2013. június 30., vasárnap

Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései

16:00 0 Hozzászólás
Férjem filmen látta az Egy különc srác feljegyzéseit, és annyira megtetszett neki, hogy megajándékozott ezzel a könyvvel, ami alapján a film készült.
Azt mondják, a könyv a modern Zabhegyező. Valóban sok a hasonlóság. Mármint, hogy itt is egy kamasz fiú a főszereplő. Aki céltalanul keresi a helyét a világban, a nagy útvesztőben, amely a gimnázium kezdetével a felnőtt korba vezet.
A könyv formája rendhagyó: levelekből épül fel. Charlie ugyanis egy képzeletbeli barátnak (Kedves Barátom! - a megszólítás) írja le mindennapjait, nehézségeit. Olvashatunk családjáról (szüleiről, focista bátyjáról és nővéréről, aki bepasizott), ír az osztálytársairól: Patrikról, a meleg barátról, és persze Samről, arról a bizonyos lányról. Gyakran előkerül Helen néni is, a nagynéni, aki már nem él, de múltja szörnyű titkot rejteget.
Charlie rengeteget küzd önmagával, kipróbálja a drogot is, és miközben napról napra papírra veti cikázó gondolatait, zajlanak a középiskolás hétköznapok. Mert egyébként jól tanul és sok könyvet olvas. A végén pedig egy elfojtott múltbéli történés is felszínre tör.
Kamaszkönyv, de nem egyszerű olvasmány. Ezzel is úgy voltam, mint a Zabhegyezővel. Nyilván teljesen más volt felnőtt fejjel olvasnom, mint egy hasonló cipőben járó, útkereső tizenévesnek.

A Zabhegyezőről egyébként itt írtam még régebben.
A könyvből készült filmről pedig többek közt ezen az oldalon tájékozódhattok.

Chbosky regénye a lélek legmélyebb rezdüléseit tükrözi, miközben felidézi az olvasóban a felnőtté válás nehéz, semmi mással össze nem hasonlítható éveit.
A kötet megjelenése óta több mint 1 000 000 példányban kelt el és hatalmas vitákat gerjesztett, miközben a tinédzserek megkerülhetetlen kultuszregényévé vált világszerte. Ellentmondásos módon egyszerre tiltott könyv és kötelező olvasmány az amerikai középiskolákban. Ez a regény ugyanazt jelenti a 21. századi tinédzsereknek, mint amit a „Zabhegyező” jelentett a szüleik generációinak.

2013. június 29., szombat

Gyereksarok 38.

9:00 0 Hozzászólás
Schmal Róza: Budapesti böngésző
Kislányom választotta ezt a könyvet a Könyvhéten. Mint ahogyan a címe is elárulja: böngésző. Nem mesekönyv, nincs benne egyetlen betű sem, viszont annál több a rajz, apró kis részlet és ezáltal a gondolkodni való, keresgélni való. 
Megszökött két kismajom, őket kell keresni, de rengeteg más visszatérő figura szerepel a könyvben, akiket lehet böngészni: vajon ki merre lehet? Kedvencem a betörő (ő is visszatérő szereplő), de van bohóc, kislányok, papírrepülőt hajító gyerek stb. És mindig és mindig fedezünk fel benne újabb visszatérő figurát.
Ami még nagyon jó a könyvben, hogy ugye mi Budapesten lakunk, és kislányom számára is jól ismert helyek jelennek meg az egyes oldalakon.
Pl. Margitsziget, Nyugati pályaudvar, Hősök tere, Állatkert.


Pikler Éva: Balatoni böngésző
Ezt a könyvet pedig húgom gyerekeinek vettem. Kicsit más, mint a Budapesti böngésző. Itt nem ugyanazok a figurák térnek vissza oldalról oldalra, hanem az elején, egy nagy viharnak köszönhetően szétszóródott 70 tárgy, azokat kell megkeresni. Picit nehezebb a feladat, így az előző könyvvel ellentétben ezt 5 éven felülieknek ajánlják. (A Budapesti böngészőt 2 éven felülieknek.)
Miközben keresed a tárgyakat, végigjárhatod az egész Balatont: Balatonfüred, Tihany, Siófok, Keszthely... szintén mind ismert helyek.

A két könyv közül nekem a Budapesti jobban tetszett: valahogy a rajzok is jobbak. De a Balatoni sem rossz, ebben is vannak vicces figurák és rejtett poénok.

2013. június 28., péntek

Sara Fawkes: Amit csak ő akar

7:00 0 Hozzászólás



Fülszöveg:
Még sosem találkozott ilyen vonzó férfival. Tudja, hogy gazdag, befolyásos, okos. Mégis, nem ez a legfontosabb. Valami más hajtja egy eddig ismeretlen útra, ahol megadja magát legsötétebb vágyainak. Olyan szenvedély tör elő belőle, amelynek létezéséről nem is tudott. Vajon a férfi csak használja, hogy mind mélyebbre lökje kegyetlen játékaiban? A nő annyira belebonyolódik a szenvedélyes viszonyba, hogy már nem is akar mást, csak amit Ő. Meddig tarthat ez az őrjöngő, egyre veszélyesebb játszma? Az érzékek és érzelmek harcában ki kerül ki győztesen? A perzselően érzéki könyv szenvedélyes utazás az élvezetek sötét oldalán.



Hol is kezdjem.
A szürke ötven árnyalata, Bomlás,  Bertice Small könyvek és Ward munkássága után, már nem lep meg az erotikus műfaj. Azt hittem nekem nem lehet újat mutatni már.
De lehet. Bizony vannak kitekert pózok, amik kivitelezhetetlenek. Vannak agyament ötletek, amiket nem vesz be a gyomrom.
És lehet elrontani egy könyvet, amit mindig újra és újra elkezdek élvezni, majd a következő oldalon ismét egy olyan momentum áll, ami lelomboz vagy nevetésre ingerel, ha másra már nem is.
Pedig pont az ellenkezőjét kellene elérnie.

Az írónő remekül ír, ezzel semmi hiba nincs. Na, nem fogunk a könyv nyelvezetéből új szavakat keresgélni az értelmező szótárban, az biztos. Nincsenek többszörösen összetett mondatok és elgondolkodni valót sem ad a könyv.
De kikapcsolna és szórakoztat a maga egyszerűségében.
Viszont több sebből vérzett maga a történet és a szereplők is.
Bőszen jegyzetelgettem a könyv olvasása közben. Férj meg is jegyezte, hogy többet vagy a jegyzetlap és toll a kezem ügyében, mint a könyv. Tán átírom a történetet vagy mi a szösz?

Nézzük miken akadt meg a szemem és néha az agyam is.
Az elején rögtön a lecsóba csapunk egy liftes erotikával, ami két ismeretlen között bontakozik ki.
Semmi újdonság, sokan megírták már vagy legalábbis ábrándoznak róla.
De mint nő, kikérem magamnak. Lehet prűd vagyok hozzá, de egy hátulról megejtett gyorsnál azért minimum a neve és hasonlók is érdekelnének.
Fél oldal elolvasása után szintén erotika következik, ami elég tömény. 
A durva szóhasználat valahogy sérti a szemem.
"Dugnivalóan érzéki"?  Ha nekem valaki ilyet mondana, nem kedvet kapnék, hanem esetleg finoman szájba vágnám, főként ismeretlenül.
De hát ízlések és pofonok. Mint ahogy az "Olyan az ízed, mint a szagod"-tól is borsódzik a hátam.
Ha valaminek szaga van, az már nagy baj. Esetleg illata.
Mindegy betudom a fordító apró eltévelyedésének.
De ezektől a beszólásoktól bizony nem támad kedvem "dugni", hogy éljek a szóhasználattal. Sőt.
Inkább röhöghetnékem támad. Voltak hasonló apróságok, de ezt hagyjuk.

A humor helyén van a történetben. Némi kis sziporka pont jókor kerül a könyvbe, hogy új lendületet adjon az olvasás mellé és így végig bírtam szenvedni az unalmasabb részeket.
Mert a "perzselően erotikus (a könyv fülszövege szerint) részeket az unalom váltja fel vagy éppen a megszokott unos-untalan ismételt, lerágott csontok. De túlnyomó részt az első viszi a prímet.







Az erotikus részek nem elhanyagolhatók a történetben.
Van olyan rész, ami tetszett, viszont van olyan,  ami kivitelezhetetlen volt. Lehet, én vagyok csak a fura, de valahogy el kell képzelnem a jelenetet kockáról kockára és sokszor furán volt fordítva vagy megírva, mert lehetetlen megoldani. Vagy a képzelőerőm erőteljesen szegényes, bár ezzel még nem vádoltak sosem.
A könyv néha elképesztően nagy tévedésben leledzik.
Mert az szexet, dugás helyett szerelmeskedésnek állítja be és szóba kerül két nap után a bűvös szerelem szó is.
Szintén kikérném magamnak. Ez pusztán dugás és testiség. Két nap és pár aktus után kizárt, hogy valódi érzelmek legyenek. Esetleg erőteljes vonzódás és vágy, több nem. Ami nem baj, hiszen a könyv erotikus akar lenni vagy romantikus is? Mert utóbbitól messze van, mint Makó Jeruzsálemtől. 
Főként a pasi oldaláról nézve. 
Nem hiszek a " szerelem első látásra" történetben. Kell ismerni is valamennyire az illetőt, akit szeretünk. Különben kit szerettünk meg?


Szereplők:
Jeremiah egy erőteljes hímsoviniszta. Elvileg a könyv szerint több arca van. Én csak egyet láttam.
A birtokló, erőszakos, megmondó, mindentől megvédelek és bezárlak, zárkózott, hű de rejtélyesnek mutatkozok pasi fajta. Amolyan igazi rossz fiú, akit minden lány meg akar változtatni. Kicsit sablonos és kiszámítható. De elmegy.
Lucy, a nőnemű egyed is a szokásos, irányítható naiva, aki csak pityog és meg kell védeni mindentől. Frászt kapok az ilyen nőktől. Némi önérzet legyen azért benne.
Bár az utolsó oldalak adtak a karakterhez némi pluszt. Talán fejlődőképes a szentem, de majd meglátjuk.
Kicsit lehettek volna jobban kidolgozva, az érzelmeik, a gondolataik rejtve maradnak végig előttem. 

Ilyen véggel nincs befejezés, az tuti.
Szóval említem a befejezést. Az ütősre sikerült, ha már a többi eléggé sablonosra.
Azért is kap némileg több pontot tőlem a könyv.
Mert a történet végig kiszámítható, nem okoz meglepetéseket, csak a legeslegvégén.
Az izgalmasra tervezett részek sem okoztak túl nagy körömrágást nekem. Valahogy nem érdekelt a szereplők sorsa, mert valamiért nem.

A fülszöveg becsapós. Az alapján teljesen mást vártam.
A könyv borítója viszont mesésen titokzatos!

Leírtam a könyvről a benyomásaim, de titeket ne tántorítson el a negatív kritikám. Inkább alkossatok róla ti egyet. Lehet, hogy  csupán nem nekem íródott a könyv, de nektek igen!


A könyvet köszönöm a Geopen kiadónak!




Geopen kiadó: http://www.geopen.hu/
328 oldal
FordítottaFarkas Krisztina

2013. június 26., szerda

Kíváncsi szerda 38.

10:00 0 Hozzászólás
Forrás: Getty Images
Itt a nyár, a kánikula, jobb esetben vízparton vagy strandon is tölthetjük az időt. Arra lennék kíváncsi, hogy ha van lehetőségetek kifeküdni a vízpartra, milyen olvasnivalót visztek magatokkal? Amit egyébként is olvasnátok, vagy inkább valami könnyedebb olvasmányt, nyári romantikus regényt? Vagy csak simán elvagytok egy újsággal vagy keresztrejtvénnyel? 
Nekem most, hogy gyerekem van, ritkábban jut arra időm, hogy nyaraláskor a vízparton olvassak. De korábban vittem magammal könyvet is, olvastam könnyedebb női magazinokat és szerettem rejtvényt fejteni/sudokuzni is az árnyékban.

Márti: Régen sokat olvastam napon, strandon. Az épp aktuális kötelezőket vagy krimiket, azt hiszem egy Robin Cook ázott is el. Volt olyan is, hogy grafilogikát vittem (juj, de régen játszottam már :) ) Most pedig, azt hiszem mondanom se kell, hogy a négy gyerek mellé csak a pancsolókönyv fér be  ;)

Adri könyvmoly: Már az eszemet sem tudom, mikor jártam vízparton. főleg olvasni nem tudok ott. De ha tehetném, valami könnyed, vidám olvasnivalót vinnék, esetleg egy kis romantikust.

2013. június 20., csütörtök

Kérdezd a blogírót! 5.

14:19 0 Hozzászólás
Most Judy került sorra, én pedig lelkesen vállaltam azt a feladatot, hogy kifaggatom ki is Ő, mivel foglalkozik és egyáltalán mit szeretne megosztani magáról. Ez egy különleges interjú; hiszen én megtudhattam milyen a kérdező oldalán állni - Judy pedig azt, hogy milyen interjúalanynak lenni :) Fogadjátok szeretettel!

1.A blogodban egy rövid-tömör leírást lehet találni Rólad. Civilként mivel foglalkozol?
Mivel nem? Adminisztrátor vagyok, ruházati eladó és boltvezető, bébiszitter és hastáncoktató. De voltam már pincér és kantinos is. Mindenbe bele kóstolok kicsit. Jelenleg pedig egy itthon lévő, csöppet sem unatkozó anyuka vagyok.
2.Adri vagy judy?
Adrienn, szigorúan két n-el a nevem. Judy egy becenév, amit a húgomtól kaptam egy baba által, amin folyton veszekedtünk és rajtam ragadt.

3. Amikor megnéztem a blogod az első, ami igazán szemet szúrt, hogy tényleg rengeteget olvasol és szinte minden műfaj terítékre is kerül. Neked melyik az igazi kedvenced, és mi az, amit úgy érzel mégse Neked való?
Fantasy imádó vagyok és a történelmi jellegű könyvek is közel állnak hozzám. Ami a legmesszebb áll a hozzám, az a kortárs szépirodalom és a sci-fi. De ez nem azt jelenti, hogy ne kóstolnék bele ezekbe a műfajokba is néha. Feszegetem a határaimat.
4. Mióta vagy a könyves közösségek tagja?
Jó kérdés. Gyorsan utána is nézek, mert nem tudom. Nők Lapja Caffen kezdtem egy könyves topicban, talán 2007-ben. A molyon 2009 óta vagyok jelen az volt a következő állomás. Akik szeretik a könyveket blog volt az első, ahová írni kezdtem, majd miután kinőttem, elkezdtem a saját blogomat 2011-ben. Végül társultam a Könyvfalókhoz is.
5. Hogyan találtál rá Könyvfalókra?
Ha volt időm, olvasgattam a blogokat. A Könyvfalók olyan kis színes volt. És mikor megláttam, hogy új tagokat toboroz, tudtam jelentkeznem kell nekem is.
6. Bejegyzésednél minden mondatnál töröd a sort, ezáltal sajátossá válik és olyan "adris" lesz. Ez tudatos, vagy véletlen alakult így? 
Valahogy nem szeretem az ömlesztett szöveget. Jobban tetszik, ha jobban olvasható. Öreg hibám, már többen is szóltak érte, de nekem így tetszik.
7. A Könyvfalók között az Interjú készítés a te "asztalod" és korábban a saját blogodban is készítettél interjúkat írókkal. Szeretsz az emberekkel foglalkozni? Te mennyire vagy nyitott? 
Szeretek sok különböző embert megismerni. Az írókat meg különösen. Érdekel, hogy milyen személyiségek. Amúgy is egy nagydumás, kíváncsi csajszi vagyok, aki imád beszélgetni, kérdezni. Néha túlságosan is nyitott vagyok, így könnyen beleszáguldanak az önbizalmam kevésbé erős páncéljába.
8. A könyves blogokban ritka a hozzászólás. Te szoktál nyomot hagyni más blogokban?
Ha érdekel a téma, mindenképpen, bár egyre kevesebb időt szentelek a blogoknak.
9. Az egyik visszatérő kérdésed az interjúid során, hogyan lehet jól beosztani az időt. Neked hogyan megy? 
Nehezen. Az alvásomból csippentek el nagy százalékot. Van, hogy egész héten 5 órás alvásokkal vagyok, aztán hétvégére kibukok és mormota leszek. Danci sok időt kér. aztán férj, a háztartás is. Az igazat megvallva szűz jegyűként nagy tisztaságmániás voltam. De már a múlté. Inkább pihenek és nem az ablakot súrolom annyit, vagy Dancival sétálunk nagyokat. Takarítani ráérek majd akkor is, mikor ő már nem igényel engem ennyire. És nekem is kell pihenő, kikapcsolódás.

10. Gondolom még GYED-en vagy, van elképzelésed arról milyen lesz majd visszamenni, dolgozni?
Ez mostanában sokat foglalkoztat. Sajnos eddigi munkáimat nem tudom majd folytatni, így valami új kihívás után kell néznem.
11. Szereted a könyveket. Szeretsz írni is? Gondolkodtál már saját könyvön?
Férjem mindig azzal cukkol, hogy annyit írok, akár meg is írhatnám a saját könyvem. De hidd el, az nem lenne senkinek sem jó. Nem hiszem, hogy haladnék vele, túl kritikus vagyok magammal szemben, mindig kihúznám, és újra kezdeném a sorokat.
12. Azt lehet tudni, hogy sok könyved van - "itthon lassan még a szekrények tetejét is a kis barátaim foglalják el". Hogyan rendezed Őket?
Régen szép pedáns sorokba tettem őket, kiadók szerint, sorozatok szerint. Most már mindenhol kupacok vannak, nem férek el, ami nem is csoda, hiszen 665 kötetről beszélünk. Jelenleg ennyi van, de ez a szám havi viszonylatban 5-6 könyvvel minimum nő. Most külön vannak az olvasatlan és külön a már olvasott könyveim.
13. Emlékszel az első könyvedre? Kitől kaptad?
Világszép nádszálkisasszony. Itt van jelenleg is Danci baba polcán az a kötet. De hogy kitől érkezett, azt már nem tudom. Utána anyuék könyvespolcát rohamoztam meg gyakran, igaz, hogy néha nem nekem való olvasmányokat találva. De azóta is szeretem a  Winettou sorozatot.
14. Van olyan könyv, ami megváltoztatta a hozzáállásodat a világhoz?
Nincs. Néha ad egy kis gondolkodni való témát, de nem hiszem, hogy változtatna rajtam.
15. Szoktál könyvtárba járni?
Mostanában nem, hiszen annyi olvasatlan könyvem van. Pedig hiányzik a könyvtárban bóklászás, a válogatás öröme és az illata a könyveknek.
16. A pohár félig üres vagy félig teli van?
Félig tele
17. Kiknek ajánlod a blogodat? (adrikonyvmoly.blogspot.hu)
Azoknak, akik még szeretik a mesés, fantasy történeteket, maguk is majdnem gyerekek. Azoknak, akik szeretnének a kedvenc írójukról interjút olvasni.
18. Végül, pedig milyen érzés most az interjú másik oldalán lenni?
Fura. De vártam már, mikor fog valaki rólam kérdezni. É még lenne rengeteg mesélnivalóm.

Kérdezzétek Ti is Őt! :)

2013. június 19., szerda

Kíváncsi Szerda 37.

11:46 0 Hozzászólás
Valamikor körülbelül 20 éves koromban olvastam a Zabhegyezőt. Csak annyira emlékeztem belőle, hogy egy fiú megy valahová céltalanul  és én az egész könyvet végig nevettem. Ismeritek, azzal a sírósos, fetrengős  nevetéssel.
Néhány évvel ezelőtt újra a kezembe akadt ez a könyv és mivel igényem támadt egy kiadós nevetésre, hát újra elolvastam.
Megtudtam, hogy miről szól a könyv valójában , de nevetni nem tudtam.
Csalódás volt számomra, nem értettem,hogy miért nem szórakoztat, pedig elég fogékony vagyok manapság is a humorra.

Nekem nem ez volt az egyetlen ilyen csalódásom. A kérdés ez:
Szoktatok rég olvasott,  kedvelt könyveket újra olvasni?
Ha igen, akkor ugyanazt az élményt kapjátok, vagy észre vettetek Ti is magatokon ilyen változást?

Adri könyvmoly:
Ritkán olvasok újra könyvet, pont a csalódás miatt. A megunhatatlan,  folyton újra olvasós könyveim az Egri csillagok Gárdonyi Gézától, a Gyűrűk ura és Fable Álomhajszája. A legtöbb köny bizony csalódás másodjára.

koalány: Nem csalódásnak nevezném, hanem hogy "gyerekfejjel" máshogy láttam és érzékeltem dolgokat, mint felnőtt fejjel. 13 évesen olvastam először Merlétől az Állati elméket - tetszett a "delfinek története". Mikor kb. 26 évesen újra olvastam, akkor természetesen már olyan dolgoknak is mögé láttam, amiket tizenévesként még nem érthettem.
Vagy ott az Aranyember Jókaitól. Kedvenc kötelező olvasmányom volt. Tímár Mihály számomra egy pozitív hősnek tűnt, felnéztem rá. Mikor pár éve újra elolvastam, akkor tűnt fel igazán, hogy tulajdonképpen milyen is ez a "más aranyával ékeskedő" ember. De ezt sem nevezném csalódásnak, mert továbbra is az egyik kedvenc klasszikus könyvem.

Márti: Nekem szintén volt már ilyen élményem, de most képtelen vagyok felidézni melyik is volt az a könyv. Én is úgy gondolom, hogy az ember változik és nyilván máshogyan lát dolgokat. Az élet egy állandó változás- fejlődés :)

2013. június 18., kedd

Miksztárt Kálmán: Gavallérok

17:31 0 Hozzászólás
Múlt hónapban olvastam Mikszáth Kálmán házasságáról és arra gondoltam, hogy a könyv által más szemmel tudom olvasni az  író egyébként is nagyon szeretett műveit.
Ott egyenlőre még nem tartok, hogy korábban olvasottakhoz visszatérjek, legfőképpen azért, mert nagyon sok könyvét nem olvastam még.
A Gavallérok egy kisregény és általában másik hasonló terjedelmű művével adják ki egy kötetben. Az első megjelenés éve: 1897.

Nem csak maga az mű a rövid, hanem az idő is mialatt a történet játszódik.
Egyes szám első személyben elmesélve tanúi lehetünk egy lagzinak  nemes Sáros vármegyében. Csak úgy tájékozódás képen: Sáros vármegye területe a Trianon előtti Magyarország északi határán található, központja Eperjes. Jelenleg Szlovákia része.

Ez azért érdekes, mert a pesti hírlapíró Csapiczky Endre megkérte hírlapíró társát , hogy legyen a násznagya a távoli Sáros megye Lazsány nevű településén. Az esküvő előtti napon vonatra szálltak és így jutottak el egy nagyobb városba , ahonnan másnap négylovas kocsival indultak az esküvő helyszínére.
" izzó verőfényesen sütött a nap, nevető mosolyával beragyogva a szelíd hegyeket, melyek csak úgy szoktatóba ugranak elénk, mint elölálló apródjai a messziről kéklő óriásoknak"
Innentől kezdve a hírlapíró-násznagy csak ámult bámult, mert úgy tudta, hogy Csapiczky szegény, mint a templom egere. A kocsihoz  minden útkereszteződésnél csatlakoztak újabb csodás fogatok, töve rokonokkal, és ilyenkor leálltak beszélgetni, egymással élcelődni. A rokonság némelyike olyan ősi famíliának tartotta magát, hogy  a családfáját  egészen a hét vezérig vissza tudta volna vezetni, de minimum a mohácsi csatáig.
Az olvasó beül melljük az egyik kocsiba és élvezi a tájat az egy szem idegen hírlapíróval és gyönyörködik az anekdótákban , az egymást csipkelődve fogadó urakban. Szinte érezni lehet  a menet közben kóstolgatott ételek, a finom borok , a kisüstik ízét. Zötykölödünk az kanyargós utakon, látjuk az apró  falvakat, a fogatok látványára összesereglett falunépet. Miközben megtudjuk szépen lassan, hogy mindez a mulatság hitelből van, nincs egy se a rokonságban , akinek legalább kettő jelzálog ne lenne a birtokán, ha egyáltalán van még birtoka.  De olyan jól lehet szórakozni, hogy eszünkbe se jut azon gondolkozni,hogy ki állja a számlát. Az igazi gavallérok az öröm szülök, amikor  egymást felülmúlva átadják a nászajándékot - papíron 50- 60 ezer forintnyi kötelezvényt. Fogalmam sincs, hogy ez mennyi pénznek felelne meg ma, de a násznép újjongott:" Igazi gavallér", "Úr a pokolban is"

Ezzel a könyvével sem okozott nekem csalódást Mikszáth, mert ez a környezet az amibe annyi éven keresztül tapasztalatokat  gyűjtögetett  , pontosan ismeri ezt a tájat, az itt élőket , urakat, parasztokat. A tájleírásai annyira élethűek, mint egy képeslap vagy inkább , mint egy képeskönyv. A kis történeteket, ahogy csatlakozik a rokonság az esküvőre igyekvőkhöz , szinesen , kedvesen és a legtermészetesebb toleranciával mutatja be . Érezhetően otthon van ebben a közegben. Kitcsit sem ítélkezik, hiszen ezek az emberek nem ártanak senkinek, na jó nem is kicsit önmaguknak
Megint megcsodáltam az érdekes szavakat, amiket használ  pl, azt mondja erre a kis történetre, hogy " kis estke", vagyis kedves kis eset, legalábbis szerintem ezt jelenti.
Újra eszembe jutott az is , hogy mennyire hasonlít a mai korunkhoz, némelyik honfitársunkhoz ennek a  mulatozó társaságnak a tagjai. Hitelekből élni, nagyvonalúnak látszani ez ma is betegség nálunk

Szívből ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik gondolkoznak azon hogy Mikszáth melyik kötetét emeljék le a könyvespolcról kezdetnek. Könnyed, szellemes, igazi jó kikapcsolódás mindenféle stresszes helyzet nélkül.


2013. június 15., szombat

Gyereksarok 37.

8:30 0 Hozzászólás
Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)

Az Ünnepi Könyvhét egyik gyermekkönyv-újdonsága a Kicsibácsi és Kicsinéni, amely, bevallom, a vicces és érdekes címe alapján keltette fel az érdeklődésemet. Így, mikor a Pagony Kiadó standjánál nézelődtem, úgy döntöttem, ezt veszem meg kislányomnak, és nem az x-edik Boribont (amúgy szeretjük Boribont, de már kezdünk belőle kinőni).
Mikor hazavittem, és mondtam kislányomnak, mi a címe, rögtön nevetni kezdett. Nem hiába, számára is mókásnak tűnt a két kis figura, akik egy dióban laknak, Imikémmel, a bádognyúllal. A rövid kis történetek aranyosak, humorosak, Kicsibácsi és Kicsinéni hétköznapjait mutatják be (pl. reggeliznek, vásárolnak stb.), a diót pedig hol a tengerpartra sodorja a szél, hol a dombról legurítja.
Bevallom, nekem néha kicsit erőltetettek, elvontak és fárasztóak voltak egyes mesék (ne klasszikus gyerekirodalomra számítsatok!), de a lényeg, hogy kislányomnak nagyon tetszik, nagyokat kacag rajta - végül is ő a célközönség a maga 4 és fél évével, nem én, úgyhogy adok a véleményére. :)

A szerző, Dániel András, a Nők Lapja Café grafikusa. Eddig megjelent mesekönyveit itt tudjátok megnézni.

írta: koalány

2013. június 13., csütörtök

Vajon létezik szerelem első látásra?

6:00 0 Hozzászólás

Jennifer E. Smith: Vajon létezik szerelem első látásra?

Tegnap fejeztem ezt a könnyed szórakozást ígérő könyvet. A borítón lévő nagyon kedves kép hívta fel rá a figyelmemet.
Jó választás volt, hiszen nem olyan limonádé ifjúsági regény, mint gondoltam a fülszöveget átfutva. Ennél jóval több.
Hadley, a 17 éves amerikai lány szülei különváltak, az apja szerelmes lett egy angliai munka során egy brit nőbe. Hadley ezt nagyon nehezen viseli, tiltakozik is az apja ellen kézzel-lábbal. Most azonban mégis hozzá repül, méghozzá apja esküvőjére azzal a bizonyos nővel... 
És út közben bonyolódik bele egy egész különleges fiúba, aki ki tudja, hova tart. 

Ez eddig egy tipikis tini szerelmes regénynek tűnik, a hangsúly azonban nem ezen van, sokkal inkább Hadley apjával és anyjával való kapcsolatán, a válással kapcsolatos érzelmein. Azon, hogy mi történt velük apa nélkül, hogy próbálták a szülők megoldani, hogy Hadley a lehető legkevésbé sérüljön ebben a zűrös ügyben. 

Nekem valahol ez egy "habos-babosba göngyölt lelki segélycsomag elvált szülők tini gyermekeinek"-típusú könyv volt, ami egészen jól sikerült. Végig lekötötte a figyelmemet, nem volt túl sok sem a szerelmi szál, sem a szülők története. Nyilván rózsaszín az egész, de mégis, milyen legyen? :)

8/10

2013. június 12., szerda

Kiváncsi szerda 36.

9:45 1 Hozzászólás
forrás: http://www.homeaway.co.uk/p405278
Amikor Judy készített velem egy interjút, akkor gondolkodtam el azon, hogy vajon melyik az az egy könyv, amit én elvinnék magammal egy lakatlan szigetre. Csak EGY! :) Hirtelen legalább tíz eszembe jutott, majd egy kicsit gondolkodtam, melyik az, ami valóban lekötne és egyben ki is kapcsolna. A Bűn és bűnhődés jutott eszembe - szerintem az se le ne elég, ha százszor elolvasnám, mert mindig ad valami újat.
Szóval, itt is a heti nagy kérdés :) 
Melyik az az EGY könyv, amit magatokkal vinnétek egy lakatlan szigetre?


Félcsi: Ez egy nagyon jó kérdés, ilyesmin én is sokat szoktam gondolkodni, hiszen annyi kedvencem van, hogy nehezen tudnék választani közülük. :-) Két könyvben gondolkodom, az egyik a Háború és béke, a másik pedig az Elfújta a szél. Mindkettő elég hosszú, hogy sokáig olvashassam, és mindkettőt már többször is áttanulmányoztam, így tudom, hogy tetszenének.
Azt hiszem, mégis csak az Elfújta a szél lenne a befutó, hiszen imádom a sztorit, van "Elfújta a szél"-gyűjteményem is. :-) (Gyűjtöm a könyv kiadásait mindenféle nyelven...) Lehet, hogy angolul vinném magammal, hogy gyakoroljak. Ha mégis a magyar nyelvű kiadás lenne velem, biztos, hogy azt a kötetet vinném, amelyet édesanyám vett nekem, amikor még élt.

Niki: én a Bibliát. ;o) No nem azért, mert olyan vallásos vagyok (egyáltalán nem), hanem azért, mert sose olvastam végig, és annyi féle képpen lehet értelmezni, hogy ellennék vele egy darabig. Arról nem is szólva, hogy már a megértése se piskóta.

SzaMárti: Mindenképpen olyan könyvet vinnék, amit már olvastam és tetszett. Az én könyvem a Nyomorultak lenne, mert jó vastag 2 kötet és a legalább a lelkiismeret furdalásomat is letudnám, amiatt ,hogy amikor olvastam átugrottam olyan részeket,amiket túl hosszan ecsetelgetett a könyvben Victor Hugo. Egy lakatlan szigeten minden betűjét elolvasnám.

Adri könmoly:
Én Fable Álomhajszáját vinném mindenképpen magammal.
Van benne romantikus rész és fantasy is. Van dráma és nevetés is.
Egy könyvben megvan minden, amit olvasni szeretnék.

Ani: A többiek nagyon jó ötleteket adtak :)  Én is a Bibliára gondoltam először, vagy valami kötelezőre. De aztán az jutott eszembe, hogy itt árválkodik a polcomon  már nagyon régóta Dickens Örökösök című "nagy műve", az lefoglalna egy ideig... Ez tényleg nehéz kérdés...

2013. június 11., kedd

Eoin Colfer: Meglőve

14:59 0 Hozzászólás
Egy krimitől olyan minimum elvárásom van,hogy nem aludjak el rajta.
Eoin Cofler Meglőve című könyve ezt a feladatot nem tudta teljesíteni,  pedig az időpontot jól választottam, vasárnap délután kezdtem el olvasni.

Szerintem ez azért alakulhatott így, mert a  a főszereplő Daniel, aki kidobó ember egy bárban, eléggé hosszan elkezdte ecsetelni a lelkivilágát. Igaz, hogy közben dolga is akadt, mint kidobó ember, de az mintha mellékes lett volna, pedig nem volt mellékes.
Mindent megtudtunk ír származásáról, libanoni háborúban résztvevő ENSZ - katonai feladatairól, csekély baráti köréről, Connie hosztess-szel való kapcsolatáról.
Mivel krimiről van szó gyorsan történik egy gyilkosság, aztán egy másik, ami csak  feltételezett gyilkosság, majd egy harmadik gyilkosság. Az utolsó gyilkosságról gondolja, hogy ki kell derítenie a tettest. Közben folyamatosan agyal és lelkizik, és egy idő után  a feltételezett gyilkosság áldozata, aki a plasztikai sebésze - hajbeültetés miatt jár hozzá- , de egyébként a barátja,  beszélgetéseket kezd vele a képzeletében.
Pedig Daniel kidobó ember nem tudathasadásos, csak éppen bizonytalan. Azt tudja csak, hogy ki kell derítenie egy gyilkosságot és meg kell találnia Zeb-et, aki beszél hozzá, élve vagy halva.
Csatlakozik hozzá egy nyomozónő, aki éppen lelőtte a kolléganőjét, persze meg volt rá az oka. Így aztán ketten keverednek kalamajkák sorozatába, de Daniel kivágja magát minden helyzetből, mint egy szuperman.

Először tényleg eléggé unalmasan indult a történet, majd kb. 100. oldaltól kezd izgalmassá válni, egészen addig amíg egy maffia csoport ki nem iktatódik. De ekkor még nem került elő a Daniel kidobó ember által keresett gyilkos és az eltűnt Zeb sem. Végül az utolsó 60 oldal megint ellaposodik, pedig újabb maffia csoport bukkan fel és a rejtélyek is megoldódni látszanak.

Hiányérzeteim voltak a könyvvel kapcsolatban, pedig a feszültség pótlására ott volt a humoros hangvétel. Azt is mondhatnám, hogy minden mondat egy poén akart volna lenni, időnként még mosolyogtam is rajta, csak mintha sok lett volna. Ez a kevesebb több lenne tipikus esete humor tekintetében.

A könyvet a Gabo könyvkiadótól kaptuk elolvasásra. Köszönjük!
Koalány előttem már olvasta, a véleményét itt olvashatjátok.



2013. június 10., hétfő

Lakatos Levente: Bomlás

11:00 0 Hozzászólás
Hazudnék ha azt írnám, nem lepett meg amikor Levente megkeresett e-mailben: elolvasnám-e az újabb regényét, a Bomlást. Döbbentem ültem a monitor előtt, bámultam a billentyűzetet, és hol az kattogott a fejemben, hogy Olvasta a Barbibébis bejegyzésemet?, hol az, hogy Kell ez nekem?
Beugrott a Barbibébi, ami lássuk be, nem épp a legkedvesebb történeteim közé tartozik, amiket az utóbbi években olvastam. A felhajtás körülötte, a botránykönyv pulzálása a szemeim előtt, az olvasók reagálása rá, és persze a saját tapasztalatom is. Nem tetszett a történet, ugyanakkor éreztem akkor, hogy stílusilag nem rossz az író, de még forrnia, érnie kell.
Kicsit tehetetlenül bámultam a monitort és fogalmam se volt, mit is akarok. Pedig a döntés egyszerű: elolvasom avagy sem. Féltem tőle, féltem a csalódástól, féltem attól, hogy a fejemet verem a falba a saját döntésemtől, de ugyanakkor kíváncsi voltam, hogy fejlődött-e az író. Így vettem egy nagy levegőt és bepötyögtem a válaszban, hogy benne vagyok.

Szóval nekikezdtem a történetének. Többször említettem már, hogy szkeptikus vagyok a mai, hazai szerzőkkel szemben és ezen a Barbibébivel csak segített. Így nagy út állt előttünk. El kellett velem feledtetnie a Barbibébit, el kellett érnie azt, hogy átlendüljek azon, mennyire nem tetszett, milyen kép alakult ki bennem róla.

Igazán a második nap tudtam jobban nekiülni az olvasásnak. Este volt, Gyerkőcöm már aludt, minden csendes volt. Elhelyezkedtem a fotelban és elkezdtem. Aztán a következő emlékem az, hogy magamhoz térek és nyugtázom magamban, hogy hipp-hopp elolvastam 60 oldalt. És nem, nem aludtam el közben. ;o) Sikerült az egyik legnagyobb akadályt átlépnie a történetnek: elfelejtettem, hogy ki írta és bár itthon játszódik, de elfelejtettem, hogy hazai szerzőről van szó. Ezt pedig fontosnak tartom.
Éreztem, hogy más, mint a fenn nevezett története. Felfedezhető még benne az a bizonyos "Lakatos Levente", de ugyanakkor még sem. Más volt a hangulata, más a történet, más az egész.

A történetről röviden: egy megcsonkított férfi holttestére talál egy kisfiú. Csakhamar kiderül, hogy a férfi nem más, mint Flórián, a híres luxusprosti, a milliomos asszonykák kedvence.
A nyomozást Fényes Laura nyomozónő vezeti, aki a LoveClub ügyben is feltűnt (fogalmam sincs hogyan és mint, mivel nem olvastam azt a könyvet, de említés van erre a Bomlásban, ezért tudom), illetve becsatlakozik a képbe majd Lengyel Dávid pszichológus is (aki szintén szerepelt a LoveClub-ban).
Aztán a következő fejezetben egyből egy bizonyos Kökényesi Szilvia történetében találjuk magunkat. A lány 24 éves, most ért véget a házassága, ami totál taccsra tette. De most elkapta a lendület, ugyanis irodalmi pályázatra talál egy magazinban. Elhatározza, hogy ír egy szuper történetet, méghozzá nem másról, mint a milliomos asszonyok közt elhíresült Flóriánról. Találkozót beszél meg a férfival, majd maga is meglepődik, amikor az egész balul sül el. Ugyanis a férfi azt hiszi, hogy a fiatal lány is a szolgáltatásaiért kereste fel, így lényegében megerőszakolja őt. Mert igen, Flóriánhoz azért járnak az asszonykák, hogy kielégítse legvadabb, legbrutálisabb szexuális vágyaikat.
Szilvia történetét olvasva rájövünk, hogy tényleg minden kisiklott, ugyanis a lányt a férfi bezárja, amíg el nem készül a Bibliájával. És mi köze mindennek a Bibliához? Nos a pasi őrült. Nevezhetjük is szebben a dolgokat, küzd a démonaival, stb., de tök egyszerűen csak nem százas. Meggyőződése, hogy az Ördög az apja, szent küldetést teljesít, és minden nőben démon lakozik, aki hozzá jár.
A másik oldalon viszont továbbra is tudjuk, hogy Flórián meghalt és Szilviát se találják. Ki ölte meg a férfit? És hogyan? És hol van a fiatal nő? ...

A véleményem:

Három nap alatt fejeztem be a könyv olvasását és ezalatt az idő alatt egyszer volt megingásom, amikor majdnem félretettem. Igazából élveztem az olvasását, tetszett, de mégse felhőtlen a kapcsolatom a történettel.

Összességében jobb a Bomlás, mint a Barbibébi. Kidolgozottabb, jobban van felépítve, a karakterek is részletgazdagabbak, van mondandójuk, igazi karakterek, nem pedig csak egy írónak a bábjai. Tetszett, hogy nem 1-2 főszereplő volt, hanem lényegében 4. Egész jól végigvezette a szerző mindegyiknek a szálát, de valahogy nem kerültek hozzám közel, kicsit olyan távolságtartóak maradtak. Bár, mivel ezt tán megköveteli a műfaj, így meg is értem, de nem kedveltem meg egyiket sem és ez kicsit hiányzott.

A cselekmény izgalmas, fordulatos volt és olvasmányos. Tetszett, hogy egyből belevágott a holttest megtalálásával a sűrűjébe. Nem húzta a dolgokat, kerülgette a kását, hanem egyből bumm bele.
A bumm belére kitérve még. Sok könyvnél szoktam azt tapasztalni és féltem emiatt a Bomlásnál is, hogy elkezdem olvasni, kb. az első fele nagyon pörög, aztán elfárad az író, lanyhul a kedve, belevesz minden hülyeséget, de nem tudja visszapörgetni a cselekményt és ezzel elrontja az első fele élményét is. Nos, bár a Bomlásban is volt olyan fordulat (az ördögös), ami miatt vonogattam a szemöldökömet, ettől függetlenül nem éreztem ezt a lanyhulást, így viszonylag egy szinten tudta mindig tartani az érdeklődésemet.

Viszont: nem tökéletes, vannak benne zavaró elemek, logikai bukfencek, nyomtatási hibák, sokszor megfordult a fejemben, hogy „mi a fene is ez?”. Úgy éreztem néha, hogy nagyon sok a TÖRTÉNET. Néha a kevesebb, ugyebár több.
Az ördögös résszel meg sehogy se tudok kibékülni. Tudom, hogy erre az egészre úgy kéne néznem, mint egy beteg elme tévképzetére, de valahogy még sem megy. Nem másabb ez a szál, mint más krimikben/thrillerekben, ha mondjuk a tettesnek látomásai vannak, stb., de még se tudtam elfogadni. Ezzel valahogy kisiklott egy kicsit, és nem tudtam eldönteni, hogy hol van a határ a valóság és az őrület közt.

Azt, hogy a Szürkéhez hasonlította a kiadó a könyvet, pusztán csak reklámfogásnak tartom. Igaz, hogy van benne kemény szex, de ez csak amolyan mellékszál és nem tartom annyira hangsúlyosnak, na meg a célja is teljesen más ezzel. Nem ez a lényege! Inkább csak egy olyan elem, ami feldobja a történetet. Igaz, ugyanakkor elgondolkodtató is a maga módján.

Összegezve: olvasmányos, izgalmas, jól felépített thriller. Nem tökéletes, de mégis jó és kellemes olvasmány. A Barbibébi után pozitív élmény volt az olvasása.
És hogy kiknek ajánlanám? Nos nyilván, akiknek bejött a Barbibébi, LoveClub, azoknak mindenképp, de azoknak is merem a figyelmükbe ajánlani, akik esetleg csalódtak a Barbibébiben. Fejlődött, csiszolódott az író és ezt érezni lehet a Bomláson.


Kiadta: Ulpius-ház Könyvkiadó (2013.)
Oldalszám: 442
Ára: 3499
Forrás: szerző
Értékelésem:


"Lakatos Levente Csaba Budapesten született 1986. február 11.én. Pályafutása igen sokszínű hiszen egykoron keresett férfi modell volt de jeleskedik, mint író, újságíró, és műsorvezető. Kiadott sikeres könyvei közé tartoznak a "Legyél Sikeres Fiatal!" 2008-ban megjelent "lifestyle kötet" illetve első regénye a Barbibébi ami a modern magyar tini-regények kiemelkedő része, 2010-ben került kiadásra. Még az adott évben csatlakozott a Drogmentes Magyarországért Klubhoz."
forrás





A bejegyzésem olvasható a saját könyves blogomon is, ITT.

2013. június 9., vasárnap

Horgas Béla · Levendel Júlia · Trencsényi László: A gyerekek másképpen olvasnak

8:00 0 Hozzászólás



Kisgyermekes lévén érdekel, hogy a gyermekem fejlődését melyik könyvek alapozzák meg legjobban, mit érdemes a kezébe adnom olvasnivalónak majd, és milyen életkorban.
Így rögtön kíváncsi lettem erre a könyvre. Már a címe is olyan aranyos.
Bár bevallom kicsit másra számítottam, mikor bele kezdtem. Egy kis regényre és ötletekre, mese részletekre.
Ez a könyv pedig kőkemény ajánló, jobbnál jobb mesekönyvekről, amit meg szeretnék majd venni Danci babának. Hozzá pedig elmondja, hogy az adott életkorban miért jó az a könyv, mit fejleszt a gyerekben, hogy kap kedvet a további olvasásához a pici ez által.
Jegyzeteltem és jegyzeteltem a könyv olvasása közben. De rájöttem, hogy nem érdemes, hisz mindegyik ajánlott olvasmány kell nekünk a polcra.
Viszont a remek könyvcímek mellett azért többet tartalmaz a könyv.
Olyan szépen beszél az olvasásról, a mesékről és a versekről, hogy az ember szíve megtelik szeretettel.
Sok szép sort megjegyeztem, ami jellemző ránk, olvasókra, mindenkire, aki tagja ennek a szép világnak.
Párat meg is osztanék veletek, kedves olvasóim, hisz érdemes.
Már a fülszövegben rögtön találtam léleksimogató idézetet.
Már ott költőien fejezi ki a gyerek és a könyvek kapcsolatát. Lentebb meg is találod az adott idézeteket.

Szerintem fontos, hogy minél hamarabb elkezdjük a kicsi olvasóvá történő nevelését.
Nem katonásan, hanem tudatosan és erőszakmentesen. Már az egészen picik kezébe adhatunk leporellót, lapozgatót, amit forgathat, megérinthet. Színes legyen és figyelemfelkeltő. Tudja a baba, hogy ez az ő tulajdona. Későbbiekben olvassunk belőle, azaz meséljünk a képekről. Már e korban felfedezhető, hogy élénken figyelnek, a visszatérő dolgokat megismerik. Aztán lássa anyutól vagy aputól a rendszeres könyv kézbevételt.
Ez megfelelő alap. Utána már csak könyv kérdése, és a gyerek személyisége határozza meg, hogy olvasni fog-e vagy sem.
Csak sajnos sokszor a szülők sem olvasnak. Akkor hogy várják el csemetéiktől, hogy ezt tegyék, ha nem látták otthon?
Vagy van olyan ház, ahol nem nézik jó szemmel az olvasást, mert felesleges időtöltés, időt von el a munkától vagy mástól, ami engem szomorúvá tesz. Kellenek a szavak, a kifejezések és az álomvilágok, ahová elmenekülhetünk, új dolgokat élhetünk meg. 
A gyerek álomvilágához kellenek a mesék, későbbiekben a szókincs, a világlátáshoz kellenek a könyvek is. 

A könyvek olyanok, mint a cukorkák.
Színesek és változatosak, de kellenek minden gyereknek.
Emlékezzen vissza minden szülő, mikor  a pici baba ül, fogja a lapot/könyvet/füzetet vagy bármit maga előtt és halandzsázik. Ez már az első lépés az olvasás felé. Automatikus. nem tanulta, nem látta és mégis jön belőle.
Aztán 10 éves korban tudatos olvasó lesz a gyerekből, ha nem követjük el a tipikus hibákat (tiltás, erőltetés, ráerőszakolása egyes könyveknek, az olvasás unszolása)

Ami az olvasó szülőkhöz szól, az pedig az, hogy ne erőltessük rájuk a mi könyveinket, hagyjuk kibontakozni a gyereket. Találja meg ő a saját könyvét, stílusát.

A versekről is szó van a könyvben. Bevallom én még kicsinek szerettem őket, gyorsan tanultam is. De elvesztettem vele  a kapcsolatot, már nem olvasok verset. Ezt ideje lenne orvosolni.
Kevés nagyobb gyerek szereti a verseket, amit én abban látok, hogy az iskolai kötelezőség miatt inkább nem olvasnak. És a verselemzések mindig is dühítettek. Egy rég elhunyt költő szavai mögött honnan tudják a tisztelt tanárok, hogy mi állhat?
És ha ők nem gondolják jól?
Én valahogy mindig kilógtam a sorból és mást éreztem és gondoltam a versszakok mögé, mint ők.
Lehet, hogy nincs igaza a gyermeknek ilyenkor, de hagyják, hagy fejthesse ki ő a nézőpontját, a saját szavaival. 

Most pedig jöjjenek az idézetek, amitől remélem, kedvet kap mindenki elolvasni a könyvet. Az is, akinek gyereke van és a szép szavak hatására az is, akinek nincs.



"A gyerekek másképpen olvasnak, mint mi, felnőttek. Számukra a betűkben felidézett világ – ha más módon is – éppen úgy valóság, mint a kézzelfogható dolgok világa. „A gyerekek a szívükkel olvasnak”

"Ha a könyvekből valamilyen varázslat folytán nyomtalanul eltűnnének azok a szavak, mondatok és fejezetek, amelyeket valóban szívvel-lélekkel olvastak – az ifjúsági könyvek lapjai üresek és hófehérek lennének, mintha csak most kerültek volna ki a papírgyárból.."

"A magyar nyelv legszebb ízeit a magyar kisfiú ízlelheti. A hangok zenéje, hangulata, színe, a szavak jelentés-holdudvara, a mondatfűzés ékes gyöngysora mind, mind az anyanyelven idéződik fel a beszédet tanuló kisgyerekek számára."



 " A könyv, a költészet, az irodalom fegyvereket, szerszámokat ad nekik. Legyenek felkészülve a megismerés izgalmas kalandjaira."

"A mese éppen olyan, mint ugye, van az a kis facsemete. Fejlődik, az ember megnyesi, oltja, pucolja, lesz ága, levele, gyümölcse."

"Verset azért olvas, mert születése óta élete részévé vált a ritmusos beszéd, mert óvodás korában élvezte a versmondás gyönyörűségét, a szavak zeneiségét, az egész lényén áthullámzómozgást."

A könyvet köszönöm a http://bookandwalk.hu oldalnak, hogy rendelkezésemre bocsátotta!

94 oldal
saját, recenzió
Minerva kiadó, bookandwalk.hu

2013. június 8., szombat

Gyereksarok 36.

8:56 0 Hozzászólás
Többször írtam már Gyerkőcöm egyik kedvenc mesesorozatáról, a Barátnőm, Bori könyvecskékről. A kis könyvecskék, óvodás korától az iskolakezdésig követik nyomon Bori kalandjait. A történetek hétköznapiak, olyan témákkal foglalkoznak, amelyek minden kisgyerekkel megtörténnek/megtörténhetnek. Személy szerint, én pont emiatt kedvelem.
Arról viszont még nem írtam, hogy a könyvsorozat alapján 2012-ben, televíziós sorozat készült Németországban, amit itthon a Minimax is vetít. 2 évadja van, egyenként 13-13 résszel.

Az egyik rész a tévében:



_____________
* A könyvekről bővebb információt ITT találhattok.
** Bejegyzéseim a könyvekről:
Liane Schneider-Eva Wenzel-Bürger: "Barátnőm, Bori" sorozat
"Barátnőm, Bori" sorozat 2.
"Barátnőm, Bori" sorozat 3.

2013. június 7., péntek

Vivian Holloway Pokoli szolgálat írójával interjú

7:00 0 Hozzászólás




Új hónap, új interjú.
Ezúttal Vivian Holloway-t sikerült tollvégre kapnom, azaz Sasvári Vivient.
Nem is oly rég jelent meg első könyve  a Pokoli szolgálat.








Köszöntlek a blogon és köszönöm, hogy elvállaltad az interjút!
Mesélj magadról kicsit. Hány éves vagy. Mi a foglalkozásod? Mit tanultál? Családodról mit szabad tudnunk?
Huszonkét éves vagyok, jelenleg tanulok, főiskolára járok, bár már van egy sajtó technikusi szakmám – ne is kérdezzétek, legyen elég annyi, hogy ma már nem találjátok meg így ezt a szakot sehol.
A családom nagy, és bár kicsit kuszák a kapcsolatok – nem kezdem most lerajzolni, mert összefirkálnám az egész A4-es oldalt – szorosan kötődünk egymáshoz. Van egy tündéri, másfél éves kishúgom, akiért rajongok, és egyszerűen nem tudok betelni vele. Nagyon jófej kiscsaj, igazi vagány, és már most imádja a könyveket.

- Milyen élmények vezettek az írás felé?
Nagyon sokat olvastam, már egészen kicsi koromtól kezdve – szerintem ez nagyban meghatározta, hogy később én is saját történetek írásába kezdtem. A könyvek szeretete végigkísérte az egész eddig életemet.

- Családod hogy fogadta a tényt, hogy írsz és meg is jelenik hamarosan?
Tudták, hogy írok – nehéz is lett volna nem tudniuk, mikor régebben általában azon ment a harc, hogy „Vivi már megint a klaviatúrán klimpírozik”. Tizenegy-két éve írok már, úgyhogy volt idejük hozzászokni a gondolathoz. A kiadás hírének persze nagyon örültek és izgatottak voltak miatta.

Ki a legfőbb kritikusod?
Talán édesapám. Ő az, aki minden írásomat olvasta már.

- Milyen érzés volt kézben tartani az első könyved?
Gondolom, mondanom sem kell, hogy fantasztikus. Nevettek is a kiadónál, mikor csak ültem, simogattam-ölelgettem a borítót, és csak azt mantráztam, hogy „Istenem-istenem”, meg azt, hogy „Milyen gyönyörű”.

- Blogos íróból lettél igazi könyves író. Gondoltad valaha, hogy meg fognak nyomtatásban is jelenni a könyved?
Igazából ez egy alapvető tévhit, legalábbis én annak tartom. Igen, van bloggom, több is, de valójában sosem bloggoltam úgy, mint mostanában sokan teszik. Néhány éve lett ez csak konkrétan divat, és csak nemrég jöttek rá nálunk a blogolás előnyeire. De nem nagyon tartom magam blogos írónak – írtam, és néha feltettem a blogomra, amikor olyan kedvem volt, de ennyi.
Persze mindig is szerettem volna kézbe fogni a könyvemet. Gondoltam rá, hogyne gondoltam volna! A legtöbb lány pónit akar, meg kastélyt, ha nagyobbacska, akkor a herceget fehér BMW-ben. Na, én a saját könyvemet akartam a kezemben tartani. A herceget túlértékelik.  

- Mennyi idő alatt írtad meg az első regényed?
Az első regényemet 2007-ben írtam, nagyjából fél év alatt. Persze ez nem a Pokoli szolgálat volt, azt 2011-ben fejeztem be, és kényelmes tempóban olyan 8-9 hónapig írtam. Persze, ha jobban ráfekszem a témára, megy ez sokkal gyorsabban is.

- Miért pont fantasy? Ha nem ezt a műfajt választottad volna, akkor milyen könyvet írnál még szívesen?
Szeretek saját világot teremteni, a fantasy az egyik legszabadabb műfaj, a legkevesebb korláttal. Most egyébként próbálkozom a szórakoztató-krimivel, nagyrészt még csak tervek vannak, de szeretném ebben is kipróbálni magam.

- Mit gondolsz, az olvasók nagy hányadánál miért ez a műfaj a legolvasottabb, legkedveltebb?
Azt tudom, hogy nálam miért ez a favorit. A világ épp elég unalmas, monoton és problémás, néha kicsit jól esik kiszakadni ebből. És jó, ha a változatosság kedvéért nem azon kell agyalni, hogyan fizetem be a következő havi számlát, hanem, hogy hogyan mentem meg a világot a démonok hadától. Sokkal izgalmasabban hangzik, nem?

- A fantasyn belül, melyik lények a kedvenceid?
Nincsenek kedvenceim, de szeretek olyan lényekről olvasni, amelyekről még nem hántották le az összes réteget (igen, pontosan a vámpírokra gondolok). De egyébként a sárkányokat imádom. Én is szeretnék egy kissárkányt.

Szeretsz olvasni is, nem csak írni. Ha kézbe veszel egy könyvet, akkor is ezt a műfajt választod leginkább?
Igen, ha tehetem, valami valóságtól elrugaszkodott dolgot olvasok. Most éppen A Jane Eyre-eset van a kezemben, imádom!

- Mi alapján választasz olvasnivalót? Molyos értékelések, borító, jó reklám, ár, valaki ajánlja, akinek megbízol az ízlésében?
Talán ezek mind együttvéve. Mondjuk a szép borító sokszor megtévesztő, és a műfaj sem mindegy  – mostanában például már nem olvasok ifjúságit, akkor sem, ha a molyos közösség 95%-a ódákat zeng róla. Sokszor befolyásol a fülszöveg, vagy ha már ismerem, és szeretem az írót, nem is kérdéses, hogy megveszem-e az adott könyvet.

Van kedvenc könyved, vagy íród?
Ó, hogyne. De inkább írók szerint kategorizálok, mert vannak írók, akiknek minden könyvét kedvencként tartom számon. Ilyen Karen Marie Moning, J. Goldenlane, Anne McCaffrey…

- A blogodon van egy szép idézet. számodra mit jelent?
„Az ember véges számú esélyt kap arra, hogy újra kezdhessen valamit ebben az életben, véges számú esélyt, hogyha a múltján nem is, de a jövőjén változtasson.”
A Pokolháború blogjára gondolsz? Az az idézet szerepel a könyvem elején is, szerintem nagyon illik a történethez. Ráadásul szerintem valóban így van – az embernek behatároltak a lehetőségei. Ha valamit nagyon sokáig halogatsz, vagy nem tartasz ki mellette eléggé, esetleg nincs bátorságod szembenézni vele, a végén kifutsz az időből, utána pedig talán örök életedben bánkódni fogsz miatta.

Olvasói blogod is van. Nem félsz a kortárs írók haragjától, ha netán írsz karcot a könyvükről és az negatív? Vagy inkább az ő könyveikről nem is írsz a blogon?
Most talán furcsán hangozhat, de nem igazán olvasok magyar kortárst. Persze van pár könyv, amivel szemezek, de még nem sikerült beiktatnom őket. Egyébkén nem félek senki haragjától – ugyanis a kritikát is tudni kell intelligensen kezelni. Azt is elfogadom, hogy az én könyvem sem tetszhet mindenkinek, és nem haragszom arra, aki esetleg negatív véleménnyel van róla. Ugyanezt várom el – és úgy gondolom, ez nem túlzott kérés – abban az esetben is, ha én írok kritikát valamiről. Persze kritika és kritika között is óriási a különbség. Ha valami nem is tetszik, arról személyeskedés nélkül, és úgy kell írni, hogy az ne legyen bántó. Főleg, ha a könyv írója történetesen magyar, és bele is futhat az éppen aktuális kritikába.

Mitől jó szerinted egy post,vagy blog, mint olvasó? Kinek a postjait olvasod leginkább?
Szeretem a szórakoztató, humoros, intelligens posztokat vagy blogokat. Nagyon szívesen olvasom például GrettywilwarenMsReea blogját… de a lista hosszú.

- És mint író? Milyen post jó számodra, amit a te könyvedről írnak?
Szeretem, ha reálisan írnak a könyvemről. Például nagyon tetszett Gigi posztja, vagy Gretty-é, mert az előnyöket és a hátrányokat is okosan és egyáltalán nem bántóan emelték ki. Én is látom a saját könyvem gyengeségeit, és igyekszem majd fejlődni. Nem képzelem azt magamról, hogy azért, mert megírtam egy könyvet, már enyém a világ, Szó sincs róla. Szeretem azokat a posztokat, melyek építő jelleggel világítanak rá a hibáimra. Ebből tudok ugyanis tanulni és fejlődni.

Követed, hogy mit írnak a Pokoli szolgálatról?
Persze, nem bírom megállni, bár sokszor már úgy voltam vele, hogy „nem, nem nézek meg több posztot, vagy értékelést”. De az ember úgy sem bírja megállni, azért csak ott motoszkál, hogy vajon tetszik-e.

Szerinted mitől építő jellegű egy kritika? Te hogy viseled a negatív kritikát esetlegesen?
Számomra akkor építő egy kritika, akkor tudok belőle tanulni, ha nem sértő módon, bántóan vannak kiemelve az esetleges hibák, hiányosságok. Mindent meg lehet mondani, de személyeskedő felhang nélkül.
Szerencsére (le is kopogom), annyira nagyon negatív kritikát még eddig nem kaptam – szinte már várom, mikor jön el ennek is az ideje. De mindig igyekszem szem előtt tartani, hogy nekem sem tetszik ám minden, amit olvasok. Épp ez a szép az írásban, és az egész könyvkiadásban – hogy mindenki megtalálhatja a saját érdeklődésének, stílusának megfelelő olvasnivalót. Attól, például, mert én imádom Moningot, nem kell másnak is ugyanígy éreznie. Attól még az illető nem hülye, sem nem ízlésficamos, egyszerűen neki az nem fekszik. A saját könyvemmel is ez a helyzet. Nem feküdhet mindenkinek, és nem az olvasó a hülye azért, mert nem imádta minden sorát. Egyszerűen vannak könyvek és emberek akik nem kompatibilisek.

- Milyen hobbid van még az olvasáson és íráson kívül? 
Nagyon szeretek táncolni, és sorozatokat nézni. Igazi függő vagyok. Most is vagy féltucatnyi sorozatot futtatok egyszerre (mint valami rossz strici), és minden héten várom az újabb és újabb epizódokat.

Hogy képzeled el a jövődet mondjuk 10 év múlva?
Nos, remélhetőleg tíz év múlva lesz minimum egy kutyám, minimum egy gyerekem, és szerkesztőként fogok dolgozni valamilyen könyvkiadónál, otthon pedig saját könyveimet írogatom. Jó, a gyerek opcionális, de minden más rajtam múlik. Remélem, sikerül.

Hogy néz ki egy tökéletes nap számodra?
Nem is tudom. A tökéletes nap legalább 48 órából áll, hogy mindent meg tudjak csinálni, amit szeretnék – ebbe belefér a húgommal való egész napos játék, a barátaimmal való időtöltés, az írás, olvasás, és megfelelő mennyiségű sorozat nézése :)

- Könyves terveid a jövőben?
 Remélem, hogy hamarosan néhány másik írásomat is kézbe foghatják majd az olvasók

                                                http://pokolhaborutrilogia.blogspot.hu/

                                               http://www.vivianholloway.blogspot.hu/

Follow Us @soratemplates