2015. május 7., csütörtök

Malorie Blackman: Rémálom a vonatonMalorie Blackman: Rémálom a vonaton
A mű eredeti címe: Malorie Blackman: The Stuff of Nightmares
Fordította: Bozai Ágota
Kiadta: Pongrác Kiadó (2010)
Oldalszám: 426 oldal
Ár: 2900 Ft

Vigyázz! Cselekményleírást tartalmaz!

Malorie Blackman angol írónő, 1962-ben született Londonban. Mielőtt írni kezdett volna, rengeteg szakmát kipróbált: volt adatfeldolgozó, programozó, recepciós és egy ételkiszállító cég alkalmazottja is. Ebben az időben rengeteget utazott, ami nagy szerepet játszott abban, hogy később íróvá vált. Első könyve, a Not So Stupid 1990-ben jelent meg. Ma főállású íróként dolgozik: elsősorban gyerek- és ifjúsági regényeket, novellagyűjteményeket, televíziós forgatókönyveket ír, de színpadi művei is vannak. Ötvennél is több könyve jelent meg, melyek közül néhányat meg is filmesítettek. Munkásságával számos díjat érdemelt ki. Könyveivel a rasszizmus és az elnyomás ellen veszi fel a küzdelmet. Ma Londonban él a férjével és a lányával. (Forrás: pongrac.hu)

◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦

Malorie Blackman eddig magyarul megjelent kötete a Rémálom a vonaton, melynek fülszövege alapján egy másabb történetre számítottam.
A könyv olvasása nehézkesen indult, de kb. az 50 oldal után annyira magával ragadott a történet, hogy egy nap alatt elolvastam a 426 oldalas kötetet.

A regény több fejezetből áll, aminek a fő vonala egy vonatbaleset. A főszereplő Kyle, aki betekintést nyer az utastársai rémálmába. Minden 2. fejezet egy-egy rémálom, közben pedig Kyle sorsát olvashatjuk, a vonatszerencsétlenségtől a megmentésig.
A történet fő vonala a halál, a család szétesése. Milyen hatással lehet egy gyerekre, amikor az anya elhagyja a családját? Mit érezhet egy gyerek, amikor az apja öngyilkos lesz? Mint az emberek nagy része, a gyerek is magát hibáztatja azért, ami családjában történik. Úgy gondolom, hogy a szülők feladata az is, hogy a gyerek értésére adni, hogy mi miért történik. Lehet, sokaknak úgy tűnik, hogy minél kisebb a gyerek, annál kevesebb dolgot fog fel, de szerintem egy nagyon kis gyerek is le tudja szűrni azt, hogy akiket ő szeret (szülők) nincsennek jóban.
E könyv főszereplője, Kyle már elég nagy fiú (13 éves, ha jól vettem ki). Nem igazán tudta feldolgozni, ami a szüleivel történt. Azt hitte, hogy a szülei válsága miatta következett be. Egy vonatbaleset kellett neki ahhoz, hogy rájöjjön arra, hogy a szülei szeretik őt, mellette vannak annak ellénére is, hogyha már nincsennek már vele és kett5őjük között nincs minden rendben.
Kyle valami csoda folytán betekintést nyer az utastársai rémálmaiba, amiből rájön ő is és az olvasó is, hogy mindenkinek megvan a saját keresztje.
Mire a könyv végére értem, sajnáltam, hogy vége lett, mert nagyon magával ragadó, lendületes volt a történet. A könyv fülszövegében azt a tanácsot is olvashatjuk, hogy ezt a regényt ne olvassuk éjszaka. Igaz, elborzasztó volt 1-2 rémálom, de szerintem nem annyira veszélyes, hogy éjszaka ne olvassuk.
A kötet tanulsága számomra az volt, hogy ne féljünk szembeszállni a legnagyobb félelmünkkel sem, mert legyőzhető.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése