2013. október 31., csütörtök

Andrassew Iván: Beszélések

22:46 0 Hozzászólás
Kicsit rendhagyó lesz ez a könyvajánló, talán nem is sikerül (utólag írom: nem sikerült), mert nem tudom visszaadni azt, amit ez a könyv nekem adott. El kell olvasni.

Andrassew Ivánt sokáig újságíróként ismertem csak. Aztán beköszöntött az életembe a blogja (http://www.andrassew.hu), majd elkezdődött a könyvei, novellái iránti érdeklődésem. Azt gondolom, nem jó a fontossági sorrend, nem újságíróként kellene tekintenem rá, aki néha leül és kisprózákat, meg haikukat ír, hanem pont fordítva: művész, aki újságokban is véleményt nyilvánít. A hivatások jelen esetben lényegtelenek. A lényeg, hogy 2002-ben született egy Beszélések c. könyve is, gyönyörű, érzékeny, sokat adó novellákkal.

Először nem tudtam, mit gondoljak róluk. Állandóan mögéjük akartam látni. Hogy kik lehetnek a szereplők, tényleg megtörténtek ezek a történetek valamikor valakikkel? Aztán rájöttem: tök mindegy. (Mindig beleesek ebbe a hibába, ahelyett, hogy egyszerűen átadnám magam az élménynek. De most sikerült. Aztán jött minden magától.)

Az írások egyszerre fájdalmasan realisták, ugyanakkor tele vannak fantáziával, néha csodákkal is. Gyakran szomorúak és vidámak egyszerre. És olyan emberiek. Még akkor is, amikor repülő kentaurról, angyalokról, hintázó papról, vagy egy furcsa kecskéről ír, akkor is. Nem is az a lényeg, kik szerepelnek benne, és miről szól a történet, hanem az, ami egy-egy novella után benne marad az emberben, a hümmögésben, vagy a mosolyban. Ami nekem naggyá tette ezt a könyvet, az az, hogy milyen könnyedén, finom humorral, ugyanakkor hatalmas mélységgel írja meg a legegyszerűbb és a legmagasztosabb emberi történeteket is.

Andrassew Iván kitűnően látja (és láttatja) az emberi lelket, egész biztos vagyok benne, azért, mert neki is rengeteg van belőle. És ez az empátia és lélek az, ami miatt korábban, mint újságírót, írót, mostanában mint igazi, hétköznapi harcost is nagyon tudom tisztelni.





2013. október 30., szerda

Kíváncsi Szerda 54.

15:32 0 Hozzászólás
 "Őrizkedj attól, akinek csak egy könyve van."
Aquinói Szent Tamás
A 10 legötletesebb könyvespolc

Ifjú lánykaként amikor barátok-ismerősök otthonában jártam-keltem, vendégeskedtem gyakran nézegettem a könyvespolcokat. Sokszor adott beszédtémát egy-egy különleges könyv, de ért meglepetés is a saját könyvespolcommal való hasonlóság kapcsán. Ti meg szoktátok nézni egy-egy barát, ismerős könyvespolcát? Esetleg szoktatok ebből valamilyen következtetést levonni? Tudjátok mi a párotok, legkedvesebb barátaitok kedvenc írója, szerzője?

Niki: még szép, azonnal ha belépek egy lakásba, a könyvespolcot keresem. :o) Messzemenő következtetést nem vonok le belőle azért, max. megfigyelem, hogy mely írótól vannak többségben a könyvei és ennyi. 

Ani: Persze, az első dolgom feltérképezni, hogy vannak-e egyáltalán könyvek, s ha igen, akkor melyek ezek. A párom sajnos nem szeret olvasni, de a  barátaimról tudom ezeket.

Eszter: Én is szeretek más könyvespolcán kutakodni, és ha olyan ismerősről van szó, kölcsön is kérek a könyvek közül, de igazából nagyon sok ember jobban kedveli a könyvtárat, így nem lehet megítélni valakit a könyvespolca alapján. A páromat próbálom rávenni az olvasásra, de sajnos évek alatt sem sikerült, ő nem az az olvasós fajta. :) 

Adri:
Szeretem más polcát meglesni, megkérdezni, milyen stílust kedvel, mik a kedvenc könyvei. Sok barátról kiderült már, hogy olyan nagy olvasó , mint én, ami meglepett.

2013. október 29., kedd

Mikszáth Kálmán: A szelistyei asszonyok

15:06 0 Hozzászólás
A szelistyei asszonyok történetével akkor találkoztam először, amikor réges régen a magyar tv filmet készített belőle. Neves színészek voltak a szereplők és 3 vagy 4 részben mutatta be a tv esténként.
Két dologra emlékszem biztosan: az egyik az, hogy nagyon jól szórakoztam, a másik egy kis dal, amit a három szereplő leányzó énekelt:
Mi vagyunk szelistyei asszonyok, hárman jöttünk,
de háromszáz van még ott.
Tarhatalan, bizony úgy van, a szűzesség városunkban.
És még tovább is folytatódott a dalocska.
Mikszáth Kálmán kisregénye, ahogy a többi kisregénye általában, másokkal egy kötetben jelent meg számtalanszor.
A borítókép az Olcsó Könyvtár sorozatból származik, ahol más kisregényekkel együtt vagy ötször megjelent különböző években.

Ebben a regényben történelmi időkbe kalandozhatunk, ezúttal Mátyás király korában.
A szerző képviselő korában járt Erdély annak a vidékén, ahol Szelistye található és ott hallotta a legendát a szelistyei asszonyok szépségéről.
1458- ban a szelistyei asszonyok elkeseredetten fordultak hűbér urukhoz, azért ,mert a sok háborúskodás miatt az összes férfit elvitték a városból, de nem kaptak vissza közülük egyet sem. A hír eljutott egészen az akkor még nagyon fiatal Mátyás királyhoz és mustrára kért Budára a szelistyei asszonyok közül néhányat, mert fontos volt tudni hogy néznek ki.
A bonyodalmak ekkor kezdődtek, mert ennek az városnak az asszonyai nagyon csúnyák voltak és ilyen állapotban nem kerülhettek a király elé. A helyi nagyurak szelistyére telepítettek három szép asszonyt, akik innentől kezdve szelistyeiek lettek, nyugodtan képviselhetik a többi asszonyt is a király előtt. Elindultak hát Budára férjet szerezni az otthon maradt asszonyoknak.
Bánat, szerelem, Buda fenekestül felforgatása kíséri az útjukat, végül az éppen Várpalotán szórakozó király elé kerülnek.
Hogy lesz e háromszáz újdonsült férj az kiderül a könyv végére, de addig is sok mulattató jelenet, számtalan bölcsesség, romantikus kaland olvasható a lapokon.

Az első bölcs mondás:
Az igazság szép dolog, jó dolog,de akinek hatalma van , az nem szorol rá.
Milyen igaz ma is!
Továbbá az is megtudható , hogyan lesz Szelistye a  rút asszonyok városából szép asszonyok városává.
A népmesék Mátyás királya is felbukkan: Mátyás az igazságos( ehhez egy nagy igazságtalanságot kell elkövetnie, hogy megvalósuljon uralkodása 32 éve alatt ).
Mátyás király álruhában.
Mátyás király, a nagy nőcsábász ( de meg lehet bocsájtani,mert ekkor még nőtlen volt).
Szerepet cserél Mátyás király.
Mátyás, a furfangos csínyek elkövetője.

Az utóbbi időben elég szép számmal olvasgattam az író regényeit, de nem gondoltam, hogy érhet még meglepetés. Igazi kikapcsolódás volt, könnyed mulatságos, ugyanakkor elgondolkoztató, na azért annyira nem mélyen. Én végig nevetgéltem az egészet.
Komolyan mondom, ha ki akartok kapcsolódni, könyvtárban mindig találtok egy kötetet, vegyétek ki és olvassátok két " komoly " könyv között.
Ha pedig a fent emlegetett tv filmet szeretnétek megnézni , megtalálhatjátok :itt

2013. október 27., vasárnap

Jay Asher & Carolyn Mackler - Kezünkben a jövőnk

10:04 0 Hozzászólás
Fülszöveg: 1996-ban járunk. Josh és Emma világéletükben szomszédok és a legjobb barátok is voltak egyszerre. Azonban tavaly novemberben minden megváltozott közöttük… Ezért is olyan kínos most ez a találkozás, amikor Josh – édesanyja kérésére – átviszi Emmának az Amerikai Online (AOL) cégtől postán kapott CD-ROM-ot. Később a kapott anyag feltöltése után Emma automatikusan a Facebook oldalán találja magát – csakhogy a Facebookot még fel sem találták! Felfedezését nyomban megosztja Joshsal is. Legnagyobb megdöbbenésükre tizenöt évvel későbbi önmaguk és életük tárul fel előttük, ám valahányszor újra ránéznek a profiljukra, azt látják, hogy a jövőjük megváltozott. Kénytelenek szembenézni azzal, hogy mit csinálnak jól és rosszul az életük során, ugyanakkor szembesülniük kell azzal a ténnyel is, hogy a jelenben meghozott döntéseik hatással vannak nemcsak a jövőjükre, hanem a jelenükre is.
A nagy sikerű Tizenhárom okom volt… szerzőjének és szerzőtársának új regénye a Facebook nélküli világba kalauzol vissza, és azt igazolja, hogy mi döntünk a saját boldogságunkról, boldogtalanságunkról, és minden döntés kihat az életünk egészére. Facebook-rajongóknak kötelező olvasmány!


Egészen érdekes témát boncolgat a könyv, talán a korunk legnagyobb "pestisét", ami lehet áldás és átok is egyszerre: a Facebookot. Nagyon új, nagyon modern megközelítés, amit imádok a kortárs irodalomban: ez tényleg nekünk szól, a mi nemzedékünknek. Asher és Mackler a jelent a múltba és a jövőbe helyezték, és megalkottak egy szürreális párhuzamos univerzumot, egy hihetetlen, szövevényes cselekményt. A történet több síkon fut, és nagyon korhűen mutatja be az olvasóknak Emma és Josh világát 1996-ban. Külön tetszettek a jövőbeli Facebookos megosztások, nagyon belepasszolnak a mű világába.
Nekem szerencsére nincs Facebookom, és a regény fel is hívja a figyelmet arra, hogy ennek mi az előnye. Összekuszálja az ember életét, problémák, viták forrása, és egyéb veszélyes dolgokat is vonz. Az írók egy nagy tanulságot rejtettek el a könyv sorai között, amihez kell egy kis élettapasztalat, hogy megértsük. Hogy az egyik kedvenc írómtól idézzek:

"Rossz úton jár az, aki álmokból épít várat, és közben elfelejt élni."
(J.K. Rowling - Harry Potter)

Ajánlanám gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, mert nagyon tanulságos, de egyben szórakoztató könyv. Az egyik kedvencemmé vált.

Tormay Cécile: A régi ház

8:00 0 Hozzászólás
Az írónő régies neve egy 1875-ben született hölgyet takar. Nem adták ki a műveit 1945 és 1989 között, melynek hatása még ma is tart, nagyon keveset hallani felőle.
Egy kis életrajz róla:
Nagyszülei Németországból származtak, de a család a 1840-es években már Magyarországon élt és tagjai az élet különböző területein ismertséget szereztek, a 19.század végén pedig nemesi rangot. Első könyve 1899-ben jelent meg, első sikeres regénye 1911-ben, melyet több nyelvre is lefordítottak. 1923-ban a Nyugat ellensúlyozására alapított  Napkelet című irodalmi folyóiratot szerkesztette 1937-ben bekövetkezett haláláig. 1937-ben tekintélyes irodalmárok Nobel-díjra jelölték, amit nem kapott meg.
Politikai tevékenységet is folytatott, amelyre a nyílt antiszemitizmus volt a jellemző.
2013-ban azzal került az érdeklődés középpontjába, hogy Budapesten utcát akartak elnevezni róla, de a terv nem valósult meg, éppen kétes politikai nézetei miatt.
Őszintén szólva én is ekkor figyeltem fel a nevére, bár rémlik,mintha korábban is hallottam volna róla,mint kitűnő íróról.
A régi ház című regényt 1914 ben adták ki előszőr, napjainkban pedig 2009 -ben a Fapadoskönyv Kiadó gondozásában került a könyvesboltokba.
A regény tömören az Ulwing család felemelkedésének és bukásának története.
A helyszíne Pest és benne egy hatalmas ház, amit Ulwing Kristóf építőmester hozott létre. Az időpont az 1848-as évtől két nemzedéknyi idő. Közben visszatekint időnként a múltra, ahogy  a német származású építőmester és testvére Sebestyén  a Dunán hajóval érkeztek és egyikük Pestet másikuk Budát választotta lakhelyéül. Az erős és kitartó Kristóf építési vállalkozást hozott létre és családot alapított, Sebestyénnek pedig az lett az egyetlen ambíciója, hogy összejöjjenek a kedves budai polgárok egy kis esti beszélgetésre a kis  órás üzletében.
A nagy házban él a többi szereplő, az építőmester fia János Hubert, unokái Kristóf és Anna. Mindenkinek eléggé unalmasan telnek a napjai,  kivéve az építőmesternek, ő irányít mindent és mindenkit és nem veszi észre, hogy pont ezzel ítéli vesztésre a családját és a házát.
Alaposan megismerkedhetünk  a polgári Pest  életével, ami számomra azért volt érdekes, mert elég sokat olvastam erről a korról, de még soha ebből a nézőpontból.
A forradalom nagyon kevéssé érinti meg a családot, de életükben mégis fordulópont, mert a lefelé út innen kezdődik. Lassanként Anna gondolatai és érzelmei kerülnek előtérben a regényben, mert ő az egyetlen , akinek egyáltalán gondolatai vannak. A kevéske kis  izgalmat és romantikát is ő hozza a szülői akarat ellenére választott szerelemmel.
Szépen megírt regény , de ahogy a szereplők élete unalomba fullad, úgy a lapok is elég lassacskán haladtak , nem sok izgalom volt, a család veszte  előre látható volt. Végül a kicsi felemelkedés Annának azért jutott ,egy másik helyen, de a Duna megmaradt az életében.
Figyeltem, hogy találok e utalást az írónő politikai nézeteire és egy nagyon rövid kis mondat volt: az unoka Kristóf tőzsdei kalamajkába keveredett, körülötte sokan vesztettek, mások nyeretek.A nyerteseket jellemezte így  az író:
  Arcok... idegen faju arcok. Néhányan sápadtan mosolyogtak: ezek nyertek. Övék lesz minden, csak idő kérdése. Övék lesz az arany, a város, az ország.
 Még gondolkozom,hogy keressek- e másik könyvét az írónőnek, hogy kiderüljön , miért javasolták Nobel -díjra, mert ebből a könyvből számomra nem derült ki.
 




2013. október 26., szombat

Gyereksarok 55.

7:42 0 Hozzászólás
Varró Dániel
Akinek a lába hatos
Korszerű mondókák kisbabáknak

Varró Dániel költő a legkisebb babákról sem feledkezett e.
Egyszerű, ám annál aranyosabb mondókák, versikék, altatók találhatók a könyvben. Ami igazán tetszett benne az a hétköznapiság. Látszik, hogy olyan valaki írta, aki maga is pelenkáz, büfiztet és altat hosszú-hosszú órákon át :)  Próbálja mindezt derűsen, humorosan felfogni, élvezni a babás korszakot. Aranyos könyvecske, nagyon kedves illusztrációkkal. És persze melegen ajánlom mindenkinek az öltöztetgetőt és a pelenkázgatót - főleg fáradt apukáknak :)))

Manó Könyvek, 2010.
 

Varró Dániel
Akinek a foga kijött
Még korszerűbb mondókák kevésbé kis babáknak

Ez a kötet még jobban tetszett, mint a kisbabás, hiszen mi is ebben az időszakban vagyunk, így az éppen most van aktualitása. Nagyon tréfás, kedves és vicces versikék a mászókás és totyogó "nagybabás" életről. Varró Dani gyakorlatilag versbe foglalta kisfia, Varró Misi fejlődésének legszebb pillanatait. Igazi modern mondókák ezek, mai világunk összes használati tárgya előkerül benne, hiszen Misi éppen most fedezi fel a világot, nem maradhat ki a távirányító és a laptopkábel, melyek minden picuri előszeretettel elcsen (és persze el is rejt). Még a klasszikus évszaksorolós és ünneppel kapcsolatos versek is különlegesek és hahotázósak. Nagyon vicces kis könyv, amiből kell nekünk is egy példány, hiszen pont az a fajta, amit a gyerekek is szeretnek és a szülők is :)
(Közben elképzeltem párszor, milyen lehet Varró Dani mellett felnőni :))

Manó Könyvek, 2011.

2013. október 23., szerda

Kíváncsi Szerda 53.

7:43 0 Hozzászólás
Néhány hónappal ezelőtt egy nagyon vágyott könyvet felajánlottak nekem a molyon. El is küldte a kedves ismerősöm, elolvastam, majd visszapostáztam neki. Annyira jól esett, hogy így a nagy távolba is el merte nekem küldeni, elment emiatt a postára, bélyeget ragasztott a borítékra... Ebből az apropóból született meg a fejemben a mai kérdés: szoktatok-e könyveket kölcsön adni. Mennyire őrizgetitek féltve a kedvenc darabokat, mennyire szívesen adjátok oda elolvasásra, és kiknek? Ti szoktatok-e könyvet kölcsön kapni? Van-e ezzel kapcsolatban jó vagy rossz tapasztalatotok?

Niki: én nagyon megválogatom, hogy kinek adok kölcsön könyvet, és egy szűk kör jöhet csak szóba, akikben megbízok. Tudom, hogy ők vigyázni fognak a kötetre, nem gyűrötten, zsírosan, szakadtan kapom vissza, hanem ugyanúgy, ahogy kölcsön kapta tőlem.
Kölcsön kapni, pedig ugyanettől a szűk körtől szoktam. Szóval ez amolyan adok-kapok nálunk. Én is úgy vigyázok más könyvére, mint a szemem fényére, és természetesen ő is úgy vigyáz az enyémre, mintha az övé lenne.

Viki: ha őszinte szeretnék lenni, nagyon kevés embernek adom oda szívesen a könyveimet, mert már többször jártam úgy, hogy kárt tettek bennük ismerősök. Én alapból nagyon vigyázok a könyvekre, pl mániám, hogy nem töröm be a gerincüket. :D
Kölcsön kapni ugyanazoktól az emberektől szoktam, akiknek én is szívesen odaadom a sajátjaimat.
Kellett kis idő, mire rájöttem, kinek adhatom őket oda, és kiknek nem.

Eszter: Sajnos az én ismerőseim körében az olvasás szóba sem jön, mint hobbi (éljen a szakiskola), így nincs is kinek kölcsönadni. Eddig egy embernek adtam kölcsön az egyik könyvemet, de egy kb. 10 pontos listát soroltam fel neki, hogy így meg úgy vigyázzon rá. A saját könyveimet én is úgy olvasom, hogy alig hajtom ki, nehogy megtörjön a gerince, meg nem szamárfülezek, firkálgatok beléjük, és ezt el is várom attól, akinek kölcsönadom. :)

Adri könyvmoly:
Alapjáraton nagyon naiv vagyok és megbízok mindenkiben. Sajnos sokszor jártam már pórul és nem kaptam vissza a könyvet vagy salátaként. Így manapság nagyon ritkán adok kölcsön könyvet, azt is felírom, hogy ne felejtsem el.

2013. október 22., kedd

Michael Cunningham: Az órák

8:36 2 Hozzászólás
Megszenvedtem ezzel a könyvvel. (Amúgy is jó későn vettem észre, hogy létezik, hiszen Michael Cunningham 1998-ban írta (egy évre rá három díjat is nyert vele), magyarul először 2002-ben adták ki.)

Tudniillik először megnéztem a filmet a zseniális színészek (Nicole Kidman, Meryl Streep és Julianne Moore, Ed Harris, John C. Reilly) főszereplésével, és lekötött, szépnek, izgalmasnak, elgondolkodtatónak tartottam. De semmi több. Egy évvel később, nemrégiben elolvastam a könyvet. Már nem hatott rám a film, már nem hasonlítgattam össze a két alkotást egymással (hamar elfelejtem a sztorikat...), de azért a képek, a hangulatok előjöttek. És végül megnéztem újra a filmet, és már egy más filmet láttam, mint először.

A történet – már, ha van, aki még nem látta és nem olvasta – csak röviden: három, különböző korban élő nő életének összefonódása. Az egyik nő Virginia Woolf, az írónő, a második világháború idején; a másik Laura Brown, háziasszony, az ötvenes években, a harmadik szereplő pedig Clarissa Vaughan, könyvkiadó, napjainkban. Három, látszólag össze nem kapcsolható élet, ami mégis összefonódik, s a szereplők jellemében is sok közös vonás létezik: mindhárman magányosak, mindhárman elvágyódnak egy másik életbe, és mindhárman másokért élnek.

Ha nem is tetszett teljesen a könyv, azért gondolat- és kérdésébresztőnek kiváló volt. Ki a bátrabb? Aki megteszi, amitől fél, de élheti a saját életét – avagy halálát –, vagy az, aki marad, benne marad egy nehezen elviselhető életben? Észrevesszük, hogy egy aprónak tűnő döntés, vagy választás az egész életünkre – és másokéra is – kihat? És végül: mi mindenre elég egy óra és a többi órák? Alkotni, elmenekülni, önmagunkká válni, feladni, szeretni, vagy akár elveszíteni végleg valakit...

Szóval azért foglalkoztam vele. Meg akartam szeretni, de teljesen nem sikerült (a filmet inkább, mint a könyvet, hát igen, a színek, az operatőri munka, a hangulatok, a színészek játéka), valami nekem mégis hiányzik belőle. Ha valaki tudja, mi az, írja meg.

2013. október 19., szombat

2013. október 17., csütörtök

Naomie Hay: A nyeremény

8:06 0 Hozzászólás
Gratulálunk! Ön nyert!
Nyereménye egy új élet! Kérjük készüljön fel bármire!
Eljátszottál már a gondolattal, mit tennél, ha megütnéd a lottó főnyereményt? Mihez kezdenél, ha bármi elérhető lenne, amitől sorsod eddigi megfosztott?
Ha új életet kezdhetnél, mi lenne a régivel? 


Ugye milyen jó lenne. De sajnos nem az utat kínálom, hogy elérhesd az álmod. Ez bizony egy könyv fülszövege. Még friss, ropogós kötet. Az író első megjelenő regénye. Igazi kis ékszerdobozka, megnyerő  külseje miatt. Szépséges, figyelemfelkeltő, főként a lapok sötét színezete miatt. És a kis lila masni, az egyszerűség jegyében, szintén tetszik. Meglepően, a könyv lapjainak külseje is fekete.Szerintem teli találat. Biztos, hogy a könyvesboltban meg is csodálnám rögtön, mert felhívná magára a figyelmemet.
A sötét külső mellett a belső is elég sötétre sikeredett. Nem egy happy könyv. Nem boldogságot hoz az a nyeremény.

M. a főszereplőnk. Nekem olyan személytelen így név nélkül, csak egy betűként titulálva, mint az újságok szövegeiben. Ezután nekem hiányzik M. igazi jelleme is. Nincs kitöltve a karakter. Jobban megismertem volna őt. Értettem a mozgatórugóit, néhol a gondolataiba bőven kapunk belátást is, de mégis hiányoltam őt igazán. Nem tudtam kialakítani vele szimpátiát. Mondjuk nem is erőlködött a szimpátiám eléréséért. Értettem, mitől lett ilyen rideg és hideg, de ez ellen ő is tehetett volna. Miért nem változtatott? Nem mindig mást okolunk azért, ahogy az életünk alakult. Nekem pedig olyan érzésem volt, hogy ő bizony sosem hibás, csak más. Ő áldozat.
Pedig nem!
A többi szereplő papírfigura. Ők egy csepp jellemet sem kaptak jobbára. Főleg nem túl hízelgő , sztereotip viselkedési formákat, mondatokat kaptak a szájukba.
Mintha egy sértett, mellőzött feleség fröcsögne a családjára, olyan érzésem volt a könyv olvasása közben. Bosszú könyv, ahol leírom a családom rossz tulajdonságait és igazságot biztosítok magamnak.
A történet és, amit köré épített az írónő, nagyon aktuális és érdekes. Kiskoromban órákat töltöttem azzal, hogy ha megnyerném a lottót( ami majdnem be is következett, a számok megvoltak, csak anyu nem vette meg a kért szelvényt pont akkor) , mire költeném, hogy tenném jobbá az életünk és másokét is. Így igazán érdekfeszítő, hogy vajon más mire költené a nagy nyereményt. Hogy változtatná meg az életét, a személyiségét, a családi kapcsolatait, az álmait. Jóra használná fel vagy teljesen kifordítaná önmagából?
Naomie érdekesen vázolta az ő teóriáját.
Sajnos nagyjából igaza is van. Ismerek két olyan családot is, ahol nyertek nagyobb nyereményt. Viszont túl jóra nem fordította a helyzetüket, csak még jobban aláásta.
Persze, ilyenkor mindenki azt mondja, hogy ő tudna vele élni. De hatalmas a nyomás, rengeteg a segítséget kérő. Borzalmasan meg lehet csúszni....
Itt a történet vége nagy tanulság, azt hiszem. De most nem tudott megérinteni.

A történet rövid, csattanós véggel. Nem voltam teljesen meggyőzve, de ígéretes kezdet egy első könyvesnél. Naomie igazán jól ír. Lendületes, érdekes a témaválasztása. A szavakat is jól forgatja. Viszont kevés! Nem a könyv hosszúságára utalok itt(pedig az is borzalmasan kevés). hanem apró finomságok hiányoznak még. Kell egy kicsit érnie, alakulnia. 
Több beszélgetést vártam, több leírást mindenről. Mintha csak egy vázlat lenne. A fogalmazás nagyon szigorúan véve iskolás. Már elnézést a szigorú ítéletért, de így érzem.
Van mit tanulgatnia még. És persze bővebb szóhasználatot, kicsit cikornyásabb szófordulatokat,  mondatokat várok még.
De remek gyors olvasmány, hamar a végére lehet érni.

A könyvet köszönöm az írónőnek!


Álomgyár kiadó: http://alomgyar.com/
saját, recenziós
128 oldal

2013. október 16., szerda

Kíváncsi Szerda 52.

10:00 0 Hozzászólás
Az irodalom szeretetéhez nálam mindig hozzátartozott a versek szeretete is. Gyerekkoromban megfertőződtem a szavalóversenyeken és a mai napig nem sikerült kigyógyulnom a versimádatból. (No persze nem mintha bánnám. :)) Szinte nincs olyan nap, hogy ne olvasnék el egy-egy verset. Akár a polcomon lévő verseskötetek egyikéből, akár a neten barangolva. Ti szoktatok verseket olvasni? Van esetleg kedvenc költőtök?

Niki: juj, most nagyon zavarban érzem magamat, de én nem szoktam verset olvasni manapság. :o( Anno még gimiben, természetesen sok verset olvastunk, tanultunk, elemeztünk, kedvencem is van (Radnóti), de az az igazság, hogy nem olvasok verseket.

koalány: Inkább gimnazistaként voltam nagy versolvasó. Ady Endre volt az abszolút kedvencem! Érettségin teljesen véletlenül pont őt húztam, ami iszonyú mázli volt - persze ötöst is kaptam. :) Mostanában sajnos ritkábban olvasok verseket, a kortárs költőkkel nem is nagyon vagyok képben. Illetve gyerekverseket olvasok a kislányommal.

Eszter: Igazából én nem nagyon szeretem a verseket, nekem valahogy túl rövidek. Persze nagyon tetszenek, főleg a rímek bennük, de a könyvekben is jobban szeretem a hosszabb, terjengősebb történeteket, mert a rövideknél mire beleélem magam, már vége is. Mostanában nagy divat lett a megzenésített vers, ami szerintem remek, mert sok emberhez eljuttatja az alkotást, még akkor is, ha az illető csak a zenét szereti, olvasni nem. A kedvencem Radnóti Miklóstól a Bájoló, amit a Suhancos nevű zenekar zenésített meg. Szerintem érdemes meghallgatni. :)

SzaMárti: Nagy vers rajongó vagyok, ha nem is minden nap,de néha-néha benézek kedvenc verseim közé.A kedvenceim pedig a klasszikus költőink versei.
A mai napra találtam egy annyira jellemző szép Petőfi idézetet:

Itt van az ősz, itt van ujra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.
Kiülök a dombtetőre,
Innen nézek szerteszét,
S hallgatom a fák lehulló
Levelének lágy neszét.

Adri könyvmoly:
Bevallom nagy olvasó létemre nem igazán vagyok verses. Inkább lánykámnak olvasok fel néha rövid versikéket, hátha ő megfertőződik majd.

2013. október 15., kedd

Jodi Picoult - Tizenkilenc perc

10:00 0 Hozzászólás
Fülszöveg: Tizenkilenc perc alatt lenyírhatod a ház előtt a füvet. Befestheted a hajad. Megnézheted egy hokimeccs első harmadát… 
Tizenkilenc perc alatt meg tudod állítani a világot, és akár le is szállhatsz róla.

Nos igen, a fülszöveg tipikus példája annak az esetnek, amikor úgy igazán érdekelne, hogy miről szólna a könyv de a fülszöveg elolvasása után se jutsz sokkal többre. Velem is így volt, ám mindig is figyelemmel kísértem két szerző munkásságát, Cecelia Ahern-ét és Jodi Picoult-ét, így amikor megláttam ezt a könyvet az iskolai könyvtár polcán, ki is kölcsönöztem. Egy hétig tartott, mire elolvastam és nagyon sok mindent megváltoztatott bennem.

Azok számára, akiket ugyanúgy kétségek között hagyott a fülszöveg, íme egy rövid kis bevezető, amely néhol tartalmazhat spoilereket, de igyekszem azok nélkül leírni, hogy miről is van szó:

Josie és Peter barátok az óvoda óta. Egy középiskolába is járnak, ami semmiben nem különbözik a XII. századi iskoláktól: kasztok, menők és nem menők, bálkirálynők/királyok, focisták és a furák táborára oszlik meg a suli. Josie-t a menők közé sodorja a sors, és ezt kihasználva bebiztosítja a helyét köztük azzal, hogy úgy tesz, mint a többiek: lenézi és kigúnyolja Petert. Ám amire senki nem gondolt, hogy a jó viccnek tűnő szekrénybe zárásnak és a csúfolásnak a másik oldalán egy zavarodott, tehetetlen fiú áll, akinek egyszer csak elege lesz, és Peter olyan tettre szánja el magát, ami megváltoztatja az egész életét.

Nemrég tettem le a könyvet, és még most is csak azt tudom mondani, hogy: hű. A legintenzívebb, legfelkavaróbb, legőszintébb könyv ez, amit valaha is olvastam. Kötelezővé tenném mindenkinek: tanárnak, diáknak, szülőnek, rendőrnek, a szomszédnak. Mindenki megtalálja benne azt az általános igazságot, amely pont leírja a saját helyzetét, és rávilágít, hogy minden éremnek két oldala van. Megdöbbentően őszinte, és a generációnk egyik legnagyobb problémájára hívja fel a figyelmet: az erőszakra.

A magam részéről mindig is elítéltem az erőszakot, és ha egy társaság két nagy részre oszlik: a "menők"re és a "nem menők"re, én valahol mindig ott voltam, aki a nem menőket vigasztalta a menők tréfái után. Szerencsére a szüleim olyannak neveltek, hogy ne csúfoljak másokat, de szerintem mindenki megtapasztalja az iskolában, hogy egyes szülők ezt a tanítást elfelejtették átadni a saját gyermekeiknek. Az általános nézet, hogy akik másokat csúfolnak, verbálisan és fizikálisan bántalmaznak csak a saját hibáikat szeretnék kompenzálni; szerintem a saját hiányosságaink elfedése nem éri meg, hogy más embernek pokollá tegyék az életét. Sajnos találkoztam már olyan kortársammal, akinek gyomorgörcse volt, ha iskolába kellett mennie, vagy a stressz betegséget váltott ki nála. A bántó szavak örökre belevésődnek az ember emlékezetébe, ezért szörnyű, ha valaki a másikat bántalmazza.

Külön tetszett a könyvben a sok, részletesen kidolgozott főszereplő, akiknek az életébe felváltva pillanthattunk bele. Az egész könyv megoszlott "azelőtti" és "azutáni" részekre, és visszaemlékezésekből, tanúvallomásokból rakhattuk össze a kirakóst.

Tényleg, őszinte szívemből ajánlani tudom mindenkinek, mert elgondolkodtató, felemelő és egy nagyon fontos üzenetet hordoz.

2013. október 14., hétfő

Alice Clayton: Faldöngető

6:56 0 Hozzászólás
Szegény könyvvel kapcsolatban, csak a negatív vélemények maradtak meg bennem. Ugyanis úgy kezdtem neki, hogy tuti a silányabb erotikus regények közé fog tartozni, amikkel az Ulpius előszeretettel árasztott el minket. Miben tévedtem? Először is abban, hogy silány. Rendben, azt elismerem, hogy nem életem legjobb olvasmányélménye, de kellemes olvasmány volt. Másodszor abban, hogy erotikus regény, mert nem kimondottan az.

Caroline (26) új lakásba költözik, és már az első éjszakáján van szerencséje megismerni a szomszédját, a fal túloldaláról. Nem véletlenül Faldöngető a könyv címe, ugyanis a pasi (mert róla van szó) nem hagy ki egy éjszakát sem, hogy döngesse az ágyát, azon persze valakit. Caroline kezdetben csak döbbenten hallgatja az átszűrődő zajokat, majd megbotránkozik (a maga módján), hogy minden nap más nő kerül sorra. Végül eljut arra a pontra, amikor fogja magát és ráront a kis rózsaszín hálóingjében, az épp akcióra kész szomszédra. Aki természetesen nem más, mint egy szexi pasi, Simon (28).
Az első találkozás mind a kettőjüknek felejthetetlenre sikeredik, de olyan módon folytatása nem lesz. Aztán egy buli alkalmával összefutnak, sőt kiderül, hogy Caroline főnöke jól ismeri a pasit.
A lány barátnői összeakadnak a pasi haverjaival, így érthető módon -meg amúgy is-, egyre többször találkoznak. Barátság alakul ki kettőjük közt, bár a vonzalom kölcsönös. ...

Összességében, a könyv nagyon könnyed, semmi extra, de mégis nagyon olvasmányos. Az egyetlen dolog ami nagyon zavart, az Caroline orgazmusnélküliségének kihangsúlyozása. Nem azért volt ezzel problémám, mert felhívta az írónő erre a figyelmet, mert hát persze, biztos sok nő szenved ettől, a bajom azzal volt, hogy ezt furán emelte ki. Most komolyan: van olyan nő, aki az orgazmusához beszél és O-nak hívja? Arról már hallottam, hogy a pasik előszeretettel becézgetik a "kis tartozékukat" ;o) de olyanról még nem hallottam, hogy a nő elnevezi az orgazmusát. :oS
Lényeg a lényeg, hogy ebben a történetben nem volt lelki sérülés (mármint úgy, ahogy ezt eddig megszokhattuk), helyette Caroline képtelen volt eljutni a csúcsra. Persze ahogy lennie kell, Simon majd megoldja a problémáját.  ;oP

A karakterek szimpatikusak voltak és tetszett, hogy igazán nem a szex van a történet központjában. Persze elég nagy szerepet kapott, de még sem. Nekem inkább a barátság volt hangsúlyos köztük és az, ahogy engedték, hogy ez átváltozzon közöttük valami mássá.
Szóval bejövős volt. ;o) Bár a főzőcskézős részeket, a kenyérsütögetést, meg Simon reagálását a finomságokra, kicsit erőltetettnek éreztem már. Nyilván, ezt tán azért volt fontos hangsúlyoznia az írónőnek, hogy kiemelje, Caroline milyen házias, meg nem egy nyámnyila szőke csaj, de azért túl sok volt már az ilyen jelenet, kevesebb is bőven elég lett volna.

P.S.: elég gázos ez a borító. Első körben totál úgy tűnt, mintha a csaj lába a pasi karjának a folytatása lenne.
______________
Eredeti címe: Wallbanger (2012.)
Kiadta: Ulpius-ház Könyvkiadó (2013.)
Oldalszám: 424
Ára: 3499
Forrás: kölcsön kapott
Értékelésem:

2013. október 13., vasárnap

Naomie Hay: A nyeremény

6:54 0 Hozzászólás
"Gratulálunk! Ön nyert! Nyereménye egy új élet! Kérjük készüljön fel bármire!
Eljátszottál már a gondolattal, mit tennél, ha megütnéd a lottó főnyereményt? Mihez kezdenél, ha bármi elérhető lenne, amitől sorsod eddigi megfosztott? Ha új életet kezdhetnél, mi lenne a régivel? M. napjai úgy teltek,mint bármelyik háziasszonyé. Egy márciusi hétfőn változott meg minden számára, amikor a saját lottószámait látta viszont az újság hasábjain. Nyereményéből egy titkos álomvilágban kezdi megvalósítani vágyait, miközben mit sem sejtő családja előtt tökéletesen játssza mindennapi szerepeit. Az elhallgatott dolgok száma viszont minden nap csak nő."

Nagyon bajban vagyok ezzel a könyvvel, mert felmerült bennem a kérdés, hogy meddig is mehetek el a véleménynyilvánítással, hol van ennek a határa? Nem vagyok az a fajta ember, aki arra menne rá a könyvek értékelésénél, hogy másokat megbántson, megalázzon, ugyanakkor mindig úgy vagyok vele, hogy az olvasóknak tartozom annyival, hogy leírom a negatív véleményemet, tán emészthetőbb formában, mint az a fejemben kavarog.
Bajban vagyok ezzel a könyvvel, ugyanis nem tetszett. És nem igazán az a bajom vele, hogy nem tetszett, hanem az, hogy 126 oldal elolvasható 1990 Ft-ért és olyan, amilyen.

Tudom, hogy nagyon sok írópalánta várja azt a pillanatot, amikor kézbe veheti a történetét. Hogy sokat dolgoznak rajta, rengeteg óra van benne, sok-sok reménykedés, hogy vajon valamelyik kiadó elfogadja-e, ott vannak a visszautasítások, a pofonok, a csalódások. Biztos vagyok benne, hogy nagyon rögös út áll, minden egyes könyv mögött, amíg a szerző nem fut be. És épp emiatt vagyok most csalódott. Mert az alaptörténete A nyereménynek jó, de a kivitelezése viszont nagyon nem.

Szerintem nincs olyan ember, aki ne játszott volna el a gondolattal, hogy mihez kezdene akkor, ha ő nyerné meg pl. az 5-ös Lottót. Mit kezdenétek a milliókkal, vagy épp a milliárdokkal? Eltitkolnátok a nyereményt? Ha igen, akkor kik elől és miért? Mire költenétek belőle? Hogyan élnétek utána? Előttem most rengeteg, nagyon színes kép villódzik, hatalmas álomutazásokról, kacsalábon forgó palotákról, ilyen-olyan luxusjárgányokról, szóval rengeteg lehetőség van ebben a témában.
A történet mégis nagyon unalmas és semmilyen. Olyan, mintha egy általános iskolai irodalom órán bement volna a tanár, kiadja a feladatot a diákoknak, holnapra írjatok nekem X oldalt arról, ha megnyernétek az 5-ös Lottót, akkor szerintetek miben változna meg az életetek! Ilyen a könyv. Mint egy iskolai fogalmazás. Unalmas, semmilyen, nincs benne fantázia. A szereplőket nem ismerjük meg, nem maradtak meg bennem, lehet, hogy nem is olyanok, mint amilyennek megszülettek a fejemben, mert lényegében semmit nem tudunk meg róluk.

Csak annyit, hogy van M., férjnél van X éve, a házasságuk ellaposodott, van 2 tizenéves lányuk, otthon van, éli a monoton mindennapokat, aztán bumm, milliomos lesz. Na de a döntései tök logikátlanok! Nincs benne szín, nincs benne élet, nem találja a helyét. Persze, lehet rá mondani, hogy direkt ilyen komor, sötét a hangulata, na de az olvasó másra számít, hisz mégis csak valakiből milliomos lett, meg a fülszövegben ott a kecsegtető "titkos álomvilág", amiben ott a lehetőség, a változás, az izgalom. Ő lett a nyertes, ő vitte el a nyereményt, amiért mittudoménhányan harcba szállnak rendszeresen! Ő a nyertes, és ennyire sötét lenne az élete? A főszereplő végig olyan előttem, mint egy zsíros hajú, kinyúlt pulóvert viselő, totál lastrapált idősödő nő, akinek vannak álmai, de még sem tesz semmit értük, logikátlan döntéseket hoz. Az egész annyira valószínűtlen. Tudjátok kit képzeltem el magam elé? Nem jut eszembe a film címe, de a 90-es években láttam először. Arról szólt, hogy volt egy fiatal csaj, együtt élt a szüleivel és a nemtudommennyi testvérével, nem volt munkája, tök kilátástalan volt az élete, végig az esküvőjét tervezgette, holott nem is volt senkije, aztán kapott pénzt az apjától egy munka miatt, ő meg lelépett a pénzzel. ABBA slágereket játszottak benne, meg férjhez ment egy sráchoz, de csak azért, hogy az részt vehessen valamilyen úszó versenyen, utána elváltak, stb. Na, ebben a filmben volt az anyuka. Totál ő ugrott be nekem mindig, amikor M.-ről volt szó.
Pedig az alap jó, benne volt a lehetőség a történetben, de nem jött össze.

Az egyetlen pozitívum amit ki tudok emelni, az a könyv megjelenése. A borító egyszerű, de szép, és nagyon tetszenek a fekete lapszélek. A lapok se vékonyak, szóval olyan kis masszív füzetecske. De a betűméret nagy, fogalmam sincs, ha normál betűmérettel lett volna nyomtatva, akkor hány oldal lenne, ha így 126. Igazából ez egy novella. 

Ajánlom-e elolvasásra. ... Hm. ... Nem elégetős egyáltalán, csak nagyobb lehetőség volt benne, mint amennyit kihozott belőle az írónő. Szóval persze, akit érdekel a fülszövege alapján, az olvassa el, de én nem fizetnék majdnem 2.000 Ft-ot érte.

A könyvet köszönjük az írónőnek!
_______________
Kiadta: Álomgyár Kiadó (2013.)
Oldalszám: 126
Ára: 1990
Forrás: a Könyvfalók oldalán keresztül az írónőtől
Értékelésem:

2013. október 12., szombat

Gyereksarok 53.

8:59 0 Hozzászólás

Ajánló

Méhes Károly: Mindig ez a Kitkat!

"Majdnem igaz mesék egy kislányról, aki ahogy nő, bölcsődéből óvodába, óvodából iskolába kerül, egyre eszesebb, cserfesebb és huncutabb lesz. Kitkat meséiből megtudhatjuk, milyen is az a százlábú kakas, miért jó rossznak lenni, miért jó jónak lenni, és az is kiderül, hogy melyik az a rémmese, ami a csárdában végződik. A vicces, mégis tanulságos történetekben Kitkat életének főbb szereplői vonulnak fel: beszélő állatkák, incselkedő tárgyak, óvodás és iskolás pajtások, a húsvéti nyuszi, a mikulás, no meg a szülők és a nagyszülők."



______________
Kiadta: Scolar Kiadó (2013.)
Oldalszám: 78
Ára: 2850
Korosztály: 4-8 évesek

2013. október 10., csütörtök

Alice Sebold - Komfortos Mennyország

9:30 0 Hozzászólás
Fülszöveg: Susie tizennégy éves. Üldögél a kilátóban, a maga kis mennyországában, és visszaemlékezik a halálára. Susie-t megerőszakolta és meggyilkolta a szomszéd. Családja csak annyit tud, hogy eltűnt, és visszavárják. A rendőrség nyomoz. A szomszéd eltünteti a nyomokat. Az élet megy tovább. 
A kérdés persze éppen ez: hogyan megy tovább? Hogyan birkózik meg két szülő a lánya elvesztésével? A tizenhárom éves húg a nővére hiányával? Megérti-e négyéves öccse, mit jelent az, hogy elment? És megbékél-e Susie azzal, hogy csak nézheti őket? 
Csodálatos, felemelő könyv Sebold regénye, amely egy tizennégy éves kislány tiszta szemével figyeli a tragédiát és a gyógyulás folyamatát, az ő hangján kommentálja az emberek megmagyarázhatatlan viselkedését, és az ő bölcsességével veszi tudomásul, hogy csak úgy lehet itt a Földön élni, ha egy kicsit megtanulunk felejteni. 
A mű az utóbbi évek talán legnagyobb amerikai bestsellere.


Alice Sebold debütáló regénye mélyen megérintett. Mindig is foglalkoztatott, hogy mi visz rá valakit az erőszakra, hogy miért ilyen ez a világ, amiben élünk. Hogy hogy nem sajnálja meg az illető az áldozatát, hogy miért van tele a híradó mindenféle szörnyűségekkel. A könyv egyből a közepébe vág. Nem kezdi tájleírással, nem vetíti előre, hogy a főhősünk, Susie milyen
csodás életet élt. Egyből szembesülünk a kegyetlenséggel, amit a szomszéd elkövetett, rideg, szókimondó őszinteséggel megírt elbeszélésben. Teljesen beleéltem magam, megborzongtam...
A könyv sikerére tekintettel filmadaptáció is készült belőle. Az adaptációk mindig is megosztották a nézőket, a "könyv jobb volt, mint a film" és a "film jobb volt, mint a könyv" pártiakra, de szerintem ez erősen szubjektív. Attól is függ, hogy az ember először elolvassa-e az adott művet, vagy pedig a film hatására kezd neki. Én előbb olvastam a könyvet, de szerintem jobb lett volna fordítva, ugyanis nagyon összezavarja és átértékelésre készteti a nézőt/olvasót, hogyha a filmben sokkal másabb egy-egy karakter, mint a könyv lapjain. Ez persze egyénfüggő.

Nagyon tetszett a könyvben a szereplők jelleme. Egyszerűen csodálatosan ki lett dolgozva mind a családtagok, mint a szomszéd erőszaktevő jellemrajza, de legfőképpen az utóbbié. Egy beteg, bomlott elméjű embert ismerhetünk meg a könyv sorait olvasva, és végigkövethetjük, ahogy egy család összeroskad a gyász terhe alatt.

Csak ajánlani tudom ezt a könyvet. :)

2013. október 9., szerda

Kíváncs Szerda 51

12:00 0 Hozzászólás
Aki olvasta az Összetört glóriák című könyvet biztosan emlékszik arra a szép illusztrációs oldalra, amely a vége felé bukkant fel. Én még A három ufó-ban találkoztam a szerző sok-sok rajzával. Aztán ezeken kívül nem is tudok más szépirodalmi művet mondani az utóbbi időkből, amelyikben lett volna illusztráció. Pedig én nagyon szívesen találkoznék többször velük.
Szerintetek is hiányoznak az illusztrációk a szépirodalmi könyvekből, vagy nem olyan fontos, mert a szöveg a lényeg úgyis?
És tényleg eltűntek az illusztrációk, vagy csak az én kezembe nem akad ilyen könyv mostanában?

Eszter: Én pedig még egyáltalán nem is találkoztam illusztrált szépirodalmi könyvvel egészen a múlt hétig. Isaac Marion - Warm bodies c. könyvében :) Szerintem attól is függ, hogy milyen könyvről van szó, például a Szürke ötven árnyalatához nem tudnék kiadható illusztrációt elképzelni, de vannak olyan könyvek, amik szinte kiáltanak egy jó kis rajzért. Szerintem feldobja a könyveket, de nekem nem hiányzik.

Adri könyvmoly:
Én is hiányolom. Nagyon kevés könyvben van. Pedig egy olyan könyvet, mint Joanne Harris könyve, vagy A Nyarak könyve, nagyon feldobná az illusztráció. Legyen szó képről vagy akár egy kézi rajzról.

2013. október 8., kedd

Fábián Janka: Virágszál

12:34 0 Hozzászólás
Fábián Jankától még sosem olvastam semmit, ám mikor a könyvtárban böngésztem, úgy gondoltam, a Virágszál jó kis olvasmánynak ígérkezik a fülszövege alapján. (Csak ez a könyv volt a polcon az írónőtől.)
Nem csalódtam. Sőt!
Arra számítottam, hogy könnyed, századelős, romantikus családregény lesz, de ennél sokkal többet kaptam! Egy izgalmas krimit, fondorlatos asszonyokkal, eltitkolt szerelmekkel és terhességekkel.

A történet az 1900-as évek elején kezdődik, és máris egy szerelmi háromszögbe csöppenhetünk. Urbán Flóra, a gazdag budai ügyvéd lánya, beleszeret Sándorba, a "szegény emberbe", ez a vonzalom kölcsönös, ám Sándorunk Ilonkával is összegabalyodik, aminek "következménye" lesz. Ekkor jön be a krimi-szál a történetbe. Flóra a tragédia után megszökik, és titokban gyermeket hoz a világra. Majd mikor kibékülni szeretne apjával, újabb sorscsapás következik be számára. Bevallom, nagyon mérges voltam az apára, sőt, szinte gyűlöltem azért, amit tett! Ő lett a később az oka mindennek - legalábbis szerintem-, vagyis amilyen Flóra felnőtt asszonyként lett.
A történet ugyanis jónéhány év kihagyásával folytatódik, megismerhetjük Nellit, az árvaházban felnőtt kis ápolónőt. Az olvasó már ilyenkor sejti, hogy ki is ő, és egyre izgatottabban várja, mikor robban a bomba. Főleg hogy a szegény Nelli pont a gazdag Flóra fogadott fiába, Miklósba szeret bele. A könyv első részében még szimpatikus Flórának ilyenkor jönnek elő apja tulajdonságai, a keserűség, bosszúállás, más életének tönkretevése. Persze itt sem maradhat el az eltitkolt terhesség, szerelmesek elszakadása egymástól. Érdekes, mert én Miklóst jobban sajnáltam, mint Nellit.
Rengeteg fordulat van tehát a könyvben, szinte a legeslegutolsó oldalig tartogat izgalmakat. Az utolsó kb. 30 oldalt a munkahelyemen titokban olvastam el, mivel nem bírtam ki (túl hamar le kellett szállnom a villamosról), ezzel azt hiszem mindent elmondtam. 
Külön örültem, hogy számomra ismerős helyszínek is feltűnnek benne (pl. Újpest, Károlyi kórház.)
Lehet, hogy volt benne egy-két dolog, amit máshogy írtam volna, de nekem nagyon tetszett ez a könyv. Olyannyira, hogy eldöntöttem, Fábián Janka többi könyvét is elolvasom - remélhetőleg bent lesznek a könyvtárban, mert eddig nem nagyon láttam őket. Nem csoda.

A nagy sikerű Emma-trilógia és Az angyalos ház fiatal írónőjének fordulatos és megindító regényében a múlt századi Magyarország első évtizedei elevenednek meg a legfontosabb történelmi események és a korabeli hétköznapi élet apró történéseinek tükrében.

2013. október 7., hétfő

A Maxim Könyvkiadó várható őszi megjelenései

8:05 0 Hozzászólás
Úgy érzem sokunk nevében írhatom, hogy nagyon jó kis csemegékkel készült nekünk az őszi időszakra a Maxim Könyvkiadó. Jobbnál jobb könyveket fognak kiadni, amiket izgatottan várhatunk. És hogy mikről van szó? Íme:


Adam Makos: Felettünk a csillagos ég

(Várható megjelenése: okt. 15.)
"Négy nappal 1943 karácsonya előtt egy erősen sérült amerikai bombázó küszködött, hogy átrepüljön az ellenséges Németország területe fölött. A huszonegy éves pilóta mögött a gép személyzetének fele már súlyos sebesült vagy halott volt. Ez volt az első bevetésük. Hirtelen hosszú, sötét alak jelent meg a gép farkánál: egy német Messerschmitt vadászgép. A gépet egy mesterpilóta vezette, aki egyetlen gombnyomással képes lett volna elpusztítani az amerikai gépet. Ami ezután történt, minden képzeletet felülmúlt, és később a II. világháborús ellenségek közötti leghihetetlenebb találkozóként vált ismertté.
Igaz történet két pilótáról, akiknek élete azon a napon találkozott: az amerikai Charlie Brown hadnagyról, aki korábban egy nyugat-virginiai farmon dolgozott, majd a B-17-es pilótája lett, és a bajor Franz Stigler hadnagyról, aki korábban utasszállító repülőgépeket vezetett, és szerette volna elkerülni, hogy a háborúban harcolnia kelljen.
A Felettünk a csillagos ég Charlie és Franz megrendítő története. Charlie bombázópilóta, aki embert próbáló feladatokkal néz szembe: kénytelen az angol ködben felszállni, társai gépeinek égő roncsai között; légvédelmi ágyúk tüzében kell repülnie, miközben az ellenséges harci gépek cápákként köröznek körülötte; el kell viselnie félelmet, sérüléseket, társai elvesztését. Franz homokviharokat élt át a sivatagban, egyedül zuhant le a tengeren, és szembe kellett néznie azzal, hogy egy vesztes háborút vív, amely egymás után veszi el tőle a barátait.
Charlie és Franz találkozását az Amerikai Légierő 8. légi hadserege „szigorúan titkosnak” minősítette. Olyan pillanat volt ez, amely ha kiderül, Franzot kivégzőosztag elé állítják. A találkozás emléke negyven éven át sokszor felidéződött a két férfi tudatában, mígnem idős korukban megkeresték egymást. Ez a küldetés örökre megváltoztatta az életüket."
392 oldal (becsült még nincsen fordítás)
ISBN 9789632613277  (fűzött) Ára: 2 999 Ft
ISBN 9789632613260  (kötött) Ára: 3 799 Ft


Cynthia Hand: Angyalvágy

(Várható megjelenése: okt. 7.)
"Az utóbbi évek több meglepetéssel szolgáltak, mint amire az angyalvérű Clara Gardner valaha is számított. Ám azt az első szerelem szédítő szárnyalása, és egy szeretett személy elvesztésének gyötrő fájdalma közepette sem tagadhatja, hogy a végzet kivételes életet szánt neki.
Miután kiderítette, hogy milyen különleges szerepet játszik a többi angyalvérű között, eltökélte magát, hogy megóvja Tucker Averyt a gonosz erőtől, amely őt magát követi. Megvédi még akkor is, ha ennek érdekében mindkettejük szívét össze kell törnie. A város elhagyása tűnt a legjobb megoldásnak, tehát visszatért Kaliforniába – akárcsak Christian Prescott, az ellenállhatatlan vonzerejű fiú abból a látomásból, amely egész kalandozását elindította.
Amíg Clara igyekszik helytállni egy számára ijesztően új világban, fölfedezi, hogy a bukott angyal, aki megtámadta őt, most minden lépését figyeli. És nem is egyedül. Fenyegetően közeledik a fekete szárnyúak elleni harc. Clara tudja, hogy végül teljesítenie kell küldetését. Az pedig áldozatokkal és árulásokkal jár.
Az Angyalsors trilógia hihetetlenül izgalmas záróakkordjában Clarának döntenie kell saját sorsáról egyszer és mindenkorra.
Ha még nem olvasta a nagy sikerű trilógia előző részeit, kezdje az Angyalsors című kötettel."
496 oldal
ISBN 9789632613062   (kötött) Ára: 3 499 Ft


Katherine Boo: Az örök szépségen túl

(megjelent)
"Az örök szépségen túl a Pulitzer-díjas Katherine Boo mérföldkövet jelentő elbeszélő tényirodalmi könyve, amely a huszonegyedik század egyik egyenlőtlenül fejlődött nagyvárosában lakó, jobb életért küzdő családok drámai, néha szívet tépő történetét mondja el.
Ez a nagyszerűen megírt, fordulatokban gazdag, magával ragadó eseménysorozat három évig tartó, megalkuvást nem ismerő riportíráson alapszik, és a globális változás és egyenlőtlenség döbbenetes korát emberközelivé, megérthetővé teszi.
Annawadi ideiglenesen összetákolt település a Mumbai (1996 előtt Bombay) melletti luxusszállodák árnyékában, és mivel India virágzó fejlődésnek indul, Annawadi lakosait is felvillanyozza a remény. Abdul, egy megfontolt és vállalkozó szellemű, keményen dolgozó muszlim kamasz fiú a gazdagabb emberek eldobált, újrahasznosítható hulladékaiban véli megtalálni a számítását, az elérhető „jómódot”. Asha, egy rendkívül éles eszű asszony, akit a gyerekkorában átélt falusi nyomor súlyosan megsebzett, rátalál egy bizonyos útra, amely a középosztályba vezet: a politikai korrupcióra. Gyönyörű, érzelmekben gazdag lánya – Annawadi „legremekebb teremtése” – egy kis szerencsével hamarosan majd a település első női diplomása lehet. Még Annawadi legszegényebb lakosai – mint például Kalu, a tizenöt éves ócskafémtolvaj – is hisznek abban, hogy a sorsuk nemsokára jobbra fordul, és így megismerhetik azt az életet, amelyet „teljes élvezetnek” neveznek.
Abdult, a szemétválogatót azonban egy megrázó tragédia során hamisan megvádolják. Terror és recesszió rázza meg a várost, és az elfojtott vallási, kasztbeli, szexuális, hatalmi és gazdasági gyűlölet brutálissá válik. Amint az igen törékeny egyéni remények összeütközésbe kerülnek a hatalmas globális valósággal, Annawadi lakosainak az elképzelései és bátor próbálkozásai mellett egy könyörtelen versenyen alapuló kor igazi körvonalai is föltárulnak az olvasó előtt.
Az örök szépségen túl okos belátással, humorral és az emberi kapcsolatok iránti mély együttérzéssel belevonja az olvasót egy sebesen változó korba, közvetlenül a huszonegyedik század egyik rejtett világába, és olyan emberek életébe, akiket nem lehet elfelejteni."
308 oldal
ISBN 9789632612874    (fűzött) Ára: 2 999 Ft


Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

(megjelent)
A HÍRHEDT BERNADETTE FOX
A Microsoft csodagyermeke, Elgie Branch számára: vidám, friss, tehetséges és kissé zűrös feleség. Az iskola előtt várakozó anyatársak szemében: fenyegetés. A tervezőmérnökök számára ő az építészforradalmár. A 15 éves Bee legjobb barátja, vagy egyszerűen csak: anyu. Egyszer csak fogja magát, és eltűnik. Beenek a világ végére kell utaznia, hogy megtalálja.
A Hová tűntél, Bernadette? kötelező olvasmány, ellenállhatatlan, mélyen megindító könyv a helyét nem találó zseniről, anya és lánya szerepéről a világban.
382 oldal
ISBN 9789632612836   (fűzött) Ára: 2 999 Ft
ISBN 9789632612829   (kötött) Ára: 3 799 Ft      


Elizabeth Richards: A sötétség városa

(megjelent)
"A Fekete Város lakóinak egy véres, brutális háború után kell újjáépíteniük a füstölgő romokat és saját életüket. A városon emberek és sötétfajzatok osztoznak, csak a Határfal választja el őket egymástól. Egy elszabadult vírus sokakat megfertőzött, még tovább súlyosbítva a helyzetet, és a sötétfajzatok új mutációit hozva létre. Bár a háborúnak vége, lüktet a feszültség, a Fal két oldalán élők ugrásra készen várják az újabb összecsapást.

Ebben a kiélezett helyzetben Natalie Buchanannal és Ash Fisherrel megtörténik az elképzelhetetlen: egymásba szeretnek. Natalie ember és egy kormánytisztviselő lánya. Apját megölte egy Haragvó sötétfajzat, és a lány még nem tért magához az egész életét felforgató megrázkódtatásból. Hogyan lehetséges ezek után, hogy beleszeretett Ashbe, ebbe a sötétfajzat félvér fiúba? Érzései felkavarják, minden szívdobbanása ellent mond annak, amiben addig hitt. Ez a féktelen szerelem választásra kényszeríti családja és Ash között.

A fiú sem adja könnyen át magát érzéseinek, elvágyik saját vérei közé, a Határfal túloldalára. S bár hamar rájön, hogy Natalie a „vértársa”, meg kell küzdenie a külvilággal és önmagával.

Szenvedélyes románc veszi kezdetét ebben a lepusztult, mégis lenyűgöző világban, amelynek hangulata szinte magába szippantja az olvasót. Letehetetlen könyv, semmiképpen ne hagyja ki!

A Fekete Város krónikái című sorozat első része."
392 oldal
ISBN 9789632612959  (fűzött) Ára: 2 999 Ft
ISBN 9789632612942  (kötött) Ára: 3 799 Ft


Peter Heller: Kutya csillagkép

(megjelent)
Hig valamilyen okból túlélte az influenzajárványt, amely mindenkit elpusztított a környezetében. Meghalt a felesége, a barátai; egy elhagyatott repülőtér egyik hangárjában él kutyájával, Jasperrel és egy harcias, fegyvermániás, embergyűlölő férfival, Bangley-vel.
Hig az 1956-os Cessnájával mindig csak a reptér széléig merészkedik, néha pedig eljár a hegyekbe horgászni, hogy úgy tegyen, mintha semmi sem változott volna.
Ám amikor egy véletlen adást fog a gépének a rádióján, a hang reményt ébreszt benne, hogy létezik egy jobb élet a repülőtéren túl. Olyan élet, mint amilyen a régi volt. Mindent kockáztatva túlrepül azon a ponton, ahonnan még biztonságban vissza tudna térni a reptérre, és követi a recsegő rádióhangot. Amit talál, sokkal jobb és sokkal rosszabb, mint amit valaha remélni mert.
A San Francisco Chronicle és az Atlantic Monthly is az év legjobb könyvének nevezte.
380 oldal
ISBN 9789632612799  (fűzött) Ára: 2 999 Ft
ISBN 9789632612782  (kötött) Ára: 3 799 Ft     


Robin LaFevers: Gyilkos kegyelem (A halál szépséges szolgálólányai-trilógia)

(megjelent)
"FIATAL, GYÖNYÖRŰ ÉS HALÁLOS 

A késő tizenötödik században Mortain, a halál istene, kiválasztja a fiatal Ismae-t, hogy legyen a szolgálója és orgyilkosa. Egy távoli szigeten álló kolostorban a többi hozzá hasonló lánnyal együtt megtanulja a ravasz hadviselés és nőies művészetek minden fortélyát, így semmi nem akadályozhatja abban, hogy teljesítse küldetését, és végrehajtsa a halál istenének parancsait.

A kolostor a válsággal küzdő bretagne-i udvarba rendeli a lányt, ahol a gyanakvó nemes, Gavriel Duval szeretőjének szerepét kell eljátszania. Ismae-nek itt meg kell tapasztalnia, hogy nincs felkészülve nemcsak az intrikák és árulások játszmáira, hanem a szívét fenyegető új érzelmekre sem. Képes lesz elhárítani a hercegségre leselkedő veszélyt? Fel tudja deríteni az árulónak hitt Duval valódi szándékait? Mert hogyan tölthetné ki a Halál bosszúját egy olyan emberen, aki – bármennyire küzdött ellene – meghódította a szívét?

LaFevers könyve szövevényes, kifinomult, veszélyekkel teli történet. Minden sora inspirálja a képzeletet: a gyilkosság és az irgalom harca, megfűszerezve intrikával, mérgekkel, szerelemmel, finom csábítással és szenvedéllyel. De végül megmutatkozik a helyes út?"

492 oldal
ISBN 9789632612713   (fűzött) Ára: 3 299 Ft
ISBN 9789632612706  (kötött) Ára: 3 999 Ft


Luca di Fulvio: A lány, aki megérintette az eget

(Várható megjelenése: ok. 15.) 
"Hogyan válik a jövő nélküli fiatal lányból befolyásos ruhatervező? Milyen utat kell bejárnia egy csavargónak, hogy a szabadság védelmezője lehessen? És miképpen lesz egy zsidó tolvajból híres orvos? A válaszokat az 1500-as évek elejének Olaszországában kell keresnünk.
A történet Róma mocskos sikátoraiban, bűzös csatornáiban kezdődik. Amikor Mercurio, az árva, tolvaj fiú, a kis Zolfo, a szép Benedetta és a félkegyelmű óriás, Ercole kifosztják a zsidó Shimon Baruchot, nem sejtik, hogy az életük fordulóponthoz érkezett. Ugyanis miután a zsidó férfi a nyomukra bukkan, megöli Ercolét, miközben Mercurio a kése hegyével az ő torkát találja el. Mercurio úgy hiszi, megölte a kereskedőt, ezért úgy dönt, hogy Zolfóval és Benedettával Velencébe menekül. Az odavezető úton a három gyerek sorsa keresztezi két zsidó, Isacco és lánya, Giuditta sorsát, akik egy jobb élet reményében indultak új otthont keresni. A két fiatal egymásba szeret, de hogy álmaik beteljesüljenek meg kell küzdeniük ezernyi nehézséggel.
A regény több fiatal sorsát fűzi össze. Ahogy lassacskán megtapasztalják a számukra még ismeretlen érzéseket, úgy válnak gyermekből felnőtté. A szerelem, a gyermeki szeretet, a féltékenység, a bosszúvágy, a kilátástalanság hol kinyitja, hol bezárja szíveiket. Egy lenyűgöző világban feszül egymásnak a nyomor és a fényűzés, a gyűlölet és a megbocsátás, a ridegség és a szenvedély. Egyetlen érzés mutat utat ebben a kiszámíthatatlan közegben: a szerelem. Olyan egyetemes érzés ez, amely összeköti a lelkeket, amely képes jobbá tenni az embereket, és amely a világot mozgatja."
„Az élet egy ösztönző zűrzavar, amelyben az ember próbálja megtalálni a geometriáját. A regény a maga tagoltságával megpróbál rendet teremteni az adott életek összességében. A sors ugyanezt a folyamatot játssza el, mert mindig adódnak olyan véletlenek, amelyek válaszút elé állítanak bennünket, nekünk pedig a választásunkkal döntenünk kell, rendet kell teremtenünk”. (Luca Di Fulvio)
720 oldal
ISBN 9789632613673   (fűzött) Ára: 3 499 Ft
ISBN 9789632613666  (kötött) Ára: 4 499 Ft        

 

Jennifer E. Smith: Milyen is a boldogság?

(Várható megjelenése: okt. 15.)
"Két idegen, Graham Larkin és Ellie O’Neill akkor ismerkednek meg – legalábbis virtuálisan –, amikor Graham véletlenül e-mailt küld Ellie-nek. A két tizenhét éves fiatal e-mailezni kezd egymással, bár az ország átellenes felén élnek, és még egymás keresztnevét sem tudják.
Szellemes és feledhetetlen levelezésükben Graham és Ellie feltárják egymás előtt az életüket, reményeiket és félelmeiket. De mindent azért nem osztanak meg a másikkal: Graham nem tud Ellie családjának titkáról, Ellie-nek pedig fogalma sincs, hogy Graham a rivaldafényben él.
Miután Graham kihasználja a lehetőséget, hogy elutazhasson Ellie otthonába, a maine-i Henley városkájába, netes kapcsolatuk végre valóban személyessé válik. De lehet-e egy pár két ennyire különböző hátterű fiatalból úgy, hogy minden ellenük szól?
Egy sorsdöntő nyár történetét elmesélve Jennifer E. Smith új regénye bizonyítja, hogy az élet – akárcsak a szerelem – tele van meglepő felfedezésekkel és szerencsés tévedésekkel."
448 oldal
ISBN 9789632613154  (fűzött) Ára: 2 999 Ft
ISBN 9789632613147  (kötött) Ára: 3 799 Ft    


Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet

(Várható megjelenése: okt. 7.)
„Senki sem próbált szóba állni velem, én is elvoltam magamban. Az volt az a hely, ahol mindennek biztonságosnak és könnyűnek kellett lennie. Hogy sikerült Evan Mathewsnak egy nap alatt lebontania az én állandó világomat?”
"Weslynben, a connecticuti gazdag városban, ahol a lakosság többségének az a legfőbb gondja, hogy milyen benyomást kelt, és kivel előnyös mutatkozni, Emma Thomas a legszívesebben láthatatlanná válna. Ennek ellenére rögeszmésen ragaszkodik a gondtalan és boldog élet látszatához: úgy öltözik, hogy senki se lássa rajta a zúzódásokat, nehogy kiderüljön, mennyire távol esnek a tökéletességtől a mindennapjai. Egyszer azonban váratlanul beköszönt a szerelem, amelynek hatására Emma kénytelen szembenézni jelenlegi helyzetével és önmagával. Ám ez azzal fenyegeti, hogy kiderül a titok, amelyet olyan kétségbeesetten takargat…

Egy lány története az életet megváltoztató szerelemről, a leírhatatlan kegyetlenségről és a törékeny reményről. Az Elakadó lélegzet a kritikusok körében is nagy sikert aratott Csak lélegezz! trilógia első kötete."

496 oldal

ISBN 9789632612751    (fűzött) Ára: 2 999 Ft
ISBN 9789632612744    (kötött) Ára: 3 799 Ft         


Alan Bradley: De mi került a pitébe? (Flavia de Luce rejtélyei-sorozat)

(Várható megjelenése: okt. 15.)
 „Egy madár hevert a küszöbön, egy kis sárszalonka. Halott volt, merev szárnya úgy terült szét, mint egy őskori szárnyas gyíké, a szeme elég visszatetszően elhomályosult, hosszú, keskeny fekete csőre, mint egy tű, egyenesen az égre mutatott. A reggeli szélben valami lengedezett rajta: egy papírfoszlány.”
"A bűbájos, gazdag képzelőerővel megáldott Flavia de Luce két undok nővérével és özvegy édesapjával Buckshaw valaha jobb időket látott kastélyában él. A szemfüles és kíváncsi lány a családi birtokon felfedez egy elhagyatott viktoriánus laboratóriumot, ahol kitanulja a vegyészetet – főként a méregkeverést.
Egy különös haláleset és számos megmagyarázhatatlan rejtély arra sarkallja Flaviát, hogy nyomozásba kezdjen. Mikor édesapját letartóztatják gyilkosság vádjával, felgyorsulnak az események. A félelmet nem ismerő lány a kémia segítségével fedez fel ellentmondásokat és kapcsolódási pontokat, és fejti fel a bűnügy szövevényes szálait.
Lendületes stílusú, lebilincselően izgalmas regény, amelyben a fiatal elbeszélő-főszereplő igazi Agatha Christie-krimibe illő leleményességgel és logikával ered a bűnügy nyomába. A De mi került a pitébe? egy hatkötetesre tervezett sorozat első része."
348 oldal
ISBN 9789632613239   (fűzött) Ára: 2 999 Ft


Abbi Glines: Ha az enyém lennél (A Vincent fiúk-sorozat)

(Várható megjelenése: okt. 15.)
„Volt Beau-ban valami rossz, ami vonzott. Mi ütött belém? Miért akartam annyira vétkezni?”
"Ashton kezd belefáradni, hogy folyton a jó kislányt kell adnia, alkalmazkodni szülei és barátja, Sawyer Vincent elvárásaihoz. A fiú maga is a tökéletesség élő szobra, a gimnázium bálványozott élsportolója, minden lány álma. Ám amikor elmegy nyaralni a családjával, Ashton szeme megakad udvarlója unokafivérén, Beau-n. Nála szexisebb srácot életében nem látott, és bár a fiú a kisváros rossz hírű fekete báránya, végzetesen vonzódik hozzá.
Beau a testvéreként szereti Sawyert, ezért százszor is meggondolja, mielőtt nyitni merne a tabunak számító Ashton felé. Igyekszik távol tartani magát tőle, noha kölyökkora óta szereti. Amikor Ashton fel akarja eleveníteni a gyerekkori barátságot Sawyer távollétében, Beau tudja, hogy nemet kellene mondania.
Egyikük sem szeretne fájdalmat okozni Sawyernek, ám minél inkább igyekeznek kerülni egymást, annál hevesebb lesz a vonzalmuk. Aminek egyre nehezebb ellenállni…
Csábuljon el a vonzás és árulás e forrón sistergő krónikájától."
300 oldal
ISBN 9789632613192   (fűzött) Ára: 2 999 Ft
 

Jamie McGuire: Veszedelmes sorscsapás  

(Várható megjelenése: okt. 15.)

 „Mélységes undorral nézett rám, ami még inkább a kedvemre volt. A legtöbb lány halálosan untatott, de ez a lány kíváncsivá tett. Sőt: mulattatott. Nem tudtam kibillenteni az egyensúlyából, legalábbis nem pozitív módon. […] Úgy éreztem, muszáj kiderítenem, hogy tényleg utál-e, vagy csak nehéz eset.”

"Elsöprő szerelmi történet, melyben a kétségeket, a vágyakozást, az érzésekkel való szembesülést egy férfi szemén keresztül ismerhetjük meg.

Travis Maddox két dolgot őrzött meg abból, amit az anyja a halálos ágyán mondott: „Nagyon szeress! És még keményebben küzdj!” Travis életét könnyűvérű lányok, illegális fogadások és az erőszak teszik ki. De éppen akkor, amikor legyőzhetetlennek érzi magát, Abby Abernathy térdre kényszeríti.

Abby lénye teljesen magával ragadja Travist. Bár kapcsolatuk csak mókának indul, végül mindketten rabul esnek érzéseiknek, és már nem tudják többé elengedni a másikat.

Olvassa el a Gyönyörű sorscsapást is, hogy átélhesse Abbyvel is ezt a felkavaró szerelmi játékot!"
488 oldal
ISBN 9789632613116   (fűzött) Ára: 2 999 Ft
ISBN 9789632613109   (kötött) Ára: 3 799 Ft        
  



Jamie McGuire: Az őrző

(Várható megjelenése: nov. 29.)
"A Rhode Island-i Providence városának békebeli árnyékában Nina Grey váratlanul Menny és Pokol összecsapásának középpontjába csöppen. Miközben keservesen igyekszik megbirkózni édesapja nemrégiben bekövetkezett halála miatti gyászával, véletlenül – vagy legalábbis ő ezt hiszi – megismerkedik Jared Ryellel. Bár a fiatalember lehengerlően jóképű megjelenése és titokzatos képességei kellemesen elterelik a figyelmét, hamarosan világossá válik, hogy Jared többet tud Nináról, mint a Brown Egyetemen a barátai. Amikor már több a kérdés, mint a válasz, Jared mindent kockára tesz, hogy megtartsa a lányt, akinek megmentésére született, éspedig úgy, hogy elárulja a titkot, amelynek megőrzésére felesküdött. Amikor Nina apjának korábbi társai követni kezdik Ninát a sötétben, a lány ráébred, hogy az apja nem az az ember volt, akinek hitte, hanem egy tolvaj, aki démonoktól lopott. Szeretné kideríteni, mi az igazság apja halála körül, s eközben olyasmire bukkan, amire álmában sem gondolt, és amire a Pokolnak égető szüksége van, a kulcs azonban egyedül Nina birtokában van…
A Sötétség és Fény angyalai trilógia első része."
484 oldal
ISBN   9789632612669 (fűzött) Ára: 2 999 Ft
ISBN   9789632612676 (kötött) Ára: 3 799 Ft          


Wendy Higgins: Angyali gonosz 

(Várható megjelenése: nov. 29.) 

"A tiltott gyümölcs a legédesebb. Mi lenne, ha élnének olyan kamaszok, akik születésüktől fogva elátkozottak? A bukott angyalok leányai és fiai ezzel a sorssal szembesülnek. A jólelkű Anna Whitt hatodik érzékkel született, színek kavalkádjaként látja mások érzéseit. Jól ismeri lényének ellentmondásait, hiszen megmagyarázhatatlanul vonzza a veszély. Akaratereje nehéz próba elé kerül, amikor tizenhatodik életévét betöltve megismeri a szexi Kaidan Rowe-t. A fiú bevezeti félelmetes közös örökségük titkaiba. Az efféle démonikus srácok azok, akiktől téged is távol tartanak a szüleid. Bárcsak Annát is idejében figyelmeztetné valaki! Vajon mit választ, amikor szembe kell néznie végzetével: a szentek glóriáját vagy ördögszarvakat? A regény a Sweet sorozat nyitókötete."

464 oldal

ISBN 9789632613475    (fűzött)    Ára: 2 999 Ft

ISBN 9789632613468    (kötött)    Ára: 3 799 Ft 


Sherry Gammon: Szerethetetlen  

(Várható megjelenése: nov. 29.)
"A tizenhét éves Maggie Brown kiugró arccsontjával és karikás szemével a kábítószeres modellek mintapéldánya lehetne. Maggie problémáját azonban nem a drogok, hanem az anyja jelenti. A lány ráadásul egyre jobban belegabalyodik Seth Prescottba, az új srácba a suliban, és attól fél, hogy a fiú is cserben fogja hagyni, mint mindenki más. Seth Prescott a rendőrség beépített embereként került a Port Fare High iskolába, de munkája dacára beleszeret Maggie-be. Miközben Seth azon fáradozik, hogy a New York állambeli Port Fare-t megszálló szadista drogdílereket kifüstölje a kisvárosból, a hajsza halálosra fordul, és Maggie élete is veszélybe kerül. Seth és Maggie önmagukat is megismerik humorral tarkított, összetört szívekkel övezett, romantikus útjukon, és eközben a világuk mindörökre megváltozik.
Sherry Gammon első regénye, a Szerethetetlen egy trilógia első kötete. A sorozat az emberi szellem erejét és kitartását hirdeti – és azt, hogy soha nem szabad feladni, különösen ha szerelemről van szó."
366 oldal
ISBN 9789632613437    (fűzött) Ára: 2 999 Ft



Ruta Sepetys: Kalitkába zárt álmok

(Várható megjelenése: nov. 29.)
"1950-et írunk, és miközben New Orleans francia negyedében titkok fortyognak, a tizenhét éves Josie Moraine csendben szövögeti álmait. A helyiek között csak a bordélyban dolgozó prostituált anyjáról ismert Josie többet szeretne kicsikarni az életből, mint amit New Orleans kínálhat. Tervet kovácsol hát, hogy maga mögött hagyhassa a várost, de a negyedben történt rejtélyes haláleset olyan nyomozásba sodorja, ami próbára teszi az anyja, a lelkiismerete és a Conti Street rideg madámja, Willie Woodley iránti hűségét.
Ruta Sepetys magával ragadó jellemeket teremt, akárcsak a világon mindenütt nagy sikert aratott Árnyalatnyi remény című első regényében. A gazdag cselekményben titkok és hazugságok hálója szövődik, és a kísértő emlékeztető, hogy döntéseink sorsunkat alakítják."
352 oldal
ISBN 9789632613390    (fűzött) Ára: 2 999 Ft


Emma Garcia: Szerelem első kattintásra

(Várható megjelenése: nov. 29.)
"Miután Rob, Viv volt vőlegénye háromszor is lefújta az esküvőt, a lány tudja, hogy csak segítséggel állhat talpra. S miközben összetört szívek történeteit kutatja az interneten, kipattan az agyából az isteni szikra – saját weboldalt létesít! Ahol az összetört szívűek mindent egy helyen találhatnak meg. Csakhogy az útmutatás, amelyhez a weboldal révén jut, mintha nemigen segítené Rob visszaszerzésében. Éppen ellenkezőleg, úgy tűnik, hogy legjobb barátja és tettestársa, Max irányába vezeti. De hát hol marad Max, amikor Vivnek leginkább szüksége lenne rá? És Rob belátja valaha a tévedését? Egyébként pedig létezik olyan hatékony böngésző, amely képes megakadályozni, hogy összetörjük saját szívünket... vagy másokét?"
368 oldal
ISBN 9789632613314   (fűzött) Ára: 2 999 Ft



Gavin Extence: Az univerzum és Alex Woods

(Várható megjelenése: nov. 29.)
"Alex Woods jól tudja, hogy nem éppen átlagosan kezdődött az élete. Azt is sejti, hogy egy érzékfeletti képességekkel megáldott leányanya, az édesanyja, nem teszi rokonszenvessé az iskola rémei előtt. Tudja továbbá, hogy az életben a legképtelenebb dolgok megtörténhetnek – a fejét elcsúfító forradás tanúskodik erről. Azt azonban ő sem látta előre, hogy a mogorva, megözvegyült remetével, Mr. Petersonnal való ismeretsége barátság lesz. Az idős férfi arra tanítja, hogy az életben egyetlen nagy dobásunk van, és hogy ezért jól, a lehető legjobban kell dönteni. Így hát, amikor a tizenhét éves Alexet Doverben megállítják a vámtisztviselők 113 gramm marihuánával a kocsija kesztyűtartójában, meg egy urnával az utasülésen, miközben az egész ország felbolydult miatta, halálosan biztos abban, hogy jól döntött."
416 oldal
ISBN 9789632613031   (fűzött) Ára: 2 999 Ft


Mark Pryor: A könyvárus rejtélye

(Várható megjelenése: nov. 29.)
"Hugo Marston, a párizsi-amerikai nagykövetség biztonsági főnöke kénytelen végignézni, ahogy barátját, Maxot elrabolja egy fegyveres ember. Hugo versenyt fut az idővel, hogy megtalálja az idős könyvkereskedőt. A nyomozásban segítségére lesz egy rejtélyes, vonzó újságírónő, egy félig-meddig visszavonult CIA-ügynök és egy kelletlen rendőrnyomozó, akik segítenek Hugónak megküzdeni az őt körülvevő politikai intrikákkal, rendőrségi korrupcióval, az egyre terjeszkedő drogháborúval és a náci kollaborálás szellemével, amely Párizs egyik legjelesebb személyiségét kísérti. A helyzet rosszabbra fordul, amikor egyre több könyvárus tűnik el, testüket pedig a Szajnából halásszák ki, és az ismeretlen gyilkosok már Hugóra vadásznak. Ahogy a kirakós darabkái a helyükre kerülnek, a férfi a nyomokat követve jut el az ellenség barlangjáig... pontosan úgy, ahogy a gyilkosok eltervezték. 
A regény egy modern Sherlock Holmes története, aki a könyvek világában nyomoz."
280 oldal
ISBN 9789632612997   (fűzött) Ára: 2 999 Ft

A legfrissebb híreket, a Kiadó Facebook oldalán nyomon követhetitek a megjelenésekről, várható megjelenésekről. És most, október 15-ig, minden korábbi és új regényüket 30% kedvezménnyel lehet megrendelni, előrendelni ITT. Ne hagyjátok ki! ;o)

Follow Us @soratemplates