2015. március 14., szombat

Gyereksarok 121.

2014. tíz kedvenc gyerekkönyve a gyerekirodalom. hu oldal szerint: 

egyszer
10. Mosonyi Aliz–Rofusz Kinga: Egyszer volt, ahogy még sose volt (Pagony)
Bár nem igazán bírom a klasszikus mesék újrafogalmazásait, Mosonyi Aliz általában a legtöbbet hozza ki a műfajból. Így egyben a sok meséből egész egységes és egyedi világ épül. Bár Mosonyi Aliz végeláthatatlan, egymásba fonódó körmondatait jóformán csak énekelve kántálni lehet, a könyv maga nagyon következetes és szép, Rofusz Kinga illusztrációi meg komolyan hozzájárulnak az erős hatáshoz.9. Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó (Cerkabella)
bibe
Adamik igazi posztmodern gyerkekönyvet írt, minden megvan itten, ami a posztmodern ismérve: Pavic enciklopédia-szerű formajátéka, metatextus (a betűfaló szörnyek megeszik saját szócikküket), referencialitás és a többi. Ettől persze a szörnykönyv nem lesz szörnyű, épp ellenkezőleg. Meglepő, hogy a gyerekek mennyire értik ezt a fajta nyelvi humort, az önmagától eltávolodó szöveg… na jó, abbahagyom ezt, de Adamik könyve tényleg nagyon vicces.
8. Varró Dániel: Akinek a kedve dacos (Manó Könyvek)
akinek
2014 azért is fontos év volt a magyar gyerekirodalomban, mert kiderült, hogy a PROGRESSZÍVEK Varrót meg Lackfit olvasnak, a REGRESSZÍVEK meg elátkozzák őket. Öröm látni, hogyan élnek túl a népi-urbánus meg a realista-formalista viták a szülői Facebook-csoportokban meg a női portálok kismama-társalgóiban. A legokosabb, amit tehetünk, hogy magasról tojunk ezekre, és az ágyban röhögéstől fetrengve olvassuk a gyerekkel ezt a könyvet (is), ami pont olyan, mintha egy Varró-szöveggenerátorral készült volna, de épp ettől olyan ellenállhatatlanul vicces. Varró már tényleg BRAND, de olyan brand, ahol még mindig nagyon komolyan veszi a dolgát a termékfejlesztési és a minőségellenőrzési főosztály.

7. Lackfi János-Ijjas Tamás: A világ legrövidebb meséi (Móra)
vilag
A Másik Botrányhős, A Szerző, Aki Le Merte Írni, Hogy Koviubi Pörivel. Van valami ironikus abban, hogy a prolik és a műveltségnácik szemében Lackfi lett az egyes számú kultúrterrorista, az a “gyerekíró”, aki talán a legnagyobb szókinccsel, a legátfogóbb formaismerettel, a legváltozatosabb témaválasztással és a leggazdagabb életművel bír. Ijjas Tamással írt könyve pont olyan, mint egy pingpongmeccs. Lackfi a páros, Ijjas a páratlan oldalakat (vagy fordítva, most így nem emlékszem) írta: rövid, pár soros, egy szuszra elmondható, éjjel fél tizenegyes altatáshoz ideális minimesék, mindehhez Molnár Jaqueline szokásosan lenyűgöző illusztrációi. Alapkönyv, kulcsfontosságú ex libris-darab.
6. Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt (Pagony)
jakab
Dániel András igazából felülmúlhatatlan Kicsibácsi és Kicsinénijével lopta bele magát a családi szívbe. Azt a szintet persze nehéz újra megugrani, de a Jakabos könyv nagy erénye, hogy nem is próbál új Kicsibácsi lenni. Teljesen más világ, de legalább olyan szórakoztató szereplők (például Klárika, a billenős teherautó), és ilyen csodálatos mondatok: „Szerencsére a félelem, a bátorsághoz hasonlóan, kis helyen is elfér.”


5. Baranyai B. András: Európai böngésző (Pagony)
europai
Ha van trend az elmúlt pár év gyerekkönyvkiadásában, akkor biztosan a mindent elborító „böngészőmánia” az. Kicsit már fárasztó is, hogy lényegében csak a közbeszerzési csalásokról nem született böngésző, épp ezért üdítő a mindig nagyszerű Baranyai B. András munkája. Európai nagyvárosok utcáin bolyonghatunk a gyerekkel, de amitől ez a böngésző kimagaslik a többi közül, az Baranyai duplafedeles humora. A felnőttek szinte jobban szórakoznak rajta, mint a gyerekek, és örömmel fedezik fel London utcáin az Alice-mesék főhőseit, a Chelsea és az Arsenal focistáit, vagy Párizs fölött a Wenders Paris, Texasából vett várostáblát.

4. Shel Silverstein (Varró Dániel fordítása): Másfél zsiráf (Ciceró)
zsiraf
Shel Silverstein az angolszász kultúra egyik megkerülhetetlen hérosza, amellett, hogy ő írta Johnny Cash Grammy-díjas Boy Named Sue-ját, meg Marianne Faithfull Ballad of Lucy Jordanjét, teljesen egyedi humorú gyerekkönyvszerző volt. A Ciceró (és Varró Dániel) soha el nem évülő nagy tette, hogy kiadja a könyveit. A Shelby bácsi állatkertje után itt a második kötet, ugyanolyan csikorgó, abszurd humorral, nonszenszekkel, „lefordíthatatlan” szójátékokkal. Hibátlan.


3. Szalóki Ági: Körforgás (Kolibri)
2014_03_15_ Szaloki_Korforgas_borito4
Az utóbbi időben nagy – és nagyon támogatandó – divat lett a lemezmellékletes könyvek kiadása.  A Sárik–Bátky–Rofusz-féle A világ összes kincse vagy Palya Bea altatói után tavaly Szalóki Ági folytatta a sort (meg majd mindjárt a legkedvencebb…). A lemezen remekül hangszerelt, változatos dalok nagyszerű „kortárs” szerzőktől, a könyvben meg a költemények-dalszövegek, pluszban Szabó T. Anna meséi. Tök jól szerkesztett, addiktív, kötelező darab.2. Kollár Árpád-Nagy Norbert: Milyen madár? (Csimota)
miylenm
A gyerekfronton újoncnak számító Kollár–Nagy páros egészen rendkívüli verses-rajzos könyvvel debütált. Kollár kíméletlen, helyenként kifejezetten komor és baljós verseihez ragyogóan társulnak Nagy Norbert (azóta Aranyrajzszög-díjjal kitüntetett) zseniális illusztrációi. Igazából a könyv egész szemlélete, gyerekképe, világlátása teljesen társtalan a magyar gyerekirodalomban, a meglepetés ereje pedig mindent elsöpört. Csont nélkül ez lenne az év gyerekkönyve, ha nem lenne az első helyezett:

1. Rutkai Bori: Sárkányjárgány (Kolibri)
sarkany
Nem kertelek: Rutkai Bori a gyerekzene és -grafika korszakos zsenije, a Sárkányjárgány meg tényleg a legnagyobbakhoz mérhető remekmű. Igazi one-man-show, még akkor is, ha a zenekar sokat hozzátett a számokhoz: a könyvet Bori illusztrálta, ő írta és énekli a szövegeket, a dalok nagy része az ő ötleteiből készült, színpadon meg hát – egy perc alatt kilóra megveszi a legmegátalkodottabb krampuszokat saját horgolású kellékeivel. Tökéletes konceptlemez, zseniális szövegek, elegáns és nagyvonalú hangszerelések, gyerekkuplé és gyerekbossanova, gyerekpunk és gyerekpszichedélia. Igazi gesamtkunstwerk, aminek nagyon rövid időn belül ott a helye a tananyagban.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése