2011. április 29., péntek

Várható májusi megjelenések

9:56 0 Hozzászólás
"1543 tavasza. VIII. Henrik király Parr Katalinnak udvarol, akit hatodik feleségének szemelt ki. Az udvarlás fejleményeit Cranmer érsek és az udvar szorult helyzetben lévő protestáns frakciója árgus szemmel követi, mivel a lady a reformok iránti szimpátiájáról ismert. Eközben Matthew Shardlake egy tizenéves fiú ügyén dolgozik, akit a Bedlambe, az őrültek házába zártak attól tartva, hogy ijesztő vallásos mániája miatt eretnekség vádjával máglyára kerülhet.
Amikor régi barátját szörnyűségesen meggyilkolják, Shardlake ígéretet tesz özvegyének, hogy a gyilkost az igazságszolgáltatás kezére juttatja. Amint Shardlake asszisztensével, Jack Barakkal, és orvos barátjával, Guy Maltonnal nyomozni kezd, kutatása Cranmerhez és Parr Katalinhoz vezet - és a Jelenések könyve sötét próféciáihoz. Hamarosan egy sor borzalmas gyilkosságra derít fényt, amelyek boszorkányság és ördögi megszállottság gyanúját vetik fel - mert mi másként lenne képes a Tudor-korabeli elme egy sorozatgyilkosra tekinteni?"

Megjelenés: május 4.

"A tündérek világában, akárcsak az emberi lények birodalmában, a szerelem és a hatalom körül forog minden. Amikor Aislinnból, a tündérlátó halandóból Nyárkirálynő lesz, nem mennek fényesen a dolgok a négy tündérudvar körül. Beteljesületlen szerelem, sértett büszkeség, bosszúvágy – meg egy igazi bajkeverő, Bananach, a hollólány ármánykodása egyre jobban veszélybe sodorja a tündérvilág törékeny békességét."

Megjelenés: május 4.

"Miután Cammie Morgan, a Kaméleon, kénytelen volt lemondani első barátjáról, Josh-ról, megfogadta, hogy soha többé nem sodorja veszélybe társait és az iskoláját; zavartalan félévre vágyik. De ezt könnyebb mondani, mint megtenni, ha az ember a CIA örököse és a Kivételes Ifjú Hölgyek Gallagher Akadémiájának diákja… A tanárok titkolóznak, az öreg kastélyba titokzatos vendégek érkeznek, és a Csipkebokor fedőnévről sem tudni, mit takarhat… Megtarthatja-e a lány fogadalmát? Cammie és a barátai falakon másznak át, kémkednek, hogy kiderítsék az igazságot. Bár bíznak képességeikben, ez alkalommal a Cammie szívéért és szeretett iskolájáért folytatott harc keményebb, mint valaha… "

Megjelenés: május 4.

"Sophie a "magyarok királynőjének", Sissinek a legfiatalabb és talán a legkedvesebb húga volt. A vadóc, életvidám teremtés, frissítően hatott egész környezetére. Kérője szép számmal akadt, fényes királyi udvarokból érkeztek. De Sophie szívét egy közrendű polgár, egy müncheni fotográfus nyerte el. Szerelmük azonban tragikus fordulatot vett...
Az izgalmas regény élvezetes stílusban, színesen eleveníti meg a bajor udvar légkörét, s a kötöttségek ellen lázadó Sophie megrendítő sorsát."

Megjelenés: május 5.

"David Rain ennél jobban már nem is érezhetné magát: expedícióra indul az Északi-sarkra és könyvet ír.
A jeges éghajlaton David belekezd a mesébe medvékről, sárkányokról és a rejtélyes tűzcsillagról. Hamarosan rájön, hogy a mese a való élet tükre, és hogy egy régi ellenség közeleg.
David vajon meg tudja akadályozni a gonosz tervet?
Vagy az emberek világát pusztulás fenyegeti?"

Megjelenés: május 5.

"Amikor Larát egy nap felkeresi nagymamája nővérének szelleme, a húszas éveiben járó vagány csaj egy pillanatra úgy érzi: megtébolyodott. Semmilyen racionális magyarázatot nem talál a történtekre, azt pedig mégsem érzi normálisnak, hogy egy kísértettel társalogjon. Sadie néni szelleme azonban nem foglalkozik Lara aggályaival, fontos feladatot bíz rá: meg kell keresnie rég elveszett nyakláncát, különben soha nem lelhet végső nyugalmat.
Pedig szegény Larának a folyton zsizsegő Sadie néni nélkül is megvan a maga baja: nemrégiben indított üzleti vállalkozása máris a csőd szélén áll, egykoron a legjobb barátnőjének tartott üzlettársa mindent hátrahagyva meglépett Goába, ráadásul élete szerelme mindenféle indoklás nélkül szakít vele!
Az eleinte nem kívánt barátság, azonban mind kedvesebbé válik Lara számára, és ahogy egyre több időt tölt a kísértet-nénikével, úgy válik mind izgalmasabbá az élete…"

Megjelenés: május 7.

"A HALKIRÁLYNŐ és a VIS MAJOR történetének hősei találkoznak!
Fertő Cityben menyegző készül. A harcművész Dalia és a sok kínpadot megjárt exzsaru, Marcel-Lobo kézfogózna a város hírneves kastélyában. Ám az élet nem habospite.
Dalia a koszorúslányokkal - Cyddel és Denisával - kalandot kalandra halmozva lánybúcsúzik Fertő Citíben. Ennek során elkerülhetetlenül megismerkednek a járőröző kopópárossal, Vis Majorral és Kyrával. Vis Major készülő gaztett nyomában jár, Kyra majdnem kétszáz éves sorozatgyilkosság szálait bogozza, közben aktívan praktizáló latrokba, vámpírokba botlanak. Tudomásukra jut, hogy egy dzsungelországi kokszbáró busás vérdíj fejében körözteti Marcelt. Egyéb bajok is megakaszthatják az egybekelést. Az esketésre felkért Rézorr Atya a mátkapár öltözéke láttán avagy a meglepetéstánc hatására lefújhatja a frigyet.
Az oltár előtt valóra is válik néhány kisebb rémálom. A jókorább tagló későbbre tartogatja magát. A vigalmat megzavaró támadás nyomán a Denisa-Belloq-Martin-Delgado által képviselt úthenger zsarucsapat és a lavina kopópáros közös akcióba lendül, Dalia és Cyd is velük tart. A földön-vízen-levegőben folyó üldözős-hajszás téboly hevében nincs idő átöltözni, s a két dudás egy csárdában-effektus is létrejön."

Megjelenés: május 9.

"Leslie L. Lawrence, azaz Blobzang rinpócse, a nepáli Ngagpa kolostorba érkezik, hogy régi kéziratokat tanulmányozzon. A rossz időjárás furcsa idegeneket kerget a kolostorba a már ott lévő, még furcsábbak mellé. A kísértetjárta kolostorban elszabadul a pokol: villogni kezd a titokzatos kék fény, vörös lángok ugrálnak az ablakokban, hirtelen felépül a rég lerombolt démonfal, karosszék repked a levegőben, a halott Kitty Loewenstein pedig tigris hátán lovagol. Aztán gyilkosság történik, majd még egy, még egy… Hősünk múmiákat talál egy dobozban, hegyes fejű kalapácsot egy halott fejében, a kolostor apátját pedig egy kondérban, holtan. Leslie L. Lawrence nem retten meg: szorosra húzza az övét, fejébe nyomja sárga süvegét, felhúzza kunkori orrú díszcsizmáját és a gyilkos után ered. Vajon megtalálja?"

Megjelenés: május 16.

"Lucy biztos benne, hogy farkasok élnek a házuk falában, és ahogy mindenki mondja: ha a farkasok egyszer kijönnek a falból, akkor vége. A családja azonban nem hisz neki… amíg egy nap a farkasok tényleg ki nem jönnek a falból.
De itt még nincs vége. Sőt, Lucy harca a farkasokkal csak most kezdődik.
Egy kellemesen ijesztő, furcsa és féktelen történet felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, Dave McKean különleges rajzaival. "

Megjelenés: május 19.

"Stephen Fry és Hugh Laurie világszerte elismert kultusz-szerzők, humoristák és színészek.
Hugh Laurie-t dr. House-ként ismerte meg a világ. Stephen Fry az Oscar Wilde szerelmei című film főszereplőjeként hódította meg a filmvásznat. Az Egy kis Fry és Laurie-t hazánkban is nagy sikerrel vetíti a Comedy Central.
Az első évad briliáns szövegeit tartja kezében a kedves olvasó."

Megjelenés: május

2011. április 27., szerda

Ízek, imák, szerelmek (film)

9:00 0 Hozzászólás
Mikor megjelent Elizabeth Gilbert könyve és mindenhol hirdették, nem nagyon vágytam rá, hogy elolvassam. Őszintén szólva nem érdekelt az amerikai lány, aki válása után önmagát keresgélve utazgat a nagyvilágban. Ám mikor nemrégiben megkaptam dvd-n, már vártam az alkalmat, hogy végre megnézhessem a könyv alapján készült filmet.
Ez az utazás ugyanis nemcsak földrajzi, hanem spirituális utazás is. Amikor is az ember egy kicsit magába száll, átértékeli a fontossági sorrendeket az életében, megpróbál túllépni a múlt eseményein és megtisztul. A főszereplő,  Liz (a filmben Julia Roberts), a válása után dönti el, hogy változtat az életén, és egy év alatt három országot is bejár. Az első helyszín Olaszország, ahol megtanul jókat enni (ízek), a második India, ahol egy ashramba költözik és meditál (imák), a harmadik pedig Bali, ahol a meditálás mellett a szerelmi élete is előtérbe kerül (szerelmek). 
A film csodaszép helyeken játszódik (Balira jó lenne egyszer elutazni!), jól mutatja a különböző kultúrákat, szokásokat, amelyeket Liz mind megtapasztal útja során.  Emellett nagyon jó gondolatok vannak benne! A film végén már én is úgy voltam vele, hogy nem ártana nekem sem kicsit néha magamba szállnom és önmagam lelkét megtisztítanom, de hát a valóság sajnos más, mint a film, úgyhogy én csak rohanok tovább, azt hiszem :)

A film hossza: 140 perc.
Részletekért klikk ide.

Magáról a könyvről pedig ITT olvashatjátok Niki írását.

2011. április 25., hétfő

Kate Furnivall: Szentpétervár ékköve

9:00 1 Hozzászólás
Kezdjük azzal, hogy nagyon szép a könyv borítója. Aztán, hogy Kate Furnivall korábbi regényeiről (Az orosz szerető, A vörös sál, Lydia titka) is hallottam-olvastam, hogy milyen népszerűek. Nekem a Szentpétervár ékkövét sikerült megszereznem az írónőtől. Tetszett is, meg nem is.

Maga a történet a következő:
Valentina éppen a családi birtok erdeiben barangol, amikor váratlan és ijesztő események sorozata alapjaiban megváltoztatja az életét. A forradalmárok felrobbantják a nyaralójukat és a húga lebénul.
Az arisztokrata származású Valentina Ivanova II. Miklós cár pénzügyminiszterének lánya, s most szembesülnie kell az omladozó cárizmus minden szörnyű következményével. Úgy érzi, meg kell keresnie útját az életben. Közben folyamatosan harcban áll családjával, mivel nem akar fejet hajtani apja akarata előtt, hogy egy előre elrendezett szeretetlen házasságra lépjen a fiatal és tehetős orosz gróffal.
Az erős akaratú, lázadó Valentina beleszeret Jens Friisbe, az egyenes jellemű és szenvedélyes dán mérnökbe. Mindent elsöprő szerelmük örökre összeköti az életüket.
Mindeközben Szentpétervárott folyamatosak a zavargások.

Mi az, ami nem tetszett benne? Az, hogy nem tudtam beleélni magam az 1910-es évek Oroszországába! Teljesen olyan volt, mintha a mai korban játszódna a történet. Mindez a könyv modern stílusa, egyszerű nyelvezete miatt. (Vagy csupán a fordítás volt rossz?) Mert nem hiszem, hogy akkoriban ilyen kifejezéseket használtak volna, hogy (Kátya mondja pl): - Ez nem fair! 
Szóval idegesített a könyv stílusa.

Mi az, ami tetszett benne?  Nagyon sok az izgalmas rész, kezdve robbantástól, az erdőben bújkálástól, a  csatorna-rendszerbe való bent rekedésen át a  nyomorban élő család sorsáig, tehát mindig van valami, amin izgulni lehet. Na és ott a szerelmi szál, az sem elhanyagolható! Meg ahogy Valenitna küzd az apja akarata ellen, és csakazértis ápolónőnek áll. Szóval vannak benne jó kis események, sajnos nem éppen vidámak. Ami még jó, hogy egy kicsit bepillantást nyerhetünk az akkori történelemi helyzetbe is.
A végére talán sikerült túllépnem a könyv stílusán is, végül is a "szórakoztató irodalom" polcról vettem le a  könyvtárban.

Azt még elárulom, hogy a könyv végén szereplő kisbaba, ill. később kislány, Lydia, az a Lydia, aki Az orosz szeretőben és a Lydia titkában is fő szerepet játszik. Ez a regény tulajdonképpen az ő édesanyjának, Valentinának a fiatalkoráról szól.

2011. április 24., vasárnap

Locsolóversek

7:00 0 Hozzászólás

Manapság egyre több olyan fiú, férfi jön hozzám locsolkodni, aki nem mond locsolóverset, mert nem tud…. (Vagy lusta egyet megtanulni...) Az ilyen locsolóknak segítségképpen összegyűjtöttem pár locsolóverset: némelyik versike kicsit hosszabb (5-6 soros) és komolyabb, de van 2-3 soros vicces locsolóvers is.

Zöld erdőben jártam,
Kék ibolyát láttam.
El akart hervadni
Meg szabad-e locsolni?

Pálinkás jó reggelt kívánok e háznak,
Főképp a dolgos szülők jól nevelt lányának!
Elmondom én gyorsan jövetelem célját:
Megöntözöm most a környék legszebb lányát. ű
Kívánok e háznak hát mindenből eleget,
Főképp békességet, egészséget és szeretetet!

Én a kertész fia vagyok,
kislányokat locsolgatok.
Gyere, kislány, el ne hervadj,
Jó kölnivel meglocsollak!

Én kis kertészlegény vagyok
Virágokat locsolgatok.
Azt hallottam, hogy egy rózsa
El akar hervadni.
Szabad megöntözni?

Ajtó mögött állok,
Piros tojást várok.
Ha nem adtok, lányok,
Estig is itt állok!

Kinyílt az ibolya húsvét hajnalára,
Csepegjél, rózsavíz erre a kislányra.
Rózsavíztől, majd meglátod, szép és ügyes leszel,
Ugye, kislány, a zsebembe piros tojást teszel?

Mosolyog a napsugár,
mosolyog az ég is,
locsolkodok, tojást kapok,
s mosolygok majd én is.

E szép házba nyitottam,
Nefelejcset találtam.
Nem hagyhatom hervadni,
Meg szabad-e locsolni?

Messze földön jártam,
Szép harmatos reggel,
Aranytündér kútvizéből
Vizet merítettem.
Aranytündér kútvizével
Öntözgetni járok,
Olyan szagos, mint a rózsa,
Gyertek ti is, lányok!

Zöld erdőben jártam
Kék ibolyát láttam.
El akart hervadni
Szabad-e locsolni?

Húsvét másodnapján az jutott eszembe,
Locsolóvizet vegyek a kezembe.
Megöntözzek vele egy árva ibolyát,
És cserébe kapjak érte egy hímes tojást.

Húsvét másodnapján régi szokás szerint
Fogadják szívesen az öntözőlegényt.
Én a legénységhez igen kicsi vagyok,
De öntözőlegénynek mégis csak felcsapok.
Minden esztendőben ilyenkor itt vagyok
Ha a locsolásért pirostojást kapok.
Szépen kérem az apját,
De még szebben az anyját:
Adja elő a lányát,
Hadd locsolom a haját!
Hadd nőjön nagyra,
Mint a csikó farka,
Még annál is nagyobbra,
Mint a Duna hossza.
Szabad-e locsolni?

Van e háznak rózsabokra,
nyúljék élte sok napokra,
hogy virítson, mint rózsaszál,
megöntözném: ennyiből áll e
kis kertész fáradsága,
piros tojás a váltsága.

Jó reggelt, jó reggelt,
Kedves liliomszál,
Megöntözlek rózsavízzel,
Hogy ne hervadozzál.

Kerek erdőn jártam,
Piros tojást láttam,
Bárány húzta rengő kocsin,
Mindjárt ideszálltam.
Nesze hát rózsavíz,
Gyöngyöm, gyöngyvirágom.
Hol a tojás, piros tojás?
Tarisznyámba várom!

KÉK erdőben jártam, ZÖLD ibolyát láttam,
Szemészetre holnap mennék,
de most még azért locsolkodnék...

Biciklivel érkeztem, negyven métert fékeztem
Józsi vagyok, szép és laza Locsoljak vagy menjek haza?

Én verset nem tudok, azt mondjanak a kicsik,
és csak azért jöttem, hogy igyak egy kicsit.

Én még kicsi vagyok, Verset ezért nem is tudok
De majd jönnek a nagyok, Aztán majd mondanak azok.

Zöld a moha, zöld a páfrány,
Meglocsollak házisárkány.

Egy tök, két tök, három tök, négy tök,
Nem tökölök - Öntök.

2011. április 22., péntek

Az Éjvilág folytatásáért

8:56 0 Hozzászólás
Rob Thurman Cal és Niko Leandros sorozatának első kötetének az Éjvilágnak, nem sikerült akkora példányszámban elfogynia, amennyiben ezt várta a kiadó. Bár, én a könyvet nem olvastam még, de több embertől is nagyon pozitív véleményt olvastam róla, akiknek bízom az "ítéletében".
A második rész fordítása már elkészült, de a kiadáshoz szükséges keretösszeg hiányzik. A kiadó akkor tudná vállalni a kiadást, ha a boltokban levő kb. 500 db Éjvilág példányszám, legalább a felére csökkenne augusztus elejéig. Ezért FFG mozgalmat indított. A részleteket el tudjátok olvasni a blogjában ITT.

"Szörnyek járnak közöttünk.Mindig is itt voltak és itt is lesznek mindörökké.Azóta tisztában vagyok ezzel, amióta az eszemet tudom, ahogy azzal is,hogy én is egy vagyok közülük……Részben, legalábbis. Üdv New Yorkban! Ahol egy troll lakik a Brooklyn híd alatt, egy kobold a Central Parkban, és egy gyönyörű vámpír az Upper Esat Side egyik manzárdjában – és ez csupán a kezdet. Persze a legtöbb halandó embertökéletesen vak marad a természetfelettiek éjszakai életére, de Cal Leandros csak félig ember. Apja sötét vérvonala rémmesékbe illő – és most ő és az egész másvilági fajtája Cal nyomában lohol. Vajon miért? Cal eddig nem igazán akart annyi ideig egy helyben maradni, hogy megtudja a választ.Féltestvérével együtt idáig sikerült egy lépéssel az üldözőik előtt maradniuk, de most Cal apja ismét rájuk bukkant. Cal számára most végre kiderül, hogy mit akarnak, mit akartak tőle mindig is. Ő a kulcsa ördögi tervüknek, hogy a Földön elszabadítsák a Poklot. Cal életének legkeményebb küzdelmében a tét az egész emberiség sorsa… "

Ha módotokban áll és egyetértetek, akkor írjatok ti is erről a blogjaitokban, osszátok meg a közösségi oldalaitokon, ne ezen múljon. ;o)

2011. április 20., szerda

Országos vers- és novellapályázat - Budapest

9:00 0 Hozzászólás
Most egy pályázati felhívást szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, elsősorban a fiatalabb korosztálynak. A Budapesti Esélyek Háza vers és novellaíró pályázatot hirdetett "Egy szoknya, egy nadrág" címmel a nemek közötti esélyegyenlőség témakörében.

A hivatalos pályázati feltételek:
A pályázatra olyan irodalmi alkotásokat várnak, amelyek felhívják a figyelmet a társadalmi nemek közötti esélyegyenlőség fontosságára. (Női-férfi szerepek, szerepkonfliktusok stb.)
Két kategóriában és két korosztályban lehet pályázni: 
1. kategória: vers, 2. kategória: novella
1. korosztály középiskolás (14-18 éves), 2. korosztály: ifjúsági (19-25 éves)

A pályázatot a Budapesti Esélyek Házába kell benyújtani 2011. április 29-ig, ahonnan a legjobbak orzságos értékelésre kerülnek. A pályázatokat .doc kiterjesztésű (Word) fájformátumban a budapestieselyekhaza@gmail.com címre lehet benyújtani maximum 10.000 karakter terjedelemben.

Az országos díjátadóra 2011. június 4-én, az "EsélyNap 2011" rendezvényen kerül sor, ahol a zsűri értékes tárgynyereményeket ad át.(1. díjak 50.000, 2. díjak 40.000, 3. díjak 30.000 Ft értékben.)

2011. április 18., hétfő

Claudia Joseph: Kate- Hercegnő születik

9:30 0 Hozzászólás

Mivel nagyon szeretem a történelmet és a királyi családokról szóló történeteket, így alig vártam, hogy elolvashassam ezt a könyvet. A könyv első feléből megtudhatjuk, hogy milyen utat jártak be Kate ősei, hogy aztán késői leszármazottjuk ilyen közel kerülhessen Anglia trónjához. Kate és Vilmos felmenői az 1800-as években a társadalom két végpontján voltak. Míg Vilmosnak ugye királyi, uralkodói felmenői voltak, addig Kate sokadik ük-nagypapája – még Viktória királynő uralkodása alatt – bányász volt, ahogy a család összes férfitagja egészen az 1800-as évek végéig.

Alapos kutatómunka gyümölcse ez a több mint 180 évet felölelő kötet. Kate és közvetlen környezetének leírása exkluzív interjúk alapján született meg. Közelről követhetjük végig. A kötetben eddig máshol nem látható fotók is találhatók.

Vilmos herceg és Kate találkozásának, kapcsolatuk lassú és finom bimbózásának néhol már-már viharos történetét, hogy aztán 8 év után, 2010. november 16-án végre eljegyezzék egymást. Nekem az tetszett Vilmos és Kate kapcsolatában, hogy ha nem lenne Vilmos királyi sarj, akkor még egy átlagos kapcsolatnak is tekinthetnénk, hisz náluk is voltak olyan se veled- se nélküled időszak, a rózsaszín felhő és társaik.

Kate Middleton-ról egy szimpatikus kép alakult ki. Nem hiába mondják róla, hogy minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, melyet elvárhatunk Nagy-Britannia eljövendő királynőjétől: tökéletes kiejtés, gyönyörű haj és természetesen könnyed megjelenés, sokoldalú tehetség, neves iskolák, kifinomultság és érettség. Sokan a modern Diana hercegnőként emlegetik, szerintem nem alaptalanul. Bár nem tudom, hogy mennyire van hatással Kate-re, mennyire érzi ezt elvárásnak.

Az biztos, hogy Anglia életében egy jelentős nap lesz 2011. április 29., az esküvő napja, amit remélhetőleg én is meg tudok majd nézni.


Claudia Joseph: Kate- Hercegnő születik

Fordította: Bihari György és Sóvágó Katalin

A fordítás alapjául szolgáló mű: Claudia Joseph: KATE: THE MAKING OF A PRINCES

Magyarul kiadta: ATHENAEUM Kiadó 2011-ben

Ár: 2990 Ft

Oldalszám: 264 oldal

2011. április 17., vasárnap

A költészet napja

7:00 0 Hozzászólás

Április 11.-én van a költészet napja, ebből az alkalomból az ország számos településén tartanak megemlékezést, koszorúzást, versmondó versenyt, felolvasást.


A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon. Irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal, képzőművészeti kiállításokkal tisztelgünk a magyar líra előtt. Országszerte rendezett programokon klasszikus és kortárs költők versei szerepelnek. Főként diákok készülődnek nagy lelkesedéssel ezekre a rendezvényekre. Ezen a napon hagyományosan megkoszorúzzák a költő budapesti emléktábláját egykori lakóhelyén, a ferencvárosi Gát utca 3-ban.

2011. április 15., péntek

Újdonságok a Könyvfesztiválra

8:40 0 Hozzászólás
Mint koalány már felhívta a figyelmeteket az előző bejegyzésben, tegnap kezdetét vette a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A kiadók több könyvük megjelenését is erre a programra időzítették.
Nézzük, mikre számíthattunk. A lista persze nem teljes és nem tér ki minden kiadóra. Megjelenésekről, várható megjelenésekről olvashattok még ITT is:

"Marie Claire egy különleges, vagány kamaszlány, aki bátyjával, Bobbal és édesapjával él. Az apa halála után a két testvér New Yorkba indul, hogy felkutassák sosem látott nagybátyjukat. A Central Parkban töltik az éjszakákat, és a legpuccosabb szállodába lógnak be kávézni. Megismerik a környéken lakó hajléktalanokat, új barátságokat kötnek, s a kalandok közben életre szóló tapasztalatokat szereznek. Bizony, azzal is szembe kell nézniük, hogy jó és rossz embereket egyaránt az útjukba sodorhat az élet, és nem biztos, hogy az utazás ott ér véget, ahol eredetileg tervezték..."

Alexandra Kiadó, 336 oldal, 1999 Ft



"Ha Minát, a hatéves kislányt egy rémséges éjszakán meg nem harapja az apja ingéről ismerős kicsi, zöld krokodil, talán nem is kerül sor a veszélyes expedícióra. Akkor nagyapa és négy unokája talán sohasem másszák meg a Három Barlang Hegyét, nem mentik meg a sebesült anyafarkast és kölykét, nem látják a harmadik barlangban tanyázó medvét, nem találkoznak orvvadászokkal, nincs lábtörés és nem kell rendőrségi mentőhelikoptert hívni - egyszóval elmarad a nagy KALAND, amelyről ez a történet szól. De akkor lehet, hogy Mina még ma is félne az álombeli krokodiloktól, és nem volna az a bátor nagy gyerek, akivé röpke három hét alatt vált.
A világhírű svéd író első - s mindjárt remekbe szabott - gyerekkönyve fordulatos, humoros és bölcs mese, amelyet a felnőttek is éppolyan önfeledten olvashatnak, mint a kisebbek."

Európa Könyvkiadó, 136 oldal, 3000 Ft

"Londonban vagyunk, 1896-ban: szinte naponta áll elő a tudomány valami újabb csodálatos felfedezéssel, és H. G. Wells népszerű regénye, "Az időgép" hatására már az is elképzelhető, hogy az ember utazzon az időben. Sőt a Murray Időutazások nevű cég már éppen szervezi az első ilyen utakat; bár egyelőre még csak a 2000. évbe lehet elutazni, amikor az emberek és az addigra értelmes lénnyé fejlődött gépek vívnak élethalálharcot egymással. Andrew Harrington, a dekadens aranyifjú azonban a múltba szeretne utazni, hogy megakadályozza élete szerelmének, egy whitechapeli prostituáltnak a halálát, akit Hasfelmetsző Jack gyilkolt meg bestiális kegyetlenséggel..."

Európa Könyvkiadó, 588 oldal, 3900 Ft

"Az "Elveszett mesék könyve (I-II)", a magyar olvasók által a "Szilmarilok" címen megismert mitológia ciklus legelső, immár majdnem egy évszázaddal ezelőtt született változatát tartalmazza. Az író fia által összeállított, komoly jegyzetapparátussal ellátott kötet új elemekkel, fontos részletekkel egészíti ki a "Szilmarilok"-ban megismert világot."

Cartaphilus Könyvkiadó, 736 oldal, 3990 Ft

2011. április 13., szerda

XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

9:00 0 Hozzászólás
Programajánló rovatunkban most egy igaz könyves programot ajánlunk figyelmetekbe.
Holnap, vagyis április 14-én nyílik meg és április 17-éig látogatható a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. A közel húsz éve  megrendezésre kerülő programsorozaton nemcsak Magyarországról, hanem negyven különböző országból érkeznek kiállítók az európai szintű eseményre. Lesznek irodalmi programok, pódium-beszélgetések, felolvasások, író-olvasó találkozók és dedikálások. A legkisebbeket meg ún. Gyereksarok várja mesével, játékkal, kézműves foglalkozással. Ezen kívül sor kerül immáron tizenegyedik alkalommal az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljára, és lesz nemzetközi könyvkiadói ösztöndíj-program is. Duna - nyitott könyv címmel pedig egy többdimenziós fotótárlatot tekinthetnek meg az érdeklődők.
A fesztivál záróeseményeként 17-én vasárnap adják át az Év Kiadója, valamint az Év Vidéki és az Év Fővárosi Könyvesboltja elismerést.


Részletes program:

2011. április 11., hétfő

Christine Nöstlinger: Szép kis család

7:38 0 Hozzászólás
Amikor kézbe vettem a könyvet és láttam, hogy az Andersen-díjas Christine Nöstlinger írta, egyből eszembe jutott A cseregyerek c. könyve, ugyanis nagy kedvencem.
Nöstlinger bája egyszerűen utánozhatatlan. Ez a regénye pedig nagyon fájdalmas, de ugyanakkor nagyon elgondolkodtató is. Olyan, amivel nem árt meglepni a gyerkőcöket, ha hasonló problémák vannak a családban vagy nekünk elolvasni, hogy tudjuk, mit érezhetnek.

A könyv központjában a válás van és az, hogy éli meg ezt a 3 gyerek. Jelen esetben a 15 éves Karli (aki lány), a 13 éves Ani (aki pedig fiú) és a 7 éves Speedi (aki szintén fiú). Az ő szemükön keresztül olvashatunk a szülők megromlott házasságáról, majd a válásról. Finoman, de nagyon elgondolkodtató sorok is találhatóak a könyvben:
"... a szülők szabadon örökbe adhatják a gyermeküket, ha nem óhajtják megtartani. De ha egy gyermek nem akarja a szüleit, nem adhatja örökbe őket és nem kereshet újakat."
"A jó megoldás valószínűleg az lenne, ha a házasságot fontolgató párok előbb kiállnának egy próbát, amely során letesztelnék, képesek-e hosszú távon együtt élni. És csak megfelelő eredmény esetén lenne szabad gyereket vállalniuk."

Magyarországon évente 24-25 ezer válás történik. Míg az 1980-as években 1000 házasságkötésre 346 válás jutott, a 2000-es években már 562. Több, mint a fele a házasságoknak válással végződik. És akkor volt egy nagyon szívszorító mondat a könyvben, amit egyszerűen nem találok most meg, de a lényege az volt, hogy a szülők akarnak elválni, a gyerekek nem feltétlenül akarnak a szüleiktől.

A Szép kis család egy család felbomlását akarja bemutatni. Hogyan élik meg a gyerekek? Az anyuka, aki a megcsalt fél? És az apuka az új barátnőjével? És felvetődik a kérdés, hogy megéri-e?
"... egy csendes, náddal körülölelt tó végső soron sokkal többet ér, mint egy hegyi patakocska szerelem nélkül. Mire megyek a vonzerővel meg a szívdobogással, ha egyébként az egész teljesen üres?"
Nincs szó a történetben tettlegességről, durván elfajult problémákról. Egyszerűen csak a szülők kapcsolata kihűlt. Állandóan vitáztak, apuka beújított egy barátnőt, majd eljött az a pont, amikor összeszedte a cuccait és elköltözött. Nagyon jól rámutatott arra, hogy igazán ez a kapcsolat már menthetetlen volt és csak a gyerekek miatt bírták ennyi ideig. És felvetődött a kérdés, hogy a gyerekeknek hogy jobb? Ha a szülők elválnak, vagy ha együtt maradnak és folytatódnak a viták? Az örök kérdés.

Kicsit idealizálva is érzem a történetet, hisz bár a szülők útjai külön váltak, de a végére mégis minden jó lett úgy, ahogy volt. Azért ez nem mindig alakul a valóságban is így. Nem mindig szereti meg a gyerkőc a másik fél új párját, sőt, haraggal fordul felé. Nyilván, az új barátnő karakterén keresztül akarta az írónő megmutatni, hogy senkinek se egyszerű az ilyen helyzet, de adjanak esélyt maguknak arra, hogy megkedvelhessék a "pótanyukát", hisz senki se sárkánynak született. ;o)

Mind a 3 gyerkőc a szívemhez nőtt. A kis Speedi az ártatlanságot képviseli, Ani már reálisabban látja a történteket, Karli pedig a határvonal. Amikor már átkacsingat az élete a felnőttek világába, de igazán még gyerek.
És megdöbbentő volt, hogy mennyire tisztán látnak, mennyi mindent észlelnek, amikről a szülők nem is tudnak.

Bár a regény gyermek-ifjúsági irodalom, úgy érzem felnőtteknek is érdekes olvasmány lehet, főleg ha hasonló cipőben járnak.


Megjelenés: Sowieso und überhaupt (1991.)/ Szép kis család (2011. Animus Kiadó)
Oldalszám: 149
Ára: 1980

2011. április 10., vasárnap

József Attila 106 éve született

9:00 0 Hozzászólás
József Attila költőnk 106 éve, 1905. április 11.-én Budapesten született.

Apja 1908-ban elhagyta családját. Nevelőszülőkhöz adták, majd a Ferencvárosban a lumpenproletárlét határmezsgyéin éltek, édesanyja rákban halt meg. József Jolán férje, Makai Ödön ügyvéd lett József Attila gyámja, Makóra került gimnáziumba. Megismerte Juhász Gyulát, az ő segítségével és előszavával megjelent első verskötete (Szépség koldusa). 1923-ban a Nyugat is közölte verseit. 1924-ben a szegedi egyetem magyar–francia szakára iratkozott be, de Tiszta szívvel című verse miatt összeütközésbe került professzorával, Horger Antallal. 1926–27-ben Párizsban a Sorbonne előadásait hallgatta; tagja lett az anarchista-kommunista szövetségnek. 1928-ban kötött barátságot Illyés Gyulával, Babits Mihályhoz is eljutott, ő azonban nem viszonozta közeledését. Elnyerte Kosztolányi Dezső segítő barátságát. 1928-tól szerelem fűzte a jómódú polgárcsaládból való Vágó Mártához, ám a lány hosszú angliai tanulmányútja eltávolította őket egymástól. Élettársa Szántó Judit volt, nagy szegénységben éltek, részben Judit kétkezi munkával keresett jövedelméből. Szociáldemokrata és liberális körökkel talált kapcsolatot, és antifasiszta egységfronttörekvéseket képviselt. 1935-ben pszichoanalitikus kezelője, Gyömrői Edit iránt támadt benne tragikus szerelem. 1936-ban végleg különvált Szántó Judittól. A Szép Szó egyik szerkesztője lett, felújult kapcsolata Vágó Mártával. A Baumgarten-alapítványtól segélyt, majd jutalmat kapott. Nagyon fáj című kötete sem hozta meg – főként közönségsiker viszonylatában – a várt elismerést. 1937 tavaszán megszerette Kozmutza Flóra gyógypedagógus pszichológust, házasságot remélt, de idegzete mindinkább felmondta a szolgálatot. 1937. december 3-án a szárszói állomáson induló tehervonat kerekei alá feküdt.

Pályaképe

„Életműve zárt egészet alkot: teljes emberi magatartást, egységes, befejezett életutat fejez ki klasszikussá érlelt művészi technikával, nemegyszer a legmagasabb szinten. Ezáltal foglal helyet nemcsak a magyar, hanem a világirodalomnak is a nagyjai közt”. (idézve a MIT-ből) A költő irodalmi érdeklődésének, indíttatásának első jele saját vallomása alapján: A harmadikos olvasókönyvben azonban érdekes történeteket találtam Attila királyról és rávetettem magam az olvasásra. Nem csupán azért érdekeltek a hun királyról szóló mesék, mert az én nevem is Attila, hanem azért is, mert Öcsödön nevelőszüleim Pistának hívtak. A szomszédokkal való tanácskozás után a fülem hallatára megállapították, hogy Attila név nincsen. Ez nagyon megdöbbentett, úgy éreztem, hogy a létezésemet vonták kétségbe. Az Attila királyról szóló mesék fölfedezése azt hiszem döntően hatott ettől kezdve minden törekvésemre, végső soron talán ez az élményem vezetett el az irodalomhoz, ez az élmény tett gondolkodóvá, olyan emberré, aki meghallgatja mások véleményét, de magában fölülvizsgálja; azzá, aki hallgat a Pista névre, míg be nem igazolódik az, amit ő maga gondol, hogy Attilának hívják. (Curriculum vitae, részlet)

Közösségi költészete


• szocialista költészete


– Döntsd a tőkét, Nyár, Favágó…


• antifasiszta jellegű költészete


– Thomas Mann üdvözlése…


• hazafias költészete


- A Dunánál, Nem, nem, soha! (1922): a legutolsó, Osiris Kiadónál megjelent, a költő összes versét tartalmazó kötet kivételével, 1945 utáni kiadásban nem szerepelt, mintha meg sem írta volna. (Bár volt olyan, előző rendszerben megjelent József Attila-összes, ami utalást tett rá.) Pogányos hitvallás magyarul (1922), Juhász Gyulához (1922), Bús magyar éneke (1922), Magyarok (Minek magunkat lassan ölni?) (1923), Áldott légy, jó Magyarország! (1923), Magyarok (Ó jaj, mi igazán tiszták vagyunk,) (1924), Egyszerű ez (1924).


• kozmikus költészete – A kozmosz éneke Szonettkoszorú, Március, "Költőnk és kora"


Szerelmi költészete Múzsái:


• Márta (1) : Első szerelme, a makói gimnázium igazgatójának lánya, Gebe Márta, ki nem viszonozza érzéseit. Neki írta a Csókkérés tavasszal című versét.


• Márta (2) : 1927-ben ismeri meg Vágó Mártát, egy jómódú család lányát. Tervezték a házasságot, de Mártát apja Angliába küldi tanulni, azzal a szándékkal, hogy elválassza a fiatalokat. Márta külföldi tartózkodása véget vet a kapcsolatnak.


• Judit : 1930-ban ismerkedik meg Szántó Judittal, aki 1934-ben féltékenységből öngyilkosságot kísérel meg.


• Mária : Dr. Szöllős Henrikné Marton Mária művészettörténész ihleti őt az Óda című verséhez. Az IGE (Írók Gazdasági Egyesülete) gyűlésén vett részt, amikor megismerte Mártát.


• Edit : Gyömrői Editbe a pszichoanalitikus kezelések alatt szeret bele, ennek bizonyítékai: Gyermekké tettél – eredeti címe: Egy pszichoanalitikus nőhöz –, … aki szeretni gyáva vagy, Nagyon fáj című versek, valamennyi 1936-ban keletkezett.


• Flóra : 1936 Kozmutza Flórát, a francia szakon végzett, esztétikából doktorált gyógypedagógust (Illyés Gyula későbbi feleségét) 1937-ben betegen ismeri meg; ez a kapcsolat beteljesületlen szerelem volt. Az év költőjének nevezték 1950-ben, igaz akkor már nem élt.


Szabad ötletek jegyzéke


„A szenvedés lenne a kulcs a költészethez? Kattan az ajtózár, benyitunk: a lélek, mint a szétdobált lakás, honnét sietve távozott a lakó; egymás hegyén-hátán a gyermekévek, kudarcok, szerelmek; szellem, hogyha járt is ott előttünk, kihúzott a kulcslyukon…” (Orbán Ottó, József Attila analízise, részlet) Thomas Mann üdvözlésére írt verse ihlette az utókor által transzrealizmusnak nevezett képzőművészeti irányzatot. „Te jól tudod, a költő sose lódit: az igazat mondd, ne csak a valódit, a fényt, amelytől világlik agyunk, hisz egymás nélkül sötétben vagyunk.” (1937)


Művei Életében megjelent kötetei


• Szépség koldusa (Szeged, 1922): benne: Aratásban (1922), Éhség (1922), A jámbor tehén (1922), Kukoricaföld (1922), Csókkérés tavasszal (1922).


• Nem én kiáltok (Szeged, 1925): benne: Nem én kiáltok (1924), Megfáradt ember (1923), Szegény ember balladája (1924).


• Nincsen apám, se anyám (1929): benne: Tiszta szívvel (1925), Ringató (1928), Klárisok (1928), Tedd a kezed … (1928), Áldalak búval, vigalommal (1927).


• Döntsd a tőkét ne siránkozz 1931: benne: Nyár (1929), Favágó (1929/1931).


• Külvárosi éj (1932): benne: Külvárosi éj,


• Medvetánc (Válogatott költemények 1922-1934) (1934): benne: Altató (1935), Levegőt! (1935), Kései sirató (1935), Téli éjszaka (1932), Reménytelenül (1933), Elégia (1933), Óda (1933), Eszmélet (1934), Mama (1934).


• Nagyon fáj 1936: A Dunánál (1936), Nagyon fáj (1936), Kész a leltár (1936). Halála után kiadásban megjelent művei


• utolsó költeményei: Thomas Mann üdvözlése (1937), Születésnapomra (1937), Tudod, hogy nincs bocsánat (1937), (Talán eltünök hirtelen…) (1937), (Karóval jöttél…) (1937), (Ime, hát megleltem hazámat…) (1937).


Prózai művei


• Curriculum vitae – József Attila önéletrajza


• Szabad-ötletek jegyzéke. (Közzéteszi, jegyz. Stoll Béla)


Kritikai művei


• Tanulmányok és cikkek (1923-1930. Szövegek)


Műfordítói tevékenysége


• P. Bezruč, J. Wolker, V. V. Majakovszkij, Szergej Jeszenyin, Alekszander Blok, Émile Verhaeeren, Rimbaud, François Villon …


Utólagos elismerése Díjak


Az alkotóknak, művészeknek járó rangos kitüntetésekkel csak halála után díjazták, életében egyszer kapott pénzjutalmat 1937-ben.


• 1935-ben és 1936-ban Baumgarten-jutalomban részesült.


• 1938-ban a Baumgarten-díjat. Egy Babits Mihállyal való összekülönbözés miatt csak annak halála után kaphatta meg.


• 1948-ban posztumusz Kossuth-díjban részesült.


Emlékezések


• Születésének napja, április 11. „A költészet napja”.


• Az UNESCO a 2005-ös esztendőt hivatalosan József Attila évvé nyilvánította.


• 1962-1999 között nevét viselte a Szegedi Egyetem mint József Attila Tudományegyetem (rövidítve: JATE).


Költemények József Attiláról


Néhány költőtárs emlékezése alapján – a Magyar Rádió összeállítása szerint a költő 100. születésnapjára:


• Ágh István: József Attila csillagai és medáliái


• Benjámin László: Nem adhatsz többet


• Bertók László: Alkalmi vers József Attila 75. születésnapjára


• Csorba Győző: Stációk – József Attilának


• Gyurkovics Tibor: Krétával írtál


• Horváth Ferenc: Vigasztaló jambusaim – József Attila emlékének


• Illyés Gyula: Doleo, ergo sum "Te: bakája a mindenségnek. Én: kadettja valami másnak. Odaadnám tiszti kesztyűmet Cserébe a bakaruhának." Pilinszky János: Újra József Attila (1972)


• Juhász Ferenc: Karácsonyi ének József Attiláról


• Keresztury Dezső: A hetedik – József Attila emlékének


• Lator László: Szárszó, november


• Orbán Ottó: József Attila analízise


• Vas István: Rapszódia József Attiláról (részlet)


• Weöres Sándor: József Attila utolsó fényképére


• Faludy György: József Attila temetése


• Gyurkovics Tibor: József Attila


• Juhász Ferenc: József Attila sírja


• Nagy László: József Attila!


• Pilinszky János: József Attila


• Pilinszky János: Újra József Attila


• Tornai József: József Attila


Szobrok, emlékművek József Attila tiszteletére


• József Attila-szobor, Budapest: a legismertebb szobor a költőről, a Duna-parton. Alkotó: Marton László szobrászművész. Felállították: 1980-ban. Anyaga: bronz.


• József Attila-szobor, Budapest, 13. kerület, József Attila tér. Alkotó: Beck András (1949-ben). Felállították: 1952-ben, a mai József Attila Művelődési Központ avatóján.


• József Attila-szobor, Budapest, 20. kerület, Pesterzsébeti József Attila Általános Iskola: a költő születésének 100. évfordulójára készült. Alkotó: Oláh Gyula.


• József Attila-szobor, Makó: A róla elnevezett gimnázium előtt, Makón, virágokkal övezett gyepen áll Tar István 1957-es alkotása.


• József Attila-mellszobor, Perbál: amely a Polgármesteri hivatal előtt található, ahol a költő az Altató c. versét írta, "Kis Balázsnak". Alkotó: Tóth Gyula szobrászművész Anyaga: fa


• József Attila-szobor, Miskolc – Lillafüred: a költő születésének 100. évfordulójára készült. Alkotó: Varga Éva, Munkácsy-díjas szobrászművész. Helyén korábban emléktábla volt. Lillafüreden írta József Attila az Ódát.


• József Attila-szobor, Ózd: a József Attila Gimnázium előterében található. Alkotó: Kis Sunyi István szobrászművész. Anyaga: vörösmárvány, mellszobor. Felállították: 1967-ban.


• József Attila-szobor, Nagyvárad: a költő születésének 100. évfordulójára állították fel, 2005-ben. Alkotó: Wagner Nándor szobrászművész.


• József Attila Emlékmű, Balatonszárszó: a szárszói vasútállomással szemben, a Tóparti parkban áll. Felállítása: 1998. Alkotó: Ortutay Tamás.


• József Attila síremléke, Balatonszárszó: a költőt először a 7-es út melletti temetőben temették el. Felállítása: 1981. Alkotó: Csóka Gyula.


• József Attila-szobor, Szeged: a Dugonics téren áll, a szegedi József Attila Tudományegyetem egyik épülete előtt. Felállítása: 1964. Alkotó: Varga Imre.


• József Attila-dombormű, Szeged: a Nemzeti Emlékcsarnokban áll a Dóm téri árkádok déli oldalán, a dombormű Tápai Antal alkotása.


• József Attila-szobor, Székelyudvarhely: Udvarhelyszék Kulturális Egyesület, alkotó: Zavaczki Walter Levente szobrászművész.


• József Attila-szobor, Hódmezővásárhely: Alkotó: Kő Pál szobrászművész. Anyaga: bronz. Felállították: 2005. október 2.


• Megfáradt ember szobor: A József Attila-vers illusztrációja Makón, a József Attila Múzeum előtt található, Somogyi József munkája.


József Attila a világirodalomban Angol nyelven olvasható fordítások műveiből:


• Perched on Nothing's Branch, 1987, Hargitai Péter fordítása


• Winter Night; Selected Poems of Attila József, 1997, Bátki János fordítása


• The Iron-Blue Vault: Selected Poems, Ozsvath Zsuzsanna és Frederick Turner fordítása, Bloodaxe Books, 2000, ISBN 1-85224-503-4


• Attila József: Sixty Poems, Edwin Morgan fordítása, Mariscat, 2001


• A Transparent Lion, Jozsef Attila válogatott versei, Michael Castro és Gyukics Gábor fordítása, amelyhez Tandori Dezső írta az előszót, Green Integer 149, Los Angeles, CA, 2006, ISBN 1-933382-50-3


Német nyelven olvasható fordítások műveiből


• József, Attila, 1905-1937. Gedichte / Attila Jozsef (Versek), kiad.: Stephan Hermlin, ford. Gunther Deicke, Verlag Volk und Welt, Berlin, 1960


• Attila József, Am Rande der Stadt (A város peremén), ford. Alexander Gosztonyi, Tschudy, St. Gallen, 1963


• Ein wilder Apfelbaum will ich werden. Gedichte 1916-1937, (Szeretném, ha vadalmafa lennék) ford. Daniel Muth, előszó: Fejtő Ferenc, utószó: Dalos György, ISBN 3-250-10488-4, Verlag Ammann, 2005


Lengyel nyelven olvasható fordítások műveiből


• Poezje wybrane (Válogatott költemények), szerkesztő: Aleksander Nawrocki, Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza, Varsó, 1975


• Olśnienie, ford. és utószó: Jerzy Snopek, ISBN 83-86872-71-3, Pogranicze, Sejny, 2005


További fordítások a Bábelmátrixban.


(A bejegyzés megírásában segítségemre volt a Wikipédia és a http://jelesnapok.oszk.hu )

2011. április 8., péntek

11-én megjelenik Coelho új regénye

9:33 0 Hozzászólás
Április 11-én jelenik meg Athenaeum Kiadó gondozásában Paulo Coelho új regénye, az Alef.

"Paulo Coelho napjaink egyik legkedveltebb írója. Könyvei több mint 160 országban 72 nyelven jelentek meg, és 130 millió példányban keltek el. 2002 óta a Brazil Irodalmi Akadémia tagja. Számos rangos nemzetközi elismerésben részesült: a Világgazdasági Fórum Kristály-díjával és a Francia Nemzeti Becsületrend Lovagi címével is kitüntették. 2007 óta az Egyesült Nemzetek békenagykövete. A legtöbb nyelvre lefordított könyv szerzőjeként bekerült a Guinness-világrekorderek közé."


A kiadó gondozásában 12 regénye jelent meg (Veronika meg akar halni (2001), Az alkimista (2002), Az ördög és Prym kisasszony (2002), A Piedra folyó partján ültem és sírtam (2003), Tizenegy perc (2004), Az alkimista - Díszkiadás (2004), A Zahir (2005), A zarándoklat (2005), A portobellói boszorkány (2007), A fény harcosának kézikönyve (2008), A győztes egyedül van (2009), Brida (2010), Alef (2011)) és 4 hangoskönyvben is (Az alkimista (2005), A portobellói boszorkány (2007), A Zahir (2007), Tizenegy perc (2007)).

Részlet a regényből:
"Birodalmam ura

Na, ne!

Már megint egy szertartás? Már megint meg kell idézni a láthatatlan erőket, hogy felfedjék magukat a látható világban? Mi köze van ennek ahhoz a világhoz, amelyben élünk? A fiatalok kijönnek az egyetemről, és nem kapnak állást. Az idősek úgy mennek nyugdíjba, hogy nincs pénzük semmire. A felnőtteknek nincs idejük álmodni: reggel 8-tól délután 5-ig azért harcolnak, hogy el tudják tartani a családjukat, ki tudják fizetni a gyermekeik taníttatását, és szembenézzenek mindazzal, amit a "rideg valóság" néven ismerünk.

Soha nem volt olyan megosztott a világ, mint most: vallási háborúk, népirtások, a bolygó pusztítása, gazdasági válságok, depresszió, szegénység. És mindenki azonnali megoldást vár legalább néhány problémára a világban, vagy a saját életében. De ahogy haladunk a jövő felé, a dolgok csak egyre sötétebbnek látszódnak.

Én meg itt egy olyan spirituális hagyományt akarok folytatni, amelynek gyökerei a régmúltba nyúlnak vissza, távol a jelen pillanat összes bújától-bajától?"

Forrás: A kiadó hírleve alapján.

2011. április 6., szerda

Emil és a detektívek - Kolibri Színház

9:00 0 Hozzászólás
Már több feldolgozása is született Erich Kästner klasszikus ifjúsági regényének, az Emil és a detektíveknek, mind filmváltozatban, mint színpadi előadásban. Kedvenc gyerekszínházam, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház már hónapok óta játssza a darabot, amelyet elsősorban 9 éves kortól ajánlanak.
A történet: Az újvárosi, tizenkét éves Emilt anyja Budapestre küldi, hogy kölcsönt vigyen anyagi nehézségekbe keveredett apjának. Emil a vonaton elalszik, s mire felébred, nyoma vész a pénznek. A fiú üldözni kezdi a vele egy kupéban utazó, gyanúsan viselkedő férfit, mert biztos benne, hogy ő a tolvaj. Ki segít Emilnek?

A Kolibri színház nem először állított színpadra Kästner-művet.
Novák János, a Kolibri igazgatója, az előadás rendezője a következőket nyilatkozta a darabról:
„A Platform 11+ európai uniós együttműködés arra buzdítja a projektben résztvevő szerzőket, hogy iskolákkal felvéve a kapcsolatot, személyesen ismerkedjenek meg kiskamasz korú gyerekekkel, gyűjtsenek általuk megélt történeteket, és azokból írjanak darabokat a színházak számára. A projekt szeptemberi indulásával egy időben merült fel színházunkban, hogy a Május 35. és a Két Lotti után az Emil és a detektívek Kästner regényt is színpadra állítsuk. A regényben egy fizetőpincér, Nietenführ úr mondja a szerzőnek (aki éppen a „Petrezselyem az őserdőben" címmel tervez meseregényt): - Az ember csak olyasmiről írjon, amit maga is látott! Írjon a földalattiról, szállodákról meg egyéb ilyen dolgokról! Írjon a gyerekekről, akikkel naponta találkozik az utcán, olyan gyerekekről, amilyenek mi voltunk egyszer. - Azonnal megfogott e kiáltvány egybecsengése a Platform 11+ törekvéseivel." (Forrás: www.kolibriszinhaz.hu)

A darab 120 perc, egy szünet van benne. Áprilisban a következő napokon tekinthető meg: 19., 20., 23. és 30.
Részletek (szereplők, videó-ajánló) a színház oldalán.

2011. április 4., hétfő

Aron Ralston: 127 óra

9:00 0 Hozzászólás
Először moziban láttam a film bemutatóját, utána vettem észre, hogy könyvben is megjelent ez az izgalmas történet. Már ahhoz is nagy bátorság és megszállottság kell, hogy valaki embernemjárta területeket barangoljon be, megközelíthetetlen csúcsokat másszon meg, ráadásul egyedül, életét is veszélybe sodorva. (Szeretem a hegymászós, kalandos történeteket, korábban Szendrő Szabolcs: Fél lábbal a csúcson c. könyvét olvastam, ő az, aki műlábbal mászta meg többek közt a Himaláját.)
Aron Ralston is szenvedélyes túrázó, a könyv pedig, amely "A kanyon fogságában" alcímet viseli, hat napos megpróbáltatását meséli el az Utah-béli Patkó-kanyonban, amikor is egy lezuhanó sziklatömb hozzászorítja jobb kezét a kanyon falához, ezáltal csapdába kényszerítve őt. A helyzet kilátástalan, főleg amiatt is, hogy Aron senkivel sem közölte, hová is tart, még a két lány, akikkel utoljára találkozott, sem tudnak róla semmit, sőt, napokig senki sem keresi! Élelme szinte semmi, ivóvize fogyóban, ruházata is elég lenge. A 127 óra komolya szenvedés számára, hiába próbál meg mindent, vésni, vagy elmozdítani a sziklát, minden próbálkozása reménytelen, egyszóval halálra van ítélve! Szenvedését filmre is veszi, elbúcsúzik családtagjaitól. Közben végig gondolja eddigi életét, így mi is, az olvasók, megismerkedhetünk korábbi kalandos túráival, pl. mikor egy medve kergette, vagy, amikor is felelőtlensége miatt lavinába került társaival együtt.
Nem akarom lelőni a "poént", de végül (miután már a vizeletét kénytelen inni) elég brutális tettre szánja el magát! Sőt, ami még brutálisabb, hogy részletesen le van írva a "művelet" - csak erős idegzetűeknek!
A könyv nagyon izgalmas tehát, minden elismerésem Aroné, aki nem adta fel, és volt lelkiereje a szörnyűségek elviseléséhez.

2011. április 3., vasárnap

Spiró György 65 éve született

9:00 0 Hozzászólás

Spiró György 65 éve, 1946. április 4.-én született Budapesten. Kossuth-díjas magyar író, költő, irodalomtörténész és műfordító.

Életpályája

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán tanult magyar–orosz–szerbhorvát szakon 1965–70 között. 1970–71-ben a Magyar Rádió külpolitikaiújságíró-gyakornoka. Az Újságíró Főiskolán 1972-ben szerzett újságíró és szociológus diplomát. 1971-től 1978-ig a Corvina Kiadó idegennyelvű szerkesztője, majd 1978–81 között a Magyar Tudományos Akadémia Kelet-Európai Kutató Intézetének tudományos munkatársa volt. Az ELTE Világirodalmi Tanszékén, majd 1992-től az Esztétika Tanszéken tanít. 1981-től az irodalomtudományok kandidátusa. A kaposvári Csiky Gergely Színház dramaturgja 1986-tól 1992-ig. 1992–95 között a szolnoki Szigligeti Színházat igazgatta, majd 1990-től 1997-ig a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára. 1997-től habilitált docens. 1997 és 2000 között Széchenyi prof. ösztöndíjas. A Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja, a Magyar PEN Club tagja. A legtermékenyebb drámaírók egyike. Darabjai, átdolgozásai folyamatosan műsoron vannak. Több darabjának (Az Imposztor; Csirkefej; Galócza; A koccanás) ősbemutatója a budapesti Katona József Színházban volt. Első bemutatót tartott műveiből: A Krétakör -, a Radnóti (PRAH)- és a Budapesti Kamara Színház is. A 2009-es magyar irodalmi érettségin választható feladat volt érvelés írása egy vele készült interjú részlete mellett vagy ellen. A szövegben Spiró a magyar irodalmi klasszikusok (például Jókai) nyelvezetének modernizálását javasolta, annak érdekében, hogy a mai diákok megértsék azokat. Sok vitát váltott ki Spiró 1984-es, Jönnek címet viselő verse, melyben „szarból jött mélymagyarokról” ír.


Főbb művei • 1974 – Kerengő (regény) • 1977 – História (versek) • 1981 – Az Ikszek (regény) • 1981 – Miroslav Krleža (monográfia) • 1982 – A békecsászár (drámák: Hannibál; Balassi Menyhárt; Kőszegők; Káró király; A békecsászár) • 1985 – Magániktató (tanulmányok,drámák) • 1986 – A közép-kelet-európai dráma. A felvilágosodástól Wyspiański szintéziséig (tanulmányok) • 1987 – Álmodtam neked (elbeszélések) • 1987 – Csirkefej (drámák: Jeruzsálem pusztulása; Az imposztor; A kert; Esti műsor; Csirkefej) • 1990 – A Jövevény (regény) • 1992 – Kanásztánc (esszék, tévékritikák) • 1994 – T-boy (novellák) • 1997 – Mohózat (drámák: Ahogy tesszük; Legújabb Zrínyiász; Árpád-ház; Dobardan; Vircsaft; Kvartett) • 1997 – Shakespeare szerepösszevonása (tanulmány) • 1999 – Álmodtam neked (újabb novellákkal bővített kiadás) • 2001 – A jégmadár (regény) • 2002 – Honderű (drámák: Honderű, Fogadó a Nagy Kátyúhoz, Szappanopera, Elsötétítés) • 2003 – Három dráma (Az imposztor, Csirkefej, Kvartett) • 2003 – Koccanás (komédia) • 2005 – 2006 – Fogság-Széljegyzetek • 2007 – Messiások • 2009 – Feleségverseny • 2010 – Tavaszi tárlat Díjai • 1982 – József Attila-díj • 1987 – a Kritikusok Díja (a Csirkefej című drámájáért) • 1990 – Erzsébet-díj • 1993 – Déry Tibor-díj • 1994 – Madách Imre-díj • 1997 – Szép Ernő-jutalom • 1998 – A Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díj • 2002 – Szépírók Társaságának díja (A jégmadárért) • 2004 – Pro Urbe Budapest • 2004 – Szép Ernő-díj • 2004 – Dramaturgok díja (az Elsötétítés c. drámájáért) • 2004 – a Kritikusok díja (a Koccanásért) • 2005 – A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje – polgári tagozata kitüntetés: nemzetközileg is nagyra becsült regényírói, drámaírói és esszéírói munkásságáért • 2005 – Füst Milán-díj a Fogság című regényéért • 2005 – Prima díj • 2006 – Kossuth-díj • 2006 – AEGON Művészeti Díj • 2006 – Gundel művészeti díj • 2007 – Alföld-díj • 2009 – Visegrádi Díj • 2010 – Angelus Közép-Európai Irodalmi Díj (A bejegyzés megírásában segítségemre volt a Wikipedia.)

2011. április 1., péntek

Áprilisi megjelenések

7:20 0 Hozzászólás
A lista persze nem teljes. És tudjátok, minden csak akkor biztos, amikor már a kezetekben van a könyv. Ezen a listán is vannak olyan könyvek, amiket már múlt hónapra ígértek.

"Mindannyiunk kedvenc habókos, szeleburdi boltkórosa visszatér! És mint mindig, most sem unatkozik. Kislánya, Minnie már két éves, és meg vannak a saját elképzelései a világról, a vásárlásról. Becky és Luke ezen kívül költözés előtt áll, de persze nem megy minden zökkenőmentesen, és Becky-nek azzal is szembesülnie kell, hogy munkahelyén nem mindenki fogadja kitörő örömmel kreatív újításait. De, ha mindez nem lenne elég, Becky azt is fejébe veszi, hogy megrendezi férjének a világ legelképesztőbb születésnapi meglepetéspartiját..."

Megjelenés: április 8.

"2006-ban Paulo Coelho spirituális válságba került: úgy érezte egyedül van, és lelki fejlődése megakadt. Ha követi Mesterének tanácsát - menjen egy olyan helyre, "ahová a szíve vágyik" -, talán rátalál a megoldásra és az előre vezető útra.
Több országban megfordult, végül Oroszországban találta magát. Úgy döntött, a hatalmas, 9288 kilométeres távolságot vonaton teszi meg. Három ember kísérte útján: egy Tao mester, orosz kiadója és egy különleges török nő, Hilal... Útja az első állomástól kezdve spirituális kutatássá válik.
A vonaton Coelho és Hilal hamarosan felfedezik, hogy sorsuk egyszer régen, egy másik időben és térben már összefonódott. "Hilal zöld szemébe tekintve" rátalál az "alef"-nek nevezett pontra, amelyben tér és idő egyesül. A vonaton Coelho ismét önmagára talált.
Legújabb regényében a világszerte elismert szerző újra felfedezi az életet oly gyönyörűvé tevő csodákat és kincseket. Egy időn kívüli helyre követi a tökéletes szerelmet, és végigjárja a lélek útját."

Megjelenés: április 11.

"Sookie-t kegyetlenül megkínozták a rövid, de véres tündérháborúban, és több rokonát is elvesztette. Most nagyon meg van bántva, és halálosan dühös. Egyetlen vigasza és öröme az a szerelem, amelyet a vámpír Eric Northman iránt érez, akit azonban éppen e miatt a kapcsolat miatt tart szigorú megfigyelés alatt az új vámpírkirály. Ericet más oldalról is nagy baj fenyegeti: felbukkan teremtője és vele új "testvérkéje", aki mindenkinél veszélyesebb. A legrosszabb pedig az, hogy bár a tündérvilág kapuját örökre lezárták, maradt néhány tündér az emberi oldalon, az egyikük pedig haragszik Sookie-ra. Nagyon-nagyon haragszik…"

Megjelenés: április 11.

"Agatha Raisin, az egyedülálló, célratörő reklámügynök eladja cégét, felszámolja londoni életét és leköltözik a mesés nyugalmú, festői Cotswoldsba. Ám a vágyott életről kiderül, hogy borzalmasan unalmas. Agatha, hogy unalmát elűzze, benevez a helyi pitesütő versenyre. Mivel fogalma sincs sütésről-főzésről, vesz egy kész pitét a londoni ismerős boltban, és sajátjaként nevezi be. Még a zsűri elnökét, a helybeli Cummings-Browne ezredest is megpróbálja megvesztegetni, de nem ő nyer. Ám a verseny végeztével az ezredes hazaviszi a süteményt, megeszi és meghal. Kiderül, hogy a pite spenótjába gyilkos csomorika keveredett. A rendőrség ugyan véletlen balesetként zárja le az ügyet, ám Agatha gyilkosságra gyanakszik, és nyomozni kezd..."

Megjelenés: április 12.

"A szerző jó ismerője a brit uralkodócsaládnak, több könyve jelent meg a témában – többek között magyarul is (Diana kis hercegei).
Ebből a könyvből Vilmos és Kate életútját ismerhetjük meg, és hosszú kapcsolatuk történetét is, amely korántsem volt zökkenőmentes. Megtudhatjuk, hogy a protokoll szigorú szabályai szerint Kate-nek az eljegyzés nyilvános bejelentéséig láthatatlannak kellett lennie a nagyközönség előtt még akkor is, amikor már bejáratos volt a királyi családhoz, hosszú hétvégeket töltött velük, és közvetlen kapcsolat alakult ki közte, Károly és Kamilla között. Tanúi lehetünk annak is, milyen körülmények között mutatta be Vilmos a nagymamának, Erzsébet királynőnek barátnőjét. Megismerhetjük Kate kissé problematikus nagybácsiját, aki mindenkinek elmesélte, hogyan teremtette le a trónörököst ibizai házában, ahová az álompár nyaralni érkezett.
Christopher Andersen igyekszik reálisan bemutatni azokat a sokszor nem kis nehézségeket, amelyeket a közrendű menyasszonynak és a királyi vőlegénynek le kell küzdenie, hogy saját életét élhesse."

Megjelenés: április 13.

"Claire Danversnek nem egyszerű az élete. Zseni létére olyan suliba kell járnia, ahol sajnos nem számít ki milyen okos: ha nem tartozol a menő csajok klikkjéhez, pokollá teszik az életedet. Ráadásul a várost, ahol tanul, vámpírklánok uralják.
Rachel Caine nagysikerű sorozatának második kötetében Claire-re újabb megpróbáltatások várnak. Bár a kollégiumból sikerül elköltöznie, és talál egy egész jó kis albérletet, a problémák nem oldódnak meg. Eleinte egész jól alakulnak a dolgok: Claire összejön az egyik lakótársával, a jóképű Shane-nel. De aztán egy szempillantás alatt véget ér az idilli állapot, miután beállít Shane apja, a bosszúszomjas vámpírvadász a motoros bandájával. Ezek a fickók nem válogatnak az eszközökben és módszerekben, ha vérszívókat gyilkolhatnak… Shane-t megvádolják, hogy eltett láb alól egy vámpírt, aztán rács mögé kerül, és halálra ítélik. A gyilkossági ügy a vámpírok és az emberek közötti tűzszünet végét jelentheti. Az idő pedig vészesen fogy ugyanis a vámpírok egyik nagyhatalmú vezére, Oliver szeretné minél előbb letudni a kivégzést. Claire és barátai két tűz közé kerülnek, és törhetik a fejüket, hogy hogyan másszanak ki a csávából."

Megjelenés: április 14.

"Noha Anna egészségesnek tűnik, mégsem tipikus finn kamasz lány – anyja a vasfüggöny mögül került az 1970-es évek nyugati világába, más szokások, más viszonyok közé. Anna lakóhelyén, a „tősgyökeres finn kisvárosban” az emberek gyanakodva tekintenek a keleti blokkból menekült emberekre – legyen az bármilyen nemzetiségű, ők már csak ruszkik maradnak. A nők pedig kurvák…
E bélyeg beleégett Anna lelkébe, s hogy lemossa magáról származása „szégyenét” anyjával együtt a titkolózást választja – soha ki ne derüljön semmi! Anna hallgatásra kényszeríti magát: eltompítja lelkét, s csak az éberség fenntartására, a tökéletesség megszerzésére figyel."

Megjelenés: április 14.

"A Grimpow már megjelenése előtt példátlan kiadói sikert ért el. A spanyol irodalom történetében korábban sohasem fordult elő, hogy egy külföldön ismeretlen szerző ifjúsági regényét tíz országban is megjelentessék. A 2005-ös spanyolországi kiadást követően a kötet 2006-ban Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Koreában, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Portugáliában, Görögországban és Oroszországban is megjelent. De vajon mi az, amivel ez a regény ilyen hamar képes volt meghódítani ennyi ország olvasóit? Mindenekelőtt az, hogy a Grimpow rendelkezik a széles olvasóközönség érdeklődését és figyelmét megragadó izgalmas kalandregények összes ismérvével. A középkor misztikus világában játszódó történet egy ősrégi titok birtoklása körül forog, amire az egyház és a király is igényt tart. A főhős, Grimpow, egy kiválasztott, akinek sokszor sejtelmes, sőt veszélyes kalandjai csodálatos világba ragadják magukkal az olvasót."

Megjelenés: április 14.

Victoria Clayton: Hol késel hercegem?
"A szerelem útjai kifürkészhetetlenek...
Egy lány sok békát kénytelen végigcsókolni, mire rálel mesebeli hercegére, de Marigold egy igazi varangyos békát talált. A Lenoir Balett Társulat vezető táncosnőjeként a legjobb úton halad, hogy primabalerina legyen belőle. Megvan hozzá a tehetsége, és a társulat balettigazgatója, Sebastian Lenoir szó szerint agyondolgoztatja, hogy Marigoldot a legjobbak közé juttassa.
De amikor egy fájdalmas esés után hazabiceg Northumberlandbe, hogy visszanyerje az egészségét, Marigoldnak csak egy félelme van: hogy ez az esés az álmainak is véget vet. A gyerekkori barátja, Rafe, aki pontosan olyan elragadó, mint ahogy az emlékeiben él, szerencsére alig várja, hogy levegye a lábáról. De vajon várja-e még egy jóképű idegen is a kulisszák mögött?"

Megjelenés: április 14.

"Reni és Virág ismét nagyon jó barátok a nagy konfliktus után. Virág nemcsak Doriánnal szakított, hanem emós külsejével is: mostantól vidám cuccokban jár, és még a szemüvegét is hajlandó hordani. Reni igyekszik kihasználni minden percet, amit Arnolddal tölthet, ám Cortez ezt egyáltalán nem nézi jó szemmel, ezért a két fiú között egyre nő a feszültség... Mindezek mellett fontos szerepet kap még a második félévben egy mangakiállítás, Ricsi új robogója, Cortez nagymamája, egy éjszaka a Balaton-parton és az iskolai könyvtár... Az osztály továbbra is a "legbalhésabb" társaság az iskolában, és a tanulásban sem jeleskednek. A sok panasz miatt még a nyár eleji párizsi csereutazás is veszélybe kerül..."

Megjelenés: április 14.

"Hogy megmentse édesanyja életét, Clarynek el kell utaznia az Üvegvárosba, az Árnyvadászok ősi otthonába - még ha engedély nélkül belépni a városba a Törvénybe is ütközik, márpedig a Törvény megszegése halált jelenthet. Ha ennyi nem lenne elég, Jace nem akarja, hogy ott legyen, Simont pedig börtönbe vetették az Árnyvadászok, akik igencsak gyanúsnak találnak egy vámpírt, akinek nem árt a napfény.
Ahogy Clary egyre többet tud meg családja múltjáról, szövetségesre lel Sebastian, a titokzatos Árnyvadász személyében. Valentine minden erejével azon van, hogy örökre megsemmisítsen minden Árnyvadászt, nekik pedig csak akkor van esélyük vele szemben, ha összefognak örökös ellenségeikkel. De félre tudják-e tenni gyűlöletüket az Árnyvadászok és az Alvilágiak, hogy együttműködhessenek? Miközben Jace rádöbben, mi mindent hajlandó kockára tenni Claryért, vajon a lány újonnan meglelt képességeivel segíthet-e megmenteni az Üvegvárost - bármilyen áron?"

Megjelenés: április 30.

"Grace Divine – a helyi lelkész lánya – mindig is tudta, hogy valami rettenetes történt azon az éjszakán, mikor Daniel Kalbi eltűnt, bátyja, Jude pedig vérbe fagyva tért haza.
Most, hogy Daniel visszajött, Grace-nek választania kell iránta érzett növekvő vonzalma és bátyjához való hűsége között. Ahogy Grace közelebb kerül Danielhez, megtudja az igazságot arról a rejtélyes éjszakáról és arról, hogyan mentse meg szeretteit, ám ezért talán legféltettebb kincsével kell fizetnie: a lelki üdvével."

Megjelenés: április 30.

"Allie, úgy tűnik, a legszuperebb hétvége elé néz, mert a legjobb barátnőivel szurkolhat a mazsorettverseny helyi fordulóján – amíg az anyukája be nem jelenti, hogy ehelyett a rettenetes Brittany szülinapi buliján kell részt vennie.
De amikor Allie megtudja, hogy Brittany szülinapjára egy óriási limuzint béreltek, hogy azzal menjenek a Sztárcsinálóba, abba az üzletbe, amely minden lány álma, és az éjszakát egy luxushotel lakosztályán fogják tölteni, Brittany már nem is tűnik olyan elviselhetetlennek.
Allie nem akarja cserben hagyni a barátait, és kihagyni a mazsorettversenyt. De világéletében limuzinnal szeretett volna utazni! Amikor aztán Brittany szülinapján minden balul sül el, vajon felrúgja-e Allie a szabályokat, hogy azt tegye, amiről tudja, hogy helyes?"

Megjelenés: április

"Képzeld el, hogy mindened megvan, amiről csak egy lány álmodhat. A szüleid jó fejek, mindig megértenek és melletted állnak. Az öcséd a legédesebb kiskölyök a világon. A város legígéretesebb rockbandájának frontemberével jársz, aki nem elég, hogy eredeti és különleges, de imád is téged. A zenei tehetséged szélesre tárta előtted a világ kapuit. Képzeld el, hogy aznap, mikor leesik az első hó, mindezt elveszítheted. Amikor életedben először kell komoly döntést hoznod, nem áll melletted senki, akitől segítséget remélhetnél. Élet és halál között kell választanod. Az életed soha nem lehet olyan, mint amilyennek ismerted. A halálról semmit sem tudsz.Te mit tennél? Harcolnál vagy feladnád? Mennél vagy maradnál?"

Megjelenés: április

"Tizenöt esztendővel ezelőtt barátaimmal megalapítottuk az Alma Együttest, hogy a hangok erejével népszerűsítsük a költészet szépségét. Zene- és gyermekszeretetünkből épült vállalkozásunk azóta is töretlen sikerű, és mára komoly mennyiségű dal halmozódott fel lemezeinken, melyek közül a legnépszerűbbeket most – közkívánatra - képes, kottás formában közreadunk. Igyekeztünk gondosan kiválogatni a dalokat, megválogatni a hangnemeket, hogy kezdő muzsikusbarátaink is gyors sikereket érjenek el. Reméljük, hogy hiánypótló kiadványunk az egész család számára élményt nyújt, újra a gyönyörű versekre irányítja a figyelmet, és a csodás illusztrációk segítségével zenés- verses- képes kalandra csábítja olvasóit.Kezeket a hangszerre! Nagy levegő! Zene!"

Megjelenés: április 14-17.

"Valahol északon élt egyszer egy Kifli nevű kiskutya, kettesben a gazdájával. Egész nap együtt játszottak, míg egy napon a gazdi, Betti, munkát kapott. Hogy Kifli ne legyen magányos otthon, Betti beíratta egy kutyaóvodába. A kutyaovi nem sokban különbözik a gyerekek által ismert óvodától: először egy ismeretlen világ, ahol aztán hamar barátokra talál a gyerek... azaz a kutya."

Megjelenés: április

"Claude-nak, a kedves, dundi kiskutyusnak egy nap elege lesz abból, hogy amíg a gazdijai dolgoznak, ő otthon unatkozik. Ezért aztán úgy dönt, felfedezi a nyüzsgő nagyvárost. Felkerekedik hát barátjával, Bolyhos Zokni urasággal, és nekivág a felhőkarcolók árnyékában felfedezni a várost. A két jó barát nem is sejti, micsoda kalandok várnak rájuk."

Megjelenés: április

"Dana élete nem egyszerű. Alkoholista anyjával él, ami komoly kihívás egy tizenhat éves lány számára. Egyre jobban elege van abból, hogy kétszemélyes családjukban kislány kora óta ő a felnőtt, neki kell gondoskodnia iszákos anyjáról, aki miatt ráadásul meg sem próbálhat barátságokat kötni, ezért osztálytársai társaságkerülő csodabogárnak könyvelik el. Pedig Dana valójában arra vágyik, hogy úgy élhessen, mint a többi fiatal lány az ő korában. Azt szeretné, ha gondoskodnának róla, ha levennék a válláról a terheket, ha helyette másvalaki hozná meg a felelősséggel járó döntéseket. Aztán egy napon, amikor anyja sokadszorra is botrányt csinál, a fiatal lány rájön: ez így nem mehet tovább."

Megjelenés: április

"Neferet visszatér Tulsába, hogy beteljesítse bosszúját, de addig nem tudja megvalósítani nagyra törő terveit, míg egyszer és mindenkorra meg nem szabadul Zoey-tól. A Túlvilágon kudarcot vallott Kalona most már a rabszolgája, de nem csak ő az egyetlen fegyvere Zoey ellen."

Megjelenés: április

"A tündérek világában, akárcsak az emberi lények birodalmában, a szerelem és a hatalom körül forog minden. Amikor Aislinnból, a tündérlátó halandóból Nyárkirálynő lesz, nem mennek fényesen a dolgok a négy tündérudvar körül. Beteljesületlen szerelem, sértett büszkeség, bosszúvágy – meg egy igazi bajkeverő, Bananach, a hollólány ármánykodása egyre jobban veszélybe sodorja a tündérvilág törékeny békességét. "

Megjelenés: április

"Jadzia félárván nő fel, mivel az apja hősi halált hal a háborúban. Legalábbis ezt meséli az anyja, Zofia, noha tudja, hogy az igazság ennél valamivel bonyolultabb. Apja valójában a házuk közelében lévő folyóba zuhan a II. világháború utolsó napján - valószínűleg részegen. Hét hónappal később megszületik a gyermek, és szárnyra kelnek a falusi pletykák. Lehet, hogy attól a zsidótól fogant meg az anyja, akit a padláson rejtegetett? Vagy az ellenséggel kollaboráló szomszéd gyermeke, aki megerőszakolta? Zofia egy gazdag rokonhoz küldi Jadziát Wałbrzych-ba, Alsó-Sziléziába. Itt zuhan később Stefan karjaiba a pályaudvar lépcsőjén megbotolva, hogy az életük végül egymáséba gabalyodjon. Idejekorán gyermekük fogan, és ezzel egy időben Jadzia szemében is kialszik a hős lovagjáért lelkesedő ragyogás. A megszülető kislány egyáltalán nem hasonlít a szüleire, csontos, sötéthajú és -szemű, azonban nagyanyja, Zofia jobban rajong Dominikáért, mint a saját lányáért. Az unoka már a modern kor gyermeke, a Homokhegynek nevezett korszerű lakótelepen nő fel, Wałbrzych iparnegyedében. És élete ott folytatódik majd, ahonnan a Nyugat illatát a határ mögül Milka csokoládés papírokon hozta magával évtizedeken keresztül a szél...
A Homokhegy három nő története, mely átível a huszadik század második felén: Zofia kénytelen újraépíteni egész életét az embertelen háború után, Jadzia a kommunizmus színtelen éveinek áldozata, Dominika pedig a kapitalista fordulat szemtanúja. Indulat, harc és vágyakozás, halál és újrakezdés, az emberlét bonyolult egyszerűsége - Joanna Bator regényében mindez álomszerűen bájos és szívfacsaróan valóságos. "

Megjelenés: április

"Keverjünk össze egy rész munkát –
Autumn Adamsnek esze ágában sincs anyja nyomdokaiba lépni és házi praktikákat osztogató tévésztárrá változni – főzni nem tud, takarítani nem szokott, és inkább focizna, mintsem megvitassa, micsoda öröm újra fehérré varázsolni a fürdőkád fugáját. Amikor aztán valami elmebajostól fenyegető leveleket kezd kapni, Audie a perzselően szexi Stacey Quinn nyomozó védőőrizete alá kerül, s a férfi elszántan igyekszik felkutatni a nő minden zugát, szögletét és ex-barátját, abbeli igyekezetében, hogy elkapja a zaklatót.
Quinn a macsó zsaru és az elbűvölő sármőr lefegyverző keveréke, nehéz neki ellenállni. Ám Audie olyan peches a Nagy Ő megtalálásában és megtartásában, hogy úgy gondolja, jobb, ha tartja a távolságot…
– egy rész élvezettel –
Quinn hamarosan felfedezi, hogy Audie egy igazi bombázó és egy jólelkû nő csábító keveréke, aki reményei szerint párducmintás fehérneműben feszít. A nő nem egészen az, akiről mindig is álmodozott, de lehetséges volna, hogy megvan benne mindaz, amire valaha szüksége lehet?
– és mennyei lesz az eredmény.
Audie megannyi rétegének felfejtése lesz Quinn életének legérzékibb, legőrültebb, legszexibb detektívmunkája… ha túléli."

Megjelenés: április

"Lanie Coates egy nap rádöbben, hogy nem ilyen életre vágyott. Hiába van három fia, akiket imád, hiába büszke a férjére, akiből egyszer talán híres zeneszerző lesz, hiába valósult meg számára az „amerikai álom", mégsem boldog. Kétségbeesetten próbál visszaemlékezni fiatalkori álmaira, de minden energiáját lekötik a gyerekek, és képtelen kiszabadulni a hétköznapok taposómalmából. Végül egy szerencsétlen találkozás egy régi iskolatárssal megadja neki a lökést, amely ahhoz kell, hogy megváltoztassa az életét."

Megjelenés: április

Follow Us @soratemplates