2015. március 31., kedd

Jodi Picoult: Szívtől szívigKiadó: Athenaeum Kiadó Kft.
Oldalak száma: 442
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 430 gr
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2009
Fordító: Hussami Péter

Mindennek ára van. Tied lehet életed szerelme, de csak néhány évig. Tied lehet a világ legtökéletesebb családja, de aztán rájössz, hogy illúzió. Életben tarthatod a lányod, de csak úgy, ha befogadja annak az embernek a szívét, akit a világon a legjobban gyűlölsz.

◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦

Jodi Picoult könyveiben mindig egy-egy nagyobb lélegzetvételű, társadalmunkat érintő, komoly témákat dolgoz fel. A könyvei mindig ugyanúgy épülnek fel, az írónő stílusa nem változik. Már több könyvét olvastam, így nagyjából már mindig tudtam, hogy mire számíthatok. Most sem volt másként.
Vigyázz! Cselekményleírást tartalmaz!
A Szívtől szívig c. könyv központi témája a szervadományozás, majd a könyv végén fény derülő  családon belüli kiskorú molesztálása is fontos téma.
Magyarországon a transzplantációs várólistákon több mint kétszer annyian várnak valamilyen szervre, mint ahány átültetés van egy évben. Ebből is kitűnik, hogy nálunk is szervhiány van, ahogy a világon mindenhol. Pedig a szervátültetésre várakozók számára az egyetlen esély a túlélésre és életminőségük javítására a szervátültetés, amely viszont szervek nélkül lehetetlen. Hazánkban a hivatalos jogszabályok alapján a szervadományozással kapcsolatban az un. ’feltételezett beleegyezés’ elve érvényesül, vagyis ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy halála esetén szerveit, szöveteit felhasználják szervátültetés céljára, akkor feltételezhető az illető beleegyezése és a szervek eltávolítása elvégezhető.
Kivételt képeznek a kiskorúak, akik esetében a törvényes képviselő írásos hozzájárulása szükséges a szervkivételhez.
A magyarországi jogszabályok értelmében az lehet élő donor, aki vérségi/genetikai rokonságban vagy bizonyítottan szoros érzelmi kapcsolatban van a szervátültetésre váró beteggel és a felajánlást saját döntése alapján, önként, anyagi ellenszolgáltatás nélkül teszi. Ilyen esetben csak olyan páros szerv egyike (vese), illetve szerv részlet (máj, tüdő, bél, hasnyálmirigy) távolítható el, amelynek hiánya nem okoz súlyos és maradandó fogyatékosságot a donornak. De ide tartozik még a csontvelő- és a véradás is, amelyek szintén élő személyből származó szövetadományok. Ki lehet donor? A legtöbb esetben azonban a donor halott, pontosabban agyhalott. Itthon kb. 140 ezer ember hal meg évente, ebből kb. 250-300 agyhalottról érkezik donorjelentés, akik potenciális szervadományozók lehetnek. Ez azt jelenti, hogy bár mindannyian meghalunk, de az agyhalál esélye igen kicsi.
Az agyhalál orvosi és jogi értelemben is halált jelent, azonban gépekkel és gyógyszerekkel a szív működése, ezáltal a keringés még ideig-óráig fenntartható. A keringés fennállása biztosítja a legtöbb szerv megfelelő vérellátását, ilymódon működőképességük megőrzését. A halottból történő szervkivétel steril, műtői körülmények között történik. Minden esetben eltávolítják a lépet, de nem átültetési szándékkal, hanem a vesetranszplantációra történő beteg kiválasztáshoz szükséges vizsgálatok miatt. A transzplantációs céllal történő szervkivétel után úgy zárják a műtéti sebet, mint más, betegen végzett műtétek után. Ilyen esetekben átültetésre alkalmas szervek lehetnek a vesék, máj, hasnyálmirigy, szív, tüdő és vékonybél. A csont, ín és szaruhártya eltávolítása a szívműködés és keringés megszűnése után is lehetséges, ezeket a szöveteket ugyanis nem károsítja a tartósabb oxigénhiány. Mindenki válhat recipiensé és donorrá is
Gondoljunk tehát bele, hogy életünk során mi is kerülhetünk bármelyik helyzetbe, lehetünk akár donorok, de akár szervre váró recipiensek is. Éppen ezért feltétlenül szükséges még életünkben rendelkezni saját szerveink sorsáról és döntésünket ajánlatos megosztani a családtagokkal is. Egy szervdonor akár 6 ember életét is megmentheti! Magyarországon a keresztény és keresztyén egyházak és közösségek is támogatják a szerv-adományozást, amelynek hivatalosan felső korhatára nincsen, de a gyakorlatban 75 év felett már ritkán végeznek donációt.

Hogyan lehet valaki donor?
Magyarországon jelenleg két lehetőség van a szervadományozásra, vagyis kétféle donor van:
1.      Agyhalott (cadaver) donor: aki agyhalál állapotába kerül és életében nem tiltakozott írásban az Országos Transzplantációs Nyilvántartásban, vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban, annak szervei eltávolíthatók. A hozzátartozókat ilyen esetben a kezelőorvosnak csupán tájékoztatni kell arról, hogy tiltakozó nyilatkozat hiányában szervkivétel történt és ennek során milyen szerveket, szöveteket távolítottak el.
2.      Élő donor: jelenleg csak a vese és máj esetében van erre lehetőség, ha a donor a recipiens
a) egyeneságbeli rokona,
b) egyeneságbeli rokonának testvére,
c) testvére,
d) testvérének egyeneságbeli rokona.
Kivételesen a fenti feltételek hiánya esetén is sor kerülhet szerv adományozására. Ebben az esetben a donor és a recipiens együttes kérelmét a kórházi etikai bizottság vizsgálja meg. A kórházi etikai bizottság akkor járul hozzá a szervkivételhez, ha meggyőződött róla, hogy a donor és a recipiens között szoros érzelmi kapcsolat áll fenn és az adományozás ellenérték nélkül, valamint kényszertől, fenyegetéstől és megtévesztéstől mentesen történt.
Két olyan donor és recipiens pár esetében, akiknél a jóváhagyott szervátültetés (az etikai bizottság határozatának meghozatalát, illetve a szükséges vizsgálatokat követően kiderült orvosi indok miatt) nem végezhető el, de szakorvosi javaslat alapján a két szervátültetés a donor és recipiens párok cseréjével elvégezhető, az etikai bizottsághoz együttesen benyújtott - közokiratba foglalt - közös kérelmükre, az etikai bizottság jóváhagyásával a két szervátültetés elvégezhető.

Mit kell tennem ahhoz, hogy donor lehessek, ha meghalok?
Tulajdonképpen semmit, hiszen ha valaki nem tiltakozik ez ellen, akkor a jogi szabályozás értelmében donor lehet agyhalála esetén.Az viszont fontos, hogy beszéljenek erről a családban; ismerjék meg egymás véleményét, és ha tiltakozás fogalmazódik meg, akkor éljenek a tiltakozás lehetőségével írásban, hiszen csak az írásos tiltakozást ismeri el a törvény. Nagy segítség lehet a hozzátartozó számára, ha ismeri az elvesztett hozzátartozó véleményét, mert nem alakul ki benne olyan érzés, hogy neki kellene az elhunyt helyett döntést hoznia, amelyet egyébként nem is kell figyelembe venni. Tehát a kezelőorvos tájékoztatási kötelezettsége azért történik a hozzátartozó felé, mert az elhunyt donort már nem lehet tájékoztatni. Az önrendelkezési jog minden országban a saját testre vonatkozik, éppen ezért nem dönthet más testéről, más szerveiről senki. Minden cselekvőképes nagykorú magyar állampolgár még életében dönthet saját szervei halála utáni sorsáról!

Mit jelent a feltételezett beleegyezés elve?
A feltételezett beleegyezés (presumed consent) azt jelenti, hogy ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy szerveit halála esetén szervátültetési célokra felhasználják, akkor feltételezhető, hogy beleegyezik ebbe, és ezért elvégezhető a transzplantációs célú szervkivétel. Magyarországon a jogi szabályozás ennek megfelelő.

A könyv másik jelentős témája a családon belüli molesztálás. A regényben a nevelőapa molesztálta a még jóval 10 év alatti nevelt lányát.
Szexuális bántalmazásnak minősül a gyermek bevonása minden olyan tevékenységbe, amire koránál és fejlettségi állapotánál fogva még nem érett, amit nem képes megérteni, amihez nem tudja valós beleegyezését adni – mondja Lukics-Kiss Ildikó klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus. A szakértő kiemelte, hogy a behatoláson kívül idesorolható az orális és az anális szex, a gyermek bevonása pornográf anyagok megtekintésébe, a gyermekprostitúció, de a gyermek nemi szerveinek simogatása, puszilgatása, illetve a gyermek felé irányuló bármilyen erotikus jellegű vagy szándékú közeledés is.
A Nők a Nőkért Egyesület (NANE) számos, családon belüli nemi erőszakkal kapcsolatos telefonhívást kap. Általában már akkor keresik meg őket a kétségbeesett szülők – javarészt édesanyák –, amikor már máshol kértek, de nem kaptak segítséget, illetve ha a nyomozás eredmény nélkül zárult le, vagy nem sikerült bizonyítani az erőszakot. Előfordul olyan eset is, amikor maga a gyermek kér segítséget, amikor elmenekül otthonról.
A szakértő elmondása szerint a bántalmazás lelki következménye számos tényezőtől függ. Kijelenthetjük, hogy akkor a legsúlyosabbak, ha a bántalmazó az egyik szülő vagy közeli családtag.
– A traumatikus élmény kihat az ún. pszichoszexuális fejlődésmenetre, a gyermek lelki-pszichés és szexuális fejlődésére, és általában súlyosan hat az egész személyiségfejlődésre. A szexuálisan bántalmazott gyerekek közül felnőttkorban sokan személyiségzavarral, pszichiátriai, kapcsolati és szexuális problémákkal küzdenek. Emellett előfordulhat, hogy az a személy, aki gyermekként bántalmazott volt, felnőttkorában maga is bántalmazóvá válhat. Mindezek egyértelműen magyarázzák, miért is olyan fontos a korai felismerés és segítségnyújtás – hangsúlyozza a szakember.
Az írónő 2009-ben magyarul megjelent könyve ismét egy olyan nehéz témát dolgozz fel, ami egyre több áldozatot követel és ami ellen tenni szükséges.
Nem hiába Amerika első számú kedvence Jodi Picoult. Ez a könyve is nagyon tetszett nekem. 


(Forrás:  
http://www.webbeteg.hu/ , www.nlcafe.hu és http://www.ovsz.hu)0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése