2015. július 15., szerda

Kíváncsi Szerda 143.A fanfiction vagy fan fiction szó (ejtsd: ['fænfikʃn]) a magyar nyelvben is meghonosodott angol kifejezés. Szó szerint „rajongói irodalom”-nak lehetne fordítani. Használatos rá a ’fanfic’ rövidítés is. A fanfiction valamely rendkívül nagy népszerűségnek örvendő műalkotás rajongók általi „továbbírását” jelenti. Ezekben a művekben hol magát a történetet folytatják, hol csupán az eredeti történet szereplőit mozgatják, az eredeti cselekménytől adott esetben homlokegyenest eltérő történetvezetéssel.

A fanfictionök jellemzője, hogy többnyire nem papíron publikálják őket, hanem az interneten e célra létesített oldalain gyűjtik össze őket. Ez egyben azt is jelenti, hogy fanfictiont kivétel nélkül mindenki írhat, s ennek egyenes következménye az így született művek nagy mértékű műfaji és tartalmi heterogenitása. A fanfictionök között találhatunk négy-öt soros blődlit is, de készülnek komplett regények is. Az elkészült művek hossza azonban – csakúgy, mint a „kanonikus” irodalomban nem feltétlenül korrelál azok irodalmi kidolgozottságával.

Nemcsak regény, de filmek továbbfolytatására is több példa akad - nemcsak regényben, de filmen is. Komolyabb fanfictionmozgalom alakult ki például a Csillagok háborúja-filmek körül: a rajongók nemcsak történeteket írnak, de minimális – gyakorlatilag háztartási szintű – költségvetésből időnként meglehetősen színvonalas rövidfilmeket is készítenek.

Számos példa akad számítógépes szerep- vagy kalandjátékokhoz – ritkábban, FPS-ekhez  - írt rajongói kisregényekre is.

(Forrás: wikipedia.hu)

Szoktál fanfictiont olvasni?

Szoktál fanfictiont írni?


Eszter: Én nem szoktam fanfictiont írni, és életemben még csak egyet olvastam el, miután a Szürke ötven árnyalata és folytatásai után szerettem volna további történeteket olvasni a szereplőkről. Az a bajom igazából a fanfictionökkel, hogy nehéz minőségit találni a sok kezdetleges történet között, és mikor visszagondolok mondjuk a Szürkére, akkor nehezen tudom megkülönböztetni, hogy most az adott esemény a könyvben volt, vagy fanfictionben, ami kicsit zavaró.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése