brothers
Aretha Franklin
Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2012. augusztus 3.


2003-ban egy olyan dolog vette kezdetét, amire mondhatjuk azt, hogy egy országot lázban tartott. A Megasztár sokak figyelmét felkeltette, több ezreket kötött le szombat esténként, a Megasztárban felbukkanó tehetségek által nyújtott zenei élmenyről sokan és sokáig beszéltek. Nemcsak a versenyzőknek volt izgalmas ez a verseny, de a nézőknek is újdonság volt egy ilyen műsor.
Tóth Vera könyve visszaidézte velem azt az érzést, hogy miért is szerettem nézni ezt a műsort. Azóta a műsor nagyon sokat változott, fejlődött, de szerintem az első rész volt az, ami olyan élményt nyújtott az országnak, amit azóta a többi széria nem tudott megismételni.
2004 Év Hangjának a karrierje épp akkor indult, amikor a felnőtté válás közepén állt, aki eddig is nagyon szimpatikus volt nekem, a könyvben pedig őszintén beszélt arról, hogy a sikernek milyen árnyoldalai is voltak. Vera egy egyszerű, érzékeny fiatal lány volt, aki hirtelen a média középpontjába került, amikor megnyerte ezt a versenyt. A könyvben arról olvashattunk, hogy a műsor óta eltelt évek milyen hatással volt Vera magánéletére, családjára, lelkére, mert mint minden embernek, neki is hoztak az elmúlt évek borút és derűt.
E kötet nem életrajzi regény, hanem országunk egyik legjobb énekesnőjének az elmúlt 10 évéről egy krónikája, amiben megismerheti Verát, hogy milyen lelki tusái voltak az elmúlt években, hogyan jutott el a teljes káosztól a teljes harmóniáig.

E könyv alapmű Tóth Vera rajongóknak! (Forrás: wikipedia.hu és tothvera.hu)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése