2015. november 7., szombat

Gyereksarok 155.KÖNYVAJÁNLÓ

Vidra Gabriella: A tudás könyvei
A Wekerle-telepi Erkel Ferenc Általános Iskola igazgatónője, Vidra Gabriella, egyben magyar nyelv- és irodalom-tanárnője, Vidra Gabriella az általa oly jól ismert felsős korosztálynak írja regényeit. A három részes sorozat főszereplője négy hetedikes: az alapból jó tanuló és, hm, normális Krisztián, a fizikailag erősebb, vidámságra bármikor kapható Barna, és a leginkább az általuk kedvelt tantárgyak terén különböző két lány, Zsófi és Orsi. Egy nap furcsa dolog történik Krisztiánnal az iskolában: hozzáér egy fekete kőhöz (egy darab obszidiánhoz), ami egy krokodil formájú sebet éget a tenyerébe. Ugyanakkor kiderül, hogy Krisztián egzotikus csigái képesek morzejelekkel kommunikálni a fiúval.

1. kötet: A fekete kő titka
2. KÖTET: A labirintus titka
3. KÖTET: A templom titka
4. KÖTET: A barlang titka

 Majd egymást érik a furcsa események, melyek kapcsán egyre több iskolás felejt el közel mindent különféle tantárgyakból. Jószerével Krisztián és három barátja az egyedüli kivételek, és apránként kiderül, hogy feladatuk van, s nem is akármilyen: nekik kell meglelniük a Tudás Könyveit, ezzel megvédve a világot attól, hogy Mar-Tör, a gonosz nagyúr elvegye az összes emberi tudást. 

Vidra Gabriella: A tudás könyvei 1. - A fekete kő titka
  • Írta: Vidra Gabriella
  • Kiadó: Kolibri Kiadó, 2012
  • Oldalszám: 384

Mentette már meg az életedet egy szál gyufa? Gyűjtöttél valaha fekete kagylót Tahitin? Tudod, hogyan kell ellentüzet gyújtani? Vajon hány napig lehet élelem nélkül kibírni? 
Egy titokzatos sötét erő támadásba lendül, hogy megszerezze az emberi tudást, és ezáltal az uralmat is a világ felett. Az emberek azonban ezt észre sem veszik... Négy kamasz mégis összefog, és egy kalandos tér- és időutazás során harcba szállnak a gonosz Mar-Törrel. Csak magukra számíthatnak.

Az első kötetben Orsi, Zsófi, Krisztián és Barna egy titokzatos fekete kő segítségével Örményországban találja magát, és ezzel kezdetét veszi az életveszélyes kaland a Tudás könyveinek megszerzéséért. A XV. században, Kínában katonává edzik őket. A XVIII. században az emberevő pápuáknál és Tahitin kell helytállniuk. Végül pedig egy ősi ausztrál törzs tagjaivá válva szembe találják magukat az ellenséggel.   

 Vidra Gabriella: A tudás könyvei 2. A labirintus titka
  • Kiadó: Kolibri, 2012
  • Oldalszám: 390
Te kiigazodnál egy egyiptomi sírkamra labirintusában? Ha az életed múlik rajta, meg tudnál oldani egy nehéz matekfeladatot a Rhind-papiruszon? Szerinted mennyi idő 46.000 liter vizet kimerni a tűző napon?
A négy kamasz, Krisztián, Orsi, Zsófi és Barna ismét útra kel, hogy megküzdjön Mar-Törrel. Ezúttal Afrikában teljesítik kalandos küldetésüket, III. Amenemhat fáraó korában. Otthon azonban hiba csúszik a számításba, és váratlanul a középkori Magyarországra kerülnek, ahol tanúi lesznek egy híres magyar-török párviadalnak, és találkoznak Tinódi Lantos Sebestyénnel is. Egy szereplő meghal, egy másik viszont színre lép, mert a küzdelem nem ér véget. 
A második kötetben Afrika és Európa izgalmas helyszínein folytatódik Krisztiánék harca a Tudás könyveiért. Megismerkedhetsz az ókori Egyiptom titokzatos világával, a piramisokkal és III. Amenemhat fáraó szövevényes labirintusával, amelyben a gyerekeknek egy rejtvény segítségével kell eligazodniuk. Megtudhatod, hogyan juttatták fel a vizet az ókori egyiptomiak a városaikba, miként zuhanyoztak, s milyen izgalmas matekfeladatokat tartalmaz a háromezer éves Rhind-papirusz. Európában a középkori Magyarországra vezet Krisztiánék útja: itt tanúja lehetsz egy híres-neves párbajnak, melyet a várvédő Kapitán György vívott meg egy török agával, s találkozhatunk Tinódi Lantos Sebestyénnel is.
 A gyerekeknek most is szükségük lesz a kitartásukra és a bátorságukra, mert szembekerülnek magával Mar-Törrel, s meg kell vele küzdeniük. Az egyik hős meghal, viszont egy új szereplő színre lép, aki a továbbiakban részt vesz a kalandokban, és küzd a gonosz erő ellen. A második kötet is bővelkedik izgalmakban: az iskolában megkezdődik az új tanév, amely során folytatódnak a rejtélyes események; és előkerül egy titokzatos korong, amely Krisztiánék ódon padlásán rejtőzik. Persze humorban most sincs hiány: a fiúk énekórán áriáznak, a biológiaszertár életre kel, a számítógépek megbolondulnak, s Dávid úgy felel magyarórán, hogy fogalma sincs Mikszáthról meg az „ő bárányáról”. 
A második rész semmivel sem marad el az első mögött; szépirodalmi jellege mellett népszerű ismereteket tár eléd a földrészekről, népekről, kultúrákról. Bátran ajánlom; ha tetszett az első kötet, ebben sem fogsz csalódni.

Vidra Gabriella: A tudás könyvei 3. A templom titka

Oldalszám: 320

Te mit tennél, ha az ókori Görögországban el akarnának adni rabszolgának?
Rájönnél, hogyan működik a magától nyíló ajtó, ha az életed múlna rajta?
Tudod, hogy készül a gulyásleves?
Ismét őrült események zavarják meg a tanévet: a Van de Graaff-generátor káprázatos fényjátékot produkál, a földrajzórán pedig kitörnek a térkép vulkánjai... 

Krisztiánéknak nem lehet maradásuk. Útjuk Hollókőre vezet, a török időkbe, majd a kora középkori Chartres-ban kötnek ki, ahol az épülő katedrálishoz kell üvegablakot készíteniük. Harmadik feladatként érdekes ókori találmányok működési elvére kell rájönniük. De Mar-Tör most sem adja fel: szülőföldjén, Dél-Amerikában építi birodalmát, hogy végső csapdába ejtse a kamaszokat…

Vidra Gabriella: A tudás könyvei 4. A barlang titka

  • Kiadó: Kolibri, 2013
  • Oldalszám: 350
Ki tudnál mosni a fagyos vízből fél uncia aranyat?
Túlélnél egy igazi grizzlytámadást?
Vállalnád egy titkos üzenet elvitelét az amerikai polgárháború közepén?
Krisztiánék Amerikában is nehéz feladatokkal találják szembe magukat. Beutazzák Kanadát, végigizgulják a híres springfieldi halálrohamot, végül Peruban, a Machu Picchu-nál kell helyt állniuk. 

A negyedik kötetben végre fény derül a Tudás-könyveinek a titkára, és a meglepetéseket rejtő múltra.
Sikerül vajon a négy kamasznak legyőznie a Gonoszt, és visszaadnia az ellopott tudást az emberiségnek? 

 (Forrás:  http://olvasovanevels.gportal.hu/)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése