2015. december 10., csütörtök

S. J. Watson: A másik én
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 416 oldal
Megjelenés: 2015. október 19.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789632934686

Milyen mélyen ismerhetsz meg egy másik embert? Meddig mennél el azért, hogy kiderítsd az igazságot valakiről, akit szeretsz?

Amikor Julia, a harmincas éveiben járó, látszólag átlagos életet élő brit családanya megtudja, hogy húga brutális gyilkosság áldozata lett, nincs nyugodalma, amíg meg nem leli a gyilkost. A kutatás azonban hamarosan saját, bűnös érzéki vágyainak felfedezésébe csap át. Miután megismerkedik egy veszedelmes idegen férfival az interneten, elveszíti önmagát... az uralmat a tettei felett... és talán mindent. Rendületlen válaszkeresésével pedig veszélybe sodorja a házasságát, a családját, sőt, az életét is.

A világsikerű Amnézia (korábbi címén Mielőtt elalszom) szerzőjének pattanásig feszült hangulatú, lélegzetelállító fordulatokkal teli új pszichológiai thrillere az online chatszobák és a cyberszex sötét útvesztőjébe vezeti az olvasót, ahonnan nincs kiút.

◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦

S. J. Watson az angliai Stourbridge-ben született. A Birmingham University fizika szakán végzett, ezután Londonba költözött, és hallássérültekkel kezdett foglalkozni. Több kórházban eltöltött év után a hallássérült gyerekek gyógyításának specialistája lett. 2009-ben részt vett a Faber Academy írókurzusán – ennek eredménye a Mielőtt elalszom, melyet harminchét nyelvre fordítottak le. A könyvből készült film a hazai mozik is bemutatták már.

 A világsikerű Amnézia szerzőjétől az első mű, amit olvastam, az A másik én című pszichológiai thriller.
A thriller elsősorban filmes műfaj, neve az angol „thrill” (IPA: θrɪl) szóból jön, ami borzongást jelent. Ennek megfelelően az ismeretlentől való félelmet, ezt az archetipikus élményt idézi fel, mely az ősidőktől kezdve hat az emberre. Többnyire igaz a műfaj szereplőire, hogy megéreznek egy bizonyos bajt, mely fenyegeti őket, de sokáig nem szembesülnek azzal – ahogy a néző sem –, ezzel jön létre a kívánt feszültség, izgalom a nézőben.
A pszichothriller a thriller jegyeit hordozza magán, de a középpontban mindig egy olyan pszichopata áll, akitől a hideg futkos a hátunkon.

Eddig még nem olvastam sem S. J. Watson könyvet, sem pszicho-thillert, de érdekelt e könyv témája: az internetes ismerkedés.

Egy közösségi oldalon egy közös ismerős révén megszólítani egy másik embert könnyebb lehet, mint egy szórakozóhelyen odamenni hozzá. A netes ismerkedésnek előnye az is, hogy ha esetleg kiderül: egészen másképp gondolkodtok fontos dolgokról, akkor az elköszönés kevésbé fájdalmas vagy kínos, mint mondjuk élőben lenne egy sikertelennek megélt randi után.
Az internetnek nagy előnye az is, hogy ugyanannyi idő alatt sokkal több emberrel megismerkedhetünk, mint amennyire egy személyes találkozás lehetőséget ad. Emellett pedig nem akadály a térbeli távolság: az ország különböző pontjain élő emberek tudnak összekapcsolódni egy-egy fórumbeszélgetésben.

Az interneten kialakuló ismeretségek gyakran a való életben is találkozáshoz vezetnek – a legtöbb ember úgy van vele, hogy személyesen is szeret kapcsolatban lenni másokkal, és a netes kapcsolattartás ezt egészíti ki.

Persze vannak dolgok, amikre érdemes figyelni, ha netes ismerkedésre adjuk a fejünket.
Amikor valakit megismerünk, akkor először csak egy pici szeletet látunk belőle és ahogy egyre mélyül az ismeretség közöttünk, úgy tudunk meg egyre többet is róla. Így van ez az internetes ismerkedésnél is, csak még messzebbről indulunk: nem tudjuk, milyen a hangja, milyen a külseje, milyen a mozgása, viselkedése. Csak az alapján alakul ki róla egy benyomásunk, hogy például hogyan jelenik meg egy közösségi oldalon, hogyan beszélget velünk chaten, vagy milyen leveleket ír. Lehet, hogy ez a benyomás nagyon távol van a valóságtól. Ezt mindig érdemes észben tartani, ha valakivel megismerkedünk.
Általában érdemes követni az internetes ismerkedésnél azokat az egyszerű szabályokat, amik a mindennapi élet más területein is jól jöhetnek: legyél őszinte, de ne ossz meg magadról mindent, csak amit szeretnél, bánj úgy a többiekkel, ahogyan neked is jólesne.
Sokszor lehet hallani, hogy az interneten az emberek bátrabbak, gátlásaik feloldódnak, olyasmit is megtesznek, amit élőben nem tennének. Ha olyasmit tapasztalunk, ami nekünk rossz, mert például valaki bántó, sértő hangnemben írogat  chaten vagy e-mailben, akkor ezt nem kell eltűrni!

S. J. Watson: A másik én című regény olvasása közben mindig az volt az érzésem, hogy milyen különös ez a könyv, rengeteg izgalmat tartalmaz, mely köszönhető az írói stílusnak is és annak, hogy a tröténetbe bele van csempészve egy kis krimi, nyomozás.
Az események és a szereplők valósághűek, a történet követhető, a sok információ ellenére sem lehet belegabalyodni a történetbe.

Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik szeretik az érdekes témákra épülő, izgalmas könyveket!


(Forrás: http://konyvek-regenyek-vilaga.blogspot.hu, http://kiadok.lira.hu/kiado/athenaeum, wikipedia.hu, http://www.kek-vonal.hu/)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése