2013. március 14., csütörtök

David Almond: Csókás nyár


 

Eredeti cím: Jackdaw Summer
Fordító: Szabados Tamás
Terjedelem: 296 oldal
Kivitel: Puhatáblás, cérnafűzött
ISBN szám: 978-615-5131-05-9

 

 

 

 

 

„Pedig ez is csak úgy indult, mint bármelyik észak-angliai nyár. Az idő csodaszép. A tizennégy éves Liam számára most kezdődik a szünet. De azon a napon, amikor barátjával, Max-szel követni kezd egy hangosan csattogó csókát, a fiú élete visszafordíthatatlanul megváltozik…

Egy elhagyatott épület előtt egy gondosan takaróba bugyolált kisbaba fekszik. Az anyja elhagyta…
És ezzel kezdetét veszi a csókás nyár.
A nyár, amikor a barátságok megmérettetnek.
A nyár, amikor a jó és a rossz közötti határ elmosódni látszik.
A nyár, amelyet Liam sosem fog elfelejteni!
 

Meglepően fajsúlyos és gyönyörű könyv megtévesztően egyszerű, költői prózában… Eszmék és szépséges szavak kombinációja – ezek a kérdések; sokrétű válaszok – ezek jelentik a gyermekkort. David Almond valamennyiünkhöz szól. – ­The Bookbag”

 

A szerzőről

David Almond Newcastle-ben született, egy észak-kelet-angliai iparvárosban, katolikus családban. A Kelet-Angliai Egyetemen végzett irodalomtanár szakon. Fiatalkorában szívesen publikált novellákat különböző helyi újságokban. Írói karrierjét fikciós regények írásával kezdte, mielőtt ráébredt volna, hogy igazából fiatal felnőtteknek szeretne írni. Első ifjúsági regénye, a Skellig 1998-ban jelent meg, és megnyerte a Whitbread-díjat. Azóta film és opera is készült belőle. Művei elgondolkodtatnak gyereket és felnőttet egyaránt. Munkáiban visszatérő témának számítanak a különböző ellentétek (például élet és halál, valóság és fikció, múlt és jövő), oktatási formák és az öntudat természete. Gondolkodására jelentős mértékben hatott William Blake munkássága. Jelenleg a családjával él Northumberland-ban, Angliában. 2007 óta a Nottinghami Egyetem kreatív írás oktatója.

Az első gyerekeknek szánt műve a Skellig, ami 1998-ban jelent meg, és azonnal meghozta számára a sikert és a Whitbread-díjat. 2010-ben Andersen-díjat kapott gyerekirodalmi munkásságáért. (Forrás: pongrac.hu és wikipedia.hu)

 

David Almond ifjúsági művei:

Skellig, 1998

Heaven Eyes, 2000

Secret Heart, 2001

The Fire Eaters, 2003

Clay, 2005

Raven Summer, 2008

The Savage, 2008

 

David Almond magyarul megjelent művei:

Szárnyak titka, 2000

Skellig - Szárnyak és titkok, 2010

A vadóc, 2010

Csókás nyár, 2011

 

Az angol gyermekkönyvíró, David Almond történeteire az egyik fő jellemző az, hogy étköznapi témát mutat be úgy, hogy próbál a hétköznapiságán túlmutatni. A jelen könyve a gyerekekben lévő agresszióról szól, akikben már sajnos kegyetlenség is van, és ezáltal mire képesek.

 

A történet 2 főszereplője két tizenéves srác, melyet a 14 éves Liam szemszögéből olvashatunk. A fülszöveg alapján egy könnyedebb könyvre számítottam. Sajnos, már én is tapasztaltam, hogy a mai kamaszokba, tizenévesekbe mennyi gonoszság, agresszió szorult. Ezt a megfigyelésemet támasztja alá ez a könyv is. A mai fiatalok jellemző, hogy nagy változáson mennek keresztül és a könyvben Liam soraiban is kitűnik, hogy mennyire zaklatott, belülről forr. Más író próbálna ezen változtatni, de Almondnak köszönhetően az olvasó kap egy hitelesnek nevezhető képet a korabeli gyerekekről.

 

Úgy gondolom, érdemes lenne néhány kortárs író könyvét felvenni az ajánlott/kötelező olvasmányok listájára a 7., 8. osztálytól felfele. Ez a könyv is ilyen. Ezáltal az iskolában szó eshetne e regény kapcsán az, hogy sok gyerek kortársai hatására csínyeket visz végbe, aminek a következményeibe nem is gondol bele.

Ez a könyv egy érdekes történet volt, ami a mai fiatal társadalmat mutatja be.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése