2014. február 28., péntek

Kiera Cass: A párválasztó - The selection

0:00 0 Hozzászólás
Való Világ, Gyúrós Józsi, Aurélio… Valljuk be, akár nézzük a show-t, akár nem, mindenkiről mindent tudunk, hiszen a csapból is ez folyik. Bevallom pironkodva nektek, hogy én minden nap visszanézem az aktuális részt ha tehetem, mégpedig mert hatalmasakat tudok nevetni a hülyeségen, és mert alátámasztás nyer, hogy bizony volt egy kis értelme a szociológiát legalább elméletben tanulni, hiszen itt jön képben a látott gyakorlat.

És lám-lám, igen nagy véletlen, hogy ez a könyv került a kezembe, mert A párválasztó és a VV között van némi hasonlóság. Ez pedig az, hogy több ember versenyez egy fődíjért. De szerencsére itt véget is ér a hasonlóság, mert ez a könyv nagyszerű volt. Igazi felfrissülést jelentett olyat olvasni, amiben végre az ártatlan romantika nagyobb hangsúlyt kapott, mint a szex meg az erőszak. Persze, persze, azokat a könyveket is kell olvasnunk, de ez most más volt. Igazán erre volt szükségem. És minden fiatalnak ajánlani tudnám, mert a régi jó pöttyös könyvekre hasonlít, amin az ember lányának fel kellene nőnie. Ezzel szemben mit kell látnom a buszon? Na mit? Hogy meg a Facebook, meg minden, aminek nem kellene, ez a könyv pedig várja a polcokon, hogy valaki leemelje.

Nem is akarom tovább húzni a mézesmadzagot, olvassátok el a fülszöveget:

,,Harmincöt lány. Egy korona. Egy lehetőség, ami az életben csak egyszer adódik.
A Párválasztóban részt vevő harmincöt lány számára ez életük legnagyobb esélye. Egy lehetőség arra, hogy kiszabaduljanak abból az életből, amibe beleszülettek. Hogy belépjenek egy világba, amiben csillogó ruhákat és felbecsülhetetlen értékű ékszereket hordanak. Hogy palotában lakjanak és a csodás Maxon herceg szívéért vetekedjenek egymással.
America Singer számára azonban kész rémálom Kiválasztottnak lenni. Azt jelenti ugyanis, hogy hátat kell fordítania titkos szerelmesének, Aspennek, aki egy alsóbbrendű kasztba tartozik. El kell hagynia az otthonát, hogy beszálljon az ádáz közdelembe egy koronáért, amire nem is vágyik. Egy palotában kell élnie, amit a lázadók erőszakos támadásai fenyegetnek állandóan.
Aztán America megismeri Maxon herceget. Lassan megkérdőjelezi addigi terveit, és rádöbben arra, hogy az élet, amiről mindig is álmodott, talán köszönő viszonyban sincs a jövővel, amit korábban még csak el sem képzelt volna.”

A borítót külön meg kell dicsérnek, mert messze ez vitte nálam a mostanában piacra dobott könyvek borítóinak díját. Elegáns, mégis feltűnő és minden ízében kecses.

Nem akarom lelőni senki elöl a poént, viszont aki a kezébe veszi a könyvet, az ne számítson lezárásra az utolsó oldalakon, hiszen a sorozat folytatásos, amit nem igazán kedvelek. Egy könyvnek legyen eleje és vége, ne legyen olyan érzésem, hogy csaknem a mondat közepén csapta le a tollat az író, hogy ,,na most innentől második kötetet írok”!

Ettől eltekintve ma elkezdtem olvasni a második részt, mert tényleg igazán kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a vége. Furcsa dolog, hogy a lányok mindig a hercegeknek szurkolnak, mert szívünk legmélyén áhítozva vágyunk rá, hogy fehér lovon értünk vágtasson álmaink lovagja, még ha azt nem is merjük bevallani…

*viki*

2014. február 27., csütörtök

Sarah kulcsa

8:28 0 Hozzászólás

Tatiana de Rosnay: Sarah kulcsa

Megint egy második világháború könyv, úgy látszik, most vonzom a témát. A középpontban egy igencsak felkavaró esemény áll: a párizsi Vel' d'Hiv. Több olvasmányomban előkerült már ez a téma, így nem volt számomra teljesen ismeretlen. 1942 nyarán történt, a németek ekkor elfoglalták Franciaország nagy részét és elkezdték innen is begyűjteni a zsidókat. Egy nyári hajnalon végigjárták a párizsi lakásokat és begyűjtöttek minden olyan családot, ahol 2-12 év közötti gyermekeket neveltek, ez volt a nagy razzia. Több ezer gyereket és nőt, illetve férfi került ekkor a nagy téli biciklipálya udvarára, ahol a rekkenő hőségben élelem, innivaló és illemhely nélkül töltöttek több napot. Sokan belehaltak ebbe a szó szerinti emberkínzásba. De aki túlélte, az sem örülhetett, hiszen elhurcolták a fogva tartottakat a Párizs körüli gyűjtőtáborokba, ahonnan a gyermekektől elválasztott édesanyákat egyenesen Auschwitzba deportálták. A gyermekek még magukra maradva a táborban töltöttek néhány napot, mielőtt követték a szüleiket a halálba. 
Történetünk főhőse Sarah, a 11 év körüli kislány, aki a razzia hajnalán, mielőtt családjával együtt begyűjtik, 4 éves kisöccsét bezárja a szekrénybe és elrejti a ruhájában a szekrénykulcsot. A sztori egyik szála Sarahé, ő az, aki megpróbál tűzön-vízen át visszajutni a kisöccséhez. A másik szál 2002-ben játszódik, Julia Jarmond újságírónő egyik munkája során akad a témára és Sarah történetére, mely még nem tudja, de szorosan összefonódik majd az életével.
A könyv első fele, ahol a két sztori párhuzamosan fut, nagyon tetszett, a második fele pedig inkább Julia magánéleti nyűgjeire van kiélezve azt kevésbé szerettem. Összességében érdekes, jó stílusban megírt könyv, kifejezetten tetszett, ráadásul a Holokauszt borzalmairól megint megtudtam valami újat.


 10/10


2014. február 26., szerda

Kíváncsi Szerda 71.

12:00 0 Hozzászólás
Sokszor olvasok irodalmi művekben, hogy hivatalos legyek: nyomdafestéket nem tűrő szavakat, mondatokat, kifejezéseket.
Bár meg tudom érteni adott esetben az indulatból fakadó káromkodást, vagy vulgáris kifejezéseket, de mivel én magam képes vagyok  kifejezni magam  normális szavakkal, ezért nem jól viselem, főként a feleslegesnek tűnő durva szavakat, kifejezéseket nyomtatott formában. Éppen eleget hallom élő beszédben.
Hogy viszonyultok Ti azokhoz az irodalmi művekhez, amelyek tömve vannak ezekkel a bizonyos nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel? Elfogadható vagy csak egyszerűen  tudomásul kell venni, hogy ilyen is az élet?

Eszter: Hát szerintem elég szégyen egy irodalmi műben ilyen szavakat leírni, jó, néha megköveteli a helyzet, de az ilyen eset nagyon ritka. Egy kicsit az irodalom meggyalázásának tartom, hogy idáig jutottunk, bár várható volt, hogy a társadalom igényét ki kell elégíteni ezen a téren.

Niki: a mostanában kis hazánkban betörő new adult műfaj "egyik sajátossága" a vulgaritás. Én úgy vagyok ezzel, hogy egy bizonyos szintig nem zavar, el tudom fogadni, de egy bizonyos szint fölött nagyon zavar, és levon a könyv értékeléséből a szememben.

indriya: szerintem az ilyen szavaknak is megvan a helyük. Néha az irodalomban is. Akkor elfogadhatónak tartom, ha van "értelme", ha helye van a szövegben, a stílusban, még akkor is, ha direkt meg akar döbbenteni a szerző, mert ezzel a megdöbbenéssel eljut az olvasó (akár a néző) valami mögöttes tartalomig. Ha viszont szinte kötőszónak használja az író, minden értelem nélkül, azt nem tudom én sem elfogadni. 

Viki: No most meggyónom, hogy rossz szokásom, de nagyon sokat káromkodom. Még középiskolában ragadt rám, és azóta ha ideges vagyok levakarhatatlan rólam. De a könyvekben nekem is furcsa egyes szituációkban. A mostani erotikus vonalnál vettem észre, hogy elment nagyon vulgárisba, és ez nem tetszik. Ami elvileg nem tűr nyomdafestéket, az ne is tűrjön! :D

Ani: Egyáltalán nem szeretem az ilyen könyveket. Van, ahol egy-egy csúnya szó elfér mondjuk egy bűnöző szájából, de ahol folyamatos trágárkodás megy, azt nem szeretem és el sem olvasom. Ahhoz elég bekapcsolni a tévét :(

Márti: Én se szeretem, sőt az ilyen jelleggű könyvek kifejezetten taszítanak és nem is élek ezekkel a szavakkal. Azt gondolom, nem véletlen hívja a magyar nyelv nyomdafestéket nem tűrőnek a vulgáris kifejezéseket. Nagy baj lenne, ha csak így lehetne "megdöbbenteni" a olvasót, nézőt. Részemről anélkül is el tudok gondolkodni egy-egy könyv mondanivalóján, ha kultúráltan fejezi ki.

2014. február 25., kedd

Kelemen Zoltán: Első 21 novella

20:11 0 Hozzászólás
Ez a könyv a szerző ajándékaként érkezett hozzám a képzelet valóságából. Előtte kíváncsian vártam, mert szerettem a novellákat és érdekelt hogy valósul meg ez a műfaj a fantasy-sci-fi-misztika kategóriában. 
Történt, hogy megkaptam a könyvet; felütöttem, ahogy szoktam és itt nyílt ki: "Vigyázz, mit teszel a továbbiakban, lehet, hogy más, aki szintén a nyomodba jut, nem lesz ilyen kegyes..." Kis idő múlva valaki felhívta a borítóra a figyelmem, konkrétan arra, hogy mennyire borzongató és én is jobban megnéztem. Megmondom őszintén elijesztett, pedig eredetileg nem találtam benne semmi különöset. Így aztán húztam-halasztottam, és vártam a megfelelő pillanatot, hogy belefogjak. Egy téli estén jött is az érzés, hogy akkor most szükségem lenne valamire, ami nem a megszokott és kizökkent a mókuskerékből.
21 felnőtt mese, pont olyan rövidek, mint amiket a gyerekeimnek szoktam esténként mesélni ;) Történetek különleges helyszínekre repítenek, a világegyetem különböző helyszíneire; legyen az az ókori Egyiptom vagy egy másik bolygó. A események csakúgy pattognak; a szereplők ide-oda röpködnek, mindenféle lénnyel-élőlénnyel tudnak kommunikálni, természetesen mindig minden megoldódik, mert a képzelet határtalan. Az ember úgy érzi bármi megtörténhet különösebb érzelmi megrázkódtatás nélkül. Az élet úgy van, ahogy van - ha kell örülünk, ha kell bánkódunk. Ha kell ünnepelünk, ha kell harcolunk.
Olvasóként is pont így éltem át a történeteket. Eleinte kíváncsian olvastam és hümmögve fejeztem be az első néhány novellát, majd egyre inkább érdekelt, hogy vajon mi juthat még eszébe az írónak és annak mi lesz a végkifejlete. Leginkább a borító témáját szolgáltató történet maradt meg bennem, egy különleges lány rövid életét mutatja be fantasztikus elemekkel. 
Számomra hihetetlen, hogy mennyi mindent elbír a képzelet és mindezt még szavakba képes is önteni az író. A maga fiatalos kuszaságával egy igazán lendületes kötet sikeredett ebből a 21 novellából. Leginkább az író korosztályának tudom ajánlani :)

A szerzőről:
Kelemen Zoltán (1986 - ; Kolozsvár, Románia)
Tanulmányait a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceumban és a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen végezte: történész, könyvtáros, fényképész és tv-operatőr.

2014. február 24., hétfő

Távoli órák

8:26 0 Hozzászólás
Kate Morton: Távoli órák

Nagyon ritkán adok ki pénzt könyvre, összességében könyvet több, mint egy éve nem vásároltam, akción kívüli kötetet pedig szerintem lassan két éve nem vettem (kivéve ajándékba). Kate Morton új könyve azonban annyira vonzott magához, hogy miután hiába reméltem, senkitől sem kaptam meg karácsonyra, így a januári pangásban boldoggá tettem az egyik nagy könyvkereskedés ügyfélszolgálatát. 
És nem bántam meg, az ilyen könyv az, amit szeretek otthon tudni a polcomon, amit elő fogok venni máskor is. Már megfogni is jó volt ezt az igencsak testes, ám szép kiadású kötetet.
A Felszáll a köd nagyon tetszett az írónőtől, ám ha lehet az élvezeteket fokozni, akkor a Távoli órákban megmutatja hogyan! 
Megint két szálon fut a történet: Edie (1992-ben) nyomozni kezd, édesanyja, Meredith múltja ügyében,Milderhurst nevű kastélyba, ahol három igazi furcsaság él, az idős Blythe nővérek tengeti mindennapjaikat: a keményfejű Percy, az érzékeny Seraphina és az őrült Juniper. Ebbe az egészbe belekeveredik a régmúlt, a Blythe-család ősei, egy század első felében íródott könyvsiker, Az iszapember, egy Tom Cavill nevű jóképű író, egy betemetett tó a kastély mellett, egy tűzvész, mely emberéletet követelt. Továbbá elsiratott szerelmek, elfeledett "szépremények", nagyratörő álmok. Edie kutakodásai között olyan titkokra bukkan, melyekre lelke legsötétebb bugyraiban sem számított...
mikor édesanyja kézhez kap egy rég elveszett levelet, melyet valaki még a második világháború idején adott postára. A nyomozás során Edie eljut egy
Kate Morton mesterien bánik a szavakkal, a Távoli órák hangulata annyira hátborzongató, hogy leírni sem tudom (mivel én nem bánok olyan jól a szavakkal...). Ez egy olyan igazi ódon lépcsőkön mászkálós, érdekes árnyékokon, halk reccsenéseken megrettenős, izgalmas könyv. Számomra letehetetlen volt.




10***/10

2014. február 23., vasárnap

2013 Top10 regényei, a Bookline szerint (és egy kicsit szerintem is)

12:00 0 Hozzászólás
A Bookline összesített, hogy mely 100 könyv volt a legkeresettebb ebben az évben náluk. Ebben a bejegyzésben sorra veszem egy-egy Top10-es listában a YA, a gyermek- ifjúsági, a romantikus, az erotikus, a szórakoztató- vegyes, és a szépirodalmat, a lista alapján. A kategóriázás valamilyen szinten önkényes.

Top10 YA regény

1. Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 8.- Örökké
2. Suzanne Collins: Az éhezők viadala
3. Suzanne Collins: A kiválasztott
4. Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 1.- A kezdet
5. Leiner Laura: A Szent Johanna gimi kalauz
6. Suzanne Collins: Futótűz
7. Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 2.- Együtt
8. Leiner Laura: Bábel
9. Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 3- Egyedül
10. Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 7.- Útvesztő

Top10 gyermek-ifjúsági irodalom

1. Bartos Erika: Bogyó és Babóca társasjátéka
2. Berg Judit: Rumini a Fényvizeken
3. Marék Veronika: Boribon cicája
4. Bartos Erika: Bogyó és Babóca- Évszakos könyv
5. Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
6. Vadadi Adrienn: Leszel a barátom?- Ovis mesék
7. Bartos Erika: Bogyó és Babóca alszik
8. Jeff Kinney: Egy ropi naplója 6.- Négy fal között
9. Bartos Erika: Bogyó és Babóca a Varázsszigeten- kifestő
10. Jeff Kinney: Egy ropi naplója 1.- képSregény

Top10 romantikus regény

1. Fejős Éva: Nápolyi vakáció
2. Fábián Janka: Adél és Alíz
3. Oravecz Nóra: Összekötve
4. Jennifer Probst: Érdekházasság
5. Fábián Janka: A francia nő
6. Nora Roberts: Az első és utolsó
7. Papp Diána: Kerek perec
8. Nora Roberts: A tökéletes társ
9. Papp Diána: Bodza Bisztró
10. Papp Diána: Téli fagyi

Top9 erotikus regény

1. E. L. James: A szürke ötven árnyalata
2. E. L. James: A szabadság ötven árnyalata
3. E. L. James: A sötét ötven árnyalata
4. Szepesi Nikolett: Én, a szexmániás
5. Sylvia Day: Egymásba fonódva
6. Sylvia Day: Hozzád kötve
7. Sylvia Day: Melléd láncolva
8. Raine Miller: Meztelenül
9. Christina Lauren: Gyönyörű rohadék
10. könyvet a lista alapján nem találtam 

Top10 szórakoztató irodalom (vegyes kategória)

Ebben a kategóriában nehéz a kezdeti sorrendet felállítani, mivel a második helyen egy könyvcsomag van, a harmadikon pedig egy plusz vásárlási utalvánnyal kiegészített könyv. Vagyis nyilván a vásárlást növelték ezek, így tán annyira nem mérvadó a második és a harmadik helyezett, ugyanakkor mégis.
1. Dan Brown: Inferno
2. Frei Tamás: 2015 + Vass Virág: Sohaférfi
3. Nyári Krisztián: Így szerettek ők 2. + vásárlási utalvány
4. Vekerdy Tamás: Jól szeretni- Tudod-e, hogy milyen a gyereked?
5. Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig
6. Nyári Krisztián: Így szerettek ők- Magyar irodalmi szerelmeskönyv
7. Dr. Eben Alexander: A mennyország létezik- Egy idegsebész tapasztalatai a túlvilágról
8. Müller Péter: Férfiélet, női sors
9. Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor
10. Kálmán Olga: Egyenes beszéd

Top10 szépirodalom

1. Paulo Coelho: Az accrai kézirat
2. D. Tóth Krisztina: Jöttem, hadd lássalak
3. Khaled Hosseini: És a hegyek visszhangozzák
4. Timur Vermes: Nézd, ki van itt
5. Márai Sándor: Hallgatni akartam
6. F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
7. Oravecz Nóra: 99 léleksimogató gondolat
8. Kati Marton: Párizs- Szerelmeim története
9. Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal- a kardozós változat
10. WM. Paul Young: Keresztutak

2014. február 22., szombat

Gyereksarok 72.

11:01 0 Hozzászólás
Lázár Ervin: A négyszögletű kerek erdő

Kislányom a névnapjára kapta ezt a mesekönyvet, mivel a Manógyár nagyon tetszett neki, és ezt is ugyanaz a "bácsi" írta. A négyszögletű kerek erdő szerintem egy örök klasszikus mesekönyv, amelynek minden gyerkőc polcán ott a helye. Bár a mesék hosszúsága alapján inkább a kisiskolás korosztálynak való, merem állítani, hogy az óvodások is élvezik a kedves és vicces történeteket.

Legelőször a Dömdö-dömdö-dömdödöm-öt olvastam fel kislányomnak (mondanom sem kell, azóta az a kedvence és mindig azt kéri), de a többi történetben is megismerkedhetünk az erdő lakóival, úgy mint Mikkamakkával, Vacskamatival, Bruckner Szigfriddel, Ló Szerafinnal és a többiekkel.

A könyv nagyon aranyos és humoros, a nyelvezete játékos, szófordulatokkal tarkított.
Csak néhány mesecím belőle: A fájós fogú oroszlán, Ló Szerafin legyőzi önmagát, Szörnyeteg Lajos jaj de álmos.

A meseregény először 1985-ben jelent meg, a mi példányunk 2006-os (Osiris Kiadó). A könyvet Réber László illusztrálta.

2014. február 21., péntek

Louisa Young . Drágám tudatom veled...

16:17 0 Hozzászólás
Háborús könyveket olvasós hangulatomban vagyok, ezért is volt kellemes meglepetés nekem ez a könyv, amit ebben a hónapban a bookandwalk kínálatából választottunk. Köszönjük a lehetőséget!


Drága Nadine-om!
Tudatom veled, még mielőtt táviratot kapnál, hogy augusztus 21-én beutaltak a 36-os számú tábori kórházba egy kis sebesüléssel...
Most kényelmesen fekszem az ágyban, és a legjobb sebészek meg ápolónők megteszik értem mindazt, amire szükségem van.
Majd írok, hogy miként boldogulok, de innen már nem, mert arra számítok, hogy rövidesen elhagyom a támaszpontot.
Szeretettel,
Riley Purefroy

1917 augusztusa
Egy levél, két szerelmes, egy borzasztó hazugság.
Háborúban mindig az igazság az első áldozat...


A fülszövegben idézet olvasható egy levélből , amit bárki írhatott volna, akinek szerelme, felesége otthon aggódott a katonáért aki harcolni ment az 1.Világháborúban.
Nadine és Riley gyerekkoruk óta ismerték és szerették egymást és bár tudatában voltak a köztük lévő társadalmi különbségnek, ez őket nem izgatta. Annál inkább Nadine mamáját. Ő volt az első olyan szereplő, akiben csalódtam. Álnokság volt részéről, hogy az ő támogatásával is befogadták a körükbe Rileyt, amíg szórakoztatta  a helyzet, de amikor Nadine boldog lehetett volna elzárkózott. Riley jól berúgott és  átala itt találkoztam először könyvben fiú-fiú szexel. Szerencsére amilyen hirtelen felbukkant , olyan kicsi is volt a jelentősége, mert Riley Nadine-t szerette továbbra is. Kár hogy nem bízott benne eléggé. Ezért inkább önkéntesnek jelentkezett a háborúba.
Riley története itt találkozik Locke kapitányéval. 
Julia , Locke kapitány felesége egyetlen célnak él, mindenáron meg kell felelnie férjének.
Őszintén szólva  nagyon haragudtam Julia- ra. Hogy az anyja uralkodott rajta,  az egy dolog, de hogy miért kellett ezt Juliának olyan mértékben engedni, ezt sem anyaként sem nőként nem tudtam megérteni. Az anyját meg egyenesen utáltam, erőszakos, önző dög volt, egy ici-pici jó szándék nélkül, miközben előadta a nagylelkű és gondoskodó anyát.
Rose pedig olyan szereplő volt a  többiek életében, mint egy katalizátor, nőként szinte jelentéktelen volt, mégis ő volt az, aki miatt minden helyére került végül.
A háború borzalmait teljes egészében bemutatja az író. Azon gondolkoztam, hogy honnan tud ennyi mindent róla, hisz nem a saját élményeit írta le. Utoljára a Nyomorultakban olvastam ennyi szörnyiséget, ilyen pokoli  emberi tragédiákat, ahol a túlélők sem érezhették szerencsésnek magukat.
 Érdekesnek találtam, mert még soha nem hallottam, hogy az angolok hunoknak emlegették a háborúban velük szemben állókat. Lehet, hogy nem tudnak a mi  hun legendáinkról?
Sok véleményt olvastam erről a könyvről és nem túl lelkesek voltak az olvasók. Nekem nagyon tetszett, aminek elsősorban Nadine és Riley romantikus kapcsolatának volt köszönhető.
Az írónő a könyv végén beszámol a történelmi háttérről, kiemelve a plasztikai műtéteket végző orvosok és ápolók kitartó munkáját és tehetségét.
Nem szoktam borítót véleményezni, de ez a borító  nagyon találóan ábrázolja a  háborúban hánykolódó katona magányosságát.
 

2014. február 20., csütörtök

Ken Follett: Egy férfi Szentpétervárról

18:54 0 Hozzászólás
Egy férfi Szentpétervárról jött Londonba, hogy gyilkoljon. Számos fegyvere volt, de ezek közül a két legveszélyesebb: egy ártatlanságát elveszítení vágyó fiatal nő szerelme és egy mindenáron kielégülést kívánó előkelő hölgy izzó szenvedélye. A merénylet a világtörténelmet hivatott megváltoztatni. A férfinak nem volt könnyű dolga, felvonult ellene a teljes angol rendőrség, egy gazdag és nagyhatalmú lord, valamint maga az ifjú Winston Churchill is. Ennyi akadályon senki más nem gázolhatna át.... 

Az idén lesz 100 éve, hogy kitört az 1. Világháború.
Ez a könyv számomra azért is ígérkezett érdekesnek, mert a a cselekménye az 1. Világháború kitörésének nyarán játszódik és reméltem, hogy megtudok erről a történelmi eseményről olyasmit, amiről idáig nem tudtam.
Az a néhány könyv, amit Ken Follett-től olvastam biztosíték volt arra, hogy hiteles képet kapok, olyan dolgokról is, amik az  történelem könyvből kimaradtak.

Lord Walden brit főnemes fontos feladatot kap: meg kell győznie az orosz cár képviselőjét, hogy okuk van Anglia mellé állni  egy kitörni készülő háborúban Németország ellen. . Azért esett rá a választás , mert közismert hogy , felesége Lydia révén rokoni kapcsolatai vannak azzal az orosz fiatalemberrel, aki tárgyalásra érkezik Londonba.
Orosz anarchisták egy csoportja nem talál más módot arra, hogy megakadályozza több százezer orosz értelmetlen halálát, mint hogy megöli az egyetlen oroszt , aki tárgyalni fog Londonban. A vállalkozó szellemű anarchista, Feliksz  sok nyomorúságot átélt már életében, amit az orosz uralkodó osztálynak köszönhetett, ezért aztán nem okoz neki lelki problémát megölni a gyűlölt osztály egyik tagját.
Mint tudjuk a háború kitört, Oroszország és Anglia azonos táborba lépett hadba, tehát a világtörténelem eseményeit nem sikerült megváltoztatni.
Ettől függetlenül nagyon érdekes és izgalmas volt a könyv.Olyan fontos összefüggéseket ismertetett meg, amikről fogalmam se volt.
Számomra a legnagyobb döbbenetet az  az arrogancia okozta, ahogy a korabeli uralkodó osztályok döntöttek a háborúba való belépésről, függetlenül attól, hogy a népeik akarják e vagy sem a háborút.
Kibontakozik egy régi szerelem története is, mert a szereplők visszatekintenek a múltra.
Egy fiatal lány ráébred néhány olyan fontos dologra, amit a szülei - persze, természetesen jó szándéktól vezérelve - idáig titkoltak előtte
Az irótól megszokottan az erotika is helyet kapott  a történetben.
Váratlan találkozások, meglepő felismerések és nekem egy kicsit túl idilli befejezés jellemzi a könyvet.
Viszont egy pillanatig sem volt unalmas, néhol talán nem tudott maradni a realitásnál, de nagyon jó olvasmány volt.
Ha valaki nem ismerné Ken Follett műveit, ezzel a könyvvel nyugodtan kezdheti az ismerkedést.




2014. február 19., szerda

Kíváncsi Szerda 70.

12:14 0 Hozzászólás
Forrás
Mostanában sokat foglalkozom asztrológiával, és egyre jobban elmélyülök ebben a tudományban. Sok könyvet elolvastam ezzel kapcsolatban, de legjobban azok fogtak meg, amelyek életszerűek, és több esettanulmányt tartalmaznak. Ti hogyan álltok az asztrológiával? El tudjátok képzelni, hogy a "bulvár szinten" túl is az életetek részévé válhat? Hogyan hatnak Rátok az ezoterikus könyv-ajánlók? Átugorjátok, vagy figyelemmel kíséritek, hátha lesz egy Nektek való?

Niki: na, ebben a témában annyira nem vagyok képben. :o) Az asztrológia, a vallási jellegű irányzatok teljesen hidegen hagynak, de pl. a spiritualizmus, a titkos rendek mögötti dolgok, azok érdekelnek. Ezekről simán olvasnék/olvasok "bulvár szinten", de más nem nagyon érdekelne ebben a témakörben.

Indriya: nagyon szeretem az ezoterikus könyveket, elég sokat olvasok ilyen témában (asztrológiát is, sőt, kicsit tanultam is), de azt látom, hogy sajnos ez is felhigult :( Nagyon nagy a felelőssége annak, aki ilyen témában ír, és remélem, hogy kis odafigyeléssel nem nehéz észrevenni, ki a valódi spirituális-ezoterikus író és ki az, aki csupán a pénzért, a divatért ad ki könyveket...

Adri: Tőlem nagyon messze áll ez a műfaj. De ha ajánlanak egy jó könyvet, szívesen belekóstolok.

Ani: Nem olvasok ezoterikus könyveket, de többen érdeklődnek iránta  a környezetemben, velük szívesen beszélgetek róla. Valahol ez is egyfajta hit szerintem, ami mostanában elég nagy divat lett, azért tényleg felhígult, ahogy Indriya írja. Az embernek szüksége van a hitre, ezt spirituális énünk diktálja, sokan azonban csalódtak a különböző, hagyományosabb vallásokban, elavultnak érzik a tanokat, nem érzik magukénak, ezért is nyitottabbak az új iránt szerintem.

2014. február 15., szombat

Gyereksarok 71.

2:30 0 Hozzászólás

Ajánló


"Az a fő, hogy megszülettem!
Nagy a világ, megvár engem!
Én vagyok a sárkánygyerek,
engemet vár eredő, berek!
Kicsi vagyok, de megnövök, mint a dinnye, vagy mint a tök!
Énrólam szól most az ének, örüljetek Süsükének!

Megjött Süsüke! Itt van Süsüke!

Csukás István tollából!
Süsü, a sárkány imádott, felejthetetlen klasszikus. Csaknem negyven esztendeje, hogy e példátlanul népszerű mesehős észrevétlenül belopakodott az olvasók szívébe, és azóta is minden korosztályt meghódít bumfordi bájával és humorával.
Most, az ő története folytatásaként, Süsü újszülött gyermekéről mesél nekünk az író. Süsükéről, aki az elkomorult Sárkányföldre gyermeki derűjével, csintalan szertelenségével visszalopja a vidámságot, a tiszta érzelmeket és az igazi barátság erejével visszavarázsolja Sárkányföld egére az életadó napot."
_____________
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó (2013.)
Oldalszám: 64
Korosztály: 4-8 éveseknek

2014. február 14., péntek

Jaci Burton: A tökéletes játék

11:59 0 Hozzászólás

Play by Play #1

Na jó bevallom, azért került fel a könyv a Kívánságlistámra, mert lássuk be, nem semmi a borító. ;o) Viszont, ahogy egyre többször nézegettem, úgy kezdett egyre jobban zavarni a tökéletes, szoborszerű izomzat, az ágyéknál levő ér, amiről megtudtam, hogy izom, de számomra lényegtelen, mert a víz is kiver tőle, és a láttára halálfélelmem van (nem olyan, mintha egy Alien kúszna fel a pasi ágyékánál a testében?). Szóval addig-addig nézegettem a borítót, amíg rájöttem, hogy még sem tetszik. Aztán Csengének köszönhetően, egyre többször jött fel frissben a molyon, és olyan szinten beégett a memóriámba, hogy amikor rábukkantam a barátnőm polcán, még szép, hogy gondolkodás nélkül kaptam utána. Csak miattad Csenge. :oP

Miről is szólt a történet?
Adva van Mick Riley, aki 30 éves, sikeres, népszerű, gazdag focista (amerikai fociról van szó, nyilván). Két méter magas, jól megtermett, fekete haja, és szúrós, kék szeme van. A nők odáig vannak érte, a sajtó pedig imádja, köszönhetően az ügynökének, aki mindent megtesz azért, hogy Mick a reflektorfényben maradjon. Modellekkel, színésznőkkel jelenteti meg a rendezvényeken, így gondoskodva arról, hogy folyamatosan helye legyen a sajtóban.
Tara, szintén 30 éves rendezvényszervező. Karcsú, ugyanakkor mégis szép gömbölyű alakja van. Szőke hajú, arca keskeny, ajka telt, és övé a legszebb barna szem, amit a pasi valaha is látott. Viszont a nőnek van egy 14 éves fia, akit egyedül nevel.
Mick és Tara egy rendezvényen találkoznak, és még aznap egymásnak is esnek, Mick lakosztályában. Tara nem vágyik kapcsolatra, viszont Mick ezt másképp gondolja, és mindenre kész, hogy megszerezze magának a nőt. Ez az ügynökének nem nagyon tetszik, hisz Tarat senki se ismeri, egy mezei rendezvényszervező, és ennyi. Vajon a kapcsolatuk átvészel mindent? Mit fog az új kapcsolathoz szólni Tara fia? ...

Már a könyv olvasása elején felkészítettek arra, hogy vulgáris lesz, néhol már erőltetetten, így igyekeztem felkészülni ezekre. Problémám sokáig nem is volt a vulgaritással, viszont a vége felé, elég rendesen elegem lett már a p*ncikázásból. A megbokrosodva élvezésen pedig még mindig vigyorgok. ;o)

Ha röviden össze kéne foglalnom a könyvet, akkor tudnám egy szóval is jellemezni: erotika. Rengeteg ágyjelenet van benne, és biza bár nincs problémám az ilyen jelenetekkel, mégis úgy éreztem, hogy itt már erőltetett, túl sok van belőle. Amivel probléma nem lenne, ha változatos, ha valami újdonságot tud nyújtani az írónő, na de a sablonos 88 menet után a 89. már elég uncsi tud lenni.

Annak ellenére, hogy elég vegyesek a könyvvel kapcsolatban az érzéseim, mégis van benne pozitívum, amit ki kell emelnem.Végre egy olyan erotikus könyv, amiben a sztár emberi, a főszereplő nő nem játssza meg, hogy azt se tudja kicsoda a pasi, a kapcsolatuk pedig, amolyan modern kori Hamupipőke, némi extrával. Mick sztárallűrök nélküli híresség, akit nem vakít el a csillogás. Egyszerűségre, hétköznapiasságra vágyik, mert tudja, hogy a csillogás csak a látszat, nincs mögötte semmi. Az pedig, ahogy Tara fiához viszonyult, számomra nagyon pozitív volt. Ráadásul eléggé feldobta a történetet Tara története. Mármint az, hogy van egy harmadik fél ebben a történetben, méghozzá a fia személyében, aki nyilván egy édesanyának a legfontosabb az életében. Nagyon sokszor gondoltam arra, hogy ugyanannyi idős vagyok, mint Tara, de ha lenne egy 14 éves fiam ... ó, el se tudom képzelni!
Persze kiszámítható a történet, néhol elég idegesítő, de mégis azt kell írnom: nem rossz. Szerintem túl hosszú lett, és emiatt untatott. Lehetett volna rövidebb, kevesebb ágyjelenettel.
________________
Eredeti címe: The Perfect Play (2011.)
Kiadta: Ulpius-ház Könyvkiadó (2013.)
Oldalszám: 364
Sorozat: Play by Play #1
Ára: 3999
Forrás: kölcsön kapott
Értékelésem:

2014. február 13., csütörtök

A. O. Esther - Elveszett Lelkek (Összetört glóriák 1.)

18:43 0 Hozzászólás
Fülszöveg: Hiszel a végzetben? A sorsszerű szerelemben?
Az Univerzum végtelen csendjében különös fényben ragyogó üvegcsékről suttognak. Úgy tartják, az ezüstszállal lezárt parányi palackoknak közük van élethez s halálhoz, ezért angyalok ezrei szállnak alá, hogy megszerezzék a világmindenség titokzatos kincsét. Sophiel, a bájos fiatal angyal lány glóriája és szárnyai nélkül érkezik a Földre, hogy küldetését teljesítse, ám nem számol azzal, hogy a halandó léttel emberi érzéseket is kap odafentről. A félelem, a fájdalom, a kétely és a gyász ugyanúgy ismeretlen fogalom számára, mit az életre szóló barátság, a keserű féltékenység, vagy a mindent felemésztő szerelem – de vajon meg tud birkózni mindezzel az ellenséggel való küzdelem során? Képes lesz-e vakon hinni, s véghezvinni feladatát?
Elijah a Sötét Angyalok vezére, harcos katona, aki sajátosan gondolkozik a jó és a rossz fogalmáról, miközben önálló életet élő, nyolcágú lángoló ostora – szövetségesei sorait erősítve – teszi a dolgát. Kiátkozott angyalként ő a legidősebb idelent, s bár maga sem hisz benne, egy váratlan esemény folytán örökre megváltozik az élete, s ezzel létezésének értelme.
Két össze nem illő lélek – és egy elkerülhetetlen találkozás, amely alapjaiban rengeti meg a világot…

Különleges e-könyves Valentin-nap!

17:45 0 Hozzászólás
Ajándékozz különlegességet sorban állás és csomagolás nélkül, ráadásul még kedvezményt is kapsz! Ugye milyen jól hangzik?
A bookandwalk.hu jóvoltából mostantól bárkinek ajándékozhatsz e-könyvet, csak az e-mail címét kell tudnod! Sőt, ha akarod be is időzítheted a kiküldést, ami még kényelmesebbé teszi az ajándékozást. Valentin-nap alkalmából most 30% kedvezménnyel vásárolhatsz és ajándékozhatsz az Ulpius-ház romantikus-erotikus e-könyvei közül, sok világhírű klasszikus pedig 499 Ft-ért a Tiéd vagy szerettedé lehet! Ne hagyd ki az alkalmat, ajándékozz meg valakit most!
 

2014. február 12., szerda

Kíváncsi Szerda 69.

23:00 0 Hozzászólás

Nagy halogató vagyok. Megveszem a hőn áhított könyvet, majd ha rögtön nem kezdek neki, akkor bizony tolódik és tolódik. Ti rögtön elolvassátok a vásárolt könyvet vagy valami lista alapján olvastok, esetleg mikor- mihez van kedvetek?

Márti: Én általában rögtön minden könyvbe belekezdek és jobb esetben le se teszem. Az elmúlt években viszont ez idő-hiány miatt elég ritkán fordult elő, így az a gyakoribb, hogy belekezdek ugyan, de halogatás lesz a befejezésből.

Niki: Nem, nem szoktam rögtön belekezdeni egy könyvbe, jobban mondva elég ritka. Van egy kimondottan olyan könyvespolcom, amin a még nem olvasott könyveket tárolom, így onnan szoktam válogatni, hangulatomnak megfelelően.

Eszter: Én sajnos valahogy sosem tudom elolvasni a megvett könyveket, mert mindig bejön valami recenzió vagy "hű, most van bent a könyvtárban hónapok óta először, ki kéne venni..." könyv, így sajnos tolódik, és tolódik, még a karácsonyi ajándékkönyveknek sem kezdtem neki, pedig vannak köztük igazán jók.. De majd ha egyszer lesz időm.. :)

2014. február 11., kedd

Réti Attila: Bagolyvár

23:24 0 Hozzászólás
Könnyed olvasmányként kezdtem neki Réti Attila, elsőkötetes író novellagyűjteményének. Kellemes hangulatú és elgondolkodtató történetekre számítottam az ajánlók alapján. 
Nyár volt, amikor kiültem a hajnali napfénybe olvasni az első történetet, majd a másodikat is. Bár egyre zajosabb lett ház mégis ott zsongtak bennem a szereplők is, és az általuk keltett gondolatok. Mégha csak egy kis szeletkéjébe is, de visszarepültem az ókori görög világba és az középkori Franciaországba. Kíváncsian vártam a következő novellákat. Mind elvarázsolt. Réti Attila fantasztikus részletességgel és mélyérzéssel mutatja be az asszonyi sorsokat. Valósághűen ábrázolja az adott kort, és annak nehéz sorsú embereit. Végig olyan érzésem volt, mintha én is ott lennék mellette egy szobában, ahol épp a történet játszódik le szinte a szemem előtt. A gyönyörű megfogalmazások segítettek abban, hogy a szomorú sorsok mégse hassanak nyomasztóan. 
"Hallottátok már, amikor az első gesztenye hull alá egy kora őszi délutánon? Koppanva, de mégis lágyan földet ér, és az udvar puha porába görgeti ki a háromfelé hasadó zöld kupacs a fényes vörösesbarna termést. A köldöke fehér, amúgy tükrös őzbarna. Majd még és még egy, mire kiszaladsz a fa alá, kiskosárra valót szedhetsz össze az itt-ott tarkálló levelek közül.
Két égig érő vadgesztenye adta az árnyat a Bagolyvárnak."
Ősz lett mire befejeztem a kötetet, mire minden egyes történet letisztult bennem. Majd a végén elolvastam Villány Lászlótól az Útószót. A számból vette ki a szavakat, így Őt idézném zárásként.
"Réti Attila figurái felkínálják, hogy átérezzük sorsukat". Költészetet teremtett prózában.
Szeretettel ajánlom azoknak, akiket egy kicsit is érdekel a más korban élő emberek lelkivilága.

A szerzőről

Réti Attila 1963. május 31-én született. Hatéves koráig Hegyeshalom községben, majd Mosonmagyaróváron nevelkedett. Apja gazdász, anyja magyar-történelem szakos tanár. Gimnáziumi érettségi után a magyaróvári agráregyetemen tanult. Több évet töltött Ausztriában majd társával együtt létrehozta a Kaiser húsipari céget melyet annak eladásáig vezetett. Novellái, elbeszélései két éve jelennek meg rendszeresen irodalmi folyóiratokban, antológiákban. (Tarandus, 2013.)

2014. február 10., hétfő

Gina L. Maxwell: Elcsábítani Hamupipőkét

11:57 0 Hozzászólás

Harc a szerelemért #1

Mire számítottam, amikor kézbe vettem a könyvet? Sok erotikus jelenetre, gyenge karakterábrázolásra, cselekmény nélküliségre (hacsak nem az ágyról van szó) és ennyi.
Mit kaptam? Igazából ezeket, de mégsem úgy, hogy a falhoz akarjam vágni a könyvet.

A szereplőkről lényegében semmi sem maradt meg bennem. Fogalmam sincs már, hogy nézett ki a csaj, csak azt tudom, hogy olyan ügyetlen, hogy az már hihetetlen, és a történet kezdetén nincs tisztában azzal, mennyire szexi is. A pasiról meg csak annyi, hogy Mohikános haja van (fogalmam sincs, az milyen), izmos, tetkós, szexi "állat", oszt annyi.
A cselekmény? Reid MMA harcos (erről se tudtam semmit), aki lesérül, a gyógytornásza pedig nem más lesz, mint gyerekkori barátjának a húga, Lucie.
Nos, Lucie odáig van az egyik kollégájáért, de persze gyerekkorában Reid-ért volt oda. Szóval a két fiatal találkozik, kötnek amolyan egyességet: Lucie hipergyorsan helyrehozza Reid sérülését, hogy újra harcolni tudjon, ő meg segít a lánynak, hogy elcsábíthassa a másik pasit.
A lecke el is kezdődik, a vége persze nem az lesz, aminek indult az egész. ...

Láthatjátok, nem egy gubancos történet, az már más tészta, fel nem tudom fogni, hogy mehet bele valaki egy ilyen szituba, ez magas nekem. Na de ugyebár könyvekben és filmekben minden előfordulhat, csak épp a valóság néha más. Bár kiakadni se akadhatok ki, mert olvastam már álházasságról, áljárásról, miért ne lehetne szó, tanításról is akkor?

Milyen is az Elcsábítani Hamupipőkét? Egyfelől egy gyenge történet, karakterábrázolás siralmas, de mégis szimpik a szereplők; másfelől meg pont olyan, amilyen történeteket megszokhattunk az Ulpius kiadásában, ebben a műfajban. Vagyis erotika-erotika, aztán ennyi. Lényegében kellemes olvasmány, de természetesen nem fogja megváltani a Világot. Pár kellemesebb óra, és utána pár perc múlva, már azt se tudjuk miről is olvastunk, csak tudjuk, hogy kellemes volt avagy sem. ;o)
________________
Eredeti címe: Seducing Cinderella (2012.)
Kiadta: Ulpius-ház Könyvkiadó (2013.)
Oldalszám: 316
Sorozat: Harc a szerelemért #1
Ára: 3499
Forrás: kölcsön kapott
Értékelésem:

2014. február 8., szombat

Gyereksarok 70.

12:05 0 Hozzászólás

Ajánló


"Meggyőződésem, hogy a gyermekek zöldségfogyasztási szokásai szülői minta hatására alakulnak ki. Ha a családi étkezésekkor asztalra kerül a saláta, a picik apró, de fontos lépéseket tesznek meg: a keverékekből kezdetben kiszemezgetik az édes kukoricaszemeket, aztán külön csoportosítva ropogtatják el a csillagformára vágott sárgarépát, végül megszeretik a jégsalátát is.
Így ízlelgetve tapasztalhatják meg napról napra, hogy a zöldségfélék nemcsak egészségesek, de izgalmasak és finomak is.
Mesés napokat kívánok!"
(Gazsi Zoltán)
_______________
Kiadta: Ab Ovo Kiadó (2014.)
Oldalszám: 64
Korosztály: 4-8 éveseknek

2014. február 7., péntek

Durica Katarina: Szökés Egyiptomba

9:58 0 Hozzászólás
Nem költöznék Egyiptomba, az biztos. Turistaként is maximum télen (ami ugye ott sem olyan tél) utaznék el oda, ugyanis az 50 fokos kánikulát, a folyamatos izzadást sem bírnám. Pedig, ahogyan Durica Katarina bemutatja a könyvében, nagyon érdekes világ, csak éppen nem európai embernek (nőnek) való, pláne hosszútávú letelepedésre.

Katarina - avagy a főszereplő Karolina - szerelmi csalódása után dönt úgy, hogy elmenekül Egyiptomba, és idegenvezetőként kezd el dolgozni Kairóban. A turistacsoportok kalauzolása mellett azonban egyre inkább kezdi felfedezni eme különleges világot, és belelát olyan dolgokba, amit egy "mezei" turista a luxusszálló medencéjének partjáról észre sem vesz. Mondjuk az köztudott, hogy a férfiak nagyon közvetlenek, és odavannak az európai nőkért. Katarina beavat minket, olvasókat is abba, hogy hogyan "élnek meg" a fiatal férfiak a gazdag, középkorú, európai nőkből, akiket otthon elhanyagolnak, törődésre vágynak, vagy csupán a szürke hétköznapok és munkahelyi stressz repíti őket az egyiptomi szépfiúk karjaiba. Akik aztán jól kihasználják a szerelemre éhes nőket, sőt, több nőt is szédítenek egyszerre. A túlzott kedvesség pedig agresszióval is társulhat - ld. Nina esete. Nina egyébként Karolina szobatársa, német származású, régóta kinn él, és már haza se menne hazájába, őt is elcsábította Egyiptom (ill. Ahmed), még ha szenved is mellette.

Az élet azonban nemcsak erről szól itt. Rettegés a robbantásoktól, titkos fegyverkereskedelem, a bazárok nyüzsgése, tömött buszok, kosz, nulla higiénia, csontsovány kutyák... ez is Egyiptom.
A történet során néha-néha felbukkan Konrad, az ásatásokkal foglalkozó lengyel férfi is, akivel a magyar származású cseh lány végre normálisan tud beszélgetni.
Aztán elérkezik a fordulópont, amitől Karolina rádöbben: nem akar itt maradni tovább! Fél év tartózkodás után végre hazatér a tíz fokos novemberbe. Szép volt, jó volt, de elég volt.

A könyv vége megfogalmazza azt a tanulságot, amire minden olyan ember rájött már, aki valaha menekült csalódás vagy bármi elől: attól, hogy messzire mész, akár egy másik földrészre is, a problémáid nem fognak megoldódni!

Tetszett a könyv, könnyed stílusú, egy hétvége alatt el is olvastam, és nem bántam meg, mert valóban egy nem mindennapi világot mutat be. Azért én továbbra is maradok az európai kultúránál.


A szerzőről:
Feledy Durica Katarina újságíró, művészettörténész, az ArtLoop.eu kortárs galéria vezetője. Somorjáról származik, jelenleg Budapesten él. Első regénye, a Szökés Egyiptomba 2013-ban jelent meg. Élt Egyiptomban, Tunéziában, Törökországban, bejárta Tanzániát, írásainak fő témait ezekből az országokból meríti. (Forrás)


2014. február 5., szerda

Kíváncsi Szerda 68.

0:01 0 Hozzászólás
Mindenkivel előfordult már olyan, hogy megvett vagy kapott egy könyvet, ami elsőre nagyon tetszetős volt, ám elolvasni mégis csalódás volt. Az lenne a kérdésem, hogy Ti még az ilyen könyveket is megtartjátok és őrizgetitek vagy adott esetben megváltok tőlük és eladjátok?
Én személy szerint minden elolvasott könyvet elrakok. Akár tetszett, akár nem mindegyikhez kötődök annyira, hogy ne legyen szívem megválni tőlük.

Niki: én nagyon kevés könyvhöz kötődöm, szóval ha valami nem tetszett nagyon-nagyon, vagy tudom, hogy még egyszer tuti soha többet nem olvasnám el, minden lelkifurdalás nélkül búcsút intek neki. 

Indriya: általában kötődöm a könyvekhez, viszont egyszer egy lomtalanítás során kaptam kb. 25-30 db rettenetes ponyvát...  Egyrészt bele se olvastam egyikbe sem, másrészt tényleg nem is kötődöm hozzájuk. Ha valaki szeretné őket, szóljon! :)

Eszter: Én inkább cserélgetni szoktam a molyon, hogy egy-egy rossz könyv ne foglalja a helyet feleslegesen a polcomon, de mégis jöjjön a helyére valami más könyv. :)

Adri: Sokáig csak halmoztam a könyveket, nem tudtam megválni egyiktől sem. most már alig van helyem, így erősen szelektálok.

Márti: Én kötődöm mindhez és saját könyvtárról álmodom :) Ha megvettem, akkor valamiért biztosan szükségem van rá. Előfordult már, hogy évek múlva tudtam csak igazán megérteni egy művet.

2014. február 3., hétfő

Várható februári megjelenések

11:55 0 Hozzászólás
Várható megjelenése: feb. 14.
"Az 1900-as évek első évtizedének New Yorkjában egy téli reggel Athansor, a csodálatos képességű fehér ló megmenti a rokonszenves csirkefogó, Peter Lake életét. A jobb sorsra érdemes betörő, aki mindemellett a modernkor gépeinek mestere, szakadatlanul menekülni kényszerül a Kurtafrakkosok bandája elől. A Téli mese szövevényes története átível az egész huszadik századon. A filozófikus szépségű regényben bármi megtörténhet - s meg is történik egy apokaliptikus hóvihar után.
Helprin végigkalauzol minket a zajos huszadik századon, háttérben a folyton változó, delejesen vonzó, nyüzsgő New Yorkkal. Szereplői szinte mindannyian egy jobb világ megteremtésének szentelik az életüket. Várva, hogy az ezredfordulón pusztító tűzvész után beköszönt az aranykor az Igazságosság Városában…
A Téli mese 1983-as megjelenése óta méltán vált kultuszkönyvvé szerte a világon.
A Téli mese kalandos története megihlette a filmkészítőket is. A csodálatos regényt Jennifer Conelly, Will Smith, Colin Farrell és Russel Crow főszereplésével mutatják be a mozik világszerte. Mark Helprin (1947) amerikai író, esszéista, újságíró. New Yorkban született művészcsalád gyermekeként. Szolgált a brit kereskedelmi flottánál és az izraeli hadseregben. A Wall Street Journal, a The New Yorker és a The New York Times újságírója. Novelláskötetek, regények és gyermekirodalmi művek szerzője."

Várható megjelenése: feb.3.
"Egy hajnali órán holtan találják a kölni kereskedőasszony, Alyss férjét, Arndt van Doornét. A holttest mellett öntudatlanul ott fekszik a köszörűsmester, Mats. A nyomozással megbízott, sajátos eljárást követő ülnök szerint egyértelmű, ki követte el a gyilkosságot, noha a gyanúsított nem emlékszik semmire. Alyss és testvére, Marian azonban hisznek barátjuk ártatlanságában, ezért elhatározzák, hogy kiderítik az igazságot. A nyomozás előrehaladtával egyre több a megválaszolatlan kérdés és a lehetséges gyanúsított. Vajon mi dolga volt Kölnben a városból kitiltott Arndtnak? Hogyan került az elkábított Mats a gyilkosság helyszínére? Miért áll az ülnök érdekében, hogy több bizonyítékról tudomást se vegyen?
Mindeközben Alyss háznépének élete tovább bonyolódik: új szerelmek szövődnek, eljegyzések és házasságok köttetnek, egyesek útra kelnek, mások hazatérnek... És végre az asszony előtt is felsejlik a boldog jövő reménye.
Andrea Schacht (A kölni rejtély, Hozomány, A sólyom visszatér) regényfolyamának negyedik részében Alyss váratlan eseményekkel, saját érzelmeivel, sőt egy titokzatos hódolóval is kénytelen szembenézni."

Várható megjelenése: feb. 6.
"Észak-Norvégia, az 1800-as évek közepe. Dina Gronelv sorsa megpecsételődik, amikor gyermekkorában egy tragikus baleset során saját édesanyja halálát okozza. Fájdalmában és dühében apja egy tanyára száműzi, ahol nem részesül megfelelő nevelésben, ezért évekkel később teljesen elvadulva tér vissza a családi birtokra. Apja barátját, Jacobot azonban megbabonázza a lány ellenállhatatlan erotikus kisugárzása. Az öntörvényű és különc Dina tizenhat évesen férjhez megy a nála jóval idősebb férfihoz, aki azonban rejtélyes körülmények között nem sokkal később meghal. Az újabb tragédia után Dina megnémul, de gyermeke születése visszahozza az életbe, és hamarosan a gazdaság irányítását is kezébe veszi.
A Dinából áradó nyers erő mindenkire hatással van: vágyai és ösztönei irányítják, de igazságot tesz a körülötte élők között. Már érett nőként ismeri meg az orosz utazót, Leo Zsukovszkijt, akibe életében először szerelmes lesz. Vajon megtalálja-e végre a boldogságot?
A regényből 2002-ben azonos címmel nagy sikerű film készült Maria Bonnevie és Gérard Depardieu főszereplésével, melyet a hazai mozik is bemutattak."

Várható megjelenése: feb. 10.
"Izzó szexualitás és erotika.
Egy fiatal nő története, akinek egyetlen emléke sincs, amelyre öröm volna visszagondolni. Mígnem a múltjából érkező fuvallat életre nem kelti vágyakkal teli képzeletét.
Janey Mackay nem akar mást, mint végre maga mögött hagyni fájdalmas múltját. Itt az ideje, hogy a saját lábára álljon és nővé váljon, de a bátyja, Natches a széltől is óvja. És nem ő az egyetlen...
Amióta látta a lányt bikiniben, Alex Jansen őrnagy igyekszik elfojtani magában a tüzet, amelyet Janey gyújtott benne. Ha csak megérintené a lányt, halál fia lenne - ezt a Mackay fiúk garantálják. Álmainak és szenvedélytől izzó képzeletének lányalakja mind ez ideig szerelem nélküli légüres térben élt, tartott a férfiaktól, akikről úgy vélte, veszélyt hoznának rá. Alex eltökéli, hogy bebizonyítja neki az ellenkezőjét, méghozzá hosszú - gyakran kínzóan lassú - ölelésekkel.
Mindenki biztos benne, hogy Janey végre szabad, hiszen kínzója már alulról szagolja az ibolyát. Aztán valaki hátborzongató üzeneteket kezd hagyni a lánynak, és Alex nem nyugszik, amíg végképp biztonságban nem tudja. És amíg teljesen az övé nem lesz - testestül-lelkestül..."

Várható megjelenése: feb.6.
"Megan,a legkisebb lányát, Emmát a harmadik születésnapján látta utoljára. Azóta két év telt el, de ő még most is valamennyi szőke kislány arcában a saját lányát véli megpillantani - az élelmiszerboltban, autók ablakában, az orvosnál. Mindenáron meg akarja találni, csakhogy eltökéltsége lassan rögeszmévé válik.
Ugyanabban a kisvárosban él a nyugdíjas Jack, aki bolondul kis unokájáért, Emmie-ért. Ám örömét megzavarja felesége, Dottie viselkedése, titkolózása Emmie-vel és a gyermek édesanyjával, Maryvel kapcsolatosan. Dottie-n az időskori elbutulás egyre jobban elhatalmasodik, és Jack képtelen nem gondolni arra, hogy felesége valami sötét titkot rejteget előle.
Jack és Megan története a kisvárosban évente megrendezett vásár alkalmával fonódik össze, ahol Megan véletlenül lefényképezi a kislányt és a nagyszüleit - és lehet, hogy tette katasztrófához vezet, mindkét család számára."

Várható megjelenése: feb.14.
"A fiú a hosszú utat választotta. A lány azt, amelyik sehová sem vezet. De a véletlen úgy hozta, hogy mind a kettő ugyanoda vitt...
Amikor minden darabokra hullik, a szerelem akkor is megmarad...
Camryn Bennett soha nem volt még boldogabb, mint most. Öt hónap telt el azóta, hogy egy távolsági buszon megismerkedett lelki társával, Andrew Parrish-sel - és nem az esküvő lesz az egyetlen különleges esemény az eljövendőkben. Camryn idegesen, mégis izgatottan várja, hogy leélhesse az életét Andrew-val - azzal a férfival, akiről a szíve mélyén tudja, hogy örökké szeretni fogja. Oly sok minden áll még előttük - mígnem váratlanul bekövetkezik a tragédia.
Andrew nem érti, hogyan történhetett velük ilyesmi. Próbál továbblépni, és azt hiszi, Camryn is ezt teszi. De amikor rájön, hogy Camryn titokban iszonyatosan szenved, és a fájdalmat önpusztító módszerekkel igyekszik elnyomni, kész bármit megtenni, hogy visszahozza a lányt az életbe. Be akarja bizonyítani, hogy a szerelmük mindent legyőz. Andrew úgy dönt, hogy újabb, reménnyel és szenvedéllyel teli utazásra viszi Camrynt. Már csak arról kell meggyőznie a lányt, hogy vágjanak bele..."

Várható megjelenése: feb. 18.
"A századfordulós Bécs pezsgő, dekadens világában járunk. Minna Bernays, az éles eszű, tanult társalkodónő hirtelen munka nélkül, az utcán találja magát. Bécs az avantgárd művészek és a forradalmi gondolatok otthona, ahol azonban egy ifjú hölgy számára még mindig a házasság jelenti az egyetlen biztonságot. Minna azonban ennél jóval többre vágyik, és kétségbeesésében nővéréhez, Marthához fordul segítségért.
Ám Marthának is megvan a maga gondja: hat gyermeket nevel, túlhajszolt, közönyös férje pedig nem más, mint a zseniális, ám zsarnoki természetű Sigmund Freud. Freud ebben az időszakban sokat küszködik, kollégái kerülik, szexuális késztetésekkel, ösztönökkel és perverziókkal foglalkozó elméletei pedig támadások kereszttüzében állnak. Martha megdöbbentőnek és visszataszítónak találja férje "pornográf" munkáját, Minnát azonban lenyűgözik Freud korszakalkotó felfedezései.
Minna mindenben Martha ellentéte: intellektuális kíváncsiság hajtja, vonzó és szenvedélyes. Freud szellemi társa lesz, ám a felszín alatt valami ennél sokkal mélyebb is lappang. Valami, amitől egyikük sem menekülhet.
A szerzőpáros a szerelem, a hűség és az árulás e lenyűgöző történetében egy kivételes nő portréját rajzolja meg. Egy nőét, aki gyötrődött a testvére iránt érzett szeretet és a pszichoanalízis megteremtője iránt érzett elsöprő szerelem között."

Várható megjelenése: feb.5.
"A tizenkilenc éves Cheyenne megpróbálja tökéletesnek mutatni az életét, hogy elfedje múltja emlékeit. Amikor első főiskolás évében belefut a barátjába, aki egy másik nővel van, e tökéletes kép veszélybe kerül. A huszonegy éves Colt sosem akart főiskolára menni, és sose számított rá, hogy viszi valamire az életben, de mivel haldokló anyjának az a kívánsága, hogy végezze el a főiskolát, nincs más választása, mint úgy tenni, mintha ezt szeretné. Cheyenne-nek szüksége van egy álbarátra, hogy visszaszerezze volt fiúját, Coltnak pedig pénz kell, hogy gondoskodjon a mamájáról, úgyhogy alkut kötnek, amely mindkettőjüknek előnyös. De mi van, ha Cheyenne múltja nem olyan, amilyennek gondolja? Nemsokára már egy másik játszmát játszanak - belegabalyodnak egymásba, hogy elfeledjék fájdalmukat. Minél jobban játsszák a játszmát, annál inkább érzik az egyetlen valóságos dolognak. Cheyenne is, Colt is tudja, hogy az élet sosem könnyű, de egyikük sem számít a tragédiára, amely azzal fenyeget, hogy véget vet játszmájuknak, és örökre elválasztja őket."

Várható megjelenése: feb. 3.
"Jack és Lexi kapcsolata igencsak rendhagyó. Két év hallgatás után a lány kap egy telefonhívást, s ez mindent megváltoztat.
Micsoda dolog, hogy Jack, az exvőlegénye arra kéri, egyengesse az útját az új nőjénél, Bekah-nál? Mindazok után, amit együtt átéltek? Ráadásul a férfi a közös múltjukra hivatkozik! Lexi nem akar hinni a fülének.
Vajon hogyan viselkedik Lexi ebben a szívszorító drámában? Szakít egykori jegyesével, de most már tényleg és igazán? És mit ügyködik Bekah meleg fivére, aki, úgy tűnik, mindig jó időben van jó helyen? Ki lehet-e bogozni egy elképzelhetetlenül gubancos, titkokkal teli múltat? Kész katasztrófa.
Lexi Atlantába utazik Jack után, hogy végre állásfoglalásra késztesse a férfit. Vajon az előttük sorakozó számtalan akadályt sikerrel veszik vagy elbuknak?"

2014. február 2., vasárnap

Jennifer E. Smith - Vajon létezik szerelem első látásra?

10:00 0 Hozzászólás
Fülszöveg: Négy perc általában alig valamire elegendő – ugye nem hinnéd, hogy ennyi idő alatt minden megváltozhat?A tizenhét éves Hadley Sullivan életében ez az egyik legrosszabb nap. Ott ragadt a New York-i repülőtéren, késésben van apja második esküvőjéről, amelyet Londonban tartanak, ráadásul a leendő mostohaanyjával még sohasem találkozott. Ebben a lehetetlen helyzetben pillantja meg a tökéletes srácot, az angol Olivert a repülőtér szűk várótermében. A fiú jegye a 18C ülésre szól – Hadley-é pedig a 18A-ra.
A végzet fordulatai és az idő fontos szerepet játszik ebben az elgondolkodtató regényben, amely egyaránt szól családi kapcsolatokról, a második esélyről és az első szerelemről. Hadley és Oliver huszonnégy órát felölelő története meggyőzi az olvasót arról, hogy az igaz szerelem akkor bukkan fel, amikor a legkevésbé számítunk rá.

2014. február 1., szombat

Gyereksarok 69.

9:49 0 Hozzászólás

Ajánló

"Ha Minát, a hatéves kislányt egy rémséges éjszakán meg nem harapja az apja ingéről ismerős kicsi, zöld krokodil, talán nem is kerül sor a veszélyes expedícióra. Akkor nagyapa és négy unokája talán sohasem másszák meg a Három Barlang Hegyét, nem mentik meg a sebesült anyafarkast és kölykét, nem látják a harmadik barlangban tanyázó medvét, nem találkoznak orvvadászokkal, nincs lábtörés és nem kell rendőrségi mentőhelikoptert hívni - egyszóval elmarad a nagy KALAND, amelyről ez a történet szól. De akkor lehet, hogy Mina még ma is félne az álombeli krokodiloktól, és nem volna az a bátor nagy gyerek, akivé röpke három hét alatt vált.
A világhírű svéd író első - s mindjárt remekbe szabott - gyerekkönyve fordulatos, humoros és bölcs mese, amelyet a felnőttek is éppolyan önfeledten olvashatnak, mint a kisebbek."
____________
Kiadta: Európa Könyvkiadó (2011.)
Oldalszám: 136
Ára: 3000
Korosztály: 7-10 éveseknek

Follow Us @soratemplates