2015. október 11., vasárnap

Danielle Steel: Egy tökéletes idegenMaecenas Kiadó, 2003
  • 319 oldal
  • Kötés: papír / puha kötés
  • hibátlan, olvasatlan példány
  • ISBN: 963203077-x
  • Szállító: Szindbád Antikvárium
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Raphaellát, egy európai bankárdinasztia egyetlen lányát a széltől is óvták világéletében. Egy nálánál negyven évvel idősebb amerikai férfi feleségeként is hihetetlen luxusban él, szolgák lesik minden kívánságát, testőrök vigyázzák minden lépését. Az idős férj azonban már hét éve emberi roncs, akit furdal a lelkiismeret: van-e joga magához kötni gyönyörű fiatal feleségét, aki nincs felkészülve arra, hogy kilépjen a világba és új életet kezdjen, ha ő már nem lesz.
A fiatal, jóképű San Franciscó-i ügyvéd, Alexander Hale egy ködös estén pillantja meg a gyönyörű Raphaellát, aki zokogva üldögél egymagában, de eltűnik, még mielőtt a férfi megszólíthatná. Első látásra beleszeret a lányba, számára ő lesz a „tökéletes idegen”, akit képtelen elfelejteni.
És amikor legközelebb találkoznak, életük mindörökre megváltozik. Raphaella viszonozná Alexander érzelmeit, de úgy gondolja, nincs joga elszakadni idős, beteg férjétől, és új életet kezdeni.
E három ember története drámai fordulatok után örvénylő sebességgel halad a katartikus végkifejlet felé.

◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦
Férfiak, nők, idősek, fiatalok egyaránt olvassák 47 országban 28 nyelven.
Sokak szerint az írónő rég kiírta magát, az utóbbi 3-4 évben megjelent regényeiben már nem tud semmi újat mondani.
Közel 30 regénye van már meg nekem, és akadt 1-2 kötet, ami nagy hatással volt rám.
A könyv története hétköznapi, bármikor megeshet bárkivel. Személy szerint én szeretek olyan könyveket olvasni, amiben olyan dologról írnak, ami a mai világban gyakran megtörténik.

A könyv témája az idős férj- fiatal feleség kapcsolata. Danielle Steel ebben a regényében arról olvashatunk, hogy amikor egy ilyen házasság esetén feltűnik egy fiatal férfi is.....

A házasság lehet a szülői ház adta biztonság folytatása. Bizonyos kultúrákban ezért logikusnak tűnik, hogy egy fiatal lány nagyapja korú férfihoz menjen feleségül.
Egy arab közmondás szerint: "Egy férfi árnyéka jobb, mint egy fal árnyéka." A mondás - amely egy olyan forró éghajlatú régióból származik, ahol az árnyék adta hűvös nagy kincs - arra inti az egyedülálló nőket, hogy fogadjanak el akár egy elképzeléseiknek kevésbé megfelelő férjet is. Hiszen a férj biztosíték, hivatkozási alap, és bizonyos értelemben az apát is helyettesíti. A tökéletes férjről alkotott idealizált fantáziákat pedig el kell felejteni. A házasság gyakran sokkal inkább kompromisszum, olyan esetben különösen, amikor egy idős, tekintélyes férfi vesz feleségül egy nagyon fiatal lányt.
Olyan helyzetekben, amikor a család véleménye jelentősen befolyásolja a menyasszony döntését, nehéz megítélni, hogy ez valóban igaz-e. A család bátorítása valamint a kérő szociális státusza, a közösségben betöltött pozíciója kellően erős befolyásoló tényezők lehetnek. Ha a házasságra úgy tekintünk, mint a szülői ház által biztosított "árnyék" folyatására, egy idősebb emberhez hozzámenni logikus választásnak tűnik.
Az ilyen házasságok ráadásul gyakran alku részei, melyet a családok idősebb tagjai kötnek annak érdekében, hogy megerősítsék társadalmi, etnikai vagy épp kereskedelmi kapcsolataikat. Előfordulhat az is, hogy egy szegény család ily módon igyekszik javítani anyagi helyzetén: lényegében pénzügyi támogatásért cserébe adják oda a fiatal lányt.


Van szerelem nagy korkülönbséggel? A köztudatban a fiatal nő, idős férfi csak is érdekkapcsolatot jelenthet. Főként ha 20-30-40 évvel idősebb a férfi a nőnél. A korkülönbség kizárja a szerelmet? Nem hinném, hiszen lehetséges, hogy a nőnek az idősebb férfi tudja megadni értelmi és érzelmi szinten azt amire szüksége van.
Még akkor sem feltétlenül kell érdekkapcsolatra gondolni, ha a férfi gazdag, a nő pedig egy átlagos anyagi szinten él. Gondoljunk bele, hogy 20-30 év korkülönbség esetén normális is, hogy a férfi élete során már kialakította az egzisztenciáját és az anyagi helyzetét. Míg a nő, ha 20-30 éves nem építhette még fel olyan mértékben az életét, mint a nála jóval idősebb férfi. Persze vannak érdekkapcsolatok is és ezeket sem lehet kizárni.
Mit nyújthat egy idősebb férfival folytatott kapcsolat? Miért éri meg egy ilyen kapcsolatban élni? Talán azért, mert a férfi részéről a nagy élettapasztalat, a megfontoltság biztonságérzetet nyújthat a nőnek. Nagy korkülönbség esetén a nő szerintem folyamatosan fejlődik a férfi mellett, hiszen mondhatjuk minden nap tanul tőle/mellette valamit. Ez igaz a korkülönbség nélküli kapcsolatokra is, de nem ekkora mértékben.
Sokan mondják azt, hogy azért választanak idősebb férfit, mert megbecsüli a nőt és tiszteletben tartja, valamint kedves és udvarias. Egy idősebb férfi a nagy élettapasztalata miatt másként bánik a nőkkel, mint egy fiatal férfi, de ez nem is csoda, hiszen gyakorlatilag más-más generációkról beszélünk.
Olyan véleményeket is hallottam már, hogy a fiatalabb férfiak nem elég érettek. Hiába egykorú, vagy hasonló korú a férfi a nővel, nincsenek egyforma szinten.
A nők néha azért is választanak idősebb férfiakat, mert biztonságérzetet sugall számukra, hogy kedvesük már nem valószínű, hogy elhagyja őket. Nagyobb biztonságérzete lehet egy nőnek egy idős férfi mellett? A korosabb urak már tényleg nem borítják fel olyan könnyen a kapcsolatukat, mint a náluk fiatalabbak? Úgy vélem, hogy talán a megszokás, talán a ragaszkodás miatt, ők inkább tartanak titokban szeretőt, minthogy kilépjenek a kapcsolatukból.
Mi van akkor, ha a fiatal nő csak szeretői szerepet kap az idős férfi életében? Így is megéri belemenni egy ilyen kapcsolatba? Tud annyi gyengédséget, biztonságérzetet nyújtani egy idősebb férfi, hogy jól működjön egy ilyen kapcsolat?
Az esélyes, hogy akár együttélésről, akár szeretői viszonyról van szó, egy idősebb férfi többet tud költeni a párjára, mint egy még fiatal például lakáshitelt törlesztő férfi... most nem a kitartottakra gondolok. De ha belegondolunk, egy nőnek az is imponáló lehet, ha több alkalommal elmennek vacsorázni, vagy néha apró ajándékokat kap, kis figyelmességeket, mint a virág, vagy a csoki, vagy ha el tudnak menni egy hosszú hétvégére, vagy nyaralni. Ehhez nem feltétlenül kell milliomosnak lennie a férfinak.
Az idősebb férfi általában udvariasabb és már nem él annyira felpörgött életet, mint fiatalabb társai. El lehet vele tölteni egy nyugodtabb estét, nem kell folyamatosan programokat szervezni. Egy kettesben töltött beszélgetős este is jó program lehet. Ez nem azt jelenti, hogy monoton életet kell élni, csupán már nem pörög annyira mint a fiatalok. A nőt viszont sokszor szabadabban engedi, ha több szórakozásra, barátnőzésre, kimozdulásra van szüksége.
Egy bizonyos kor után a férfiak jobb hallgatóságnak is bizonyosúlnak és ez sok nő számára lehet nagyon vonzó. Hiszen a párkapcsolat egyik alapja a kommunikáció!
A híres emberek között is sok nagy korkülönbséggel is jól működő kapcsolatot láthatunk. Úgy vélem, hogy nem érdemes elsőre véleményt alkotni és rögtön azt a következtetést levonni, hogy ez csak érdekkapcsolat lehet. Hiszen számtalan olyan tulajdonsága lehet egy idősebb férfinak, amely vonzó lehet egy nő számára. Természetesen az idősebb férfi is sok mindent találhat egy fiatal nőben, ami miatt szerelmes lehet, nem csak a fiatal test vonzhatja. A lendületesség, a fiatalos gondolkodásmód, a kíváncsiság, az új utáni vonzalom, az érdeklődés, a nyitottság egy férfi számára nagyon vonzóak lehetnek.
Ezekben a kapcsolatokban mindenki sokat kap a másik féltől érzelmileg és értelmileg is, de feltételezem, hogy még az erotika terén is. Hiszen egy idős férfi türelmesebb, gyengédebb és nem a mennyiségre hajt, inkább a minőséget tartja szem előtt. Ez pedig egy nőnek felszabadultságot és gátlástalanabb viselkedést is nyújthat. Ugyanakkor,érvényesül szerintem az "azt kapod, amit te adsz" elv is, vagyis ha egy nővel szemben gyengédebbek és figyelmesebbek, akkor ő is az lesz a választottjával szemben.
Az, hogy a könyvben szereplők élete hogyan alakul tovább a fiatal férfi felbukkanása után, a könyv végére kiderül! :-)

Kellemes hétvégi olvasmány Danielle Steel kedvelőknek!


(forrás: borsa.hu és http://szeretok-kapcsolatok.blog.hu)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése