2013. december 31., kedd

Boldog Új Évet!

16:26 0 Hozzászólás
Kívánunk minden kedves olvasóknak, nagyon boldog új évet!


Köszönjük, hogy velünk tartottatok idén (is), mi jövőre is itt leszünk, reméljük, hogy ti is! ;o)

Ally Condie - Reached (Matched-trilógia 3. rész)

9:04 0 Hozzászólás
Fülszöveg: A Társadalom elhagyása után, a Felkelés – és egymás – kétségbeesett keresése közben, Cassia és Ky ugyan megtalálják azt, amit kerestek, de újra elveszítik egymást: Cassia a Társadalomban kap munkát, ahonnan a Felkelésnek kell dolgoznia. Kyt a Társadalom határain kívülre vezénylik. Az eseményeket nem lehet előre megjósolni. Hamarosan azonban lehull a lepel néhány titokról, és új fordulatot vesznek az események. 

A New York Times bestseller listáját vezető Matched-trilógia izgalmas befejező részében, Cassia megbékél a nehézségekkel, amikkel az egyéni szabadságot korlátozó élet elleni lázadás jár, keresi a számára korábban elérhetetlennek tűnő szabadságot, és tiszteletben tartja a szerelmet, ami nélkül nem tudna élni.


Sajnálom, hogy ez a trilógia befejező része, annyira a szívemhez nőtt már a történet. Teljesen bele tudtam élni magam, és nagyon izgalmas, de egyben tanulságos is volt. :)

Mint majdnem minden trilógiánál, itt is felmerült néhány komment a könyves oldalakon, ami a harmadik részt az elsőhöz képest csalódásnak tünteti fel, de szerintem ez korántsem igaz. Nekem nagyon is rendben volt a könyv, nem hasonlítgattam sem az elsőhöz, sem a másodikhoz, mert mindegyik a maga nemében egyedülálló és különleges, mind a három a történet egy-egy szakaszát dolgozza fel. Már csak azért sem lehet elmondani erről a részről, hogy rosszabb, mint az előzők, mert sok mindent megmagyaráz, sok nyitott kérdést zár le, amit az előző könyvek úgy hagytak. Mint ahogy a borítókon is láthatjuk (ebben az esetben szerencsére megtartotta a kiadó az eredeti borítót. Én más borítóval el sem tudnám képzelni.), az első részben a lány a gömbben a fogvatartottságot, az esélytelenséget, a második rész burokból kitörő figurája a menekvést, a harmadik könyv borítója pedig az új, szép kezdetet jelképezi.

A szerelmi háromszögek mindig érdekessé teszik a történetet. Gondoljunk csak az Éhezők Viadala ifjú harcosára, Katniss-re, akiért Gale és Peeta is küzdöttek, vagy az Alkonyat-sorozat Bellájára, akiért a vad vérfarkas, Jacob és a hűvös szépfiú, Edward is harcolt. Itt egy kicsit más a helyzet, hiszen sok bonyodalom vezet el odáig, hogy Cassia Ky-ba lesz szerelmes, és végül egy váratlan fordulat folytán mindenki boldog lesz attól függetlenül, hogy kit választ a lány. Ky és Cassia kiválóan megtestesítik a star-crossed lovers (úgy tudnám magyarra fordítani, hogy rossz csillagzat alatt született szerelmespár) esetét. Senki nem ad esélyt a szerelmükre, ezer ok szól ellene, ráadásul mind a három mű folyamán elkerülik, elveszítik egymást, de végül mindig egymásra találnak. Ez reményt ad mindenkinek.

Érdekes dologgal találkoztam a mű utolsó harmadában. Az emberek cserépszavazással szavaztak egy-egy újítás mellett, és ez elgondolkodtatott. Ugye mindannyian tudjuk, hogy a disztópiás regények lényege egy negatív jövőkép felvázolása, és szerintem ezzel a céllal egy burkolt üzenetet kaptunk az írónőtől, ami mindannyiunknak figyelmeztető jelzés kellene, hogy legyen. Ugyanis a cserépszavazást az ókorban alkalmazták, és ide tartozik még az írástudatlanság is, amely végigvonul a művön. Úgy gondolom, ez egy hatalmas visszafejlődést jelent a jövőre nézve, ugyanis visszatérünk a gyökereinkhez, nem hogy fejlődnénk, hanem leépülünk. Ebből is látszik, hogy sokkal mélyebb jelentéssel bír ez a mű, mint amit sokan gondolnak.

Ugyanez a mögöttes jelentés mutatkozik meg abban a kérdésben is, amelyet a könyv hátlapján lévő ajánló szövegben olvashatunk:

"A végkifejletet senki sem láthatja előre: vajon van-e valódi különbség a Felkelés és a Társdalom között, vagy mindez csak látszat?"


Én mindvégig a társadalom bukását kívántam, és megkönnyebbültem, mikor elkezdődött a felkelés, de aztán ahogy összefonódtak a szálak, és kiderültek a Társadalom és a Felkelés tettei, igazából összezavarodtam. Senkiben sem bízhatunk meg?

«««««««««« (10/10
________________________

A trilógia első 2 részéből készült bejegyzés megtekinthető az alábbi linkeken:










2013. december 30., hétfő

Ken Follett: Alattunk az óceán

0:00 0 Hozzászólás
Régóta szemezek már Ken Follett könyveivel, de ki tudja miért idáig nem volt kedvem hozzá. Pedig láttam a könyvcímeit és ha más nem , akkor a Tű a szénakazalban   1981-es film meggyőzhetett volna arról, hogy kitűnő író.
Ellátogattam a virtuális könyvtárba és a listából ezúttal abc szerint választottam.
                       
                              Alattunk az óceán
A fülszövegből:

A gépet mindenki csak Clippeernek nevezte. Hivatalosan Boeing B-314 volt a neve. A Pan American légitársaság a 2. világháború kitörése után bízta meg a Boeing céget olyan repülőgép gyártásával, mely képes átrepülni az Atlanti-óceánt, amely utasszállító gép, s amelynek utasai minden luxust megkapnak útjuk során. Az utasok királyi családok tagjaira, filmsztárokra, nagy nemzetközi vállalatok elnök-vezérigazgatóira és kisebb országok államfőire korlátozódtak. Kivéve talán Tom Luthert. Nagyon gazdag volt, de vagyonáért megdolgozott, s így nem volt szokása, hogy fényűzően pazaroljon. Egy nagyon nagy hatalmú ember felkérte, végezzen el egy veszélyes feladatot... Feladata elvégzéséért nem kap pénzt, de a nagyon nagy hatalmú ember tartozni fog neki egy szívességgel, ami minden pénznél többet ér

A regény helyszíne eleinte a southamtoni kikötő, ahol megismerkedhetünk az éppen leszállni készülő óriási hidroplánnal, amely úgy néz ki, mint egy szárnyas bálna a vizen, a levegőben pedig pont olyan, amilyennek a borítón látszik.
Bár regényről van szó, ez a jármű nem a képzelet műve, valóban létezett, annyi különbséggel, hogy nem polgári közlekedésre használták.
Jövendőbeli titokzatos utas figyeli a leszállást és a legénységet. 
A következő fejezetekben néhány érdekes szereplővel lehet megismerkedni, mindannyian gazdagok vagy legalábbis annak néznek ki. Az Oxenford család kénytelen Amerikába távozni, mert apuci fasiszta, holott hazája éppen hadat üzent a náci Németországnak, de a család többi tagjának is menekülni való vágya van, mindenki másért. Látszólag unalmas életük utolsó angliai napjaiban csatlakozik a történetbe Harry Marks , akit a hidroplánon már egy egészen más néven látunk viszont.
Diana kalandot keresett és szerelmet talált, majd döntött : elhagyja férjét és ő is a hidroplánra tart amerikai szerelmével. 
Nancy cipőgyáros amerikai üzletasszony, azért utazgat testvérével , aki az üzlettársa is egyben, hogy ötleteket gyűjtsön és odahaza megvalósítsa. Változtatni szeretne a testvérével kapcsolatos  üzleti viszonyán, abban a hitben van, hogy kisöcsi is ugyanazt gondolja, amit ő. 
Ők tehát az érdekes utasok, az életükkel, gondoltaikkal, cselekedeteikkel foglakozik az regény első fele . Néhány oldal után már látszik, hogy az utazáshoz készülődés is izgalmas, fordulatos.
A hidroplánon újabb fordulatok következnek, de még közben az szárazföldön is, mert akad olyan is aki lekési a gépet, de ez egy olyan szerkezet , amely többször is leszáll benzint tankolni ( nem ám kerozint, benzint! ).
Újabb érdekes emberek az utasok között, de nem mindenki az akinek látszik, mások meg hasztalan próbálják megőrizni inkognitójukat. 
Nem mondhatnám, hogy ez a könyv egy bűnügyi történet, de vannak benne rossz emberek is akik ártani akarnak a jelen lévő jóknak. Vannak hősök, akik meg akarnak védeni valakiket. Ettől aztán az egész  érdekfeszítő, izgalmas,  folyamatosan leköti az embert.  Egy néhány számomra legalábbis, irreális helyzet is alakul : pl elég nehezen tudom elképzelni, hogy betörnek egy ablakot, valahol ki tudja milyen magasban és annak semmi következménye nincs, felraknak helyette egy pótablakot.
Meglepetés volt számomra a történetbe finoman beleszőtt erotika. A párok szeretnek, majdnem mindig jókor, jó helyen. Fűszerként egy csipetnyi humor is került a repülős kalandba.
Végül a rosszak elnyerik a büntetésüket . A  jók elnyerik e  a jutalmukat, az majd kiderül esetleg az író egy másik kalandos regényében. 

Azt hiszem sorra veszem Ken Follett többi könyvét is . Remélem nem fogok csalódni bennük.





2013. december 28., szombat

Gyereksarok 64.

1:30 0 Hozzászólás

Ajánló

"Ati egy nyaraláson ismerkedik meg Ármin bácsival, aki érdekes dolgokat mesél neki a Holdról. De vajon honnan tud ilyen sok mindent róla? És vajon honnan ismeri azt a lányt, aki fent él a Holdon?
Ármin bácsi azt is elárulja, hogy egyszer járt már Hanna kisasszonynál, és nemsokára megint menni fog. A garázsban épp egy különleges autót épít, olyat, amilyennel annak idején a Holdra utazott. Már majdnem teljesen összeszerelte, és most megmutatja Atinak is...

Kiss Ottó könyve a klasszikus mesekönyvek hagyományát eleveníti fel: a főszereplő kisfiú és egy öregember megismerkedésének története hétköznapinak tűnik, de valójában tele van varázslattal.
Hanga Réka derűs színvilágú, részletgazdag, varázslatos illusztációjával a kiadvány megjelenésében is a régi, hagyományos, böngészésre, gyönyörködtetésre alkalmas mesekönyvek világát idézi."
_____________
Kiadta: Cerkabella Könyvkiadó (2013.)
Oldalszám: 40
Ára: 2990
Korosztály: 4-8 évesek

2013. december 27., péntek

George Varga: Az öregember és a farkas

12:00 0 Hozzászólás
A karácsony előtti pörgésben, ajándékok után való rohangálásban és az év végi munkahelyi stresszben jól esik egy kicsit megnyugodni és lelassulni. George Varga: Az öregember és a farkas című könyve pont ezt a cél szolgálta nekem hajszolt napjaim közepette. Akár ha csak egy-egy fél órára, átéreztem az erdő csendjét, az öregember magányát, a havas táj hidegségét, a farkasok távoli üvöltését.

A könyv, mint címében is olvasható, az erdőben élő öregember és egy Cimbora nevű farkas barátságáról szól. Az öregember a halál torkából mentette meg a farkast, gondozta, ápolta, ő pedig nem maradt hálátlan neki. Bár visszatért sajátjai közé, örök védelmezője maradt az öregnek, sőt, még társait is "bemutatta neki".

A történetből megismerhetjük az öregember múltját is, egészen onnan, amikor is még fiatalon, feleségével az erdőt választották lakhelyüknek, a bánatot, hogy nem született gyermekük, és a szeretett feleség halálát. Megismerhetünk egy, a városi emberektől igencsak távol álló világot, amikor is kint, a természetben a magad ura vagy, teljesen magadra vagy utalva, a napi élelmet, tüzelőt is neked kell beszerezned, meg kell küzdened az időjárással és együtt kell élned az erdő állataival, tiszteletbe tartva az ő törvényeiket.

Sok szép gondolatot tartalmaz a könyv, a természet rendjéről, az ember boldogságkereséséről, az állatok szeretetéről. Érdemes elolvasni.

Az e-book-ot most 400 Ft-ért lehet megvásárolni a Bookandwalk oldalán, részletek ezen a linken, ahol a műbe is bele lehet olvasni.

2013. december 25., szerda

Kíváncsi Szerda 62.

16:00 0 Hozzászólás
Félcsi: Gyakorlatilag elmúlt a karácsony. Hamar megtörtént, de talán azért sem tudtam rendesen felkészülni az ünnepre, mert egy hónapja beteg vagyok. Megdöbbentő volt a betegségem ideje, mert még csak nem is olvastam rendesen, csak csupa olyasmit vettem a kezembe, amit már ezerszer olvastam. Ti hogy "vészeltétek át" a karácsonyt? Voltak ajándék könyvek? Olvastatok a "szünetben"? Nálunk idén csak a gyerekeknek volt ajándékozás, illetve barátnővel, és Veletek kedves Könyvfalók, így nem tudok beszámolni konkrét könyves ajándékhalmazról. :-) Katától megkaptam A nyugalom szavai c. ajándékkötetet, amit gyakran forgattam az ünnepek alatt, valamint vettem magamnak is egy könyvet. Lisa Kleypas - Karácsonyéj a Péntek kikötőben c. művét. Nem régen láttam egy karácsonyi filmet, amely ez alapján a kötet alapján készült, így mindenképpen el akartam olvasni. Kivételesen a könyv kevésbé tetszett, de azért nem bántam meg a vásárlást. 
Szóval Ti? Ajándékok? Olvasmányélmények így az év végén? 




indriya: én kértem is könyvet és adtam is ajándékba. Soma Tiszta szex című könyvét régóta el akartam olvasni, úgyhogy ez volt az egyik ajándékom, de először befejezek egy másikat, még itt van Csernustól a Kiút (meg az öt könyvtári könyv...). Apukámnak ajándékoztam Dynamo, a bűvész önéletrajzi könyvét, azt hiszem, eltaláltam az ízlését :)

Niki: én is kaptam könyvet Karácsonyra. ;o) Egy kedves bloggerinától megkaptam Jodi Picoult: Vezeklés, a családtól pedig Kiera Cass: A párválasztó, Simone Elkeles: Láncreakció,  Jennifer Probst: Trükkös házasság c. könyvét. 
Olvasni pedig ugyanúgy olvasok az ünnepek alatt, mint előtte is. Tán az ünnep első két napjában kevesebbet a látogatások miatt, de előtte ugyanúgy, és most már szintén.

Emma: Én karácsonyra megkaptam azt a könyvet amire igazán fájt már a fogam: Umberto Eco - A legendás földek és helyek története. A karácsonyestéken pedig elolvastam egy rövidke könyvet, Charles Dickens Karácsonyi énekét.

2013. december 24., kedd

Karácsonyra

0:57 0 Hozzászólás

Kedves olvasóink!

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de nekem az év egyik legkedvesebb időszaka a Karácsony. Már nem az ajándékozás miatt, inkább a meghittség, a családi körben eltöltött nyugodt percek-órák, amik vonzóak lettek. Ahogy telik az idő, talán egyre inkább csöndesül az ember, és más dolgok válnak számára fontossá, mint gyerekként, tinédzserként. Nekem most az, hogy együtt lehetek a szeretteimmel és örömet szerezhetek nekik pár aprósággal. Az, hogy kikapcsolom magam a mindennapok körforgásából. Az, hogy lelassul a világ. Fahéj- és narancsillat, gyertyaláng, halk zene, közös tévézés, együttlét – tényleg, kell ennél több? Néha ez a minden.

És ebbe a lelassult, gyönyörű időszakba bőven belefér néha egy puha, kockás takaró, egy finom tea... no és egy jó könyv...

Hagyománnyá vált, hogy blogunk szerzői egymást is meglepik Karácsony alkalmából, s ezeket a meglepetéseket láthatjátok az alábbi képen.



A Könyvfalók blog írói nevében minden kedves olvasónknak 
szeretetteljes, meghitt Karácsonyi Ünnepeket kívánok!


Ady Endre: Karácsony – Harang csendül...

I.
Harang csendül,
Ének zendül,
Messze zsong a hálaének
Az én kedves kis falumban
Karácsonykor
Magába száll minden lélek.
Minden ember
Szeretettel
Borul földre imádkozni,
Az én kedves kis falumban
A Messiás
Boldogságot szokott hozni.
A templomba
Hosszú sorba'
Indulnak el ifjak, vének,
Az én kedves kis falumban
Hálát adnak
A magasság Istenének.
Mintha itt lenn
A nagy Isten
Szent kegyelme súgna, szállna,
Az én kedves kis falumban
Minden szívben
Csak szeretet lakik máma.

II.
Bántja lelkem a nagy város
Durva zaja,
De jó volna ünnepelni
Odahaza.
De jó volna tiszta szívből
– Úgy mint régen –
Fohászkodni,
De jó volna megnyugodni.
De jó volna, mindent,
Elfeledni,
De jó volna játszadozó
Gyermek lenni.
Igaz hittel, gyermek szívvel
A világgal
Kibékülni,
Szeretetben üdvözülni.

III.
Ha ez a szép rege
Igaz hitté válna,
Óh, de nagy boldogság
Szállna a világra.
Ez a gyarló ember
Ember lenne újra,
Talizmánja lenne
A szomorú útra.
Golgota nem volna
Ez a földi élet,
Egy erő hatná át
A nagy mindenséget.
Nem volna más vallás,
Nem volna csak ennyi:
Imádni az Istent
És egymást szeretni…
Karácsonyi rege
Ha valóra válna,
Igazi boldogság
Szállna a világra. 



2013. december 23., hétfő

2013. december 22., vasárnap

Jonathan Safran Foer:Rém hangosan és irtó közel

0:00 0 Hozzászólás
Azért választottam ki ezt a könyvet, mert megtetszett a címe, aztán elolvastam a fülszöveget és megijedtem kicsit, mert nem szerettem volna egy USA propaganda könyvet olvasni, amit nagyon szeretnek csinálni a sok embert érintő szerintem elsősorban személyes és családi tragédiákból.
Végül, mielőtt belekezdtem volna, felkutattam néhány tudnivalót az interneten.

Részlet a fülszövegből:


Mit tegyen az ember, ha Manhattanben él, kilencéves, és feltaláló, ékszertervező, ékszerkészítő, amatőr entomológus, frankomán, vega, origamista, pacifista, dobos, amatőr csillagász, számítógép-tanácsadó, amatőr régész, továbbá ritka pénzérmék, természetes halált halt pillangók, miniatűr kaktuszok, Beatles-kegytárgyak, féldrágakövek és egyebek gyűjtője? Mit tegyen az ember, ha kilencéves, és 2001. szeptember 11-e óta nem látta az apját? Ha nincs más fogódzója, csak a régi holmik, és az üzenetrögzítő magnószalagja apja utolsó telefonhívásaival, amit el kell rejtenie az anyja elől? Mit tegyen, ha talál egy titokzatos borítékot az apja szekrényében, amelyben csak egy kulcs lapul, és a papíron egyetlen szó: Black? Viszonylag egyszerű: fel kell keresni az összes Black nevű embert New Yorkban, és megtudakolni, hogy milyen zárat nyit a kulcs. Ami 216 lakáscím. Vagy megkeresni a zárat, bár minden 2777-ik másodpercben egy újabb zár születik New Yorkban. Kissé bonyolítja a dolgot, hogy hősünk betegesen retteg a tömegközlekedéstől, ezért mindenhova gyalog megy... Megrendítő történet, egy elképesztő intelligenciájú és képzelőerejű kisfiú odisszeiája, aki a World Trade Center összeomlásakor eltűnt papáját keresi.


Az író Jonathan Safran Foer (1977) már 26 évesen számos  írói díj birtokosa, első könyve a Minden világol 2002-ban jelent meg.  A rém hangosan és irtó közel a második műve, hazájában 2005-ben, magyar fordításban 2009-ben került kiadásra. Jelenleg kreatív írást tanít a New York Egyetemen.
Nagyon sok véleményt is elolvastam könyvvel kapcsolatban.
Egybehangzóan azt lehetett kivenni belőlük, hogy ezt a könyvet mindenkinek el kell olvasni, felejthetetlen, felemelő, csodálatos élmény.
Így kezdtem neki a 9 éves Oskar történetének és vártam a csodát, de a csoda nem jött.
Pedig semmi baj nincs a könyvvel bár a szerkezete kicsit furcsa nekem.
.Minden fejezetben más valakivel történik valami, miközben egy idő múlva megtudjuk, a cél az, hogy Oskar édesapja emlékére bukkanjon a kulcs által.
Többször visszakalandozik az időben, nem csak Oskar emlékeibe, hanem a szülők, nagyszülők múltjába is.
 A szereplők is nagyon szerethetőek, szinte mindenki, persze különösen Oskar. Okos , kedves, figyelmes, jó gyerek, a többiek is, akik körülveszik, anya, nagymama , a házban élők, és a környéken élők, mintha mindenki azért lenne, hogy Oskarra vigyázzanak , amíg ő a városban csatangol, miközben erről ő mit sem sejt sőt azt hiszi, hogy ő oltalmaz mindenkit.
Egyedül a szemétkedő iskolás kölykök az ellenszenvesek.
Van néhány nagyon megrázó  fejezet, például amikor Oskar 9 éves fejjel iskolai feladatként képzeletbeli riportot készít egy hirosimai túlélővel vagy amikor a családi emléktárból megismerhetjük az európai párhuzamot: Drezda értelmetlen elpusztítását.
Végül rájöttem, hogy azért nem érint meg engem ez a könyv, mert amikről ír, a tolerancia, a szeretet , az egymásra odafigyelés, ezek annyira természetes dolgok és meg is vannak a világban, ilyenek is vagyunk.Ja, hogy miért van akkor háború? Hát az a pénzért van. És miért volt Hirosima, Drezda meg New York? Az meg a bosszúért volt.( Ez csak a saját véleményem)
Megnyugtató befejezése van a könyvnek, bár én szerettem volna még egy-két dolgot lezárva tudni, de ez valószínűleg az én hibám.
A könyvből film is készült 2012-ben neves színészek szereplésével. Most arra készülök, hogy megnézem.
Oskar története két Oscar -jelölést is kapott 2012-ben , a címe: Rém hangosan és irtó közel

2013. december 21., szombat

Gyereksarok 63.

2:30 0 Hozzászólás

Ajánló

"Káriusz és Baktusz, a két fognyűvő manó vígan él Jenci szájában, csak egy-egy fogmosás zavarja meg nagyritkán a nyugalmukat. Ám amikor Jenci foga elkezd fájni, nincs mit tenni, el kell mennie a fogorvoshoz. A fogorvos betömi a manók által vájt lukakat, és Jenci kínzó fogfájása azonnal megszűnik. A két manónak nincs más választása, menekülniük kell szétrombolt otthonukból és az őket immár rendszeresen zaklató fogkefe és fogrém elől.
Káriusz és Baktusz meséje a norvég gyermekirodalom mára klasszikussá vált darabja."
______________
Kiadta: Scolar Kiadó (2013.)
Oldalszám: 42
Ára: 1750
Korosztály: 4-8 évesek

2013. december 20., péntek

Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet

8:56 0 Hozzászólás

Csak lélegezz! trilógia #1

Ha azt olvassátok, vagy halljátok valahol, hogy "családon belüli erőszak", mi fut át bennetek azonnal? Bennem az, hogy egyre több ilyen szörnyűség kerül napvilágra. Nem tudom, hogy évtizedekkel ezelőtt is ilyen brutális mértékeket öltött-e, mint manapság, de úgy gondolom, hogy mindig is volt -induljunk ki abból a régi eszméből, hogy "az asszony verve jó, a férfi az úr a háznál"-, pusztán csak nehezebben derült ki. Ugyanakkor sokkoló, amikor nem telik el egy hét úgy, hogy ne olvasnék, nem hallanék valamely híradásban arról, hogy kit öltek meg, kit vertek agyon, hogyan bántalmaztak gyerekeket, hogy lelőtte a saját gyerekét, megerőszakolta a saját gyerekét ... és ilyenkor csak döbbenten ülök, hogy hol is élünk?

Az Elakadó lélegzet a családon belüli erőszakról szól. Maga a történet hangvétele könnyed, és próbálta az írónő a komoly témát "hétköznapi" lepelbe burkolni, de persze ez semmit se változtatott a tényeken, pusztán csak a fiatalabb olvasóknak így tán jobban megemészthetőbb.

Emmat a nagybátyja és annak a felesége neveli. A tizenéves lányt, valaki rendszeresen, nagyon durván bántalmazza, de Emma hallgat. Takargatja a sérüléseit, összeszorítja a fogait, és csak a remény tartja életben, hogy 600akárhány nap múlva főiskolára/egyetemre mehet, és akkor mindennek vége, elkezdődhet az élete. A továbbtanulás az egyetlen lehetősége. Az iskolában mindent belead a tanulásba, sportol, külön foglalkozásokra jár, mindent megtesz, csak elkerülhessen otthonról. 
A legjobb barátnője, Sara az egyetlen, aki tudja, hogy mi történik Emmaval a zárt ajtók mögött. De hallgat, mert Emma erre kérte.
Aztán feltűnik a színen az első szerelem, ami mindent elsöpör. Emma nem érzi a veszélyt, csak át akarja adni magát az érzésnek, a boldogságnak, de ezzel csak még gyorsabban halad a vég felé. ...

Nem tudok erről a könyvről hosszan írni, mert lélegzetelállító. Többször azon kaptam magamat az olvasása során, hogy elakad a döbbenettől a lélegzetem. Hogy gombóc nő a torkomban, a szívem táján a tehetetlenségtől és a tudattól, hogy a családon belüli erőszak nem mese, hanem a brutális valóság.
Nem írhatom azt, hogy egyetértettem a hallgatással, hogy tűrtem volna, de mégis megértettem Emma hallgatását.
És miközben átolvastam a fenti sorokat, beillesztettem a borító képét, újra pillanatokig csak bambultam a képet. Annyira találó. Kívülről egy szép ajtó, de fogalmunk sincs, hogy mi történik mögötte. ... És mennyi, és mennyi ajtó van a Világon. ...
___________________
Eredeti címe: Reason to Breathe (2013.)
Kiadta: Maxim Könyvkiadó (2013.)
Oldalszám: 492
Sorozat: Csak lélegezz! trilógia #1
Ára: 2999
Forrás: kiadó
Értékelésem:


illusztráció:
kép

2013. december 18., szerda

Kíváncsi Szerda 61.

11:00 0 Hozzászólás


Ezen a héten egy olvasási szokásokkal kapcsolatos kérdést szeretnék feltenni nektek.
Egyszerre csak egy könyvet olvastok, vagy párhuzamosan többet is?
Én általában párhuzamosan többet. Alapból sok szakirodalmat olvasok, és ezek mellett ha időm engedi, akkor valami kis szórakoztató irodalmat is becsempészek a napjaimba. Illetve utóbbi kategóriából is sokszor többet olvasok egyszerre, mert pl. van amelyiket tudom a vonaton is olvasni, de van amilyet csak otthon, szépen nyugiban. Emiatt persze sokszor lassabban haladok minddel, de nem bánom. Ha nem a megfelelő környezetben és időben olvasok egy könyvet, az az egész olvasási élményemet el tudja rontani. Emellett a  hangulatom is nagyban befolyásolja, hogy éppen melyik olvasmányhoz van kedvem.

Eszter: Én általában egyet olvasok egyszerre, mert nem akarok bekavarodni, de van fent a telefonomon egy e-könyv is, amit akkor szoktam olvasgatni, ha nincs lehetőségem előkapni a könyvemet, mint pl. a buszmegállóban, ha sötét van a buszon, vagy ha hamarabb felébredek, mint a párom, és nem tudom felkapcsolni a villanyt. :)

SzaMárti: Én inkább úgy fogalmaznék, hogy több könyvbe is belekezdek, aztán ahogy a hangulatom alakul, azt folytatom az egyikkel, míg nem végzek vele, utána jöhet a többi megkezdett könyv egyesével. Ez alól csak akkor van kivétel, ha kezembe kerül valami nagyon rendkívüli olvasnivaló,akkor azt gyorsan elolvasom és jöhet a fenti módszer újra.

Niki: nálam változó a helyzet. Hol egyet, hol többet, igazából ilyen téren kiszámíthatatlan vagyok. Volt olyan is, hogy négyet olvastam egyszerre, de mindegyiknek megvolt a maga helye és ideje. ;o)

2013. december 16., hétfő

Ma született Jane Austen!

7:00 0 Hozzászólás


Ezen a napon született Jane Austen, korunk egyik legkedveltebb írónője (Steventon, Hampshire, 1775. december 16. – Winchester, Hampshire 1817. július 18.).


Édesapja, George Austen, a steventoni parókián dolgozott tiszteletesként, édesanyja Cassandra Austen nyolc gyermeket szült, melyek közül Jane Austen volt a hetedik (öt bátyja, egy öccse és egy nővére volt).
Kellemes és nagyon ösztönző családban nevelkedett, kiterjedt családi és baráti kapcsolatokat ápoltak, így Jane Austen korán megismerkedett a parókián kívüli világgal. Utazásai, vendégeskedései nagy hatással voltak későbbi műveire. Többek között élt és tanult Oxfordban, Southamptonban, az Abbey kollégiumban és 1800 végén Bathban. Bathban történt meg Jane Austen különleges és titokzatos szerelmi kalandja is. A történetről annyit lehet tudni, amennyit Jane elmondott testvérének, Cassandrának, aki ezt megosztotta unokahúgaival. Egy helyes fiatalember beleszeretett a fiatal Jane-be, de mielőtt a szerelem elkezdődhetett volna, a fiatalember meghalt. 
1805-ben meghalt az édesapjuk, így a család nagyon elszegényedett. Jane bátyját, Edwardot adoptálta egy dúsgazdag nagybátyja, aki az egész családot befogadta házába, Chawtonba. 
Jane Austen soha nem ment férjhez, ám egyszer eljegyezték, egy bizonyos Harris Bigg-Wither nevű úr. 
Kevesen tudják, hogy Jane Austen felnőtt korában visszavonultan élt, mivel egy súlyos betegségben szenvedett, Addison-kórral küzdött (ez a mellékvese betegsége), emiatt teste elfeketedett. Ezekben az években nővérével tartotta a kapcsolatot - kizárólag levélben. 
Az Addison-kór ekkor gyógyíthatatlan betegségnek számított, ez okozta az írónő eléggé korai halálát is.
 2007-ben film is készült az életében Jane Austen magánélete címmel jelent meg hazánkban.

A Könyvfalókon az alábbi könyveiről írtunk már:



2013. december 15., vasárnap

Ally Condie - Crossed (Matched-trilógia 2. rész)

10:00 0 Hozzászólás
Fülszöveg: A TÁRSADALOM HATÁRAIN KÍVÜL MÁS TÖRVÉNYEK URALKODNAK
A bizonytalan jövővel dacolva Cassia elindul, hogy felkutassa Kyt, akire biztos halál vár a Külső Tartományokban zajló háborúban. Hamarosan kiderül, hogy a fiú megszökött a katonai táborból, és a fenséges, de veszélyes kanyonokban talált menedéket. A vadregényes határvidéken teljesen más az élet, ráadásul úgy tűnik, minta lázadás szerveződne a Társadalom ellen. Bár Cassia mindent feláldoz azért, hogy együtt lehessen Kyjal, Xander most is képes meglepetéseket okozni, és a maga javára fordítani a játszmát.
A Matched trilógia várva várt következő részében Cassiát és Kyt a Társadalom peremvidékére veti a sors. Váratlan események, találkozások és összefonódások teszik minden eddiginél tekervényesebbé útjukat. A történetet Cassia és Ky felváltva mesélik el, egyes szám első személyben.

2013. december 14., szombat

Gyereksarok 62.

3:00 0 Hozzászólás

Ajánló

"Miú a világ legnagyobb adventi kalendáriumát találja dombtetőre épült égszínkék házikójuk előtt. A gömbölyű naptár olyan, akár egy hatalmas hógolyó, és mindegyik ablaka csodálatos meglepetést rejt Barátja, Vau készítette Miúnak. Egy óvatlan mozdulattól azonban a hógolyó elindul...
Legurul a dombról, keresztülhömpölyög a falun, majd elsüllyed a tóban. Visszakaphatja Miú az ajándékait? És vajon sikerül helyrehoznia Vaunak, amit a hogolyó lerombolt?
Az egyik legnépszerűbb kortárs finn meseíró magával ragadó, huszonnégy rövid története barátságról és önzésről, szélhámosságról és segítőkészségről, valamint az adventi csodáról."
______________
Kiadta: Kolibri Kiadó (2013.)
Oldalszám: 152
Ára: 2990
Korosztály: 4-8 évesek

2013. december 13., péntek

Jay Asher - Carolyn Mackler: Kezünkben a jövőnk

9:00 0 Hozzászólás
A Kezünkben a jövőnk című ifjúsági regény egy olyan témát feszeget, amely mindenki fantáziáját megmozgatja. Te is biztosan eljátszottál már a gondolattal, hogy néha milyen jó lenne a jövőbe látni, sőt, befolyásolni sorsod alakulását.
A könyv 1996-ban játszódik, akkoriban, amikor az internet még nem volt mindenki számára elérhető, ha meg mégis, bizonyára emlékeztek (legalábbis az olyan "idősek", mint én), milyen volt betárcsázós modemmel kapcsolódni a netre, és hogy addig nem tudtál telefonálni, amíg a net miatt foglalt volt a telefonvonal.

Emma és Josh a két főszereplő gyerekkoruk óta ismerik egymást, lévén szomszédok. Egy CD ROM-nak köszönhetően Emma megdöbbentő felfedezést tesz. Megjelenik számítógépén a Facebook, és szembe találja magát 15 évvel későbbi énjével! Természetesen Joshsal is megosztja a felfedezését, aki egy idő után már nem nézi jó szemmel, hogy a lány múltból irányítgatja a saját, és ezáltal társai jövőjét.
A könyv alapötlete nagyon érdekes. Az, hogy nem is gondolnánk, hogy egy-egy aprócska múltbéli cselekedetünk, mozzanatunk milyen hatással lesz későbbi életünkre, hogyan befolyásolja pl. a párválasztásunkat vagy pályaválasztásunkat. Hogyan ad önbizalmat a jövőben látott kép a jelenben (ld. Josh és Sydney), vagy hogyan keserít el az, amit látunk, és amiatt mindent megteszünk, hogy mégse úgy történjen.

Az érdekes téma ellenére nekem mégis kicsit lapos volt a könyv. A végét persze már sejteni lehetett, de ez a Facebook dolog lezárult annyiban, hogy a felnőtt Emma kitörölte magát a közösségi oldalról, ezáltal a tizenéves Emma sem látja már, mi történik vele. Szóval azt nem tudtuk meg, mi is volt ez az egész. Mindegy, kikapcsolódásnak, jövőn való gondolkodáshoz nem volt rossz, és, ahogyan az ajánló is írja (ld. lent), Facebook-rajongóknak szóló olvasmány.

A nagy sikerű Tizenhárom okom volt… szerzőjének és szerzőtársának új regénye a Facebook nélküli világba kalauzol vissza, és azt igazolja, hogy mi döntünk a saját boldogságunkról, boldogtalanságunkról, és minden döntés kihat az életünk egészére. Facebook-rajongóknak kötelező olvasmány!

2013. december 12., csütörtök

Karen Erickson: Játék a házassággal

10:18 0 Hozzászólás

Game for It #1

Az utóbbi időben nem épp a legjobb erotikus könyvekbe botlottam bele, amiket kis hazánkban kiadott a Kiadó, így egyszerre voltam kíváncsi a Játék a házasságal-ra a műfaja miatt, ugyanakkor szkeptikus is, hogy silány erotikus történethez lesz szerencsém. Aztán kiderült, hogy az írónő nem más, mint a Heti csaj szerzője, az pedig bejött, így érthető, hogy mégis csak jobban billent a mérleg nyelve, az "érdekel" felé.

Végül megkaptam és egy nap alatt befaltam. Nem csak a rövidsége miatt lehetett vele gyorsan haladni, hanem a stílusa miatt is. Egyáltalán nem olyan, mint amiket eddig ebben a műfajban tapasztaltam. Nem volt vulgáris (egy-két esetet leszámítva, de még az se olyan hű de nagy szám volt), és bár maga a történet tucattörténet, meg már lehetett ilyenről olvasni csak más körítéssel és nevekkel, de mégis jó volt. Olvastatta magát, egyszerű volt, kellemes, és érdekelt, hogy mi lesz a szereplőkkel. Elsodorja őket az élet egymás mellől, vagy boldogan élnek, míg meg nem halnak? Nyilván, mivel romantikus történet, számítottam a boldog végkifejletre, de azért ott volt bennem a kérdés: biztos így lesz?

Sheridan 25 éves festőnő. Egy galériája van Carmelben, az Ocean Avennen, de sajnos nem megy neki valami jól. Lényegében ott tart, hogy az üzlete szépen döglődik. Csinos fiatal nő, világosbarna hullámos hajjal, és persze olyan formákkal, amilyennek lennie kellett a történetben. ;o)
Kisebb-nagyobb mellékszerepet kapott a barátnője, Willow is, akiről a második rész majd szólni fog.
Jared Quinn (nekem a nevét látva mindig Julia Quinn és a Bridgerton család ugrott be) még nincs 30 éves, több mint 190 cm magas, izmos, szívdöglesztő, hullámos barna hajú, nagy nőcsábász. És nem mellesleg a San José-i Sólymok hátvédje. (Amerikai fociról van szó.)

A két fiatal egy rendezvényen találkozik és ahogy lenni szokott, a pasi szeme azonnal megakad a fiatal nőn. Tetszik neki, hogy Sheridan nem játssza meg magát előtte, és nem fut utána. Így a rendezvény után meghívja egy italra, amit aztán egy légyott követ egy motelban.


"Sheridan megtorpant a motel recepciója előtt, és megragadta a férfi ingét, mintha a támogatására lenne szüksége

– Egyetlen éjszaka – suttogta. – Semmi kötelezettség. Csak… szórakozás.

Jared elmosolyodott. Gyengéden végighúzta ujját a lány alsó ajkán. Keresve se talált volna tökéletesebb nőt.

– Rendben."

És akkor itt jön a fordulat.
Jared előélete nem valami fényes, ezért kitalálták a sajtósai, ügyvédje, stb. hogy meg kéne nősülnie, mert ez jó fényt vetne rá. Jared pedig, Sheridan mellett dönt. Először a nő nem akar belemenni az álházasságba, de vonzónak találja, hogy 1 évig a férfi felesége lehet (mert hát azért megmozgatja benne a dolgokat, értitek), na és persze tudja, hogy ez a döglődő üzletének is jól jöhet (célzok a reklámra). Így aláírja a szerződést, de beleveteti, hogy szexuális kapcsolat nem lehet köztük (ezt nagyon nem értettem, de mindegy), mert különben bukta az egész.
Igen ám, de ugyebár izzik a légyott óta a levegő köztük. Vajon kibírják az 1 évet mindenféle szexuális kapcsolat nélkül?


"Egyszer volt, hol nem volt, gyermekeim, hajdanában volt egy rövid randim egy nagyon híres, kupagyőztes futballjátékossal. És, fiaim, hogy tudott csókolni, de az már egy másik történet, egy másik korban…"

Az írónő nem lacafacázott, egyből ott kezdjük a szereplőkkel az ismerkedést, hogy először találkoznak. Lényegében a történetben, nincsenek felesleges körök, felesleges oldalak, mindig történik valami. Aláírják a szerződést, gyorsan összeházasodnak, élik az érdekes házasságukat, majd persze nem hiányozhat a fordulat a történetből, amikor elkezdenek elsiklani egymás mellett. De vajon mi lesz a vége?

Szimpatikusak voltak a szereplők, a történet is kellemes volt, sőt, mondhatni már aranyos, de még se éreztem azt, hogy a szívemhez nőttek volna a karakterek. Valami hiányzott, valahogy nem volt az igazi. Egyszerűen csak amíg velük voltam, amíg róluk olvastam, addig jó volt, de kétlem, hogy hosszabb távon megmaradnának bennem. Viszont pozitívum a szememben, hogy bár Sheridan "csak" 25 éves, mégis egy olyan fokú érettséget éreztem a karakterében, ami jó pár évet dobott rajta a szememben. Nem egy tipikusan fiatal, bohókás, a húszas évei elején/közepén levő nő volt, hanem egy érett gondolkodással rendelkező, felnőtt, igazi NŐ. Az persze más kérdés, hogy normális dolog-e, ha valaki belemegy egy álházasságba, és volt-e értelme a szexmentességet belevenni a szerződésbe, na de semmi se lehet tökéletes, nehogy már. :oP És azért a szexmentesség dobott rajta, fokozta az izgalmakat.
Jared pedig nem a megtestesült őstulok, akiket előszeretettel vesznek bele a szerzők az ilyen történetekbe, hanem lényegében egy teljesen átlagos, hétköznapi férfi, csak hát igen, az aki, megspékelve a gyönyörű testtel és a vastag pénztárcával.

A cselekményen nem akadtam fenn, sőt, nekem bejött valamilyen szinten az álházasság, sőt, még a szexmentesség is (bár érteni nem értettem, de izgis volt). Izgalmas volt, bár így utólag visszagondolva, húzhatták volna egymás agyát jobban, szenvedhettek volna még jobban a szex hiánya miatt. 

Röviden: bejött úgy, ahogy volt. Persze lehetett volna túlfűtöttebb, lehetett volna még a karaktereken dolgozni, lehetett volna csiszolgatni, akár magát a cselekményt még izgalmasabbá tenni, de mégis mindezek ellenére, elnyerte a tetszésemet. Igaz, nem annyira, hogy újraolvassam, de annyira igen, hogy élveztem a történetet, amíg olvashattam. Amolyan egyszer elolvasós, kellemesebb romantikus-erotikus történet.

Milyen is akkor összességében a Játék a házassággal? Egy könnyed romantikus-erotikus történet. A szereplők összegabalyodnak, majd úgy döntenek, hogy házasságra lépnek, de szex nélkül, na de hogy ez betartható-e egy évig, az ugyebár a jövő zenéje. ;o) Inkább érzem romantikusnak a történetet, mint erotikusnak, pusztán csak több erotika van benne, mint a sima romantikus regényeknél ez tapasztalható. Viszont nem esett át az írónő a ló túloldalára. Kellemes volt, olvasmányos, aranyos. Semmi extra, nem okozott meglepetést, kiszámítható, de ebben a műfajban pont az lenne fura, ha nem így lenne. Ugyanakkor hiányérzetem is van. Lényegében tipikusan olyan könyv, amit jó olvasni, de másodjára már nem esnél neki akkora hévvel.

Kiknek is ajánlom a figyelmükbe? Nos, egyértelműen a romantikus-erotikus műfaj kedvelőinek, és azoknak, akik kíváncsian Monica Murphy másik oldalára.

Most megrendelhető a Kiadó webshopjában 25% kedvezménnyel!
_________________
Eredeti címe: Game for Marriage (2013.)
Kiadta: Ulpius-ház Könyvkiadó (2013.)
Oldalszám: 302
Sorozat: Game for It #1
Ára: 3499
Forrás: kiadó
Értékelésem:

 
Képek forrása: 1. 2.  

2013. december 10., kedd

Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet

18:08 0 Hozzászólás
Még nem küzdöttem meg így egy könyv megírásával, mint ezzel. Most is az a helyzet, hogy bár leültem a laptophoz, még mindig nem tudom, milyen ajánló fog megszületni.

Elmondom azt is, miért.

Volt egy véleményem a könyvről. Kíváncsi voltam, másoknak hogy tetszett, elolvastam egy-két kritikát, ajánlót. És azt tapasztaltam, hogy mindenki másnak tetszett. Én meg hümmögtem. Ráadásul eltelt jó pár nap, mióta befejeztem, és kezd bennem átalakulni a könyv élménye, de annyira, hogy biztosra veszem, elolvasom a folytatást is... Szóval elég ambivalens érzéseim vannak, bár a könyv is ilyen volt. Szeretet, szerelem, gyűlölet, vágy, gátlások, gyengédség, erőszak, szabadság, rabság, volt benne minden.

Emma egy jól tanuló, csinos, szerény és kedves tinédzser. A külvilág ennyit lát belőle. Kicsit megközelíthetetlen, kicsit fura, magányos lány. Legjobb barátnője, Sara az iskola egyik legszebb tanulója, népszerű a lányok és persze a fiúk körében is.

Emma (Emily) mankói - Sara mellett - a tanulás és a sport, de ezekre szüksége is van. Az édesapa meghalt, amikor Emily még gyerek volt, édesanyja alkalmatlan volt a felnevelésére, így a kislány a nagybátyjához és nagynénjéhez került. S onnantól kezdve rettegéssé vált az élete.

Carol, a nagynéni egy velejéig gonosz, agresszív alak (számomra nem derült ki, mi váltotta ki nála ezeket az érzelmeket); George, a nagybácsi pedig egy erőtlen, gyáva férfi, aki inkább becsukja a szemét, és nem akarja látni, mi történik a házukban: családon belüli erőszak és kőkemény lelki terror. Emily úgy dönt, láthatatlan marad, de nemcsak otthon, hanem az iskolában is, ezért belemenekül a tanulásba, a sportba és mindkét területen eredményes lesz. Csak egy cél lebeg a szeme előtt: bekerülni a főiskolára és elkerülni minél messzebb a „családjától”. Ezt a láthatatlanságot azonban nem lehet sokáig viselni, mert az iskolába érkezik Evan, egy jóképű, ráadásul okos, jó humorú, toleráns és nagyon makacs fiú, aki érdeklődni kezd Emily iránt. Természetesen a bonyodalmak ekkor kezdődnek...

Furcsa ez a könyv, mert annak ellenére magához láncolt, hogy sokszor kicsit untam, talán, mert rég kinőttem a tinédzserkorból, talán más miatt. Drámának is, romantikus regénynek is kevés volt, túl hosszúak voltak benne a dialógusok, sokszor éreztem benne felesleges történeteket, fordulatokat. Mégis, biztos vagyok abban, amint megjelenik a folytatás, az első olvasók között leszek...

Senki sem próbált szóba állni velem, én is elvoltam magamban. Az volt az a hely, ahol mindennek biztonságosnak és könnyűnek kellett lennie. Hogy sikerült Evan Mathewsnak egy nap alatt lebontania az én állandó világomat?”

Weslynben, a connecticuti gazdag városban, ahol a lakosság többségének az a legfőbb gondja, hogy milyen benyomást kelt, és kivel előnyös mutatkozni, Emma Thomas a legszívesebben átváltozna levegővé, de addig is rögeszmésen ragaszkodik a tökéletesség látszatához: úgy öltözik, hogy senki se lássa rajta a zúzódásokat, nehogy kiderüljön, mennyire távol esik a tökéletességtől az élete. Egy napon váratlanul beköszönt a szerelem, amelynek hatására Emma kénytelen tudomásul venni a saját értékét, bár ez azzal fenyegeti, hogy kiderül a titok, amelyet olyan kétségbeesetten takargat…Egy lány története az életet megváltoztató szerelemről, a leírhatatlan kegyetlenségről és a törékeny reményről. Az Elakadó lélegzet a nagy kritikai elismerést aratott trilógia első kötete. 

2013. december 9., hétfő

Felettünk a csillagos ég

11:15 0 Hozzászólás

Adam Makos: Felettünk a csillagos ég

Sikerült elolvasnom az év egyik legkülönlegesebb könyvét!
Adam Makos, egy fiatal amerikai srác, aki még gyermekkorában kezdett érdeklődni a II. világháború veteránok iránt, egy nagyon érdekes történetbe fut bele, mely -azt hiszem, nem túlzás - megváltoztatja az egész életét.
Charlie Brown hadnagy a háború során az európai hadszíntéren szolgált egy B17-es bombázógép pilótájaként, így összesen kilenc ember életéért felelt. Amikor Adam Makos megkereste őt napjainkban, hogy interjút készítsen vele, olyan történetet osztott meg vele az üreg Charlie, ami alapvetően megváltoztatja a felfogásunkat a háborús idők emberiességéről, együttérzéséről. Nem lövöm le a poént, de az biztos, hogy főszereplőnk a német vadászpilóta, Franz Stigler, akinek hatalmas szerepe volt abban, hogy Adam Makos kezet foghatott Charlieval. 
Franz Stigler a Lufthansa, majd a háború kitörését kivetően a Luftwaffe pilótájaként szolgált. A könyv nagyon jól bemutatja a németországi politikai viszonyokat, azt, hogy milyen életük volt a pilótáknak, mik és kik befolyásolták azt, hogy hazatérhetnek-e valaha a családjukhoz. És arról is beszámol, hogy maga a német nép a háború után hogyan vélekedett a légierő kötelékében szolgált veteránokról... erről legyen elég annyi, hogy nem véletlen, hogy Franz Kanadába emigrált.
A történet amúgy számos harci jelenetet tartalmaz, mely oldalakon keresztül annyira leköti az ember figyelmét, és annyira izgul közben, mintha egy filmjelenetet nézne. Olvasás közben beszélgettem a témáról Apukámmal, aki nagyon érdeklődik a világháborús technika és a csaták iránt, de neki se tudtam elmagyarázni, hogyan lehetséges úgy írni pillanatok alatt lejátszódó, szó szerint látványos jelenetekről, hogy az elolvasva teljes élményt nyújtson! De abban egyet értettünk, hogy a haditechnikai tudásom - legalábbis ami a repülőket érinti - sokat fejlődött. Pedig esküszöm sose érdekelt igazán :)

Szóval ez egy nagyon jó könyv, és messze kiemelkedik az átlag második világháborús történetek közül. Idei olvasmányaim fénypontja!

Maxim Kiadó, 2013. 

(A Maxim Kiadótól kifejezetten jó ötlet volt a Mont Blanc válogatás, azt hiszem, lesz még mit olvasnom a sorozatból! A kiadó honlapján bele lehet olvasni a könyvbe és érdekes interjúkat is találhattok.)



10**/10

2013. december 8., vasárnap

Jay Crownover: Rule

10:19 0 Hozzászólás

Marked Men #1

Amikor kiderült, hogy megjelenik magyarul a Rule, majd a hír tornádószerűen söpört végig a könyvszeretők táborán, kicsit olyan érzésem lett, mintha egy nagy stadionban állnék, várnám a leghíresebb banda koncertjének kezdetét, megjelennek a füst mögött a színpadon, a tömeg meg elkezd skandálni és tombolni örömében. Ilyen érzés volt szembesülni azzal, hogy milyen sokan várják a könyv hazai megjelenését, és akarva akaratlanul, nyilván ez hatással volt rám is. Nem tudtam elsiklani az izgatottságuk felett, nem tudtam figyelmen kívül hagyni azoknak az értékeléseit, akik olvasták már angolul, egyszerűen kihagyhatatlanná vált számomra. Aztán amikor lehetőségem adódott, hogy a Blogturné keretében még a megjelenése előtt elolvashatom, nagyon örültem neki.

A történetnek két főszereplője van, Rule és Shaw.
Rule Archer 22 éves, 190 cm magas, sötét haja van, oldalt leborotválva, elől egy része rikító lilára festve és tarajként felállítva (mindez akkor, amikor megismerjük őt, mert amúgy a srác olyan, mint a szivárvány). A testét pedig szinte mindenhol tetkók, piercingek borítják. Egy tetoválóműhelyben dolgozik, a csajok odáig vannak érte -mint többnyire a rossz fiú imázzsal rendelkező pasikért-, ő pedig él is a lehetőségeivel. Számtalan csaj fordult meg az ágyában egy-egy átbulizott éjszaka után, aztán másnap reggel már paterolta is ki őket. Szóval látszólag Rule a kemény fenegyerek. De milyen belülről? Mi az ő története?
Három évvel ezelőtt elveszítette az ikertestvérét egy autóbalesetben, és a mai napig az édesanyja őt hibáztatja ezért. A kapcsolatunk nagyon megromlott, a fiú menekül otthonról, de az anyja hétről-hétre látni akarja Vasárnaponként a villásreggelinél. Ezek a heti találkozók nem szólnak másról, mint a múlt felemlegetéséről, és a Rule szembesítéséről azzal, hogy ő milyen tökéletlen, a testvére meg milyen tökéletes volt.
"– Talán mégis vannak jó tulajdonságaid, Archer.
Bemutattam neki, mert… nos, mert ez a szokásom."
Shaw Landon 19 éves és 14 éves kora óta ismeri Archeréket. A legjobb barátja Rule bátyja, Remy volt az. Mindenki úgy tudta, hogy a fiatalok együtt is jártak, így a lány szinte családtag lett. Ő az, aki Vasárnapról Vasárnapra megjelenik a fiú lakásán, szembesül azzal, hogy épp kivel hempergett az ágyban, majd elcibálja a villásreggelire, amit ő is átvészel. Shaw szülei piszok gazdagok, de a lány túl sok szeretetet és figyelmet sose kapott tőlük. Remy volt az, aki meglátta benne, hogy mennyire elesett, mennyire vágyik a szeretetre és felkarolta. Csakhogy a fiú meghalt, a lány pedig egyedül maradt.
Shaw nem mellesleg gyönyörű. 160 cm magas, szinte fehér, szőke haja van, és nagy, olajzöld szeme. Sugárzik belőle az elérhetetlenség és a kifinomultság, maga a megtestesült tökély. De van egy titka: 14 éves kora óta szerelmes Rule-ba, aki erről semmit se tud, másrészt ugyebár azt hiszi, hogy Remy barátnője volt, így nem is néz rá pasi szemmel.

"Tizennégy éves korom óta fülig szerelmes vagyok mindkét oldalába. Persze szerettem Remyt is mint a bátyámat, a legjobb barátomat és önjelölt védelmezőmet, de Rule-t úgy szerettem, mintha ez lenne életem küldetése. "

Ahogy fentebb olvashattátok, mind a két főszereplőnk lelki sérülést cipel magával.
Rule-nak meghalt az ikertestvére, úgy érzi, hogy miatta, ráadásul az anyja többször is odavetette, hogy neki kellett volna meghalnia. Ezen többször is olyan szinten kiakadtam, hogy azt szavakba foglalni se lehet. Nyilván elképzelni se tudom az anya fájdalmát, na de hogy olyat mondjon a gyerekének, bárcsak ő halt volna meg a másik helyett, ez számomra elfogadhatatlan és feldolgozhatatlan. Hogy mondhat már valaki ilyet a saját gyerekének, még akkor is, ha gyászol? Rule nem tudja feldolgozni Remy halálát, de azt sem, hogy mindig ő volt a család feketebáránya.
Shaw pedig nem kapta meg soha a szülői szeretet és az odafigyelést. Ő csak egy hímestojás, aminek minél díszesebbnek kell lennie, hogy a szüleire jó fényt vethessen.

A történetünk ott veszi kezdetét, hogy egy bizonyos vasárnapi nap van, így Shaw megjelenik Rule szobájának ajtajában. A fiú egy átbulizott éjszakán van túl, mellette egy csaj, akiről azt se tudja, hogy ki az. Shaw jól titkolja az érzelmeit, már a sokadig ilyen jeleneten van túl. A srác felébred, kipaterolja a csajt, majd bepattan Shaw BMW-jébe és hagyja, hogy a lány elvigye a villásreggelire.
A kapcsolatuk távolságtartó, koránt sem tökéletes. A reggeli nem jól sül el, mert az anya újra nekiesik Rule-nak, aki erre megfogadja, hogy soha többet nem teszi be a lábát a házba. Shaw is eljut arra a pontra, amikor úgy érzi, hogy a nőnek már orvosi segítségre van szüksége, és amíg nem változik meg a vélekedése Rule-ról, addig ő se teszi be a lábát a házba.
Mivel a két fiatalnak nem kell találkoznia Vasárnaponként, elkezdenek távolodni egymástól. De aztán egy napon Rule beül a barátaival egy bárba, ahol meglepődve veszi észre, hogy a szexi pincérnő nem más, mint Shaw. És akkor elindul benne a változás, leesik neki, hogy a lány nagyon dögös.
Aztán jön Shaw születésnapja és a fordulópont a történetben. Történik, hogy a fiatalok összegabalyodnak és ez mindent megváltoztat. De vajon van-e közös jövőjük? ...


"Nem gondolkoztam, nem mérlegeltem, csak alaposan belemarkoltam, még feljebb tornásztam magam, és erősen a szájára tapasztottam az enyémet. A karika az ajkában meglepően hideg volt, de minden más része tagadhatatlanul forró és kemény."

A sorozat 2012-ben jelent meg angolul, először e-book formátumban. A többi részben Rule barátai és a legidősebb bátyja, Rome szerepel, aki katona Afganisztánban, de ebben a részben egy baleset miatt hazajött egy időre. Mind Rule barátai, mind Shaw lakótársa, kisebb-nagyobb mellékszerepet kaptak, így igazából már sejthető, hogy a további kötetekben ki-kivel fog összemelegedni majd.

A történet váltott nézőpontként épül fel, így egyszerre olvashatjuk az eseményeket a fiú és a lány szemszögéből is.
Rule a tetkós, pimasz, szabad szájú, felelőtlen srác, tipikus rosszfiú, akiért lássuk be, sok nő képes rajongani. De belülről össze van törve, elfojtja az érzelmeit. Sebezhető, és igazából jó. A nők pedig szeretik ezt az összetételt, ugye, hogy ugye? ;o)
Shaw pedig bár piszok gazdag, de próbál a szülei nélkül érvényesülni. Annak ellenére, hogy anyagilag támogatják, egy bárban dolgozik, hogy legalább egy kicsit független tudjon lenni. A nagy álma pedig az, hogy orvos legyen, ennek is tanul a Denveri Egyetemen.
Rule a legkidolgozottabb karakter, és vele kapcsolatban különösebb problémám nincs, ugyanakkor Shaw nagyon nem szimpatikus. Igazából egy lelketlen, tartalom nélküli karakter. Pont olyan, amilyennek a szülei létrehozták a történetben. Kívülről csili-vili -csak annyi maradt meg bennem róla, hogy néz ki-, de belülről nem egy kidolgozott karakter. Tudjuk, hogy milyen magányos, meg mennyit szenvedett, meg jó kislány, tökéletes, de ez nem jött át. Egyszerűen csak egy szőke plázacica számomra, és ennyi.

Maga a cselekmény nagyon jól, nagyon olvasmányosan indult. De amikor a fiatalok összejöttek, leszállóágba ereszkedett az egész. Onnantól kezdve nehezen haladtam vele. Unalmassá, sablonossá vált és leginkább a hibákon akadt meg a szemem, mert bizony vannak a történetben furcsaságok.
Lássuk, mik is azok. A lista nem teljes, csak a legzavaróbbakat emelném ki:
- miközben olvastam a történetet, több más regénnyel kapcsolatban is párhuzamot éreztem. Nyilván, ezek olyan elemek, amik "természetesek", teljesen normálisnak lehet venni, hogy a szerzők beleveszik a történetekbe, mert nem extrák, de akkor is ott volt bennem, hogy erről már olvastam itt és ott, csak más nevekkel, kicsit más körítéssel.
- megdöbbentem, amikor kiderült a szereplők kora. Nem érzem, hogy 22 és 19 évesek lennének, szerintem jobb lett volna, ha pár évvel idősebbek lettek volna, mert koravének.
- az egyik legérdekesebb hiba az volt, hogy az egyik oldalon az szerepel, Rule beleakasztotta az ujját Shaw bugyijába. A másik oldalon meg már azt lehet olvasni, hogy leveszi a lány nadrágját és megdöbbenve veszi észre, hogy nincs rajta bugyi. Nos, akkor hogy is volt? Mibe akasztotta bele az ujját?
- Shaw szerint cselédek dolgoznak az anyja házában. Nos, nem tudom Amerikában mi a helyzet, de szerintem a háztartási alkalmazottakat ott se cselédeknek hívják rég óta.
- Shaw szex közben a szájába tömte az öklét, hogy elfojtsa a sikolyait. Az első gondolatom egyből az volt, hogy: és nem fulladt meg?
- másik nagy cukiság, amikor azt olvastam, hogy véletlenszerűen leráncigálta Rule ruháit. Egyből megjelent előttem, hogy előbb leveszi a srác alsónadrágját, majd csak utána a farmerjét. Mert hát a véletlenben minden benne van, ugyebár. Nos, a vetkőztetésben túl nagy véletlenszerűség nincs. Hisz vagy a felsőjét veszi le, vagy a nadrágját, vagy a zokniját, oszt annyi.
- volt még egy cukiság Shawról, ugyanis azt állította magáról, hogy ő egy teljesen átlagos lány. Mindezt úgy, hogy a legmárkásabb ruhákat hordja, BMW-je van és csak a csivava hiányzik a táskájából.
- nem értem, hogy a szerzők miért veszik bele előszeretettel a történetekbe a temetőbeli jeleneteket, amikor a főszereplők elmennek a temetőbe beszélni a sírral. Ez annyira színpadias!
- azon is jót mosolyogtam, amikor szegényke szomorúan nyugtázta, hogy az apja elvitette a megrongált kocsiját, de mivel már ott parkolt egy Porsche Cayenne a nevén, nem volt más választása, mint elfogadni. Szegény pici lány, de sz*r neki! Denverben nincs tömegközlekedés? Saját kocsi nélkül meghalnak a lakosok, vagy mi?
- a vissza kellett pattintani a csaj kiugrott vállát, meg csak hab volt a tortán. Még sose hallottam, hogy pattintani szokták, a Tic Tacos tető jutott egyből eszembe.
- a történet epilógusa meg úgy ahogy van, nevetséges, de a poént nem lövöm le!

ilyen "csúnyaságot" kapott "szegény" Shaw
Milyen is akkor a Rule?: Jól indult, olvasmányos volt, de sablonos és tucattörténet lett. Megértem, hogy sokan nagyon odáig vannak Rule karakteréért, de többnyire minden rosszfiúval ez szokott lenni a helyzet, nem érzek benne semmi extrát. Shaw karakterábrázolása viszont nagyon gyenge, és többször a falra másztam tőle.  
Az alapprobléma szerintem az, hogy túl sok mindent akart belevenni az írónő a történetbe. Nem elég Rule problémája a testvére halála miatt, még belevette Shaw zaklatását, és ez már túl sok volt. Kb. a könyv 1/4 nagyon olvasmányos, de utána számomra eléggé ellaposodott és felesleges köröket futottunk.
Mindezek ellenére, hogy nekem nem tetszett, inkább a hibák maradtak meg bennem, megértem, hogy miért rajonganak olyan sokan ezért a történetért. Van benne valami, és maga a stílus sem rossz. A rosszfiú és a jókislány egymásra találása, a problémák legyőzése -mint valami mese-, tudom, hogy ez nagyon kecsegtető, olvasmányos, lehet rajongani az ilyen történetekért. De nekem akkor se nyerte el maximálisan a tetszésemet, közepes volt. Ennek ellenére kíváncsi vagyok a folytatásra, leginkább Rome könyvére.

Kiknek a figyelmébe is ajánlom a Rule-t?: az NA és a könnyedebb erotikus, romantikus irodalom kedvelőinek.

Itt olvashattok egy rövid szöszt a sorozatról!

A könyv előjegyezhető ITT! Beleolvasni is tudtok! ;o)
_________________
Eredeti címe: Rule (2012.)
Kiadta: Ulpius-ház Könyvkiadó (2013.)
Sorozat: Marked Men #1
Ára: 3499
Forrás: kiadó
Értékelésem:


Képek forrása:
1., 2., 3.

Follow Us @soratemplates