2015. május 8., péntek

Danielle Steel: Johnny angyal"A tizenhét esztendős Johnny Petersonnak különös érzéke van ahhoz, hogy egyetlen szavával, mosolyával bearanyozza környezetét. A jóképű fiatalember előtt ígéretes jövő áll, évfolyamelső az iskolában, remek sportember, családja büszkesége, valóságos angyal. Ám a szalagavatója napján beszáll egy autóba…

Édesanyja nem tudja feldolgozni imádott fia tragikus halálát. Kórházba kerül, ahol azonban különös látomása támad: megjelenik előtte Johnny, és szokásos szelídségével arra bíztatja az asszonyt, hogy ne adja fel a küzdelmet. Ettől kezdve az "angyal" a legvalószínűtlenebb helyeken bukkan fel, nyomában csodák sorjáznak. De csak ketten láthatják, azok, akiknek a legnagyobb szükségük van rá...

A Johnny Angyal felejthetetlen történet a szeretetről. Hol megnevetteti az olvasót, hol könnyeket csal a szemébe, mígnem a mese végére mindannyian szorosabban öleljük magunkhoz szeretteinket."


Az egyik kedvenc írónőm Danielle Steel, aki napjaink egyik legnépszerűbb amerikai írónője. Férfiak, nők, idősek, fiatalok egyaránt olvassák 47 országban 28 nyelven.

Sokak szerint az írónő rég kiírta magát, az utóbbi 3-4 évben megjelent regényeiben már nem tud semmi újat mondani.
Közel 30 regénye van már meg nekem, és akadt 1-2 kötet, ami nagy hatással volt rám.

A könyv története hétköznapi, bármikor megeshet bárkivel.

Egy történet a szeretetről, az összetartás és a család erejéről.

Szerintem fontos a családi összetartás, főleg olyankor, amikor baj van vagy elveszítünk valamit, valakit. Együtt könnyebb megoldani mindent.

Danielle Steel ebben a regényében arról olvashatunk, hogy a szeretet mennyire is fontos egy ember életében.
A szeretet szónak különböző szövegkörnyezetben különböző jelentései lehetnek. Más nyelvek gyakran több szót használnak rá, hogy a szeretet ernyője alatt kifejezett különböző dolgokat írjanak le, amit a magyarban pusztán a szeretet jelöl. Erre jó példa a görög szavak pluralitása a "szeretet" szóra. A kulturális különbségek a szeretet megfogalmazásában csak tetézik annak problematikáját, hogy egyetemleges meghatározást alkossunk.
Bár a szeretet természete vagy lényege gyakorta képezi viták témáját, a szó különböző vonatkozásai tisztázhatóak azzal, hogy meghatározzuk mi az, ami nem szeretet. A pozitív érzelmek általános kifejezéseként (a kedvelés erősebb formája) a szeretetet általánosan szembeállítják a gyűlölettel (vagy a semleges érzéketlenséggel); és mint egy kevésbé szexuális és inkább érzelmesen intim formája a romantikus vonzódásnak, a szeretet ellenpólusaként a bujaság jelenik meg; romantikus vonatkozásában a szeretet általában a szerelem kifejezésével kerül ellentétbe, ahol a szeretet pusztán baráti vonzódást, a szerelem pedig romantikus érzelmeket mutat.
Amikor elvont fogalomként beszélnek a "szeretetről", az általában a személyek közötti szeretetre utal, egy olyan tapasztalatra, amelyet egy személy egy másik személy felé érez. A szeretet gyakran magába foglalja a gondoskodást vagy azonosulást egy személlyel vagy egy dologgal, belefoglalva az önmaga felé érzett szeretetet (narcizmus). A szeretet megértését nehezítő kultúraközi különbségeket tetézve, a szeretetről alkotott elképzeléseink a történelem során rendre változtak. A szerelem mai fogalmak szerinti meghatározása néhány történész szerint a középkor utáni Európában jelent meg, bár a romantikus vonzódás azt megelőzően is jelen volt az ókori szerelmi költészetben. A szeretet összetett és elvont természete miatt, a szeretet és szerelem körüli diszkurzus általában közhellyé butul, és általános idézetekre szűkül, például Vergilius híres mondata, miszerint "A szeretet mindent legyőz". Aquinói Szent Tamás, Arisztotelész nyomdokain járva a szeretetet "a mások felé érzett jó szándékként" határozza meg. Gottfried Leibniz azt mondta, "a szeretet olyan öröm, amit más ember boldogsága okoz nekünk". Jeremy Griffith biológus a szeretetet úgy határozza meg, mint "feltétel nélküli önzetlenséget".
A szeretetre néha úgy utalnak, mint a "nemzetközi nyelvre", ami hidat képez a kulturális és nyelvi megosztottság felett.
A személyközi szeretet az emberek közötti szeretetet jelenti. Ez egy sokkal potensebb érzelem, mint egyszerűen kedvelni valakit. A viszonzatlan szeretet azt jelenti, hogy egyoldalú ez az érzelem. Személyközi szeretet létezhet családtagok, barátok vagy párok között. Számos pszichológiai rendellenesség is a szeretettel kapcsolatos, mint például az erotománia.
A történelem során a filozófia és a vallás boncolgatta leginkább a szeretet jelenségét. Az elmúlt évszázadban a pszichológia tudománya is úttörő munkát végzett a témában. Pár éve a pszichológia, antropológia, idegtudomány és a biológia sokat hozzáadott a szeretet természetének és funkciójának megértéséhez.


Kellemes hétvégi olvasmány Danielle Steel kedvelőknek!


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése