2012. november 30., péntek

Szavazás

8:00 0 Hozzászólás
Szavazás.
És hogy miről is szavazzatok?
Kedves blogolvasóink, egy kis játékot indítunk nektek.
Mindenki szavazhat három kategóriában, három darab jelöltre.









- három kedvenc idei olvasmányt
- három kedvenc blogbejegyzést tőlünk.
- három kedvenc könyvborító



December végén zárjuk a szavazást.
A szavazók között könyveket sorsolunk ki.
A szerencséseké lehet:

-P . G. Wodehouse :Forduljon Psmithhez


- Jilian Lauren: A szultán háremében


- Michelle Zink: Prófécia








Kedvenc idei olvasmány
- Celia Rees: Bűbájos Mary Í Í I
- Lauren Oliver: Mielött elmegyek Í
- Sarah Addison Allen: A csodálatos Waverley-kert  Í Í
 - Michelle Moran: Madame Tussaud  Í Í
- Charlotte Rogan: Mentőcsónak Í
- Mats Strandberg- Sara B. Elfgren: A kör -I

- Cassandra Clare: Csontváros Í Í
- Gena Showaiter: Éjsötét csók Í Í
- Jeaniene Frost: Félúton a sírhoz Í
- Jennifer E Smith: Vajon létezik szerelem első látásra? Í
- Hadas Krisztina: Egy tökéletlen anya naplója Í
- E. L. James: A szürke ötven árnyalata Í
- E. L. James: A sötét ötven árnyalata Í
- Sylvia Day: Hozzád kötve Í
- Szabó Magda: Für Elise Í
- Lucy Maud Montgomery : Anne Í
- Isabel Allende: Kisértetház  Í

Kedvenc blogbejegyzés:
- SzaMárti Padláson jártam bejegyzése -I I I I Í
- Koalánytól Strandkönyvtár Balatonalmádiban- I I
- Nikitől Rachel Vincent- Stray- Kóborok I I
- A Sziklakórház története Cukorfalattól I I
 - Könnyek kapuja Anitól Í
- Szeptemberi- októberi könyvötletek- Judy
- Julianna Bagott: Tiszták- Niki I I
- Képes könyv Cukorfalattól Í
- Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna -Niki I I I
- Tia-Mia Sansa interjú -Judy Í
- E. L. James: A szürke ötven árnyalata  Í
- Tizenhárom almafa Sz Mártitól Í

Kedvenc borító:
- Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna - I I I I
- Marina Fiorato : A muranói üvegfúvó Í
- Mats Strandberg- Sara B. Elfgren : A kör- I I I
 - Michelle Moran: Madame Tussaud Í
- Gail Carriger: Soulles- Lélektelen I I

- Gena Showaiter: Alice in Zombieland I I
- Tera Lynn Childs:  Hableányok kíméljenek Í
- Jamie McGuire: Gyönyörű sorscsapás Í
- Berg Judit: Maszat a vonaton  Í
- Becca Fitzpatrick: Silence Í
- Cat Patrick: Forgotten  Í
- Lauren Kate: Passion Í
- Melanie Gideon: Mindörökre behálózva Í
- Julie Orringer: Láthatatlan híd Í
- Rebecca Skloot: Henrietta Lacks örök élete  Í

Öten a mennyországban

1:00 0 Hozzászólás
Mitch Albom: Öten a mennyországban
"Az idegenek – mondja a Kék Ember – olyan családtagok, akiket majd még csak ezután fogsz megismerni."
Mitch Albommal a Csak egy kis hit kell című könyv kapcsán találkoztam, amit rögtön felírtam kedvenc könyveim sorába, hiszen pont az a fajta elgondolkodtató, magával ragadó kötet, amire általában szükségem van... 
Természetesen az író összes könyve felkerült a várólistámra, köszönhetően ennek az első, szerelmetes találkozásnak.
Az Öten a mennyországban már régen felkeltette a figyelmemet, de elég nehezen tudtam hozzájutni.
A történet Eddie, a vidámparkban dolgozó karbantartó köré építkezik. Egy szürke, láthatatlan öregember a főszereplő? És mégis sikerült belőle klassz történetet kihozni. Eddie egy szerencsétlen véletlennek "köszönhetően" életét veszti munka közben. És megkezdi utazását a túlvilágon: találkozik 5 személlyel, akik elmagyarázzák azt, hogy miért alakult úgy az élete, ahogy. És meglepő felfedezéseket tesz mennyországi vándorútja során...

Ezek szerint:
1. Semmi sem történik véletlenül.
2. Minden tevékenységnek megvan a maga haszna, értelme (még akkor is, ha hirtelen nem látjuk át).
3. Szürkének tűnő embereknek is lehet különleges élettörténetük.
4. A Mennyországban vár ránk az örök béke, minden értelmet nyer és megnyugodhatunk…

Tudom, hogy ez egy fiktív történet, mégis magával ragadott a gondolat, hogy milyen lenne a valóságban is biztosan tudni, hogy életünk végén mindenre fény derül. Az apró összefüggésekre, arra, hogy miért az az ember a férjünk/felségünk, aki, hogy miért ragadunk le egy adott helyen, hogyan hatnak ránk a találkozásaink... Kíváncsi lennék, mennyit változna a világ, ha ez egy köztudott és elfogadott helyzetként követné a földi életünket... 

"Hogy nincsenek véletlenek. Hogy mind kapcsolódunk egymáshoz. Hogy az egyik életet éppoly lehetetlenség elválasztani a másiktól, mint szellőt a széltől."
Mitch, kedves, ez a könyv nálam 5 pontos. A Csak egy is hit kell című könyvet nem tudja felülmúlni, de mindenképpen elolvasásra érdemesnek találtam.

2012. november 29., csütörtök

Moldova György: Titkos záradék

20:38 0 Hozzászólás
Amikor megláttam ennek a könyvnek a címét és a borítóját, komolyan azt hittem, hogy a náci és orosz vezetők között létrejött paktum titkos záradékát fejtegeti Moldova és nem is csodálkoztam rajta, hiszen tudom, hogy bármiről képes írni. Ám kiderült a fülszövegből, hogy, nem ilyen komoly témáról van szó.

Hitler Adolf, Vezér és Kancellár 1970-ben Magyarországon járt. Lehet, hogy huszonöt év múlva újra felkeres bennünket. 
Hogyan?… Nem hiszik? Kételkednek? Vagy arra gondolnak, hogy nyomdász barátunk badarságokat szedett, netán a Kiadó hazudik? Ha nekünk nem hisznek, hallgasság meg az írót. Ő mindig igazat mond. Tanúsíthatja ,hogy a Führer mint IBUSZ-vendég részt vett egy pompás Betyártúrán, és a figyelmes idegenforgalmi szervünk a jeles turistát nem Piroschkával ajándékozta meg, hanem Barna Éva tolmácsnővel. 
Végül azt kérdezik, kötetünk miért viseli a Titkos záradék címet? Mert szeretnénk, ha Adolf Betyártúráját és szerelmi ügyeit nem szellőztetnék, bizalmasan kezelnék.

Magyar íróknak időről időre szokásuk, hogy holtakat feltámasztanak és általuk tartanak görbe tükröt a társadalom elé. 
Mikszáth Kálmán  az Új Zrinyiászban a szigetvári hős 19. századi kalandjait mesélte el, amíg az vissza nem kívánkozott a sírba.
Moldova csavart egyet a módszeren és a harmadik birodalom urát támasztotta fel.
A történet egy müncheni kocsmában kezdődik, ahol évről évre április 30-án találkozik a megmaradt náci vezetőkből néhány és  emlékeznek.
1970-ben egy sorsdöntő jelentőségű eseményre gyűltek össze, mert a kocsma különtermének a fala mögé egy folyadékkal teli ládában tartózkodó birodalmi vezetőt szándékoznak életre kelteni. Minden rendben zajlik, Hitler életre kel egy bizonyos Sidelius doktor segítségével. Az ő módszere volt a tartósítás , de kipróbálni már nem volt idő, így bizonytalan volt a kimenetel.
Az ellenség megtévesztése érdekében Smidelius doktor azt találja ki, hogy Adolf látogasson el turistaként Magyarországra, amíg át nem veheti megint a hatalmat. A repülőtéren megkezdőnek a kalandok, azzal, hogy senki nem csodálkozik sem a nevén,- mert az eredetit használja- sem a kinézetén, mert nem hord álruhát sem. 
Budapesten megnézi a Hétköznapi fasizmus című filmet, amiből szerinte az sugárzik, hogy volt erejük és bátorságuk a leghatározottabb módszerekkel megoldani a feladatukat. Nem volt akadálya annak sem, hogy egy "Mein Kampf"-ot szerezzenek egy antikváriumba, igaz a borítója Karl May Winnetou-ja volt.
Az idegenvezetőt véletlenül Barna Évának hívják és a betyártúra folytatásaként meghívja a két németet a szülőfalujába,ahol az édesapja gyár igazgató.
Itt bontakozik ki az 1970-es évek társadalmának minden jellegzetessége.
Nekem különösen éredekes volt ez az ábrázolás, mert akkor kezdtem fiatalként figyelni a körülöttem lévő eseményekre, jelenségekre. 
Moldova hihetetlen szatírával mutatja be a szocialista "ipari falu" mindennapjait, lakosait. Időnként nagyon jókat kacarásztam . Telitalálat némelyik jelenete és jelleme.
Végül a faluban egy félreértés folytán forradalom tör ki és Barna Éva gimnazista öccse és társai veszik át a hatalmat. Az a szándékuk , hogy minden 30 év feletti vezetőt elzavarnak.
Ebben a részben még a mai viszonyokra is jellemző pár mondatot találtam.
Részlet a fiatal Barna és egy Roller nevű ember beszélgetéséből:

"– Maga látta, hogy megpróbáltunk egy új hatalmat teremteni, nem sikerült, a hatalom újra begyepesedett öreg emberek kezében van. Csak egy maradt hátra, kell hozni egy törvényt: minden vezető állású ember, ha betöltötte a harmincadik évét, le kell hogy mondjon, át kell hogy engedje az állását, házát és autóját egy harminc éven alulinak.
– Miért?
– Mert aki elérte ezt a kort, és él, sőt jól él, ez azt jelenti, hogy az illető elárult mindent, amit tudott, vizsgálat nélkül a falhoz lehetne állítani és főbe lőni. De erről lemondunk, csak ahhoz ragaszkodunk, hogy el kell tűnniük, át kell engedni a helyüket nekünk, a bűntelen nemzedéknek.
– Mik maguk? – kérdezte Roller epésen.
– A bűntelen nemzedék, mink vagyunk az elsők ebben az országban, akiket nem terhel semmiféle bűn.
– Kétségkívül, mert még nem volt alkalmuk elkövetni."
Igazi próféta szólt Moldovából!

A könyv 1973-ban jelent meg, én a negyedik kiadást olvastam  a Rakéta Regénytár sorozatban , a Magvető  kiadó gondozásában. Antikváriumokban még mindig kapható

2012. november 28., szerda

Kiváncsi Szerda 8.

10:00 0 Hozzászólás
Egy könyvesbolt túrám során a kezembe akadt Robert Jay Lifton: Náci orvosok című könyve - és nem tudtam Tőle elszakadni. Heteken keresztül újra és újra felmerült bennem, hogy szeretném elolvasni - végül szakdolgozatom témájának ürügyén meg is vettem. Érdekes, tanulságos és jól megírt könyvnek tartom - mégis úgy érzem, jobb lett volna, ha soha nem olvasom el. Nektek van ilyen könyv-élményetek?



Ani:  Nekem is van egy-két "jobb lett volna, ha sohasem olvasom el", de ezek inkább azok a vacak könyvek, amikre a papírt is sajnálom... Viszont az Asszony a fronton című Polcz Alain-könyv után azt éreztem, hogy ez nekem még olvasni is nagyon sok volt. Hetekig nem hagyott nyugodni, nagyon megrázott. De azért mégis nagyon örülök, hogy elolvastam, mert azóta sok mindent másként látok (a kitartás, küzdelem, stb. határait), és ezt nagyon kevés könyv után szoktam érezni.

Niki: én többnyire a holokauszt témájú könyvekkel vagyok így. Sokkolnak a bennük olvasottak, de mégis annyira érdekelnek, hogy nem tudom kihagyni az ilyen könyveket. Ami így hirtelen beugrott az Stefan Niemayer "Titkos kísérletek a náci birodalomban" c. könyve. ... Döbbenetes. ...

SzaMárti: Nekem is a 20. század rémségéhez köthető az a könyv élményem, amit jobb lett volna el sem olvasni.  Ez a könyv Norman Mailer Várkastély a vadonban című műve. Arról szól, hogyan éltek a harmadik birodalom urának szülei ifjúkorukban és milyen volt a kis Adolfnak és testvéreinek élete, mint egy magyarázat, hogy alakulhatott ki amivé lett. Időnként szabályosan gyomorforgató részeletek voltak, de mindenképpen végig akartam olvasni.  Végül is az író miatt döntöttem a könyv mellett,  de gyerekes szülők ne olvassák el soha.

2012. november 26., hétfő

Sinéad Moriarty: A földre szállt nagynéni

9:00 0 Hozzászólás
Sinéad Moriarty-tól még nem olvastam semmit, pedig a Babablues, Született szülők, Egyről a kettőre elég ismert könyvei, amelyekre egytől egyig a jó humor jellemző. A földre szállt nagynéni is ebbe a kategóriába tartozik: komoly témája ellenére könnyed stílusban íródott, szinte olvastatja magát, és még ha néha el is szomorodik közben az ember Fiona betegsége miatt, a következő mondaton már biztos felkacag.

A történet főszereplője Kate, az egyik lánytestvér, aki Londonban él és építi tévés karrierjét. Aztán úgy hozza a sors, hogy haza kell költöznie Dublinba, mert kiderül, hogy nővérének mellrákja van. Édesanyjuk pont ebben a betegségben halt meg, mikor még kicsik voltak, így nagy a riadalom. Kate átmenetileg feladja tévés karrierjét, és hazaköltözik, hogy nővére rakoncátlan ikerfiaira vigyázzon, míg ő kezelésekre jár.

Nekem az tetszett a legjobban a könyvben, hogy a család mindegyik tagja totál defektes. Fiona férjét, Markot pl. csak a matematika érdekli, a fiúkat is kis tudósoknak neveli, pl. Einsteinről olvas neki esténként. Aztán Derek, az öccs se komplett, ő azt képzeli, hogy híres rapper lesz, és egy elég laza, tetoválós csajjal jár. Az apa meg ismét ifjúkorát éli és barátnője van. Szóval mindenki dilis. Kate néha már kezd megőrülni családjától és a nem túl jó magaviseletű fiúktól.

Azért sok keserűség is van a könyvben, pl. hogy Fiona milyen változásokon megy keresztül a kemoterápia miatt, meg hogy Marknak is fontosabb a pályázata, mint a családja, és hát azért Kate-t is megviseli az egész dolog. Mindeközben gyerekkori barátnője terhes lesz, és feltűnik a régi szerelem is Sam képében.
Szóval pörögnek az események, mindenki izgul Fionáért, vajon meggyógyul-e.

A földre szállt nagynéni tehát egy kedves kis olvasmány, ajánlom mindenkinek, aki együtt akar sírni és nevetni a szereplőkkel!

2012. november 25., vasárnap

Elizabeth Davis: Orgazmikus szülés

23:23 0 Hozzászólás
Negyedik gyerekünket vártam, amikor megvettem ezt a könyvet. Bár a korábbi szülésélményeim is nagyszerűek voltak, mégis élt bennem egyfajta vágy, hogy "sajátmagam" szülhessek. Addig úgy éreztem, hogy befolyásol a családom aggódása, az orvosok sürgetése - nem tudtam igazán "tudatosan" a szülés csodájára fókuszálni. Hetekig az otthonszülés lehetőségeit latolgattam, információkat gyűjtöttem és természetesen a párommal is sokat beszélgettünk erről. Így került a kezembe Elizabeth Davis könyve.
Ő egy usa-beli okleveles bába, és az Orgazmikus szülés című dokumentumfilm rendezőjével együtt szerkesztették meg ezt a kötetet. Az első részben hat lépésben taglalják hogyan lehet eljutni az orgazmikus szülésig. Többek között a kismama számára fontos a lehetőségekről való tájékozódás, az egészség őrzése és a szexuális élet teljessége. Itt olvastam azt a számomra egyik nagyon meghatározó információt, hogy a magzat rendszeres monitorozása többek között az egészségügyi dolgozók védelmét szolgálják az esetleges műhibaperekhez. Természetesen fontos a magzati szívhang és a mozgások rendszeres figyelése, de ezeket egyszerűbben is el lehet végezni anélkül, hogy a szülő nőt bárkik korlátozná a mozgásban. 
A második részben rövid-tömör útmutatót lehet olvasni a várandósság szakaszaihoz, itt érződik különösen az amerikai és a magyar szokások közötti különbség. A harmadik részben pedig szülésélményeket osztanak meg velünk édesanyák a világ különböző részeiről. 
A könyvben leírtak megerősítettek abban a hitemben, hogy egyedül én vagyok felelős a babáért és én tudhatom számunkra mi a legjobb körülmény. Megállapítottam azt is, hogy az orvosomat illetően szerencsésnek mondhatom magam, hiszen eddig is a lehetőségeihez mérten támogatott a szüléseim során. Számomra fontos volt az Ő jelenléte és szakmai tudása, hogy ha más nem is, de szülés után megvizsgáljon. A várható szülés úgy körvonalazódott, hogy minél tovább kitartunk az otthonunkban és csak a vajúdás végső stádiumában indulunk a kórház felé. 
A szülés előtti napokban újra meg újra felidéztem azokat a szülésélményeket, amelyek az utolsó részben  olvashatóak. Volt egy olyan momentum, ami sok anyukánál visszatért, még pedig az, hogy "velük" voltak az ősanyák és minden szülő nő :) Ez számomra nagyon elvontnak tűnt, de én is hasonlóan éltem meg - azok az anyukák, akiket ismertem, akikkel beszélgettem már, vagy akikről "csak" tudtam, mind erőt adtak azáltal, hogy gondoltam rájuk. Tudtam, hogy minden rendben lesz és végül fantasztikus élményként élhettem meg a kicsi fiam születését.

2012. november 24., szombat

Gyereksarok 8.

7:48 0 Hozzászólás

Marék Veronika: Annipanni, hull a hó!

Kiadta: Pozsonyi Pagony Kft
(2012.- az első kiadás 1974-ben
jelent meg)
Oldalszám: 30
Ára: 1590
Hamarosan itt a tél, a gyerekek nagy örömére várhatóan hó is fog esni, így remek készülődés lehet a következő évszakra ez a Boribonos részecske.
Gyerkőcöm nagy Boribon fan, olyan másfél éves kora óta. Azóta még nem volt olyan rész, amiért ne lett volna oda, ne kellett volna rongyosra olvasnom neki. Így az Annipanni, hull a hó! is erre a sorsra jutott.

Gyerkőcöm imádja Boribont.
Én szintén szeretem.
És miért is?
Gyerkőcöm szemszögéből
  • a mesék aranyosak
  • rövidek
  • az illusztráció egyszerű, nem túlzsúfolt, színes
  • mindig el lehet beszélgetni a Boribonnal történtekről
  • feldobják a könyvecskét a más-más színű oldalak
Az én szemszögemből
  • egy mese, ami tényleg a 2-4 éves korosztálynak szól
  • egy mese, amit végig bír hallgatni, nem akar már a második mondatnál rohanni játszani
  • egy mese, amit könnyű utánozni és könnyű róla beszélgetni
  • egy mese, ami mindig tanít valamit
Úgyhogy ajánlom a figyelmetekbe, hamarosan úgy is jön a tél. ;o)
írta: Niki


2012. november 23., péntek

Ilona Andrews Mágikus:találkozás (Világok peremén 1.)

7:00 0 Hozzászólás



Nehéz szülés volt… azt kell hogy mondjam.
Nagyon nehezen barátkoztam meg a könyvvel.
Majdnem abba is hagytam.
Az eleje olyan kesze-kusza, kevés a magyarázat a világról.
Perem, Töredék, Mágia -egyszerűen nem tudtam összerakni a képet. Lehet én vagyok nehéz felfogású?

Néhol következetlen.
A szereplők közül csak a két gyerkőcöt kedveltem meg az elején, a többieket sanda szemmel méricskéltem.
A romantikus szál nagyon… olyan…nem is tudom hogy mondjam..nyálas és sok

De végül elolvastam.És meglepődtem.

A közepe fele kezdett tetszeni  észrevétlenül, szinte azt sem tudnám megmondani pontosan mikor és miért.

Ami abszolúte tetszett benne az a  mágikus dolgok.
A varázslások, a különleges lények és dolgok.
Imádtam a varázslatokat, a kis fickók különleges tulajdonságait.
Jack és Georgie a kedvenceim lettek. Ő értük érdemes elolvasni a könyvet.
Igazi gyerekek, akik ugyan olyan csínytevéseket csinálnak, mint az emberek, csak ők kaptak egy érdekes adományt is mellé.

Rose kitartó erejét csodáltam, de nekem ő néhol túl sok volt.
Lord Declan Camarine erős, férfias, rejtélyes , mint a férfi főszereplők általában... igazából ellenvetésem nem volt vele kapcsolatban.

Talán a mágia elfedte előlem a könyv többi hibáját idővel.:)
Mert a végére szárnyakat kaptam és pillanatok alatt elfogytak az oldalak.

Az izgalmi szintemet nem dobta meg, nincs benne túlcsorduló erotika, csak egy hangyányi.

 A humorát a könyvnek és a leírásait, nyelvezetét nagyon szerettem.

A könyvet köszönöm az Egmont kiadónak!

történet:10/8
helyszín:10/9
szereplők,karakterek megformázása,hitelességük:10/8
érzelmek, romantika:10/7
a könyv hangulata:10/8
a történet párbeszédei,tájleírás,metaforák,nyelvezete:10/7
humor: 10/9
a borító :10/9
fülszöveg:10/8


Egmont kiadó: http://www.egmont.hu/
392 oldal
Fordította: Márton Andrea

2012. november 22., csütörtök

Padláson jártam

21:00 0 Hozzászólás
Ha hiszitek, ha nem - az a bizonyos 1989-ig működő átkos szocialista rendszer gondoskodott arról, hogy a polgárai alaposan megismerhessék az irodalmi műveket.
Erre itt van a bizonyíték amit,  illetve amiket a karton dobozaimban találtam a padláson.
A mérete 11 x 18 cm, az ára kötetenként 3-4 Ft, a borítón, hogy mindenki gyorsan észrevegye, az illusztráció és a cím alatt ott kiabál az OK: ez a kötet az Olcsó Könyvtár sorozat része. A borítója félpuha papírból készült és enyhén  fényes bevonat volt rajta.
A könyvesboltokban külön polcok illették meg ezeket a könyveket, a legújabb kiadások külön helyen tartózkodtak, de az régiek is mindig megtalálhatóak voltak.
Az Olcsó Könyvtár kötetek ebben a formában 1967-től 1988-ig jelentek meg.
Az a sorozat ennél korábban is létezett, 1954 óta egy kisebb formátumban jelent meg, kevésbé időtálló borítóval és lapokkal.

Milyen műveket is rejtett a jellegzetes OK logo?

A világirodalom klasszikus alkotásai valószínűleg hiánytalanul szerepeltek a kiadványokban: drámák, regények, elbeszélés gyűjtemények, verses kötetek, némelyek több kiadásban is, Hérodotosztól  Hemingway-ig. A hosszabb művek 2 vagy 3 kötetben, ebben az esetben az ár is megduplázódott vagy háromszor annyi volt.
A magyar irodalom klasszikusai szintén kiadásra kerültek,  Heltai Gáspártól Móric Zsigmondig.

Kevésbé volt színes a paletta a kortárs illetve a 20. századi szerzők tekintetében.
Nem volt kirívó a szovjet -orosz szerzők szerepeltetése, de azért akadtak nem időtálló írók, míg nem adták ki Margaret Mitchell népszerű regényét, az Elfújta a szél-t.
Több kötete is kiadtak Kaffka Margittól, de nem találtam a felsorolásban Szabó Magda műveit.
Tersánszki Józsi Jenő és Heltai Jenő rendszeresen szerepelt a szerzők között, de mintha nem is létezett volna egy kitűnő Herczeg Ferenc.
Nyoma sincs az Olcsó Könyvtárba Vass Albertnek, de annál inkább képviselik a 20.századi erdélyi irodalmat  a kedves Tamási Áron művei.
Az én kedvencem Arany János  balladái . Szeretem ezeket a balladákat és sokszor szívesen kaptam elő ezt a tenyérnyinél kicsit nagyobb könyvecskét, minthogy Arany János összes versei közt kotorásszak utánuk. Arra is emlékszem, hogy az Odüsszeiát is- bár nem volt éppen a kedvencem- OK- ból gyűrtem le.
Az Olcsó Könyvtár nagyon alkalmas volt arra, hogy a könyveket olvasni és birtokolni szerető ember sok-sok könyvre tegyen szert, mert  kb 1 kg kenyér áráért lehetett kapni  egy-egy kötetet. Nem mondom én azt, hogy a könyvtár díszei lehettek ezek a kötetek, de ha általuk az ember megszeretett egy művet, később nyugodt szívvel megvásárolhatta színvonalasabb kiadásban.
A könyvek barátoknak kölcsön adása problémája is megoldódott általuk, mert - én legalábbis - nem sajnáltam, ha netalán nem kaptam vissza, mert a könyvtáram  díszesebb darabjaiért bizony nem egyszer fájt a szívem.
Annak idején természetesen láttam a sok OK könyvet a könyvesboltokban, de most  információt róluk innen szereztem:
Wikipédia - Olcsó Könyvtár




2012. november 21., szerda

Kíváncsi Szerda 7.

12:00 0 Hozzászólás
kép forrása
Sokan vannak köztünk, akik kisgyerekes anyák. Az érdekelne, hogyan változtak meg az olvasási szokásaitok a gyerek(ek) születésével. Biztosan máskor, máshogy jut idő rá, egyes témákat már nem szívesen olvastok, mások meg épp most kerültek előtérbe... Kinél hogy alakult ez?

Niki: Nálam különösebb változás nem következett be Gyerkőcöm születésével, azt leszámítva, hogy az első kilenc hónapban nem nagyon volt energiám olvasni. De amint átaludta az éjszakákat, kipihentebb lettem, ugyanúgy alvás előtt falni kezdtem a könyveket, mint ahogy a születése előtt is. Sőt, amikor jó idő volt és babakocsival sétálni, játszóterezni mentünk, majd elaludt, akkor lehetőségem nyílt leülni egy padra és abban az 1-2 órában a szabadban is olvasni. Előtte is többnyire esténként volt időm olvasni, a születése óta is többnyire olyankor olvasok, szóval ilyen téren nem változott semmi. Max. tán annyi, hogy régebben képes voltam több száz oldalt is olvasni minden este, ma már ez nem feltétlenül van így, hamarabb lecsukódnak a szemeim. :o)
Téma tekintetében annyi változás történt, hogy addig gyermekirodalmat nem nagyon olvastam, a születésével viszont újra előtérbe kerültek.

Adri könyvmoly:
Én régen sokat olvastam munka közben, napközben is. Ma már napközben nincs időm, így estére korlátozódik az olvasási idő. Ami azt jelenti, hogy aludni nem sokat alszom, főként ha egy nagyon jó könyvet fogok ki. Amiket nem szívesen olvasok mostanában, azok a kemény krimik, horrorok, ezeket ha tehetem elajándékozom, Rukkolázom, eladom őket inkább, nehogy később a csemete kilopja a könyvtáramból, mint ahogy én tettem anyuék könyveivel.
Régen, és most sem szeretem az olyan témájú könyveket, ahol gyerekeket bántanak, talán most még érzékenyebben érint az ilyen jellegű könyv.

Félcsi:
Őszintén szólva nekem nem változtak meg az olvasási szokásaim. Talán még többet olvasok, mint régen... Kihasználok minden apró kis időt, hogy a kedvenc időtöltésemnek hódolhassak. Ha alszik a lánykám, akkor ritkán pihenek én is vele, vagy ha ezt teszem, akkor könyvvel a kezemben heverészek. De nem ez a jellemző. Most a kicsinyem bölcsis lett, hamarosan újra munkába állok, de addig még "beszokunk" az intézménybe. Ez pedig arról szól, hogy a közelben kell lennem, ha esetleg haza kellene vinnem. Így most állandóan a könyvtárban lógok, illetve jó idő esetén a parkban, és ott olvasok szépen szorgalmasan. Így most még több időm van, igaz a többi dologra, amit otthon el kéne végeznem, még kevesebb. Ám ennek az időszaknak is hamar vége szakad, így nem tudom még, hogy a munkába állásommal hogy fogom összeegyeztetni a dolgaimat, már ami a kötelezettségeket, a sulimat, a szakdolgozatomat, és az olvasást illeti...

2012. november 20., kedd

Szürke Ágnesről

1:00 0 Hozzászólás

"Szerettem volna beleroskadni az ágy mellett álló székbe, s fejem a párnába fúrva szenvedélyes könnyáradatban keresni vigasztalást; rettenetesen vágytam erre a megkönnyebbülésre; de sajnos még vissza kellett fojtanom érzéseimet: megszólalt a csengő… az a gyűlölt csengő, amely a tanulószobába hívott ebédre; nyugodt arccal, mosolyogva, nevetve kellett lemennem s mindenféle ostobaságról beszélgetnem… és igen, ennem is kellett, mintha minden rendben lett volna, mintha csak most tértem volna meg egy kellemes sétából."

Anne Brontë: Agnes Grey


Az Agnes Grey-ről nem sikerült időben összeállítanom egy bejegyzést, így több, mint 1 hónap elteltével emlékszem rá vissza. És mi történik? Gondolkodnom kell, hogy miről is szólt a regény! Pedig kedveltem, szerettem olvasni. De úgy látszik a pillanatnyi élvezet nem elég a tartós hatás eléréséhez.

Olvasás közben megjegyeztem az első szót, amit eszembe jutott: kedves történet. Romantikus. Szinte mese. Mese egy fiatal lányról, a falusi pap lányáról. A család szerencsétlen sorsra jut, nagyon elszegényedik. Mi jut Agnesünk eszébe? Elszegődik nevelőnőnek. Több családnál is szolgál, mind jómódú, egyenesen gazdag és előkelő. És miért mese? Mert a hagyományos módon arra lyukadunk ki, hogy a szegények mind jók, a gazdagok pedig gonoszak, tanulatlanok, buták. Agnes gyakorlatilag egy szent, ám mint a neve is mutatja: elég szürke karakter. Természetesen egy 19. századi lányregényt mi is fűszerezhetne még? Nem más, mint a szerelem...

Tehát: kedves, romantikus, kisasszonyos történet. Ja, és nem mellesleg önéletrajzi ihletésű... A műfaj kedvelőinek szép pillanatokat hozhat ez a rövidke regény. 

Anne Bronte nem volt túl termékeny, szürke Agnesen kívül csak a Wildfell asszonya maradt fenn tőle. Ezutóbbira is régen kíváncsi vagyok, valamikor biztos sorra kerül.

"A következő vasárnap a legborongósabb áprilisi napok egyike volt… sűrű, sötét felhők, heves záporok követték egymást. Senki sem akart részt venni a délutáni istentiszteleten, csupán Rosalie – ő ragaszkodott hozzá, hogy elmegy; megrendelte a hintót, és én is vele mentem: szívesen, hiszen a templomban félelem, szégyenkezés vagy megrovás nélkül tekinthettem arra az arcra és alakra, amely kedvesebb volt nekem Isten minden teremtményénél; zavartalanul hallgathattam azt a hangot, amely számomra elbűvölőbb volt a legédesebb muzsikánál; egyesülhettem azzal a lélekkel, amely olyan nagyon érdekelt, magamba szívhattam legtisztább gondolatait, legszentebb vágyait, s örömömbe nem vegyült több üröm, mint titkos lelkifurdalásom, amely gyakran azt suttogta, hogy megcsalom magam s kigúnyolom Istent annak a szívnek a felajánlásával, amely jobban hajlik a teremtmény, mint Teremtője felé."

Olvasd el itt.
Mondom itt.


Állítólag Anne Bronte...

2012. november 19., hétfő

Jennifer E. Smith: Vajon létezik szerelem első látásra?

9:19 0 Hozzászólás
Eredeti címe: The Statistical Probability
of Love at First Sight (2012.)
Itthon kiadta: Maxim Könyvkiadó (2012.)
Oldalszám: 276
Ára: 2999
Forrás: kiadó
"Négy perc általában alig valamire elegendő ugye nem hinnéd, hogy ennyi idő alatt minden megváltozhat? 
A tizenhét éves Hadley Sullivan életében ez az egyik legrosszabb nap. Ott ragadt a JFK repülőtéren, késésben van apja második esküvőjéről, amelyet Londonban tartanak, ráadásul a leendő mostohaanyjával még soha nem találkozott. 
Ebben a lehetetlen helyzetben pillantja meg a tökéletes srácot, az angol Olivert a repülőtér szűk várótermében. A fiú jegye a 18C ülésre szól Hadley-é pedig a 18A-ra. 
A végzet fordulatai és az idő fontos szerepet játszik ebben az elgondolkodtató regényben, amely egyaránt szól a családi kapcsolatokról, a második esélyről és az első szerelemről. Hadley és Oliver huszonnégy órát felölelő története meggyőz arról, hogy az igaz szerelem akkor talál rád, amikor a legkevésbé számítasz rá."


Amikor a Maxim Könyvkiadó közzé tette a várható megjelenéseit és megpillantottam a Vajon létezik szerelem első látásra? borítóját, azonnal sikítani kezdett könyvmoly énem, "Őt! Őt! Őt akarom!". Köszönhető mindez annak, hogy nem is olyan sokkal előtte, belebotlottam pár külföldi könyves bloggernél a könyvbe és azonnal felkeltette az érdeklődésemet, a pozitív visszajelzések miatt. Nagyon örültem, hogy magyarul is lehetőségünk adódik majd elolvasni, annak meg külön, hogy megmaradt az eredeti borító.
Amikor pedig végre kézbe vehettem, azonnal el is tudtam kezdeni az olvasását. Onnantól kezdve kín volt félbehagyni, amikor épp kellett.

Több befolyásoló tényezőtől is függ, hogy mitől jó igazán egy történet. Van, amit egyszerűen csak jó olvasni. Nem mozgat meg, nem gondolkodtat el, csak egyszerűen minden a helyén van és olyan jó. Aztán vannak azok a könyvek, amik megmozgatnak. Elgondolkodtatnak, néhol megállsz az olvasásuk során és elmélázol a hatásukra. Nem feltétlenül komoly dolgok miatt, lehet az egész nagyon könnyed, de mégis elgondolkodtató. A Vajon létezik szerelem első látásra? ilyen. Könnyed, fiatalos, olvasmányos és elgondolkodtató.

Kezdjük akkor az elején.
Létezik-e vajon szerelem első látásra? Eddig is sejthettétek, hogy én bizony elég romantikus alkat vagyok és megrögzötten hiszek abban, hogy igen, létezik. Jobban mondva, nem maga az érzés születik meg egy pillanat alatt, hanem amikor a másik szemébe nézel érzed, hogy valami történt, minden megváltozott. Nehéz ezt szavakba önteni.
Találkozik a két tekintet, érzed abban a pillanatban, mintha tényleg megállna az idő. Mintha lelassulnának a percek, felerősödnének a belső hangok. Hallod ahogy dobog a szíved, zúg a füled, szinte a vér száguldását is hallod az ereidben, érzed, hogy kimelegedsz és tudod, hogy ennek a percnek minden pillanata beléd vésődik és akár évtizedek múlva is úgy fogod tudni felidézni, mintha csak tegnap lett volna. Abban a percen tudod, hogy ennek így kellett lennie, egyszerűen nem történhetett másképp. Érzed, hogy Ő az és, hogy ennek mindenképp lesz folytatása.

Hadley 17 éves, az édesapja esküvőjére készül Londonba. Lekési a New Yorkból induló gépét és csak egy későbbi járatra kap jegyet. Ez viszont mindent megváltoztat. 
Oliver 18 éves. Amerikában tanul, de amúgy Angliában született és élt. Épp haza készül.
A két fiatal találkozik a repülőtéren és mit ad a sors, majdnem egymás mellé is szól a jegyük. Együtt teszik meg az utat, közben egyre jobban megismerik egymást és érezni kezdik, hogy ez valami más. Aztán Londonban elszakadnak egymás mellől. ...

A másik fontos kérdés amit boncolgat a könyv, hogy létezik-e a sors keze? Létezik, hogy Hadleynek le kellett késnie a gépét, mert különben lehet, hogy sose találkoztak volna Oliverrel?
Nos, én nem csak a szerelem első látásban hiszek, hanem a sors kezében is. Ha 11 évvel ezelőtt az utolsó pillanatban nem maszatalom össze a felsőmet és kényszerülök arra, hogy átöltözzem, akkor időben indultam volna el otthonról. Viszont, akkor az út túloldalán nem futottam volna teljesen véletlenül egy fiúba. Akkor nem találkozott volna a tekintetünk, nem éreztem volna az idő lelassulását és tán akkor nem lennék ma az, aki vagyok.

Több ok miatt is nagyon közel éreztem magamhoz a történetet. A szerelem első látásra meg a sors keze kérdésköre miatt már alapból, másrészt Hadley azonnal szimpatikus lett számomra. Ugyanis én is nagyon félek a repüléstől és enyhébb klausztrofóbiám is van, mióta úgy 4-5 évesen benn ragadtam egy liftben.

Mélyen érinti a családi kapcsolatokat is a történet, ami anyaként érdekes volt számomra. Mit érezhet a gyerek, amikor a szülők külön válnak és az egyiknek vagy épp mind a kettőnek új párja lesz? Gyerekkori sérelmek kerültek felszínre és mindeközben egy kimondatlan kérdés ott lebeg a levegőben: Mi a helyzet veled Oliver? Te hová utazol? Ugyanis inkább Hadley az, aki megnyílik, akinek a szemén keresztül jobban átlátjuk a gondolatait, érzelmeit.

Volt egy pillanat amikor úgy éreztem, mintha az egész történet gondolatokból, érzelmekből állna össze. Mintha az olvasó Hadley lelkében lenne benne, ott legbelül. Az érzelmeiről és a gondolatairól tiszta képet tudtam adni, viszont a külsejéről nem. Tudtam, hogy vékony és szőke hajú, de nem láttam magam előtt. Mintha a külső tényezők nem is lettek volna fontosak, csak a gondolatok, mert így az olvasó még jobban át tudja érezni az egészet. Lényegtelennek tűnt, hogy vékony-e avagy sem. Hogy szőke, barna vagy vörös. Hogy hófehér-e a bőre vagy barnásabb. Mindez lényegtelen volt, jobban belegondolva akármilyen lehetett, így az olvasó még könnyebben bele tudja magát élni a történetbe. Hisz Hadley hasonlíthat rá vagy a barátnőjére vagy akárkire a környezetéből, mert csak a gondolatok, az érzelmek számítanak.

Nagyon könnyed az egész történet. Nem eröltetett, nem az a fajta amikor a szerző annyira akar valamit sugallni, hogy szinte belegebed. Az írónő nagyon könnyedén adja az olvasó tudtára a tanulságot.
Könnyed, fiatalos, romantikusnak induló történet, mély, emberi gondolatokkal és érzelmekkel. Ne várd tőle, hogy magasröpptű gondolatokkal találod szembe magadat, de arra mégis számíts, hogy nyomot fog hagyni benned.
Ajánlom a figyelmetekbe és nem csak tizenéveseknek!

"- Tudod, hogy mondják- szólt Apa.- Ha szeretsz valamit, útjára engeded.
- Mi lesz, ha nem jön vissza?
- Van, ami visszajön, van, ami nem ..."

2012. november 18., vasárnap

Októberi összefoglaló

9:55 0 Hozzászólás



Kedves Olvasóink!

Tartalmas, és izgalmas hónapon vagyunk túl, ebben az októberi idényben bizony számtalan jobbnál jobb könyvvel találkozhattatok a Könyvfalók blogon. 

Mindjárt a hónap elején jelentkezett Niki az októberi megjelenések listájával, melyben én magam is találtam olyan kötetet, melyet szívesen olvasnék. Sőt „akarom” könyv is szerepelt benne, mégpedig Karen White – Hazatérés című műve mozgatta meg leginkább az ajánlóból a fantáziámat. Niki ismét egy olyan válogatást hozott nekünk, melyből a család szinte minden tagjának találhatunk kedvére való olvasmányt.

Koalány is izgalmas ajánlót írt, méghozzá Jostein Gaardner –A történetárus c. könyvéről. Ennek az írásnak különösen örültem, mert régóta vágyom arra, hogy elolvashassam végre ezt a kötetet, s így most még közelebb kerültem a vágyamhoz. J Másik ajánlata a hónapra Koalánynak egy japán, utópisztikus kiadvány, mégpedig Kazuo Ishiguro – Ne engedj el c. könyve. 

Október hónapban megtudhattuk azt is, hogy miként szerepelt a Könyvfalók blog a Goldenblog 2012-es blogversenyen. Köszönünk ezúton is minden szavazatot. 

A hónap folyamán igyekeztünk a bevezetett új, rendszeresen megjelenő rovatainkat érdekessé, információdússá tenni, így szerdánként a „Kiváncsi Szerdá”-ban olvashattatok első alkalommal a  könyves blogolás nyújtotta élményekről, majd a karácsonyvárás jegyében a kedvenc karácsonyi olvasmányok is szóba kerültek. A harmadik héten a feldobott kérdés alapján bloggereink elmesélték, hogy ki milyen stílusú könyvet választ legszívesebben az olvasáshoz, s megosztottak velünk néhány nagy kedvencet is, majd a negyedik héten, a halloween jegyében néhányan arra a kérdésre válaszoltak, hogy mi a kedvenc borzongató könyvük, valamint melyik a kedvencük, mely ehhez a levélhullatós, egyre hidegebb évszakhoz illik. 

Másik rovatunk, a „Gyereksarok” minden szombaton jelentkezik, s számtalan kedves könyvet ajánl a gyermekek számára. Én minden alkalommal, amikor olvasom, találok benne számomra megszerzendőt, és olyat is, amely kellemes, élményekben gazdag nosztalgiát ébreszt a szívemben…az egyik ilyen nagy kedvencem volt gyermekkoromban a Mesél az erdő sorozat, melyet Niki is megemlített, mint kedvencét.  Természetesen az érdeklődők a rovatban nem csak régi, klasszikus, retro meséket, gyermekirodalmat találhatnak, hanem az újdonságokról is olvashatnak. Gyereksarok bejegyzéseink elérhetőségei: 1. 2. 3. 4. héten.

Nagy kedvencem SzaMárti Padláson jártam c. rovata…, talán mert én is imádok padlásra járni, csak már a környezetemben lévő összes ilyen helyet kifosztottam régen, így nem tudok olyan kincsekre bukkanni, mint a rovat „gazdája”. Irigylésre méltó dolgokat talál, és nagy élvezettel olvasom bejegyzését, ebben a hónapban például a Jancsi és Juliska c. térbeli mesekönyvről.
Mártitól egyik kedves íróm, Victor Hugo könyvéről a A nyomorultakról is olvashatunk, s úra felfedezhetünk egy nagy klasszikust.

Én személy szerint nagyon szeretek írókról interjút olvasni, és úgy általában nagyon szeretem a „beszélgetős-bejegyzéseket”. Októberben Adry Könyvmoly jóvoltából kettőt is olvashattunk. Az egyik interjú, a manapság népszerű Rupáner—Gallé Margó írónővel, a másik pedig a Rukkola Könyvcserélde oldal csapatával készült, s nagyon szórakoztató elolvasni. Reméljük Adry máskor is jelentkezik interjúkkal.  Ő egyébként ebben a hónapban be is mutatkozott nekünk, így még többet megtudhatunk róla mint bloggerről, emberről. Sőt, ha felmentek a saját blogjára, ott szavazhattok az év könyves blogjára is! Adry könyvmoly egyébként ebben a hónapban nagyon aktív volt, hiszen megírta Cat Adams - A vér dala c. könyvről szóló bejegyzését is Nektek. 

Nagyon szeretem a magyar írónőket, így például Szabó Magdátis. Nagy örömömre szolgált, hogy Szövetes-Nagy Annamária írt Az ókút c. kötetről, amit én is szeretnék elolvasni. Ezért is szeretem egyébként a Könyvfalók blogot, mert rengeteg tippet kapok arra nézve, mit olvassak szabadidőmben.  Annamária egyékbént megörvendeztetett bennünket Isabell Allende – Kísértetház c. könyvéről szóló véleményével, aminek én azért örültem, mert még nem olvastam a könyvet, nem is igazán hallottam még róla, így új információkhoz juthattam általa. 

Nikitől a hónapban két nagyon népszerű könyvről olvashattok, Kendare Blake – Vérbe öltözött Annájáról és E.L. James – A szürke ötvenárnyalata c. kötetről is írt. Ez utóbbiról egy igazán hosszú és jó kis bejegyzést. Az ötven árnyalat trilógiához még nem volt szerencsém, de bejegyzése segítségével még inkább kedvet kaptam hozzá. 

Timi Halász Péter – Második Avenue c. kötetéről írt, amely nekem is személyes nagy kedvencem, így nem is csoda, hogy élvezettel olvastam írását. 

Én októberben két könyvről írtam Nektek bejegyzést, az egyik Cassandra Clare által írt Pokoli szerkezetek – Az angyal c. könyv volt, a másik pedig Jim Butcher – Pusztító vihar c. könyve volt. Most úgy tűnik misztikusra vettem a figurát, de nem bánom, mert mindkét könyvet nagyon szerettem, és a sorozatok következő részeit is szeretném olvasni majd. Ha már rólam van szó, és én írom az e havi összefoglalótk, akkor felhívom a figyelmeteket arra, hogy ebben a hónapban elolvashatjátok Timi által írt augusztusi, és Koalány tollából származó szeptemberi összefoglalókat is.

Láthatjátok, hogy nem túloztam a bevezetőben, valóban tartalmas hónapon vagyunk túl, s remélem, továbbra is olvasóink között üdvözölhetünk majd Benneteket!

2012. november 17., szombat

Gyereksarok 7.

7:42 0 Hozzászólás

Csepregi Zoltán- Sipos Zsuzsanna: Helló, Brub vagyok!

Kiadta: Manó Könyvek (2012.)
Oldalszám: 67
Ára: 2490
Ki, mi is Brub?
Kezdődött azzal a történet, hogy volt egy Ábel nevű kisfiú, akinek a kedvenc zoknija zöld alapon lila pöttyökkel volt tarkítva. Ábel amikor csak tudta, ezt a zoknit hordta. Igen ám, de egy nyaralásuk során véletlenül a zokni párját a szállodában hagyták és onnantól kezdve a kedvenc zokni egyke lett.
Ábel nagyon bánkódott, de ahogy nőtt, a zoknielhagyás a specialitása lett. Végül már 4 páratlan zoknija volt, akik a fiók mélyén gyorsan egymásra találtak.
A lila pöttyös volt Brub, a másik három pedig Uppi, Trapp, Kex. A 10 kis mese róluk szól.
Olvashatunk a náthás porszívóról (igen, miért is ne lehetne egy porszívó náthás ugyebár), a világ legcsúnyább csokitortájáról, a kupiszörnyről, a csúfolódásról és még sok másról.
Mindez nagyon kedvesen megfogalmazva, humoros megjegyzésekkel és színes, egyszerű illusztrációkkal. 4-5 éves gyerekeknek szerintem jó kis esti mesék lehetnek Brubék történetei. És persze ne feledkezzünk meg a történetek tanulságairól sem, mint pl. a barátság, a segítőkészség, megbocsátás és az őszinteség fontosságáról.
írta: Niki

2012. november 16., péntek

Cayla Kluver sorozat első két része

7:00 0 Hozzászólás

Cayla Kluver: A vérző Hold örökösei


Szemtelenül fiatalon kezdte el a történetet megírni az írónő( 14 éves korban).
Ezért úgy is álltam neki, hogy semmi jót nem vártam.
Talán ez a könyv  olvasásának és élvezőzésének  lényege.
Találtam bakikat, hibákat, de nem zavart annyira az író kora miatt.
Lehet elnézőbb voltam így, mint kellene, de nem zavar.

Mesés történet.
Amit nem tudtam eldönteni, hogy ifjúsági vagy még fiatalabbaknak íródott?
Fiataloknak talán azért nem ajánlanám, mert túl hosszú és vastag könyv.
Ifjúságinak viszont eléggé egyszerű.
Felnőttként is élveztem, de éreztem végig, hogy nem az én  korosztályomnak íródott.

Nézzük a negatív dolgokat címszavakban
Túl sok leírás, összefüggések, hiányok, túlbonyolítás, felesleges szócséplés, kimaradás...

Túl sok benne a leírás. Meglepő, hogy ilyet írok, de így van.
Egyfolytában azt taglalja a szerzőnk hogy ki milyen ruhában van és mi hogy néz ki.
Ehhez túl gyorsan váltakoznak a jelenetek, hogy ennyi leírás legyen benne szerintem.
Sokszor felesleges és megakasztja a történet menetét.

A szereplők tetszettek, főként a testőrkapitányok és a rejtélyes idegen.
Alera a hercegnő néhol értetlen kis liba, de alakul a végére.
Remélem a hamarosan olvasandó második részben kicsit alakul még a csajszi.
Akkor pont szerethető lesz.
 Narian férfi szereplőnk rejtélyes, talán túlságosan is. Nem tudom hova tenni egyenlőre.

Imádom a várkisasszonyos, hercegnős történeteket.
Ez is az, így nyert ügye van nálam alapból.
Jó a misztikus rész is, bár nincs eléggé kifejtve, remélem többet kapunk majd belőle.
Szeretnék bele varázslást és további titkokat.
Na meg igazi szerelmi szálat, ez még csak egy kezdő kis valami volt.
Szeretnék több akciót, amit nem csak megemlít az író, hanem benne vagyunk.

Olyan hullámvasút érzésem volt végig, mikor olvastam.
Megemelkedünk a székből, mert végre most történni fog valami, jaj, mégsem, pedig azt hittem.
Nem, mert kimaradunk belőle, csak mesélés után hallhatjuk, nem vagyunk ott.

A világ tetszetős, akár élnék is ebben.
Bár a megszokott női nem elnyomását nem biztos hogy bírná a gyomrom.

Talán a nevekkel voltam a legjobban kibékülve.
Nagyon érdekesek és nem elcsépeltek.

A nyelvezete is jó.
Tetszett a humor benne, amit megcsillogtat néha a szerzőnk.

A borítója tetszetős, hamar ráirányítja magára a szemet.

Összességében jó volt, de nagy nagy kérdőjelek vannak bennem és hiányérzetek.
Remélem ez elmúlik még...
Viszont nem olyan szörnyű, mint olvastam egy-két értékelésben.

452 oldal
Fordította: Bihari György

történet:10/7
helyszín:10/9
szereplők,karakterek megformázása,hitelességük:10/7
érzelmek, romantika:10/7
a könyv hangulata:10/6
a történet párbeszédei,tájleírás,metaforák,nyelvezete:10/7
humor: 10/8
a borító :10/8
fülszöveg:10/8
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Cayla Kluver: A legenda fogságában



A Vérző Hold örökösei második része.
Nagyon izgalmas résznél hagytuk abba az előző kötetet, bár nem voltam a könyvvel teljesen megelégedve.
Így egyértelmű volt, hogy elolvasom a következőt is.
Kíváncsi voltam, hogy alakul a szereplők sorsa, hogyan fonja az írónő a szálakat, kin látok majd fejlődést, kit szeretek meg jobban.

A leírás még mindig túl sok, de már valamennyit mérséklődött. Vagy már immúnis voltam rá.
Jobban tudtam élvezni mint az elejét. Talán azért, mert tudtam mire számíthatok.

Kicsit több az akció, a lendület.
De nem főszereplőnőnknek köszönhetően.
Mert ő  még mindig olyan butácska, önző.
Kimarad mindenből.
De látok némi fejlődést,  próbál a könyv vége felé igazi, felelős királynő lenni.

SPOILER

Sajnos sok jó szereplőt elveszítünk, kiket megkedveltem.
Harmadik részben el nem tudom találni, hogy mi lehet majd.
Mert bizony lesz harmadik rész is.
Esetleg Alera és Narian összejönnek? És az fog tartani egy egész könyvön keresztül?
Remélem nem tippelek jól.

SPOILER VÉGE!

A szerelmi "majdnem" háromszögünk nem tetszett.
Sajnáltam szegény királyt, akármennyire is próbálta sötéten leírni az írónő, valahogy én kedveltem.
Végig reménykedtem , hátha...

A misztikus dolgok már jobban ki lettek fejtve, de még mindig hiányzott belőle egy csipetnyi.
A legendát végre teljes egészében ismerhetjük.

Még a retteget ellenség másik felét is megkedveltem, nem tudom normális-e.
Róla lehet szívesebben olvasnék, mint Aleráról.
Valahogy ő olyan érdekesnek tűnik.

A nyelvezetével és a humorral elégedett voltam, az felhozta a könyvet teljesen.

Vastagsága ellenére gyorsan haladós, lendületes könyv.

A borítója megint szépségesre és találóra sikerült.


454 oldal
Fordította: Bihari György

történet:10/7
helyszín:10/9
szereplők,karakterek megformázása,hitelességük:10/7
érzelmek, romantika:10/8
a könyv hangulata:10/6
a történet párbeszédei,tájleírás,metaforák,nyelvezete:10/7
humor: 10/8
a borító :10/8
fülszöveg:10/8
logika,következetlenség: 10/7

Athenaeum kiadó könyvei !

2012. november 15., csütörtök

Susan Loomis - Ház a Tatin utcán

6:00 0 Hozzászólás

A régebbi olvasóim tudják, hogy mennyire tetszett nekem a Napsütötte Toszkána c. kötet, úgy emlékszem, itt is írtam róla, nem csak a privát blogomon. Nagyon szeretem az ilyen jellegű könyveket, és mikor a könyvtárban megláttam a Stahl Könyvtára sorozatot, rögtön tudtam, hogy el kell olvasnom a műveket. Azt hiszem a Tatin utca volt az első ebben a sorozatban. Az Álruhás étteremkritikus még nálam volt, de nem volt rá időm, s mivel a Tatin utca tetszett, arra is sort fogok keríteni ismét, ha a kezembe akad.
Hogy miről is szól ez a könyv?
Susan Loomis életének egy szakaszáról.

A képen a szerző látható. Forrás: http://www.onruetatin.com/
A hölgyemény amerikai  és a vágya az, hogy írjon és főzzön. Párizsba megy egy híres főzőiskolába tanulni, és a mindennapjairól olvashatunk a kötetben. Imádom, ahogy leírja a környezetét, a recepteket, és egyáltalán mindazt, amivel az idejét tölti.
S itt el is érkeztünk ahhoz, amire vissza akartam térni. Mégpedig azért tartottam magamnál a könyvet sokáig, mert le akartam másolni néhány receptet Susantól. Csak hát mint sok minden másra, erre sem volt sajnos időm...Lehet, hogy csak beszkennelem őket majd. Vagy nem tudom, mindenesetre olyan receptekkel találkoztam, hogy csak leírva is étvágygerjesztőnek tűntek. :-)
Susan mindenesetre jártában-keltében nagyon megszereti Franciaországot, és miután férjhez megy, és kisfia is születik, úgy döntenek, hogy a franciáknál élnék mindennapjaikat. Normadiában meg is találják álmaik házát, mely gyönyörű ugyan, de rengeteg vele a dolog, a felújítanivaló. Mégis belevágnak, és én irigylem is őket. :-)
A kedvenc részem egyébként a történetben az, mikor Susan arról ír, hogy a szomszéd templom papjával mennyiféle összetűzésük volt, tekintve, hogy az atya a magáénak érezte az udvarukat, a bejáratukat...stb.
Kellemes olvasmány, kikapcsolódást nyújt, és élvezetes olvasni, hogyan boldogulnak amerikaiként egy francia kisvárosban.

Follow Us @soratemplates