2015. április 20., hétfő

85 éve született Zsoldos Péter magyar sci-fi íróZsoldos Péter (Szentes, 1930. április 20.Budapest, 1997. szeptember 26.) magyar sci-fi író.

Élete
Fiatalkorában sokat olvasott olyan szerzőktől, mint Jack London vagy Kipling. Később pedig tudományos könyvek érdekelték csillagászat, földrajz, geológia, majd a régészet témakörökben. Szentesen érettségizett a Horváth Mihály Gimnáziumban. Ezután zeneszerzést tanult, 1949 őszén felvették a Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés tanszakára, ahol 1956 tavaszán megkapta zenetanári és kóruskarnagyi diplomáját. Ezt követően a Magyar Rádióban lett zenei szerkesztő-riporter, közben 1963-tól 1967-ig a bölcsészkaron pszichológiát tanult. A tudományos-fantasztikus irodalommal 1957 után kezdett foglalkozni. Elsősorban tudományos-fantasztikus műveiről ismert Magyarországon.
Stanisław Lemhez hasonlóan kritikusan nyilatkozott a 80-as évek közepén sci-fi műfaj népszerűségének negatív hatásáról, felhígulásáról és műfaj mellett megjelenő szubkultúráról, aki szerinte többek között "a horrort és a pornót becsempészők, az áltudományos mítoszteremtők".
1998-ban az Avana Egyesület és Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata megalapította a Zsoldos Péter Díjat, amellyel évente a magyar tudományos-fantasztikus irodalom kiemelkedő alkotásait díjazzák.

Munkássága

Novellák
  • 1997 - A jó testőr (X Magazin, II. évf. 11. szám, 1997. november)
  • 2007 - Severus (Galaktika, XXVIII. évfolyam 210. szám, 2007. szeptember)
Regények
A két hivatása (zenész és író) viszonyáról önmaga írja A feladat című regényének harmadik kiadásának előszavában: „A zenei forma és szerkesztés minden más művészetnél szigorúbb törvényei és ugyanakkor a fantázia szabadsága, ami éppen e törvények szigorúságából fakad, nagyszerű iskola volt.“ Az Ellenpont című regénye már a címében is tükrözi ezt a viszonyt.
A Viking visszatér, a Távoli tűz és Az utolsó kísértés című könyvek trilógiát alkotnak.
Egyes regényeinek címét (A Viking visszatér, Távoli tűz, Ellenpont) a Solaris együttes számcímül választotta.
A Portré négy ülésben életrajzi regény Muszorgszkijról.


A feladat című könyvét 1975-ben megfilmesítették.

Elismerései
(Forrás: wikipedia.hu)
 

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése