2015. október 21., szerda

Kíváncsi Szerda 156.Az elektronika világában sokkal érdekesebb és látványosabb elfoglaltságot találnak maguknak, mint – ahogy ők gondolják – bármilyen könyvben. Hiszen mennyivel érdekesebb a mobiltelefon nyomógombjaival játszani, zeneszámot letölteni és hallgatni, mint a kötelező olvasmányok elolvasása.
Azonban az olvasás, mint szabadidős tevékenység, több szempontból is hasznos lehet. A gyerekeknek szükségük van az alapvető irodalom megismerésére, mert e nélkül nem boldogulhatnak. Egy másik szempont, hogy sok gyereknek elég szegényes a szókincse, amin szintén sokat javíthat a rendszeres olvasás.
A kötelező olvasmányok a szövegismeret, szövegértés, majd később az irodalmi szöveg tudományos megközelítését szolgálják, melyek elengedhetetlenek egy jó irodalom óra megtartásához. A gyerekek megpróbálnak kibújni a kötelező olvasmányok elolvasásának súlya alól, és fifikásan úgy vélik, hogy ha filmen megnézik, az ugyan az. Ez óriási tévedés!
Bármelyik pedagógus azonnal kitalálja, hogy melyik gyerek vette a fáradságot a kötelező olvasmányok végigolvasására, és melyik az, aki csak a tévében megnézte. A regényekből készült összefoglalók, melyek tucatjával vannak fent a neten, szintén megfosztják a gyereket attól az élménytől, hogy beleképzelhesse magát egy adott cselekmény közepébe.

(Forrás: http://antikvarium-konyv.com, a kép forrása: google.hu)

Melyik a kedvenc kötelező olvasmányod?

Adri könyvmoly:
Ez számomra egy könnyű kérdés. kedvencem Gárdonyi Géza: Egri csillagok. Három példányban is megtalálható a könyvtáramban, de még az e olvasómon is fent van. Számtalanszor újraolvastam már.

koalány:
Jókai Mór: Az aranyember az örök klasszikus kedvencem. Hetedikes koromban olvastam először, akkor filmen is láttam, sőt, azóta többször is megnéztem a filmet, illetve felnőtt fejjel újból elolvastam.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése