2014. szeptember 26., péntek

Daniel Keyes - Jóslatok az őrültek házából

6:00 1 Hozzászólás
Raven Slade gyakran megfordul apja elmegyógyintézetében – a borderline személyiségzavarral küzdő lány épp lábadozik legutóbbi öngyilkossági kísérlete után, és keresi a visszautat a valóságba. Raven folyamatosan küzd érzelmeinek törékenységével és a világ mozaikokra hulló követhetetlenségével, a véletlennek köszönhetően azonban egy olyan titok terhét is cipelnie kell, amely rossz fülekbe jutva katasztrofálisabb következményekkel járna, mint az ikertornyok elleni támadás.
A görög N17 terrorcsoport, az Iráni Népi Mudzsahedek és az FBI versenyt fut egymással, hogy megkaparintsák a lány tudatalattijában rekedt terrorakciótervet. Amíg mindenki a rejtélybe kódolt üzenet megfejtésén dolgozik, Raven az iszlám hit és a görög mítoszok világába téved, és saját fojtogató emlékei sötétjében tapogatózik. Vajon sikerül-e megtalálni a kulcsot, amely felszínre hozhatná az eltemetett információt, mielőtt túl késő lenne?

A Virágot Algernonnak szerzője csaknem harminc évvel első regényének megírása után ebben az izgalmas pszichológiai thrillerben is az elme titkait kutatja.
~

Nemrég tettem le a könyvet, valami olyan érzéssel a szívemben, amit nehéz szavakba foglalni. Most ébredtem csak rá, hogy mekkora veszteség a világnak Daniel Keyes halála. Elveszítettünk egy tehetséges írót, egy rendkívül értelmes, tájékozott embert és egy olyan történetalkotót, akinek szavai életre kelnek a lapokon, és az olvasó előtt egy elképesztően izgalmas filmként peregnek le.

Be kell vallanom, hogy miután beadtam a derekam a világhírű Virágot Algernonnak c. könyvnek, és abszolút oda voltam érte, úgy gondoltam, hogy most már Daniel Keyes-t is felveszem azon írók listájára, akiknek a könyvét gondolkodás és bármilyen tájékozódás nélkül kézbe veszem. Így történt, hogy az Alexandra kiadó jóvoltából eljutott hozzám két könyve is: egy olyan, ami még nem jelent meg magyarul, és élete legutolsó műve volt: a Jóslatok az őrültek házából, és egy olyan, ami Magyarországon ezelőtt már három kiadásban megjelent, viszont a Virágot Algernonnak-hoz hasonlóan új "köntöst" kapott: Az ötödik Sally. Ez utóbbihoz még nem volt szerencsém eddig, viszont meg kell mondanom, hogy ha az is olyan csodálatos lesz, mint az eddig tőle olvasott két könyvem, most már tényleg leborulok Keyes nagysága előtt.
És így történt, hogy a fülszöveg elolvasása nélkül fogtam bele a könyv olvasásába. Ránézel a borítóra, a címre...hmm, őrültek háza... Ez valami jó kis lélektani dolog lehet.. És olvasom, és olvasom, és hopp: terroristák. Ami őszintén szólva sem a hozzám legközelebb álló téma. :) Viszont annyira mesteri volt, hogy egyszerűen nem tudtam letenni, és annál fogva, hogy a terroristás szál is igen hangsúlyos volt az elmében vívódó harcok mellett, még jobban imádtam.

Különböző okok miatt ez a pszichológiai téma nagyon közel áll hozzám, így természetesen ez vonzotta be elsőként az érdeklődésemet. Gyönyörűen érzékeltette a bolondok házának hangulatát, az emberek mentalitását, hozzáállását ehhez a témához és azzal, hogy bepillantást nyerhettünk Raven (illetve Nikki) gondolataiba, a skizofrénia belső mechanizmusát is megérthettük. Számomra rendkívül érdekesnek bizonyult ez a téma.

A terroristás szál viszont még jobban tetszett, pedig tényleg nem az én műfajom ez a dolog. Egyszerűen imádtam, ahogy betekintést nyerhettünk a regény által két hírhedt terrorszervezet mindennapjaiba. És nem mellékesen ott van a Tedescu-jóslat is, ami az egész regény mozgatórugója: végül nem derül ki egészen pontosan mind a három strófa, de ami kiderül, arról ad bizonyságot, hogy mekkora lángelme is Keyes. Mindig csodáltam az olyan írókat, akik több különálló történetet tudnak alkotni, különálló szereplőkkel, különálló cselekménnyel, más helyszínekkel. És e mellé még az is párosul, hogy az író Jason Tedescun keresztül egy olyan furfangos és szövevényes rejtvényt adott az olvasó kezébe, amit beható ismeretek nélkül nehéz lenne kibogozni.

Nem éppen egy könnyed nyári olvasmány, de ha ki akarsz szakadni az olvasási komfortzónádból, ha valami újat akarsz átélni, ha bele akarsz látni egy beteg ember elméjébe, akkor mindenképp ajánlom neked a Jóslatok az őrültek házából-t!!




FanCast:

Raven Slade

Fatima Sayed

Alexi Costa

★★★★★★★★★★ (10/10)
___________________________
Kiadó: Alexandra
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: The Asylum Prophecies
Oldalszám: 368

2014. szeptember 24., szerda

Kíváncsi Szerda 101.

3:00 0 Hozzászólás
Azt már tapasztalhatták az oldalra látogatók, hogy mi Könyvfalók nagyon szeretünk olvasni, de lássuk, mi a helyzet az adaptációkkal. :o)

Melyik volt az a könyv, ami szerinted filmben jobban sikerült, mint maga a regény?

Nos, ezt a címet egyértelműen nálam a A Gyűrűk Ura nyerte el, legyen szó bármely részéről.
Becsületemre legyen szólva, végigrágtam magamat az összes köteten, de nem épp kellemes emlékeket hagyott maga után. Nagyon untam, piszok hosszú volt, egyszerűen nem az én könyvsorozatom. Az adaptációk viszont nagyon tetszettek, és mindig nagyon vártuk, hogy kijöjjön az újabb rész, mehessünk a moziba megnézni. Így a trilógia úgy maradt meg bennem, hogy könyvben nagyon uncsi, és kellett a feldolgozás hozzá. Látványos, izgalmas volt, a szereplők is bejöttek, szóval filmben nagyon a helyén volt minden.

Eszter: Hű, ez nehéz kérdés, inkább a fordítottja szokott előfordulni. De ha mégis választani kell, talán a Csillagainkban a hiba. Szó sincs róla, hogy nem tetszett a könyv, imádtam, de a film az valami embertelen jó lett, teljesen visszaadta a hangulatot.

Törpilla: Cecelia Ahern: Ui. Szeretlek c. könyv az a könyv, ami szerintem filmben jobban sikerült, mint maga a regény. Ez volt az első könyv, amit Cecelia Ahern-től olvastam. Igaz, a könyvből készült filmet sokkal korábban láttam már. Be kell vallanom őszintén, hogy a film sokkal jobban tetszett nekem, mint a könyv. 

2014. szeptember 23., kedd

Csontos Róbert-Majoros Péter-Tetszik, nem tetszik Majka

6:00 0 Hozzászólás
Tetszik, nem tetszik, MAJKAElőrebocsátom, hogy nem vagyok VV, azaz Való Világ rajongó, talán még abból a szériából láttam 1-2 részt amelyikben Majka szerepelt, de nem lettem rajongója sem a „Való” Világnak, sem pedig Majkának.
Majka szerepléseiről csak annyit tudtam amennyit az újságokban lehoztak. Legtöbbször ezek a hírek az éppen aktuális barátnőiről, vagy a pókerről szóltak, el is könyveltem, hogy ebben a srácban sincs több, maximum jól kihasználta a vidéki laza csávó szerepet és pont jókor volt jó helyen.
Nem is volt szándékomban elolvasni, nemhogy megvásárolni a könyvét, mert egyáltalán nem bíztam abban, hogy valami világrengető irodalmi alkotásra találok.
Viszont több ismerősöm is elolvasta a könyvet és csupa jókat mondtak róla, ami bevallom kíváncsivá tett. Úgy döntöttem elolvasom, ki is az az ember, aki Ózdról indulva feljutott a csúcsra és a legtöbbet hallgatott magyar dallal dicsekedhet. A kíváncsiságom végül győzött és adtam egy esélyt a könyvnek, mivel úgyis szeretem az önéletrajzi könyveket, gondoltam egy nagyot és megvásároltam a Tetszik, nem tetszik, Majka kötetet.
Nem is rágódtam rajta sokat, hogy mikor kezdjem el olvasni, mert egyébként azokat a könyveket amikre nagyon vágytam hajlamos vagyok napokig, vagy akár hetekig is pakolgatni mielőtt elkezdem az olvasni.
Egyszóval hazahoztam és rögtön bele is vetettem magamat egy számomra ismeretlen ember történetébe. Nagyon gyorsan haladtam a könyvvel, mert a kissé idegesítő káromkodásoktól eltekintve könnyen emészthető és olvasmányos. Meglepően intelligens emberre vall az írásmód, nem tudom eldönteni ebből mennyi Csontos Róbert a szerzőtárs érdeme és mennyi Majkáé, de az biztos, hogy a bulvár-önéletrajz-magyar celeb műfajban sokkal igényesebb könyvet raktak össze, mint Szepesi Niki kitárulkozása.
Egy jól felépített könyv, ami a gyerekkorától napjainkig enged betekintést az életének egy-egy fontos, örömteli, vagy éppen szomorú szegmensébe. Az külön tetszett, hogy a fejezetekben megemlített emberek közül többen leírják a saját meglátásukat arra mintegy válaszul, amiről az adott fejezetben Majka írt.
Megismerjük a véleményét több kollégájáról, úgy, mint Ábel Anita, Árpa Attila vagy éppen Sebestyén Balázs, de még hosszan sorolhatnám, hogy mennyi ismert embert említ meg. Néhányukról csak felületesen ír, de van olyan személy, akihez többször is visszakanyarodik.
Meglepett az őszintesége a megkeresett összegekről, bár el tudom képzelni, hogy talán még ennél is nagyobb számok repkednek a médiában, mint amit ő is bevallott, de nem gondoltam volna, hogy a volt munkáltatóiról és az általuk kifizetett pénzekről ilyen kendőzetlenül fog nyilatkozni, akár neveket is megemlítve.
Emellett szerintem a szerelmi viszonyait is nagyon korrekten írja le, Görög Zita, Fresh Andi, Kiss Ramóna, vagy éppen Molnár Anikó sem marad ki a sorból, de nem fröcsög és nem teregeti ki az intim részeket úgy, mint Szepesi Niki, mert anélkül is eladható a könyv, hogy bárkit megalázna vagy megsértene olyan szinten, ami már elfogadhatatlan lenne, ettől függetlenül azért oda-oda mondogat.
A könyv végére elmondható, hogy nagyon találó a cím Tetszik, nem tetszik Majka. Valóban vagy tetszik, vagy nem, de nehéz elmenni mellette semlegesen.


Kellemesen csalódtam Majoros Péterben, mert valóban le a kalappal előtte, csinálja utána, aki tudja!

2014. szeptember 19., péntek

Kathryn Taylor - Felszabadulva (A Szerelem színei #1)

6:00 0 Hozzászólás

A férfi gazdag és szexi. 

Ő Európa legáhítottabb agglegénye. 
És csakis őt akarja.

Grace fiatal és ártatlan. Igazából még sohasem dobogtatták meg a szívét a férfiak. Csipkerózsika-álmából azonban felébred, amikor egy londoni szakmai gyakorlat idején megismerkedik a karizmatikus Jonathan Huntingtonnal. Jonathan gazdag, hihetetlenül vonzó, ráadásul még nemesi származású is – ám egyáltalán nem az a mesebeli, fehér lovas királyfi. A férfi egyre mélyebbre vezeti Grace-t sajátos, sötét vágyakkal teli világába, a lány pedig egyre szédültebben kering szenvedélyének örvényében. Ám amikor Jonathan teljesíthetetlennek tűnő szerelmi zálogot követel tőle, a lány rájön, mennyire veszedelmesek a férfi iránt táplált érzései.
~

Eléggé bajban van az ember, amikor megjelenik egy újabb erotikus regény. Hogy miért? Mert először is ott van a mára már "kultikussá" vált Szürke ötven árnyalata, ami ezt az egész elindította (és amit rengetegen lehordanak, de nekem igazából tetszett - hál'istennek nem magyarul olvastam...), és ott van az Ulpiusos pornóregények végeláthatatlan sora (csak egy pár cím, említés szintjén: Asztal három főre, Vetkőzik a tanú, Loveclub, A rabul ejtett szűz...ezek nekem is megvannak, de még nem volt szerencsém hozzájuk... :DD), ami igen keserű szájízt hagyott sok olvasóban. Így ha meglátja valaki, hogy megjelenik egy újabb erotikus regény...hát nem igazán van oda tőle az ember. Viszont én azt mondom, hogy nem kell elkönyvelni egy-két sikertelen próbálkozás után az egész műfajt rossznak, mert igenis vannak kiemelkedő alkotásai. Én eddig hárommal találkoztam: A Szürke ötven árnyalata, a Sebző vágyak és a Szerelem színei.



"Hiányzik, nem is akármennyire. Mihelyt behunyom a szemem, megjelenik előttem a kék szeme, amelyben el tudok veszni, érzem az ujjait a bőrömön, az ujjakat, amelyek egy pillanat alatt lángba tudnak borítani, hallom a mély hangot, amellyel mintha csak simogatna. Halvány sejtelmem sincs, mihez is kezdhetnék."

Sokan mondják, hogy mindegyik egy kaptafára készül: adott egy gazdag, jóképű, megközelíthetetlen agglegény, egy két-ballábas, átlagos kis szende szűz és a szenvedély, ami kettőjük között az első percben fellobban. Ezt még megfűszerezzük egy-két sötét, gyermekkori emlékkel és perverz szexuális vágyakkal - kész a regény. De kérdem én, attól, hogy sok ilyen van, miért ne lehetne köztük pár jó történet is? Na de a Szerelem színeire koncentrálva...

Nekem tetszett. Kövezzetek meg, de nekem nagyon tetszett. Hogy miért? Azért, mert attól függetlenül, hogy hasonlóságot mutat a többi regényhez, mégis egyedülálló. Az első, amit észreveszünk, a szemet gyönyörködtető borító. Engem ez már megvett, és akkor még bele sem olvastam. Volt benne valami plusz, valami eredeti. És szerintem ez annak a bizonyos klubnak köszönhető. Régóta el szeretném olvasni Sasha Grey Juliette-társaság c. könyvét, ami szintén egy ilyen klubról szól, így örültem, mikor találkoztam ezzel a témával a Szerelem színeiben. Tabu ilyen dolgokról beszélni, de szerintem minden embert érdekel a lelke mélyén, hogy mi zajlik egy ilyen klubban. És ebből a könyvből meg is tudjuk.

Nagyon örültem Jonathan és Grace bimbódzó szerelmének, mert szerintem összeillenek, és jó volt látni az apró kis botlásaikat, mielőtt egymásra találtak.

"Szavai úgy hatnak rám, mint drog: szétterjednek a testemben, és ködbe borítják az agyamat."
A legjobban mégis az tetszett benne, hogy végre az elcsépelt "szado-mazo szexet kedvelő, gyermekkori démonaival küzdő, gazdag iparmágnás, a legkívánatosabb agglegény" típusú főszereplő egy reális karakter lett. Valljuk be, szeretnénk, hogy így legyen, de a valóságban nem léteznek azok a Christian Grey féle pasik, akik kitalálják a nő minden gondolatát és az első együttlét után iPadet ajándékoznak..nem...Jonathan egy olyan szereplő, aki teljesen elképzelhető, hogy a való életben is létezhetne: tudja, mit akar, de nem hagyja, hogy egy nő az orránál fogva vezesse őt. Ezért kedvelem Jonathant. :)

A könyv bővelkedik bonyodalmakban és vészjósló szereplőkben: a furcsa Earl-től, Jonathan apjától kezdve a mogorva japán üzletemberig. Mert hogy Jonathan nem egyszerűen gazdag, hanem egy angol nemesi család leszármazottja - hmm, érdekes.. :) Remélem, hogy meg fog jelenni a könyv folytatása, mert szívesen elolvasnám. :)

Fan Cast (avagy hogy képzeltem el én a szereplőket):

Grace

Jonathan

«««««««««« (10/10)
_________________________
Kiadó: Art Nouveau
Oldalszám: 296
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: Entfesselt
Sorozat címe: Colours of love
A sorozat következő kötete: Entblößt

2014. szeptember 14., vasárnap

Tracey Graves Gravis: Kötelék

3:00 0 Hozzászólás
A Köteléknek azért álltam neki, mert olyan sok pozitív véleményt olvastam róla. Kíváncsi voltam arra, én is odáig leszek-e érte, mint sokan mások.
A történetet már vagy ismeritek, vagy nem, röviden olyan, mint A kék lagúna. Tudjátok, az az 1980-as film, amiben Brooke Shields feltűnt. Csak ebben nem gyerekként kerülnek a partra a szereplőink, hanem már felnőttként/majdnem felnőttként, és megvan benne a csavar, hogy nem egy idősek, ugyanis a női főszereplőnk 30 éves, míg a férfi 17. De persze ahogy sejteni lehet, az idő és a magány összehozza majd őket. A kérdés az, hogy amikor megmenekülnek, akkor a társadalom hogyan fogadja majd a kapcsolatukat, és egyáltalán hogyan tudnak túlélni?
A történet nagyon olvasmányos és érdekes volt, az első oldalaktól kezdve magával sodort. Nem a letehetetlen kategória, de akkor is öt csillagos, és bátran ajánlom a figyelmetekbe, ha tökéletes kikapcsolódásra vágytok. :o) 
_______________________
Kiadta: Pioneer Books (2013.)
Oldalszám: 332
Ára: 2990

2014. szeptember 12., péntek

Katy Evans: Real- Valós

3:00 0 Hozzászólás
Miért is vettem kézbe ezt a könyvet? Megmondom teljesen őszintén, ahogy olvasgattam mások véleményeit, annyira negatív visszhangot kapott szerencsétlen könyv, hogy tudni akartam tényleg olyan katasztrófa-e. Na meg tán valahol bíztam abban, hátha felráz és kedvet kapok a róla való íráshoz.
Szóval katasztrófára számítottam és arra, hogy a végén fél, max két csillagot adok majd neki az értékelésnél. Hármat kapott, pedig nem indult jól a kapcsolatunk. Egyáltalán nem tökéletes a kötet, meg az elején totál olyan, mintha a Gyönyörű sorscsapás koppintása lenne, nagyon sok a közös elem, meg bele lehet kötni a karakterekbe, az eseménybe, meg sok egyébbe, mégis összességében azt kell mondanom, hogy a műfajában nem katasztrófa történet, közepes. Elolvastam, nem volt rossz, nem vertem a fejemet a falba, azt viszont elismerem, hogyha fel kéne idéznem totál az eseményeket, hát akkor bajban lennék vele, vagyis felejtős a történet. Egyszer olvashatós olvasmány, amiben van aztán minden. Bunyó, erőszak, szex, gyengébb karakterek, néhány furcsaság, de azért nem egy Blackstone-affér szerencsére. :oP
________________________
Kiadta: Ulpius-ház (2014.)
Oldalszám: 430
Sorozat: Real 1.
Ára: 3499

2014. szeptember 11., csütörtök

Julie Anne Peters - By the time you read this, I'll be dead

6:00 0 Hozzászólás



Daelyn Rice is broken beyond repair, and after a string of botched suicide attempts, she’s determined to get her death right. She starts visiting a website for “completers”— www. through-the-light .com. 
While she’s on the site, Daelyn blogs about her life, uncovering a history of bullying that goes back to kindergarten. When she’s not on the Web, Daelyn’s at her private school, where she’s known as the freak who doesn’t talk. 
Then, a boy named Santana begins to sit with her after school while she’s waiting to for her parents to pick her up. Even though she’s made it clear that she wants to be left alone, Santana won’t give up. And it’s too late for Daelyn to be letting people into her life…isn’t it?
National Book Award finalist Julie Anne Peters shines a light on how bullying can push young people to the very edge.(*)

~


Ez a könyv egy rendkívül kényes témát boncolgat, amiről nem lehet eleget beszélni: az öngyilkosságot (kiváltképp a fiatalok öngyilkosságát). Én magam a bloghoz a képeimet a tumblr.com (ez itt a reklám helye :DD) oldalról szerzem be, és mivel olvastam pár olyan könyvet, amikben szintén ez volt a téma (ZsírJégviráglányokBehálózva), így rá kellett keresnem ilyen képekre is. Persze az oldal figyelmeztet, hogy ha problémád van akkor hív ezt és ezt a számot, de ha tényleg meg akarod nézni a képeket akkor semmi akadálya... szóval hát mi tartja vissza a fiatalokat, hogy ilyen tartalmakkal szembesüljenek? Semmi. És megdöbbentő, mennyi ilyen kép van szerte az interneten. Fiatalok ezrei osztják meg ezeket, írják, hogy nem akarnak tovább élni és hogy jobb lenne, ha meghalnának. Ugyanez a történet játszódik le a könyvben, annyi különbséggel, hogy a főszereplő, Daelyn egy olyan oldalra bukkan, ami konkrétan arra buzdítja az embereket, hogy öljék meg magukat: visszaszámlálást csinál, így sürgeti őket, fórumokat üzemeltet, ahol mindent megosztanak egymással és egy csinos kis lista is található itt mindenféle öngyilkossági-módról. Ez az oldal a www.through-the-light.com A link persze a könyv mintájára készült fiktív oldal, amelyen a könyvben megjelent tartalmak érhetőek el, de elrettentő szándékkal.

Daelyn története nagyon megrázó, és ha nem most taposnám a fiatal éveimet, azt mondanám, hogy csupa kitaláció. De sajnos minden, amit ő, és a többi JDoe felhasználónév mögé bújt ember elmesél a való életben mind-mind megtörténhet (és az a szomorú, hogy meg is történik). Nagyon megdöbbentő, és kijózanító ez a könyv. Szerintem mindenkinek el kellene olvasni (és hát először le is kéne fordítani, mert ugye így angol nem sok ember számára elérhető).


Daelyn fejlődésen megy keresztül, sok mindent elmesél a múltjáról, a családjáról, az érzéseiről. Volt egy pár rész, aminél konkrétan sírva fakadtam, annyira megrendített. Aztán felbukkan az életében Santana, de sajnos Daelyn már annyira sokat kapott az élettől, hogy már nem hiszi el, hogy a fiú nem csak viccből érdeklődik iránta.

Sajnos a végkifejlettel voltak problémáim. SPOILERES RÉSZ KÖVETKEZIK - A SZÖVEG KIJELÖLÉSÉVEL TEKINTHETŐ MEG.

Úgy végződik a történet, hogy lejár a számlálás, eljön a tervezett öngyilkosság napja. Előző nap Santana megcsókolta Daelynt és a lány azon gondolkodik, hogy mit jelentsen ez, de azért örül ennek a fejleménynek. És a történet záró mondata annyiról szól, hogy Daelyn kikapcsolja a számítógépét és valami olyasmi az utolsó mondat, hogy most a fénybe indulok (ami jelentheti azt is, hogy megöli magát, illetve a fényt lehet úgy is értelmezni, hogy egy új élet, egy szebb jövő fele indul, ami Santanát jelenti.). Szóval szerintem itt mindenki az öngyilkosságra gondol, de az én alternatív értelmezésemben ez egy happy end. :D

«««««««««« (10/10) 





Ismersz valakit, aki hasonló gondokkal küzd? Akit bántanak, és megaláznak? Esetleg te bántasz másokat? Gondolkozz el, hogy egy vicces beszólás, vagy egy "menő" komment miatt megéri mások életét tönkretenni?


Ha ismersz bárkit, akit bántanak és megaláznak, esetleg te is ezzel a problémával küzdesz, hívd az Élet Lelki Elsősegély Telefonszolgálatot az alábbi számon:


06-80-505-525


~~~
Daelyn Rice visszafordíthatatlanul sebzett, és sorozatos elrontott öngyilkossági-kísérletek után elhatározta, hogy most már nem fog hibázni. Talál egy weboldalt, ami az öngyilkosságot tervezőknek van fenntartva - a www.through-the-light.com -ot. Ezen az oldalon Daelyn az életéről blogol, elmeséli a kiközösítésének történetét, ami egészen az óvodáig nyúlik vissza. Amikor nem a weboldalon lóg, Daelyn a magániskolájában van, ahol úgy ismerik, mint a fura lány, aki sosem beszél.
Aztán egy Santana nevű fiú napról napra a lány mellé ül iskola után, amíg Daelyn a szüleire vár, hogy hazavigyék. Habár Daelyn megmondta a fiúnak, hogy egyedül akar lennie, Santana nem adja fel. De már túl késő, hogy Daelyn beengedje őt az életébe...nem?

A National Book Award nyertes Julie Anne Peters rávilágít arra, hogy az iskolai piszkálódás hogy juttathatja a fiatalokat arra a határra, ahonnan már nincs visszaút.

2014. szeptember 10., szerda

Volt egy álmunk - Német-magyar irodalmi sanzonest - programajánló

20:00 0 Hozzászólás
Egy irodalmi programra hívnám most fel a figyelmeteket.

A Művészetek Palotája Európai hidak fesztiválja idei vendégországának felbecsülhetetlenül sokat köszönhet a magyar irodalom: az út a világirodalomba Németországon át vezet. Ez az est az eleven kulturális kapcsolatok talaján minden hivatalosságtól mentes, fergeteges műsort kínál a berlini falbontás huszonöt éves évfordulóján. Olyan estet, amelyen a Magyarországon is jól ismert Terézia Mora és Ingo Schulze Németországban is népszerű magyar írókkal, Esterházy Péterrel, Bán Zsófiával és Dragomán Györggyel beszélget majd az irodalmi kapcsolatok "motorjának" számító Dalos György moderálásával. A magyar származású német írónő, Terézia Mora elbeszélései, regényei, drámái, hangjátékai a kegyetlenségről és az irgalomról, vagyis az emberi létezés kiszolgáltatottságáról szólnak. A Drezdában született Ingo Schulze novellái, regényei pedig a német rendszerváltás nagy krónikájaként olvashatók, míg újabb esszéi tükröt tartanak a késő kapitalizmus és a globalizáció társadalma elé. Mindkettőjük legfontosabb művei magyarul is megjelentek.
A sanzonokat, kuplékat, világslágereket játszó, koncertjeire egyre szélesebb közönségréteget vonzó HANEM zenekar nemcsak újrahangszereli, de újra is értelmezi a dalokat, amelyekhez kortárs költők írnak új szövegeket. Ezúttal - kifejezetten erre az alkalomra - a német dalkincsből válogattak, Schumanntól a Rammstein együttesig, Rick Róbert zenei vezetésével. A Pelsőczy Réka rendezte estet Czakó Zsolt és Balogh Balázs háttérvetítése teszi teljessé.

Közreműködik: Terézia Mora, Ingo Schulze, Esterházy Péter, Bán Zsófia, Dragomán György
Moderátor: Dalos György.

Időpont: 2014. szeptember 15. 19.00
Jegyár: 2300 Ft.

Forrás www.mupa.hu

Kíváncsi Szerda 99.

14:01 0 Hozzászólás

Nem jellemző rám, de mostanában több könyvet is félbehagytam, annyira untatott vagy annyira nem érdekelt a téma, olyan rossz volt az író stílusa. Veled elő szokott ez fordulni? Ha nem fog meg egy adott könyv, végigolvasod vagy félreteszed? Adsz egy esélyt a könyvnek, hátha "minden jó, ha a vége jó"? Ha félbehagysz egy adott olvasmányt, visszatérsz-e rá később?


Törpilla:  Ritkán hagyok félbe könyvet. Ha félbehagyok, akkor olyat, ami nagyon nem tetszik, borzalmas könyv.
Utoljára az ilyen könyv A szürke ötven árnyalata volt. A magyar megjelenése évében, 2012-ben olvastam ezt a könyvet, ami akkor és azóta is nagy sikernek örvend. Személy szerint nem értem, hogy miért lett ekkora siker. Ennek röviden az oka: szerintem egy nagyon borzalmas könyv. Olyannyira borzalmasnak, hogy végig se olvastam, hanem a 160. oldal környékén abbahagytam. Azóta e könyv miatt kicsit félek is, hogy ha hasonló témájú könyv milyen lesz, kicsit pesszimistán is állok hozzá. A rossz tapasztalataim ellenére ebben a témakörben azóta csak jobb könyvek akadtak a kezembe .(A trilógia többi részéhez már hozzá sem kezdtem.)

Márti: Velem is ritkán fordult elő, de volt már példa. Az egyik eset az, amikor mélyebb témát érint és valamiért nem tudok rá eléggé figyelni, akkor félreteszem és később folytatom. A másik az, amikor számomra érdektelenné válik a történet és feladom. Ez eddig talán egyszer-kétszer fordult elő.

Eszter: Nekem leginkább a hangulatomhoz kell, hogy igazodjon a könyv: ha nincs kedvem hozzá, félreteszem és később felveszem. Viszont ha úgy látom mondjuk a 100. oldal után egy könyvnél, hogy "mikor lesz már vége?", akkor abbahagyom. Van elég könyv a világon (és szerencsére a polcomon is), nem muszáj leragadni egynél, ami untat.

2014. szeptember 9., kedd

Emilie vagy Lyse-Rose?

3:30 0 Hozzászólás

Michel Bussi: Emilie vagy Lyse-Rose?

Előre leszögezem, hogy nem vagyok oda a krimikért, ennek fő oka, hogy többnyire unni szoktam őket. Michel Bussi könyve viszont felkeltette az érdeklődésemet, már a fülszöveg is nagyon biztató volt! 
A könyv két fő részre tagolható. Az egyik a múltbeli események, maga a tragédia és az évekig tartó nyomozás, amit apránként csepegtetve kapunk kézhez. A szerencsétlenség 1980-ban történik, a fedélzetén 169 emberrel a svájci-francia határon lezuhan az utasszállító. Az utasok között volt két szinte napra pontosan 3 hónapos csecsemő: A Vitral család és a Carvill család unokája. És a tragédiát senki sem éli túl, kivéve az egyik csecsemőt. Mivel azonban a szülők is az áldozatok között voltak, így a csecsemőt nem tudták beazonosítani. A mai világban bizony ez nem lenne kérdés, akkor azonban a DNS-tesztek még gyerekcipőben jártak és annak is számtalan oka van, hogy miért nem ismeri fel senki a 3 hónapos babát. 
Így aztán megindul a nyomozás és az ádáz harc az alsó-középosztálybeli Vitral család, illetve a dúsgazdag és befolyásos Carvill család között.
A Carvill család nem sajnálja a pénzt, a hivatásos nyomozás hoz egy eredményt, mely igencsak megkérdőjelezhető, így felbérelnek egy magánnyomozót, aki kerek 18 éven át kutat az ügyben, igyekszik minden részletet felgöngyölíteni és szinte már-már beteges megszállottsággal gyűjti az információkat. Mindazt, amit megtudott, egy füzetben összefoglalva átadja a túlélő lánynak 18. születésnapjára. Emilie/Lyse-Rose elolvassa a naplót és átadja testvérének, Marcnak, majd elpárolog.
És innentől kezdődik napjaink nyomozása: hova tűnt el Emilie/Lyse-Rose? Igazak-e a füzetben foglalt tények? Mi az igazság, ki hát a rejtélyes túlélő?

Izgalmas könyv, az biztos. Az információkat apránként csöpögtetve igyekszik fenntartani az olvasó érdeklődését, engem elejétől a végéig borzongató izgalom járt át, bár sajnos a könyv végén nagyjából összeállt a kép, és a végkifejlet nem lepett meg annyira, mint vártam. Mindössze ez az egyetlen tény, ami levont a könyv élvezeti értékéből, de az biztos, hogyha krimi, akkor ilyen krimi!!!

Füli:
Kicsoda valójában a százhatvannyolc emberéletet követelő repülőszerencsétlenség egyetlen túlélője, a három hónapos csecsemő, akit a média Szitakötőnek nevezett el 1980 karácsonyán? Két család harcol érte foggal-körömmel, az egyik dúsgazdag, a másik szegény.
Tizennyolc évvel később mozgásba lendülnek az események: egy nagyvonalúan megfizetett magándetektív azt állítja, rájött az ügy végső megoldására. De golyót repít a fejébe. Vagy meggyilkolták? Éveken át írott füzetében részletesen összefoglalja az egész nyomozást. Párizsban, Normandiában, a Jura hegységben és Törökországban bonyolódik az izgalmas történet, míg végül lehull minden álarc. Kik keresztezik Szitakötő útját? Miért történik körülötte annyi rejtélyes haláleset, gyilkosság, öngyilkosság?
Michel Bussi hatodik, nagy sikerű, számos díjjal kitüntetett krimije tavaly jelent meg hazájában, máig 275 000 eladott példánnyal büszkélkedhet, és hamarosan film is készül belőle, eddig tizenkilenc nyelvre fordították már le.




2014. szeptember 5., péntek

Hazáig jöttek velünk augusztusban

6:00 0 Hozzászólás
Új rovatot indítunk, ahol megmutatjuk, hogy milyen kötetekkel gyarapodott a polcunk és az elolvasásra váró könyvek listája az elmúlt hónapban. Ebből már nagyjából látható lesz, hogy milyen bejegyzések fognak születni. 

Kritta: Augusztusban igen szerényen csak két könyvet szereztem be. Egy nagyon helyes mesekönyvet és egy életrajzi kötetet, ami egy olyan emberről szól, akitől nem áll távol a Való Világ. 

Szeleburdi szurikáták - A felejthetetlen sivatagi kaland (Állati kalandok-sorozat)Ian Whybrow: Szeleburdi szurikáták-A felejthetetlen sivatagi kaland. Ajánlott korolsztály 7-10 éves gyerekek. 











Tetszik, nem tetszik, MAJKAMajoros Péter: Tetszik, nem tetszik, Majka, több helyről hallottam jó kritikát a könyvről, ezért kíváncsi lettem.












Törpilla: Több kiadó nyárvégi  nagy akcióinak köszönhetően augusztusban egy kisebb összeget költöttem könyvekre.  Az alábbi könyveket szereztem be az elmúlt hónapban: 

Rebecca Shaw: Az új lelkész
Alex Miller: Lovesong
Zsolt Ágnes: Éva lányom
Benedek Szabolcs: A vérgróf
Benedek Szabolcs: A vérgrófnő
Benedek Szabolcs: A vértanú
Carola Dunn: Daisy és a télikert rejtélye
 Jessica Beck: Cukormázas gyilkosság
Ransom Riggs: Vándorsólyom különleges gyermekei
M.C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a nagy lazacfogás
Jacqueline Winspear: Maisie Dobbs és a háborús rejtély

Follow Us @soratemplates