2015. március 27., péntek

Stephenie Meyer: A Twilight Saga2009-ben volt nagy szám a Twilight saga. Akkor részben azért nem olvastam, mert a környezetembe senki sem, másrészt pedig nem akartam akkor egy új hóbort áldozatai közé tartozni.
Most, hogy szinte már lecsengett a Twilight, 2012. márciusában jutottam el odáig, hogy elolvassam. A 4 kötetet, a több, mint 2000 oldalt 1 hónap alatt elolvastam. Ezalatt a pár hét alatt teljesen beleszerettem. Most arra várok, hogy megnézhessem filmben is egyszerre az egészet. (A Hajnalhasadás 2. részére várok…)
Úgy gondolom, a 4 kötetről egyszerre kell beszélni, nem szétszabdalni 1-1 részre.

Stephenie Meyer: Twilight- Alkonyat

Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.
Sorozat: TWILIGHT SOROZAT
Oldalak száma: 502
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Formátum: A 5 210 X 148
Súly: 600 gr
ISBN: 9789639708952
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2009
Fordító: Rakovszky Zsuzsa
Árukód: 2165212 / 1049880

 „Mersz szeretni? Az életed árán is? Forks fölött mindig felhős az ég. Bella Swan, az érzékeny, zárkózott lány afféle önkéntes száműzetésre ítéli magát, amikor ide költözik apjához. Bella alapjáraton is mágnesként vonzza a bajt, ezúttal azonban nem csak a "mindennapi" csetlések-botlások fenyegetik. Hanem Ő. Ő, akinek aranyszín szeme van, titokzatos, szeszélyes, kiszámíthatatlan, félelmet keltő és biztonságot sugárzó. Ő, akit Edwardnak hívnak, mint valami ódivatú regény hősét. Ő, aki megmenti az életét. Ő, aki mégis a legnagyobb veszélyt jelenti Bella számára. Az indián rezervátumban furcsa, félelmetes mesék keringenek. És egy nap a legenda megelevenedik. Twilight - A földkerekségen mostantól az Alkonyat a szerelem napszaka! Világsiker! Ne állj ellen, az Alkonyat úgyis leszáll!”

Amikor ezt a részt olvastam, arra gondoltam, hogy én bolond, miért nem kezdtem el hamarabb olvasni. A végére már tiszta Twilight hatása alatt voltam és már alig vártam, hogy elkezdhessem a 2. részt.


Stephenie Meyer: New Moon- Újhold


Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.
Sorozat: TWILIGHT SOROZAT
Oldalak száma: 582
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 700 gr
ISBN: 9789632451558
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2009
Fordító: Rakovszky Zsuzsa
Árukód: 2200375 / 1054263„Rossz hold kelt föl? Bella mer szeretni. Az élete árán is. De Edward elhagyja, Bella pedig majdnem belehal a veszteségbe. Az indián Jacob barátsága ébreszti tetszhalálából a lányt, s a jó barát egyre közelebb kerül a szívéhez, noha Bella képtelen elfeledni az aranyszemű fiút. S miközben különös, hátborzongató halálesetek tartják izgalomban Forks városát, a földgolyó túloldalán Edward... Hát mégis rémálommá válhat ez a szerelem? Elfogyhat, mint a Hold?”

Úgy gondolom, hogy ez a saga leggyengébb része. Igaz, jó könyv, de nem fogott meg úgy, mint a többi kötet. Valahogy hiányzott belőle az elsőben megszokott érzés.


Stephenie Meyer: Eclipse- Napfogyatkozás


Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.
Sorozat: TWILIGHT SOROZAT
Oldalak száma: 640
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 760 gr
ISBN: 9789632451770
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2009
Fordító: Rakovszky Zsuzsa
Árukód: 2205343 / 1060984


Első mondat:
Minden próbálkozásunk,hogy ürügyet találjunk,hiábavaló volt.
„Őrizd a percet! Mert ami eljön, az el is múlik, ezt a halandók tudják csak igazán. Elmúlt az alkonyat, elmúlt az újhold. De eltűnhet-e a Nap az életedből? Elzárhat-e melegétől a hűvös Hold, amely minden álmod és vágyad tudója? Jacob napsugaras mosolya, vagy Edward holdfényragyogása? Bella mindent elveszíthet: barátot, szerelmet. Két tűz közé kerül. Körülötte felizzik az ősi gyűlölet, miközben régi vérszomjas ellensége még mindig rá vadászik. Ismét választania kell élet és halál között... A nagy kérdés: mit érdemes túlélni? A Twilight saga folytatódik... A Hold megbűvöl. A Nap talán sosem hűl ki. Merj álmodozni! Az álmok nem fogynak el...”

A 2. rész után kicsit magam alatt voltam, hogy ááá, biztos megint csökkeni fog nálam a saga népszerűsége. De tévedtem. Ez a legjobb rész.


Stephenie Meyer: Breaking Dawn - Hajnalhasadás


Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.
Sorozat: TWILIGHT SOROZAT
Oldalak száma: 776
Borító: CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
Súly: 930 gr
ISBN: 9789632453491
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2010
Fordító: Bosnyák Viktória
Árukód: 2210384 / 1066561


"Ha az készül megölni téged, akit szeretsz, nincs választási lehetőséged. Hogy is menekülhetnél el, hogyan is küzdhetnél az életedért, amikor ezzel fájdalmat okoznál ennek a szeretett személynek? Ha nem maradt más, csak az életed, amit neki adhatsz, hogyan is tagadhatnád ezt meg tőle? Ha igazán szereted? Amikor Bella Swan ráébred, hogy visszavonhatatlanul beleszeretett egy vámpírba, az élet hirtelen veszedelmesen izgalmas lesz számára: tündérmese és rémálom keveréke. Mivel érzései két irányba rángatják: - szenvedélyesen szerelmes Edward Cullenbe, ugyanakkor mély barátság fűzi Jacob Blakchez, a vérfarkashoz -, viharos, küzdelmekkel és lemondásokkal teli évet tudhat maga mögött, míg végre eljut a végső fordulópontig. Rövid időn belül döntenie kell: a halhatatlanok sötét, de csábító világát választja-e, vagy a teljes emberi életet? Márpedig ez a döntés lesz az a hajszál, amelyen két törzs élete is múlik. Most, hogy Bella meghozta a döntést, megdöbbentő, váratlan események sorát indítja el vele, amelyeknek felmérhetetlen, megsemmisítő következményei is lehetnek. Lehetséges, hogy most, amikor Bella élete szövetének különböző szálai - amelyeket először az Alkonyatban követhettünk, majd az Újholdban és a Napfogyatkozásban kísérhettük figyelemmel szétbomlásukat és elszakadásukat -, úgy tűnik, készek újra egyesülni, éppen most fognak megsemmisülni... végleg? Az Alkonyat-saga legújabb döbbenetes, türelmetlenül várt kötetében, a Hajnalhasadásban végre fény derül ennek a lenyűgöző romantikus történetnek, amely olvasók millióit bűvölte el, minden titkára és rejtélyére."

A 4. rész egy olyan befejező kötete volt ennek a sorozatnak, ami után még bármi megtörténhet. Itt arra gondolok, hogy akár lehet folytatni is. Sok meglepetéssel szolgált nekem a zárórész.Sokan a Twilight sagat a Harry Potter varázsával hasonlítják össze. Azt hiszem, jogosan. A Harry Potter az ezredfordulón maradandót alkotott, amit még nem tudott más megismételni. Stephenie Meyernek egy hasonlót sikerült produkálnia. Nem teljesen azt, mint J. K. Rowling csinált, de ez is egy hasonló kultuszú könyvsorozattá lépett elő.

Azt hiszem, érdemes említést tenni a szereplőkről.
Sokan vitatják, hogy most Bella karaktere milyen is valójában: hisztis kis liba vagy érzelmekben gazdag lány. A 4 kötet végére mindkét tábornak igazat adtam. Voltak helyzetek, amiket nem értettem, hogy miért úgy viselkedett.
Jacob-ban én egy nagyon jó barát képét láttam felfedezni. Örülnék, hogy ha nekem is lenne egy ilyen barátom.
Edward… Megértem, hogy miért rajonganak a tinilányok érte…. A könyvekben egy tényleg jó pasi képe jelenik meg előttünk, aki a szerelméért képes mindent megtenni.
A hármójuk kapcsolata igen érdekes. A két fiú a másikójuktól akarja megvédeni Bellát, de a befejező rész végére megbékélni egymással.

Az általam olvasott könyvekben a mondanivalót keresem. Sokáig gondolkoztam azon, hogy vajon mi is lehet ebben az esetben, de csak nemrég jöttem rá egy írónőről szóló könyv elolvasása közben.
Stephenie Meyer a könyvek írásakor nem gondolt arra, hogy művei több millió fiatalhoz és felnőtthöz jut el. Az írónő mormon vallás szerint nevelkedett és így is éli az életét a mai napig. Mivel ez a vallás eléggé „szabályozza” az emberek életét, így ez kicsit érződik is Steph könyvein. Paul Michael Bush szerint a saga üzenete egy rövid mondatban összefoglalható: van szerelem az ágyon kívül is. „Ezt a közlést lehet banalistásnak, esetleg milliókat forradalmasító mondanivalónak tekinteni, de akkor is ez a Twilight saga legnagyobb titka.” (Forrás: Paul Michael Bush: Steph)

Úgy gondolom, hogy tényleg valami hasonló a saga mondanivalója. Ma már nagyon sok kapcsolatban nincs meg az érzelmi kötődés, csak a testi kapcsolat.
Stephenie Meyer Edward és Bella kapcsolatát példaértékűnek szánta. Ma egy nagyon felgyorsult világban élünk, ami nincs jó hatással az emberi kapcsolatokban, nemcsak szerelmi, hanem más területekre is. Bella és Jacob kapcsolatában kicsit szerelmi hatás is van, de egy olyan barátság szövődik köztük, ami egy életre szól és sajnos, a mai világban ez már ritka.

Úgy gondolom, ha a Twilight saga az én szívemet is meg tudta lobogtatni több évvel a megjelenése, debütálása után, akkor igen, rejteget magában valamit. Engem, mint nagy antitwilightos-t, sikerült meggyőznie.
Nem szokásom könyveket többször elolvasni, eddig még csak A két Lottit olvastam többször. A Twilight saga kötetei viszont azok a könyvek, melyeket újra el fogok olvasni később.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése