2015. április 7., kedd

Paul Michael Bush: Steph- Stephenie Meyer csodálatos ifjúsága és a TwilightsagaKiadó: ATLANTIC PRESS
Oldalak száma: 168
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 220 gr
ISBN: 9789638825582
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2009

 „A Steph az Alkonyat sorozat írónőjének, Stephenie Meyernek a beceneve. Ez a könyv tehát a „twilighterek”, a Twilightsaga olvasóinak és Steph rajongóinak könyve. Az ifjú és kevésbé ifjú olvasó itt nemcsak Bella és Edward, a halandó arizonai iskolás lány és a halhatatlan vámpírfiú szerelméről tudhat meg új dolgokat, hanem a világ egyik legnépszerűbb írónőjéről, a Twilight könyvek és filmek keletkezéséről is. És az írói műhelytitkokról, például arról, hogyan kell három pici gyermek mellett könyvet írni. Vagy: hogyan ír slágerkönyvet a vámpírokról valaki, aki soha életében egyetlen horrorfilmet sem látott?”

◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦

Stephenie Meyer-ről ez idáig nem olvastam semmit. Nem tudtam, hogy honnan indult, milyen a családi háttere, stb., pedig már számos könyve megjelent. 
Stephenie Meyer eddigi munkássága:
  Alkonyat (Twilight), Könyvmolyképző Kiadó, 2005
  Újhold (New Moon), Könyvmolyképző Kiadó, 2006
  Napfogyatkozás (Eclipse), Könyvmolyképző Kiadó, 2007
  Pokoli báléjszakák (Promnightsfrom Hell) (Rövid történetek, társírók: Meg Cabot, Kim Harrison, MicheleJaffe, Lauren Myracle), Könyvmolyképző Kiadó, 2009
  A burok (The Host), Agave Könyvek, 2008
  Hajnalhasadás (BreakingDawn), Könyvmolyképző Kiadó, 2008
  BreeTanner rövid második élete (The shortsecond life of BreeTanner), Könyvmolyképző Kiadó, 2010

A Twilight Saga Magyarországon 2009. körül volt nagy szenzáció, ennek ellenére én csak 2012. márciusában olvastam el. 1 hónap alatt elolvastam mind a 4 részt, a több, mint 2000 oldalt. (Erről itt írtam már.)

A sorozat elolvasása után kíváncsi voltam arra is, hogy ki alkotta meg ezeket a könyveket.

Stephenie Morgan Meyer 1973. december 24-én született Hartfordban, Connecticutban. Szülei Stephen és Candy Morgan. Öt testvére van: Seth, Emily, Jacob, Paul és Heidi. Gyermekkorukat PhoenixbenArizonában töltötték. Itt ismerkedett meg férjével is (akinek beceneve Pancho) és 1994-ben össze is házasodtak. Stephenie egy évvel később sikeresen befejezte a Brigham Young Egyetem angol szakát. Három gyermek, Gabe, Seth és Eli édesanyja. Mormon vallású, tagja  Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza nevű közösségnek.
Az Alkonyat-sorozattal Meyer a legolvasottabb írók közé került,2008-ban a Time magazin 100 legbefolyásosabb emberének listáján a 49. helyet kapta, és a Forbes magazin 2009-es, a világ legbefolyásosabb hírességeinek százas listáján a 26. volt. Az írónő éves bevétele 2009-ben meghaladta az 50 millió dollárt.
Az Alkonyat-sorozat az ifjúsági romantikus fantasy műfajába tartozik, bár Meyer maga a „krimi, románc, horror, komédia” szavakkal jellemezte, amikor a kiadóknak küldözgette az első regényt, azonban az írónő szerint is leginkább a romantikus történet dominál, így úgy véli, ez illik rá a leginkább. (Forrás: wikipedia.hu)

Néhány érdekesség
  Stephenie Meyer kedvenc együttesei: Muse, BlueOctober, Coldplay és a Linkin Park. Honlapján meghallgathatóak azok a számok is, amelyeket előszeretettel hallgatott a könyvek megírása közben.
  Stephenie Meyer honlapján - melyet öccse, Seth Morgan szerkeszt - olyan extrák találhatóak, mint például a könyvekből kivágott részek, vagy az utólag érdekességképpen megkomponált jelenetek, párbeszédek. (Például: a könyvekben csak az egyik fél oldaláról ismert telefonbeszélgetések teljes, két résztvevős szövegei).
  Forksot úgy választotta ki az írónő, hogy rákeresett a Google-ön, az Egyesült Államok legesősebb területére.
  Edward nevét úgy választotta ki, hogy klasszikus regényekben keresgélt olyan elnevezések után, amelyeket régen a romantikus érzelmekkel kötöttek össze, mára azonban kimentek a divatból.
  Bella nevére sokkal tovább tartott rátalálni. Akárhány nevet is talált ki egyiket sem találta elég jónak, így végül azt a nevet választotta, amelyet egy esetleges kislány születésére tartogatott: Isabella.
  Más nevek: Rosalie eredetileg Carol volt, Jasper pedig Ronald, de végül úgy találta, hogy az előbbi nevek jobban illenek hozzájuk így átírta őket. A folytatások írása közben azonban többször is megesett, hogy Carolt vagy Ront írt, teljesen megzavarva ezzel néha a kiadót.
  Karaktereinek nevét és tulajdonságát gyakran "kölcsönzi" valós, hozzá közel álló személyektől. Például A burokban szereplő Melanie Stryder keresztnevét unokahúga után, míg vezetéknevét egy középiskolai ismerőse után választotta.
  Az Alkonyat könyv által készült 2008-as film egy éttermi jelenetében maga az írónő is szerepel.

A Twilight-saga olvasása közben több kérdésem is felmerült, de Paul Michael Bush: Steph című könyvében választ is kaptam ezekre. Egy olyan kép alakult ki az írónőről bennem, ami szerint ő egy nagyon vallásos nő (mormon egyház tagja), és az elveit, szokásait nem adja fel, de nyitott mindenre. A mormon vallást is ebből a könyvből ismertem meg. (A könyv első részében elég részletesen kitér erre P. M. Bush.)

A könyv kitér persze a könyveire is, és az ezekből készült filmekre is.

Nekem úgy tűnt a könyv elolvasása után, hogy egy átlagos nőről van szó, aki akár a szomszédunk is lehetne, mert nem változtatta meg a hírnév. Bár engem kicsit az zavart, hogy a könyv egy túl átlagos embert mutat be: egy olyan sztárallűr-mentes írónőt, akinek könyvei világszerte több millió példányban keltek el.  E kötet szerint Steph-re nem igazán volt hatással a világsiker, az élete szinte ugyanúgy telik, mint a Twilight előtt. Egy ilyen hírnév szerintem mindenkire hatással van.


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése