2009. november 30., hétfő

Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége

20:19 1 Hozzászólás
Mondtam én, hogy fantasztikus dolog a Könyves blog, ugyanis erre a regényre is egy beszámoló hívta fel a figyelmemet.
Jó pár hónapig megállás nélkül sétáltam el a könyvtárban a könyv mellett, csak vetettem a gerincére egy pillantást " Az időutazó felesége", aha, időutazásos, na akkor inkább keressünk tovább.


Vannak olyan témák amik nekem nagyon nehezen megemészthetőek. Ilyen pl. az időutazásos dolog is, nem jön be.

Viszont elolvasva a bejegyzést, a pozitív kritikákat a könyvről, úgy döntöttem, hogy próba szerencse.

És mit hoz a sors, addigra persze nem lehetett kivenni a könyvtárból, sorok kígyóztak érte. (Erősen gyanakodom, hogy a könyves blogok miatt.)


De megérte várni.

A könyv szenzációs, egyáltalán nem ilyenre számítottam.

Izgalmas, vibráló, olvastatja magát. És szinte folyamatosan agyaltam közben.


Az olvasása során egyszer csak úgy bevillant elém Cecelia Ahern Bárcsak láthatnál c. könyve. Persze, az nem időutazóról szólt, de ahogy olvastam Az időutazó feleségében Henry időugrásait, amikor találkozott a leendő feleségével rendszeresen a múlt több pontján is, teljesen olyan volt, mint, mikor a Bárcsak láthatnál-ban a főszereplő találkozott rendszeresen a "láthatatlan baráttal".
Szóval olyan fura volt.

Ugyanakkor elgondolkodtató is, milyen lenne, ha vissza-vissza tudnánk utazni a múltban.
Fura, amikor találkozik önmagával, beszélgetnek.
Fura, hogy tudja mi történik a jövőben, de ezt nem használja fel a múltban. Én pl. nem tudom meg tudtam volna-e állni, hogy ne játsszam-e meg a nyerő Lottó számokat. :)

És akkor mehetne az agyalás azon, hogy ez vajon helyes dolog-e, jó-e az időutazás, azzal, hogy megjelenik a múltban, megváltoztatja a jövőt, ugyanakkor ha a jelenből nézzük, úgy kellett történnie ahogy történt, hisz akkor a jelen, ahonnan érkezik, nem lenne olyan, amilyen, szóval nem egyszerű. :)


Ami többször is felötlött bennem az olvasása során, hogy ezt a könyvet nagyon nehéz lehetett megírni.

Nem egy egyszerű, 1-2 szálon futó történet, hanem ennél jóval bonyolultabb, mondanivalója van, elméleteket vázol fel, és ahogy ide-oda ugrál a szereplő az időben, nagyon oda kellett figyelnie az írónőnek, nehogy összezavarja saját magát az írás közben.


Több helyen is olvastam olvasói véleményeket, a többségnek nagyon tetszett a könyv, egyesek szerint a főszereplő férfi viszont nagyon önző.
Hááááát, nem tudom.
Nem tudta ezt uralni, nem tud mit tenni, még ha így tisztában is van azzal, mennyire nehéz Clare-nek. Egyik percben még vele van, a másik percben már csak a ruháját látja, és ki tudja épp hová utazik akaratán kívül, mi történik vele, mikor fog tudni visszatérni. Szóval érdekes.

Felkavaró volt olvasni a gyermek utáni vágyukat, belegondolni abba, hogy mi van, ha a kicsi már méhen belül is időutazó; vagy hogy mi lenne, ha szépen alszik a bölcsőjében, majd már ki tudja hol ébred szegény védtelen kis babácska.


Persze a történet végét már lehet előre sejteni.

Ilyen sokáig rég sírtam egy könyv fölött.


"Amikor először találkoztak, Clare hatéves volt, és Henry harminc. Amikor összeházasodtak, Clare huszonkettő, és Henry még mindig harminc. Henry idő-eltolódási rendellenességgel született. Genetikai órája a legváratlanabb pillanatokban visszaáll, és még abban a másodpercben eltűnik. Ilyenkor elmúlt és eljövendő élete érzelmi csomópontjain találja magát, meztelenül, védtelenül. Sohasem tudja, mikor történik meg újra, sohasem tudja, hol köt ki legközelebb. Az időutazó felesége a világirodalom egyik legkülönösebb szerelmi története. Clare és Henry felváltva meséli el történetüket. Rajongva szeretik egymást, megpróbálnak normális családi életet élni: biztos állás, barátok, gyerekek. Mindezt olyasmi fenyegeti, amit sem megakadályozni, sem irányítani nem képesek, történetük ettől olyan megrendítő és felejthetetlen."

„Azoknak, akik azt mondják, nincsenek igazán új történetek, szívből ajánlom Az időutazó feleségét, ezt az elragadó regényt, amely irodalmilag kiváló, szédítően fantáziadús, és észbontóan romantikus.” Scott Turow

A regényből film is készült, már vetítik a mozik, itt az előzetese, de előre figyelmeztetek mindenkit, ha el szeretné olvasni a könyvet, akkor ne nézze meg, ne lője le magának az egészet.

Audrey Niffenegger 1963-ban született. Képzőművész, metszetkészítő és író. Első regénye Az időutazó felesége.

A. J. Christian: A nőkkel csak a baj van?

19:23 0 Hozzászólás
Nagyon hirtelen felfaltam ezt a könyvet. Közben nagyokat nyeltem. No igen, mikor egy nő megszegi a "csak férfiaknak" táblácska szabályt, és belép.. Vagy nem azért van kiírva, hogy kíváncsiságra csaljon? :-)

Tökéletesen azonosulni tudtam a korábbi könyveit olvasva is A. J. Christian gondolataival, így nem történt semmi új, azt írta le, ami befogadható számomra, aha érzésem volt. Akkor miért nyeltem? Jaj, hát a sárkányfejeim miatt! Igen én is Rajta keresztül - a férfin keresztül - próbálkozom az élettel, rajta keresztül élem meg nőiességemet, anyaságomat, karrieremet, emberi létemet... Mi tehetnék? Vágyom rá, vágyom a férfira, vágyom az apára, vágyom a társra, vágyom a barátra, miközben élem az életem és ennek nem elhanyagolható része, hogy együtt szeretem élni. Úgy vágyom rá, hogy közben önmegvalósítok a szó jó és rossz értelmében is, és leszek mellette, tőle is nő, anya, feleség, ember...és sárkány.
Szerintem ez jól van így, de igaza van Christiannak a nőkkel csak a baj van! Tudom én, hogy osztom Neki az ívet, és néha már valódi gonosz sárkánynak érzem magam, mikor belelendülök egy-egy életfeladatba, nem kímélve a környezetem, logikusan leginkább nem kímélve Őt.
Na jó, oda adom neki, olvassa el és védekezzen! :-) Ezen hezitáltam kicsit, már előre látom majd jön nekem vigyorogva, idézve, felolvasva, és jól megmondja rajta kapott! :-)
Nem bánom, maximum elvesztek pár sárkányfejet..mmm már viszket is a nyakam..

Biztos vagyok benne ez az a féle könyv, ami egyszerre kézikönyv a férfiaknak nőpartnerükhöz, nekem önismereti okos. E mellett egy más szinten is működik, komoly mélyebb rétegeket is tárgyal, társadalmi kérdéseket, genetikai, energetikai összefüggésekkel. Miértjeinkre, sóhajainkra kapunk választ mindannyian, felnyit titkos vagy csak titkosnak vélt ajtókat. Nem csak mesél, magyaráz, elemez, de javaslatokat is tesz megoldásokra. Használható megoldásokat.

Mindezeket a néha kemény, hétköznapjainkat ólmos súlyokkal nyomorító jelenségeket, fojtó feszültségeinket úgy tárgyalja, hogy közben derültséget fest az arcunkra, megtalálja a hangot még egy drasztikus sárkánnyal is, aki most mindent átgondol, és önként felajánlja fejeit. Megéri.

Bartos Erika: Bogyó és Babóca Karácsonya

19:08 1 Hozzászólás
Könyvesboltban jártunkkor feltétlen szerettem volna beszerezni egy adventi készülődéshez aktuális karácsonyi könyvet a lányomnak. Lassan 3 évesen, ez a Karácsonyunk már más lesz, mint az eddigiek, ő is készül rá. Mindenfélét néztünk, majd ismét Bartos Erika mellett döntöttünk.
Bartos Erika könyvei nyitott könyvek, melyet nem csak én olvasok fel neki, míg ő nézegeti a gyönyörűen színes, gazdag rajzokat. Már ismerem a hozzáállását, ő akar belőle olvasni, tovább mesélve a történetet, beleszőve saját élményeit, és más mesékből, versekből, dalokból szerzett tapasztalatait. Mesélésre ösztönzi.

Két történettel ismerkedhetünk meg, az elsőben Bogyó és Babóca a Télapót várja, a másodikban karácsonyoznak.


Bartos Erika könyveiről még olvashatsz nálunk bejegyzéseket:

Bartos Erika: Zsákbamacska; Százlábú
Bartos Erika: Anna és Peti

2009. november 29., vasárnap

Mérei-Binét: Gyermeklélektan

15:21 2 Hozzászólás
Tankönyvként került a kezemben. A Komplex Pedagógia Pszichológia Szigorlat kötelező irodalmaként. Lenyűgözött az aprólékosság, ahogyan a gyermekek gondolkodásának fejlődését bemutatják a szerzők. Mondhatom, hogy szakszavaktól mentes, ami olvashatóvá, élvezhetővé teszi. Számomra izgalmas volt az újszülöttől (egy kicsit még a anyaméhen belüli időszakra is kitér) egészen a kamaszkorig tartó utazás a fejben. Találkoztam benne önmagam gyermeki világával.

A fülszöveg egy része: "Ez a könyv a gyerekrôl szól. Érzelmeirôl és kötôdéseirôl, gondolatairól és játékairól. Arról a sajátos személeti módról, ahogyan a világot látja: a gyermekirôl. Az indulattelt feszültségnek és a játékos megoldásnak arról a gazdagságáról, amely az átélését jellemzi." "A gyermekinek a megértésével egyben saját történetünkről, személyiségünk fejlődéséről is világosabb képet kapunk..."

Amikor az első gyerekemet vártam, akkor elolvastam még egyszer. A kórházban fejeztem be, kijövetelünk napján figyeltem hogyan reagál a megváltozott környezetre, a hangokra és színekre. Ha a babakocsiba tettem lehajtottam mellé néha a fejem, hogy lássam, ahogy ő látja onnan a világot.
Együtt érzékeltem vele a "nagy" világot, hogy megértsem a kicsi világát.

Virginia Woolf : Flush

11:47 2 Hozzászólás

Egy antikvárium polcán megakadt a szemem a Flush címen. Gondolataim ide-oda cikáztak. Lehetséges lenne, hogy Elizabeth Barrett-Browning kutyájáról lenne szó? Ugyanis lánykorom egyik meghatározó olvasmánya a tragikus sorsú költőnőről szóló Kertész Erzsébet regény volt, amiben nagy szerepet játszott egy bohókás cocker spániel... A tartalom átfutása után, győzelmi zászlóként lengetve vittem a pénztárhoz, mert igen, ez a Flush az a Flush!

Egy kortárs kritikus így jellemezte: egy kutya szemszögéből láthatjuk London polgári és szegénynegyedét meg Dél-Európát, egy kutya szaglásán, vágyain és érzelmein keresztül tárul elénk a XIX. század közepének élete."

Flush egy boldog falusi/kisvárosi eb, gazdája, Miss Mitford elajándékozza kedves barátnőjének Elizabeth Barrett-nek. Az új hely egy valóságos börtön, hiszen most egyetlen sötét szobában kell élnie, a szabadsághoz és a természethez szokott teremtésnek, de kárpótolja az a szeretet, amit a költőnőtől kap. Hamar erős véd- és dacszövetséget kötnek. Ezt az idilli kapcsolatot árnyékolja be az életükbe váratlanul betoppanó Robert Browning...
A mű szinte kalandregénynek is beillik, hiszen a kutyus élete alatt számtalan izgalmat kénytelen átélni. A költőnő mellett áll az élete legfontosabb pillanataiban, a lányszöktetésnél, az utazásainál, gyermeke születésénél, osztozik vele örömben és bánatban.

Akik olvasták az Elizabeth-et, azoknak szinte kötelező olvasmány, az állatbarátok azért élvezhetik különösen, mert Flush szemszögéből láthatjuk az eseményeket, és a Virgina Woolf rajongók sem fognak csalódni benne, ugyanis az írónő páratlan humora és lélektana átszövi a könyvet.

Virginia Woolf (1882-1941) angol regényíró, esszéista, novellista, kritikus, könyvkiadó, feminista.

1882-ben látta meg a napvilágot Londonba. Gyermekkorában sok megrázkódtatás érte, több ideg-összeroppanása volt. Mentális betegsége, hangulatingadozásai egész életében elkísérték.
23 éves korától jelentek meg publikációi. Férjével 1917-ben megalapította a Hogarth Press nyomdát, ahol például Gorkij, Rilke, Freud, T.S. Eliot műveit adták ki. Ők jelentették meg Madách Imre Az ember tragédiája című művét is először angol nyelven.
Első jelentős regénye a Mrs Dalloway csak 1925-ben jelent meg. 1927-ben írta meg esszéisztikus naplóját, mely a női lét sajátos problémáit elemzi: a napló Saját szoba címmel jelent meg. Ugyanebben az évben adták ki A világítótorony-t.
1941-ben öngyilkos lett.

Woolf-ot a modern angol próza, a lélektani regény egyik megteremtőjeként tartják számon.
Az írónő életét az Órák című film feldolgozta. Nicole Kidman játszotta a szerencsétlen sorsú nőt, aki ezért az alakításért 2002-ben Oscar díjat kapott.

2009. november 27., péntek

Weöres Sándor: A teljesség felé

8:32 3 Hozzászólás

„Bontsd szét személyedet és beléd tódul a világ. Bontsd szét a személyeddé vált világot és beléd tódul a teljesség” (A kulcs kettőt fordul a zárban)

Ez az egyik kedvenc könyvecském, gyakran olvasgatok belőle. Még főiskolás koromban került a kezembe, ebből írtam a házidolgozatomat. Most nem fogom és nem is akarom ide másolni a több oldalas műelemzést, csak néhány szóban írnék róla.

Már a könyv címéből is kiderül, hogy filozofikus gondolatokat, aforizmákat tartalmaz. Weöres Sándorra (1913-1989) ugyanis nagy hatással voltak a keleti filozófiák, elsősorban a kínai taoizmus és a buddhizmus.
A mű öt fejezetből áll:
Első rész - A forrás, Második rész - A kard, Harmadik rész - A fészek, Negyedik rész - A szárny, Ötödik rész - A kristály.

Ezt a könyvet nem lehet úgy olvasni, mint egy regényt, hogy egyszerre nekiesni elejétől a végéig: csemegézni kell belőle, és elgondolkodni az egyes bölcseleteken.
Egyik kedvencem például a „Nő és Férfi”, amikor is Weöres Sándor kifejti a két nem különbözőségét, ugyanakkor rávilágít arra, hogy pont emiatt a különbözőség (önmagukban lévő „csonkaság”) miatt alkotják együtt az egységet , a teljességet.
„Ahogy a nő-test és férfi-test kiegészítésre szorul, éppígy csonka a nő-lélek és férfi-lélek. A nő nem ismeri a világosságot, a férfi nem ismeri a meleget. A nőből hiányzik az igazi teremtő-erő, a férfiból az igazi éltető-erő.”... „A nő, ha dolgozik, munkájába örömeit-bánatait, egész világát belesugározza; a férfi, ha dolgozik, munkája minden mást elfüggönyöz tőle...”


Ezen kívül olvashatunk az életről, a halálról, Istenről, a Sorsról, a szeretetről, az erkölcsről, valamint az idő múlásáról is. Érdemes tehát kézbe venni a könyvecskét, és elmélyedni, elmélkedni egy kicsit rohanó napjaink közepette.
Végezetül egy kis ízelítő a másik kedvencemből (A gondolatok visszája és színe):
„Vigyázz, világosat gondolsz-e vagy sötétet; mert amit gondoltál: megteremtetted.”

2009. november 25., szerda

Libba Bray: Rettentő gyönyörűség

16:38 0 Hozzászólás
Teljesen el is feledkeztem arról, hogy ezt a könyvet is előjegyeztettem a könyvtárban, így jól megdöbbentem mikor a kezembe nyomták. Már csak azért is, mert 7 könyvvel lehet távozni, és nekem emiatt 1-et vissza kellett adnom és elég nehezen ment a döntés. Így búcsút vettem Jostein Gaarder Vita Brevis c. regényétől. (Majd legközelebb.)
Itthon nem éppen nagy lelkesedéssel estem neki, valahogy már kezd kihunyni belőlem a Vörös pöttyös könyvek láza.
De ha már fizettem érte 100 Ft-ot (még mindig jobb, mintha megvettem volna 2.999 Ft-ért, így állok az előjegyzett könyvekhez), nekiestem. Na meg az új könyveket szeretem minél hamarabb visszavinni, mert tudom, hogy sokan vannak előjegyezve az újdonságokra utánam is. Hiába, én már csak ilyen vagyok.

Szóval nekiestem, az első nap elég akadozva ment, nem nagyon tudtam ráhangolódni.
Aztán másnap újra átjárt a Vörös pöttyös könyvek világa, ráadásul ez teljesen más, mint az eddigi ilyen könyv. Ez nem amolyan kis romantikus ifjúsági regény vámpírokról, halhatatlanokról, hanem amolyan Stephen King tiniknek.
Szó szerint borzongató volt a könyv.
Misztikum, rejtély, történelem.

Ez is egy bentlakásos iskola növendékeiről szól (mint pl. az Evernight), de 1895-ben játszódik.
Gemma Indiában él a szüleivel, majd mikor rejtélyes módon megölik az édesanyját, hazautaznak Angliába és egy leánynevelő intézet bentlakásos diákja lesz. Az intézet falain belül tökéletes leendő feleségeket igyekeznek nevelni.
Gemma összebarátkozik az egyetlen ösztöndíjas lánnyal, akit megvetnek a gazdag lányok. ... Majd persze mit hoz a sors, barátság szövődik köztük és az addigi 2 legundokabb lány között.
Gemma-nak furcsa utazásai lesznek egy másik világba, ahol próbál rájönni anyja halálának okára, és belekeveredik a szálba az iskola 20 évvel ezelőtti tragédiája. Talál egy naplót, majd a másik 3 lánnyal újra létrehozzák a baljóslatú Rendet. ... és így tovább- és így tovább. ...

"Gemma Doyle más, mint a többi lány. A lányok, akiknek kifogástalan a modoruk; csak akkor szólalnak meg, ha szólnak hozzájuk, tudják a helyüket, és hanyatt dobják magukat, és Angliára gondolnak, amikor ezt kívánják tőlük.
A tizenhat éves Gemma önálló egyéniség.
A londoni Spence Akadémiára akkor íratják be, amikor Indiában tragédia sújt le a családjára. Gemma magányos, bűntudattal küszködik és hajlamos a jövőt illető látomásokra, amelyek kínos pontossággal valóra is válnak. Az Akadémián hűvös fogadtatásban részesül. Ám nem teljesen magányos: egy rejtélyes fiatalember követi, aki óva inti attól, hogy megnyissa a lelkét a látomások előtt.
Gemma képessége ugyanis, amivel magához vonja a természetfelettit, itt, a Spence-ben teljesedik ki. Itt kerül kapcsolatba az iskola legbefolyásosabb leányklikkjével, és itt fedezi fel, hogy az anyja kapcsolatban állt egy Rendnek nevezett titokzatos csoporttal.
És itt vár rá a sorsa... amennyiben hisz benne."

Egy újabb trilógia vette kezdetét ezzel a kötettel, a folytatása (Lázadó angyalok) előre láthatólag ebben a hónapban fog megjelenni a Könyvmolyképzőnél.
Kíváncsian várom.

Libba Bray 1964-ben született Texasban.
Színdarabok, novellák, esszék írónője is.

Bartos Erika: Zsákbamacska; Százlábú

11:17 2 Hozzászólás
Igaz, gyerkőc még csak 10 hónapos, de már most vannak kedvenc könyveink.
Mesék terén a Boribon-sorozat, versek terén pedig Bartos Erika verses könyvecskéi a Zsákbamacska és a Százlábú.

Mindkettőben nagyon aranyos kis rímelős, pattogós versecskék vannak, szépen megrajzolva, amolyan "bartoserikásan".
Bár, mi még kicsik vagyunk, de a későbbiek folyamán milyen klassz is lehet készíteni pl. egy papírsárkányt és közben mondani a versecskét; vagy készíteni az őszi falevelekből a nyuszit a hozzá való versecskével, stb.

"Bartos Erika pontosan tudja, mi érdekli az egészen piciket és az óvodásokat! Most -a sok mesekötet után- versbe foglalta mindazt, ami a számukra lényeges: a kukásautótól a szilvásgombócig, a betegségtől a hisztiig, mindent. A könnyen megjegyezhető és csengő-bongó versek a fantasztikusan kedves rajzok kíséretében azonban nemcsak a gyerekek, de a szülők kedvenceivé is válnak majd."

Amint megjelent a második kötete, azonnal meg is rendeltük.
Szerintem ez egy kicsit nagyobbaknak való.

"Az ország kedvenc mesélője, Bartos Erika újabb verseskötettel jelentkezik, melyben ezúttal nem szilvásgombóc és kukásautó alkotja a sorvégi rímeket, hanem mondjuk Elemér doktor, egy Trabant, léggömbök, hóember, évszakok, buborék, szivárvány, hókotró, százlábú, mackóbarlang, szánkózás, apák..."

Bartos Erika honlapját itt találhatjátok.
http://www.bartoserika.hu/index.htm

2009. november 24., kedd

Danielle Steel: A kettes lakosztály

11:22 0 Hozzászólás
Ennek a könyvnek a főszereplője sincs könnyű helyzetben, de a végén jól alakulnak a dolgai. Itt is férj próbálná irányítani felesége életét, egy ideig ezért sem mer a feleség lépni. Aztán Tanya előtérbe helyezi régi álmát, amit a férje, családja miatt tett félre.

A könyvről:

"Tanya Harrist nem mindennapi írói tehetséggel áldotta meg a sors, ő azonban úgy döntött, hogy elsősorban feleség és anya szeretne lenni. Hogy minél több időt tölthessen a családjával, otthon dolgozik, ifjúkori álmait eltemetve, többnyire televíziós szappanoperákat ír. Ám békés kertvárosi otthonában egyszer csak megcsörren a telefon. New York-i ügynöke keresi meg egy rendkívüli ajánlattal: Douglas Wayne, a neves hollywoodi filmproducer egy bestseller regényből készülő film forgatókönyvének megírására kéri fel az asszonyt. Tanya lelke mélyén érzi, hogy ezt a lehetőséget nem szabad elszalasztania, de kétségek gyötrik: képes-e egyszerre betölteni a gondoskodó feleség, a jó anya és a sikeres író szerepét? Férje és gyermekei bíztatására mégis eleget tesz a felkérésnek, és - reményei szerint csupán néhány hónapra - Hollywoodba költözik. Csakhogy amint átlépi a híres Beverly Hills Hotel egyik fényűző lakosztályának ajtaját, egészen új világba csöppen, ahol maga is valósággal újjászületik. Vajon vezet-e út visszafelé?"
Forrás: bookline.hu

2009. november 23., hétfő

Alyson Noel: Evermore- Mindörökké

15:22 0 Hozzászólás
Mielőtt még olvastam volna az Evernight-ot és az Evermore-t, biztos voltam abban, hogy mind a kettő amolyan Twilight lesz kicsit másképp.
Nem jött be a megérzésem.
Bár tény és való, hogy az Evernight szintén vámpíros volt, de egészen máshogy, az Evermore-nak meg semmi köze sincs a vámpírokhoz. Ez ugyanis a halhatatlanokról szólt. (Akik nem vámpírok.)

A regényt a hétvége alatt kivégeztem, nagyon tetszett.
Nem volt olyan romantikus, mély érzésű, mint pl. a Twilight, de annyira rejtélyes volt, hogy nem tudtam letenni.
Ráadásul a vége felé egészen ezoterikus lett.

Mint az összes vörös pöttyös könyv, ebben is egy tini lány a főszereplő, aki egy balesetet túlél, aztán hallja mások gondolatait, szellemeket lát (pl. a saját hugát); majd feltűnik természetesen a színen a rejtélyes, szívdöglesztő lovag, akiért az összes lány (és néhány fiú) epekedik, de ő persze a teljesen átlagos lányt választja. ... És így tovább, és így tovább.
(Bírom ezekben a könyvekben, hogy az intimebb jelenetekre nem kerül sor.)

És annyira várom, hogy a kezembe kerülhessen a második kötete, mint anno a New Moon-t vártam. (Úgyhogy hamarosan rohanok is a könyvtárba előjegyeztetni.)

"Fordul a kocka. Rajtad a sorS!
A családból egyedül Ever élte túl a szörnyű balesetet. A lány arra eszmél a kórházban, hogy látja az emberek auráját, hallja a gondolataikat és egyetlen érintésből kiolvassa élettörténetüket. Egy másik városba, új iskolába, idegen társak közé kényszerül. Retteg minden érintkezéstől, nehogy fény derüljön különös adottságaira, így aztán hamarosan ki is közösítik, mint afféle magának való csodabogarat. Aztán egy napon Damen mellé sodorja a sors szeszélye. Ever döbbenten észleli, hogy nem látja a fiú auráját, nem hallja a gondolatait, és hiába érinti meg, Damen őrzi titkait. Márpedig titka rengeteg van.
Valaki megpróbálja megölni Evert.
Mi köze az ármányhoz Damennek? Mióta jár a fiú a fény és a sötétség határvonalán? Mitől olyan sorsszerű a köztük kibontakozó szerelem? Tudd meg a titkukat! Örökké emlékezni fogsz rá."

Alyson Noel első regényét 2004 februárjában jelent meg.
Eddigi legsikeresebb műve a Halhatatlanok sorozat, melynek első része Mindörökké (Evermore) címmel 2009 elején jelent meg és egyből a The New York Times sikerlistájának élére került.
A személyes blogján kívül fenntart egy Myspace, egy Facebook és egy Twitter oldalt is.

Könyvei:
* Faking 19 (2005)
* Art Geeks and Prom Queens (2005)
* Laguna Cove (2006)
* Fly Me to the Moon (2006)
* Kiss & Blog (2007)
* Saving Zoe (2007)
* Cruel Summer (2008)

Halhatatlanok sorozat
* Mindörökké (Evermore, 2009) Magyar kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
* Kék hold (Blue Moon, 2009)
* Shadowland (2009)
* Dark Flames (201

A. J. Christian: Mit keresett Isten a hálószobában?

14:57 0 Hozzászólás
Nagy élményt jelentett nekem ez a könyv, mikor úgymond egy válság kellős közepén a fejemre esett. Nyaralni voltunk, és nekem a nyaralás jó régen egyet jelent az olvasmányélmények begyűjtésével is. Vagy megyünk és isszuk az új környezetet, vagy pihenünk és isszuk a könyveket. Ilyenkor regényeket olvasok inkább, mert máskor nem lehet a letehetetlenbe olyan egyszerűen belevágni, de a lelkem nem volt ráhangolva semmire.

Kinyitottam hát sok más próbálkozás után ezt a könyvet. Percek alatt aha érzésem lett. Segített érteni, megérteni. Miközben témája dacára letehetetlen is volt számomra - a legtöbb szakkönyv nem sarkall arra, hogy nekikezdjek az első oldalon és végignyomjam - ez falatta velem az oldalakat szép sorban. Egészen új volt a stílus, hogy egy baráti/tanítói beszélgetést rögzített és így kérdés-felelt módra ismertem meg egy látásmódot egy olyan hétköznapi témára, ami mindenki számára alapvetően előfordul. Eltért minden eddigi olvasmányomtól.
Egészen új (nekem új) szemléletet tett le elém, és én mindig arra gondoltam közben, így akarom érteni a világot! Nekem ez így logikus lesz, érthető lesz, én is így gondolok sok mindent..valójában.
Arra gondoltam, még ha közben tudtam is, ezt megcsinálni a nem egyszerű, egyetérteni még könnyű, de olyan nagy változásokon kell átverekedni magam (magunk). Rá voltam hangolva, érdekelt sorban minden szó, és azt vettem észre közben gondolkozom, pörget, töprengtet, és észrevétlen is csak az foglalkoztat a nap többi részében is ennek fényében mit hogy lenne jó.
Valami ilyen látásmód, elképzelés mentén megélni az életet, erre figyelni, pl. elszakadni mások félelmekre felépített világától, elvárásától, akaratától, és persze a magunkét sem erőltetni másokra.
Szabadság, az élet, a saját élet megélése.
A nyakon csíphető elfojtások, melyek a mélyben szétszednek, beteggé tesznek, eltorzítanak. Az utolérhető kompenzációk, önámítások.
A figyelem kiterjesztése, megélése. Az igazi érzelmek elfogadása, és betöltése motivációs sugárhajtású járgányunk tankjába, hogy tényleg repülhessünk.
Átnyomott a válságon.

Egy kis simogató részlet: " Nos, a Nő az Univerzum egyik legragyogóbb ékszere. Egyedülállóan csodálatos teremtmény; határtalan, odaadó lénye, a lágyságában és a befogadásban megnyilvánuló teremtő ereje végtelen. Mivel a Nő az érzelmek skáláját a lehető legszélesebben bejárja, cselekedeteiben mindig ott lüktet a kiszámíthatatlanság gyönyöre. Legparányibb érintése, pillantása is maga a misztikum, a rejtély tökéletessége."


Egy kis életigenlés:
"...az egónak bármennyire is fájt, be kellett látnia, hogy szükség van a gyeplő elengedésére: az embernek szüksége van az öntudatlanságra, a felszabadult jókedvre, az eksztázisra, a zabolátlan érzelmekre, mert csak így nyerhet energiát. A legtökéletesebb öntudatlanság, a leglényegesebb öntudatlan állapot pedig, amely a legtöbb energiát adja, a szeretet, a szerelem és a szexualitás.

S a férfi-ego azt vette észre, hogy ezt sem ő, hanem a „gyönge nő” irányítja.
Mert hát erről van szó: hiába jelentkezik a férfi nemi vágya, ha a nő nemet mond. Az ősi közhely igaz, bizony, a nők választanak. Egy férfi akarhat bármit, ha a nő nem tárja ki a kaput.
"

Ami nekem azt is jelentette bárki akarhat bármit, ha a másik nem tárja ki a kapuit.

Catherine Millet: Catherine M. szexuális élete

14:12 1 Hozzászólás
Érdemes elolvasni ezt a könyvet. Egészen furcsa személytelen, már-már érzelmetlen látásmód. Miközben - talán pont ezért - kiélesíti az emberi észlelés határait. Az érzetekre, benyomásokra, tárgyiasult észlelésekre fókuszál. Érzelmekről, kapcsolatokról szó sincs. A szexualitást kiragadja minden szokásos kötéséből, és önmagáért tárgyalja. Már az is eszméletlen, hogy erre így képes.

Valószínűleg megdöbbentő hatással van a legtöbb emberre, mert szokatlan, mert provokatív, mert nem fér bele az általános szabadságnézetünkbe, erkölcsnézetünkbe. Ha mégis túl lennénk azon, hogy mi fér bele az életbe és mi nem, (rajtunk kívül álló emberek számára :-)) akkor érdemes egy kalandos utazásra indulni vele a Káma szutrán, és a romantikus lovagregényeken túl.

Jó olvasni, hogy van ilyen, és jó kósza pillanatokra azonosulni extrém élményekkel, észlelésekkel, érzetekkel. Színezi, színesíti a szexuális palettát, és egy kissé visszarangátja a párkapcsolatok szexuális részét a néha már túlzóan rózsaszín, szerelemközpontú, mármár szentimentális és naív romantikából, oda ahová való az életbe. Természetesen túlzással, egy másik új pólus kivilágításával. Nem az élet nem ezen a póluson, az élet máshol van, ez csupán egy újabb csúcs, amit bevenni, eszünkbe sem jutna még megpróbálni sem. De ha jobban elmerülünk ebben a liberális világnézetben, igazat kell neki adjak, néha jó így tárgyilagosan szemlélni az élet intim dolgait, gyakran ráerőltetett érzelmektől torzított viszonyait.

"Az ismert francia művészettörténész, Catherine Millet arra vállalkozott, hogy elbeszéli saját szexuális életét. Méghozzá zavarba ejtő nyíltsággal és egyértelműséggel. A Catherine M . szexuális élete minden idők egyik legmerészebb és legmegdöbbentőbb könyve, az erotikus irodalom unikális darabja. Ha Freud olvasta volna C. M. könyvét, egész koncepcióját sutba dobta volna a női szexualitásról. Catherine M.-nek számtalan alkalmi partnere mellett vannak állandó társai (akikkel csoportos szexet és mindenféle egyebet is űz), azonban a nagybetűs Szerelem mint olyan soha fel sem merül lehetőségként kapcsolataiban. Szeret a férfiaknak örömet szerezni és szeret maga is örömet kapni tőlük. Ennek különféle módjait számtalan történetben örökíti meg, miközban mindent a nevén nevez. Szexuális fantáziálásairól, maszturbációi során szerzett részletes és alapos megfigyeléseiről is beszámol. És ezenközben nem közönséges, sokkal inkább tárgyilagos.

Catherine M. szexuális életéből tanulni is lehet. Nem szexuális fogásokat, hanem a partnerhez, a másik emberhez való elfogulatlan és - bármily szokatlan is egy erotikus munkával kapcsolatban ezt kiemelni, de - tiszteletteljes viszonyulást. Akiben a gyöpös előítéleteknél és fülledt tabuknál nagyobb a kíváncsiság a lehető és létező emberi dolgok iránt, az nagy élvezettel fogja olvasni ezt a könyvet."

Megjelent a könyv második része, ami az eddig olvasott cikkek szerint az első szöges ellentéte. Alcíme: A féltékenység (szószerinti fordítása a szenvedés napjai). Inkább a lélekkel és inkább a társával, párja nőügyeire feléledt féltékenységével foglalkozik, így akár tipikus átlagkönyv is lehet ebben a sok szerző által kedvelt témában.

Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai

14:11 0 Hozzászólás
A Flow (tökéletes élmény) folytatása. A harmadik évezred pszichológiája. Tényleg erről szól, rólam is, nekem is, értem is, egyetértek is, segített is. Az élet változik, és változik vele az ember környezete. A pszichológiai könyvek többségét rég porosnak éreztem. Szívesen olvasok klasszikusokat is, de volt bennem egy talán felszínre sem került hiányérzet. Hol vannak a mai jelenségek, a mai áramlatok, hatások? Hol van a mi életünk? Bizonyára sokan mondják/mondhatják erre nincs új a nap alatt, de ha kezünkbe kerül egy ilyen tudományosan megírt könyv egy témáról, amit talán csak a könnyed női magazinok fejtegetnek lényegsen felszínesebb módon, akkor leesik, hogy ez azért hiányzott. Én először olvastam A fejlődés útján-t és csak később A flowt Csíkszentmihályitól. Örülök, hogy így történt, míg a flow nem jelent számomra igazi újdonságot, talán ne jutottam volna el új könyvéig, ami nagyon aktuális számomra. Az én világomról szól, és nem régi generációknak. A könyv ehető. Nem egy elvont pszichológiai értekezés szaknyelven szakiknak. Nem mondom, hogy mindenki számára könnyed olvasmány lehet, de annak aki érdeklődik a miértek középmély értelme iránt feltétlenül hasznos. "A gének hatásai mellett a szerző tág teret szentel a Richard Dawkins által bevezetett kulturális mémek szerepének, melyek szintén evolúciós örökségünk részét képezik. Ha képesek vagyunk az evolúciós folyamat aktív és tudatos szereplőjévé válni, az nem csupán örömmel tölt el, de értelmet is ad életünknek. A Flow a tökéletes élmény pszichológiájával ismertette meg az olvasót, ez a kötet pedig rávilágít arra, miként emelkedhetünk felül evolúciós örökségünkön, és válhatunk tudatos formálóivá kaotikus világunknak, hogy egy harmonikusabb, élhetőbb bolygót teremtsünk magunknak." A Flow folytatása. A harmadik évezred pszichológiája. Tényleg, rólam is, nekem is, értem is, egyetértek is, segített is. "A gének hatásai mellett a szerző tág teret szentel a Richard Dawkins által bevezetett kulturális mémek szerepének, melyek szintén evolúciós örökségünk részét képezik. Ha képesek vagyunk az evolúciós folyamat aktív és tudatos szereplőjévé válni, az nem csupán örömmel tölt el, de értelmet is ad életünknek. A Flow a tökéletes élmény pszichológiájával ismertette meg az olvasót, ez a kötet pedig rávilágít arra, miként emelkedhetünk felül evolúciós örökségünkön, és válhatunk tudatos formálóivá kaotikus világunknak, hogy egy harmonikusabb, élhetőbb bolygót teremtsünk magunknak."

Itt olvashatunk
a szerzőről.







  • Flow – Az áramlat: A tökéletes élmény pszichológiája
  • Kreativitás – A flow és a felfedezés, avagy a találékonyság pszichológiája
  • A fejlődés útjai – a Flow folytatása
  • A következő 50 év (A tudomány a XXI. század első felében)
  • És addig éltek, amíg meg nem haltak (A mindennapok minősége)
  • Az öröm művészete (Flow a mindennapokban) 1997,2009

Békés Pál: Csikágó

8:22 0 Hozzászólás

Gangregény – olvasható az alcímben. A szűk körfolyosós, régi, budapesti bérházaknak sajátos hangulata van. Sokféle ember lakik itt, szerelem, keserűség, öröm és bánat hatja át a dohos belső udvar levegőjét. Békés Pál regénye, amely igazándiból hat novellából áll, elkalauzol minket ebbe a sajátos világba.

„Az író kötete a budapesti Csikágóban, a Keleti pályaudvar környékén játszódik. Ám a gangregény egymásba fonódó szálai nem csupán a pesti Csikágó gangjainak, körfolyosóinak, hanem az amerikai Chicago gengjeinek, gengsztereinek, szeszcsempészeinek világába is elvezetik az olvasót. Szerelmek, sötét tragédiák, történelmi korfordulók és ironikus történetek dús szövevénye ez a hihetetlenül sokszínű, fordulatos és szórakoztató kötet.”
– olvasható az ajánlóban.


Személy szerint a „Tejpor” című történetet emelném ki a könyvből, mivel ez érintett meg a legmélyebben. (Talán mert nekem is kisbabám van?) Forradalom, pincébe bújt emberek, köztük két anya, akinek apad a teje, a csecsemők meg ordítanak az éhségtől. Vajon sikerül tejport (mai nevén tápszert) szerezni az utca túloldalán lévő patikából, miközben egy mesterlövész titokban durrogtatja puskáját minden egyes emberre és tárgyra, ami csak a látóterébe kerül? Erről (is) szól eme novella. A többit tessék elolvasni!


A szerzőről:
Békés Pált gyerekként ismertem meg, akkor olvastam a „Borz a sámlin” c. könyvét, amely – mily véletlen - szintén egy gangos házban játszódik, ahová lakóként beköltözik egy borz :)

Életpályája:
Tanulmányait a budapesti Radnóti Gimnáziumban, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar – angol összehasonlító irodalomtörténet szakon 1975–80) végezte. Közben az érettségi után kérdezőbiztosként is dolgozott. 1980–81-ben magyar és angol nyelv tanárként dolgozott. 1994 és 1996 között a Magyar Televízió Irodalmi, Képzőművészeti, Színházi Stúdióját (IKSZ) vezette, majd 1997-től 2000-ig mint színházért és irodalomért felelős szerkesztő dolgozott. 2000-től az IBBY (International Board on Books for Young People Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) magyar bizottságának elnöke. 2004-ben a nagy-britanniai magyar kulturális évad, a Magyar Magic művészeti kurátoraként dolgozott. 2005-ben A Nagy Könyv olvasásnépszerűsítő mozgalom ötletgazdája. Többek között Vlagyimir Nabokovot, Anthony Burgesst, Woody Allent fordított angolból. Két gyermeke van: Bálint és Dorottya. (Forrás: Wikipedia)

2009. november 22., vasárnap

Alekszandr Szergejevics Puskin: Jevgenyij Anyegin

20:21 3 Hozzászólás
Most egy olyan műről fogok írni, ami bár nem friss olvasmány, de kiverni a fejemből remélhetőleg sose fogom tudni.
Egy bizonyos életszakaszomban nagy hatást tett rám, segített abban, hogy talpra tudjak állni egy szerelmi bánatból.
Többször is elolvastam azóta, mindig valami újat mutatott, mindig valami más mondanivalója volt. Puskin egyszerűen zseniálisat alkotott.

"A révült, néma szenvedőben
Ki nem látná meg most a bút,
Az önfeledt, nagyúri nőben
Tanját, a régit, szomorút.
Részvét csap Jevgenyij szivébe,
S vad fájdalommal dűl elébe.
Megreszket erre szótlanul.
Tekintete arcára hull,
Nem fedd, nem képed el... De látja
Kínban kihamvadt két szemét,
Rimánkodó tekintetét,
Melyből némán beszél a vádja.
A lány, ki vágyott, álmodott,
Most újra él, feltámadott!" (Áprily Lajos fordítása)

Szerelmi csalódásban szenvedő tini lányoknak, én "receptre" írnám fel. ;)

A műről írni nem fogok, már csak azért sem, mert tudtommal szerencsére még mindig kötelező olvasmány a középiskolákban és bizony mindenki olvassa el, mert zseniális.
A ritmusa, a nyelvezete, az érzelmek, a szereplők, mind-mind csodálatosak.
Hasonló érzelmeket lobbant fel nálam Tolsztoljtól "Anna Karenina", de az majd egy másik bejegyzés lesz.

"A szentimentális regényeket olvasgató, önmagát regényhősnők helyébe képzelő Tatyjána beleszeret a távoli fővárosból érkező Anyeginbe. A világirodalom egyik leghíresebb levelében szerelmet vall neki, a férfi azonban visszautasítja. Aztán a regény végén a két főhős újra találkozik: ekkor a nagyvilági férjes asszony, Tatyjána kap szerelmes levelet Anyegintől, és ő utasítja vissza a férfit. Bár van még a regényben névnapi ünnepség, rejtélyes álom, tragédiába torkolló férfibarátság, halálos kimenetelű párbaj, mégis egyszerű cselekmény ez. A varázs azonban évszázadok óta tart. Ahogy a magyar irodalom egyik legnagyobb Anyegin-rajongója, Kosztolányi Dezső írta: "Ott áll Tatjána, Olga, Anyegin és Lenszkij, mint egy örökkévaló álomban, mozognak, sírnak és teáznak, egymásra merednek, s úgy rémlik, nem is múlnak el soha."
Szépirodalmi munkáit minden eddiginél bővebb válogatásban közreadó sorozatunk első kötetében Puskin "klasszikus" verses regényének, a Jevgenyij Anyegin-nek két teljes fordítását (Áprily Lajosét és Galgóczy Árpádét) és két megejtően szép fordítástöredékét (Vas Istvánét és Weöres Sándorét) veheti kézbe az olvasó: Áprily nőiesen kecses, költői Anyegin-jét, a puskini regényforma szigorúságát megjeleníteni képes, rideg-lélekelemző Galgóczy-Anyegin-t, Vas István félbemaradt dandy-eposzát és az Anyegin-strófába beleszerelmesedő Weöres önfeledt játékait."

Alekszandr Szergejevics Puskin (Moszkva, 1799. június 6.- Szentpétervár, 1837. február 10. orosz költő, író, drámaíró, az orosz irodalom fejlődésének meghatározó alakja, aki mindhárom műnemben maradandó alkotásokat hozott létre. A modern orosz irodalmi nyelv megteremtője.
Forrás és a bővebb életrajz a műveivel együtt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Alekszandr_Szergejevics_Puskin

Danielle Steel: Áldott teher

17:08 1 Hozzászólás
A könyv témája egy mai probléma: a meddőség. Hiába van meg egy párkapcsolatban minden (vagyon, karrier, stb), ha nincs meg az, amit a szívük mélyén a legjobban szeretnének: egy kisbaba. A könyvben 3 házaspárról ír az írónő, mindenki máshogy éli meg ezt a helyzetet.

A bookline.hu oldalon találtam egy jó összefoglalót a könyvről:
""Áldott" helyett "áldatlan" állapot: az emberi párkapcsolatok talán legnagyobb teherpróbája. Danielle Steelnek, a világ egyik legnépszerűbb írónőjének 30. regénye férfiaknak és nőknek egyaránt fontosat és maradandót mond. A könyv központi témája a meddőség drámája, a gyerek iránti vágy hihetetlen tettekre késztető, elemésztő hatalma. A történet szereplőinek - látszólag - mindent megadott a sors: vagyont, karriert, tartalmas, szórakoztató életet. Csak egyet nem: a szerelem igazi hajtórugóját és esetenként sajnos kioltóját: a gyermeket. Steel sodró művének három házaspárja más-más módon szembesül ugyanazzal a gyötrő gonddal: kibírja-e két ember szerelme, ha egyikük sterilitása miatt nem születhet meg az "áldott teher"?"

Személy szerint én szeretek olyan könyveket olvasni, amiben olyan dologról írnak, ami a mai világban gyakran megtörténik.
Az élet rendje az lenne, hogy mindenkinek lehetne saját kisbabája, de amint tudjuk, az élet nem ilyen egyszerű. Valakinek sikerül. Valakinek nem, pedig nagyon szeretne és nem sikerül...
Én még nem járok ott, hogy gyereket vállalhassak. 23 éves vagyok és ez elvileg az utolsó évem a főiskolán. Mivel szigorítottak már a gyerekek után járó pénzeken, így a szülés előtt min. 1 évet kell dolgozni, hogy az anyuka kaphasson pénzt. Szóval így 25 éves koromnál előbb nem lesz gyerekem. Ami egy részről nem is baj, mert még nem vagyok elkésve, de van bennem egy kis félelem. Van egy komoly gerincbetegségem, ami miatt már az első hónaptól veszélyeztetett terhes lennék. A másik félelmem: mi van akkor, ha én is meddő vagyok? Nincs kizárva... Tudom, ezek még távoli dolgok, de már foglalkoztatnak. Ha úgy alakul a helyzet, hogy nem lehet saját kisbabám, nem adom fel, hiszem, hogy meg tudom majd oldani, hisz van elég akaraterőm, mert már elég sok lehetőség kínálkozik e téren.

Danielle Steel: Hullócsillagom

17:02 0 Hozzászólás
A könyvről:
"Az amerikai Danielle Steelről, a világ talán legolvasottabb írójáról kevesen gondolnák, hogy élete drámai fordulatok, tragikus epizódok sorozata. Legújabb könyve híres zenész-költő fia, Nick Traina - betegségével vívott - hősies küzdelmének krónikája. Nem regény, hanem lebilincselő, lelkesítő igaz történet. Az Egyesült Államokban mintegy hárommillióan szenvednek a mániás depresszió kínzó, alattomos betegségétől. Hazánkban is százezreket érint a kór. Danielle Steel könyve elsősorban róluk, nekik és környezetüknek szól."
Forrás: bookline.hu

Ez a könyv nagy hatással volt. Akik olvasták, nem mindenkinek tetszett. Nekem tetszett. Ehhez a könyvhöz szeretnék még megemlíteni egy nagyon személyes vonatkozást. Ezt a könyvet olvasva döbbentem rá, hogy én is mániás depresszióban szenvedtem. Miután ezt a könyvet elolvastam, kicsit jobban odafigyelek arra, hogy ezt kerüljem. Lehet, hogy furcsának tűnik, de rám jó hatással volt ez a könyv.

Anna Godbersen: Luxe girl

8:08 3 Hozzászólás
Mikor a könyvet a kezembe vettem, a cím alapján arra gondoltam, hogy a jelenben játszódó dúsgazdag fiatal lány életéről fog szólni a történet. Így eléggé meg is döbbentem, hogy 1899-ben játszódik.
Igazából túl nagy hatást nem tett rám a történet, amolyan "egyszer el lehet olvasni" kategória.


Amire a könyv leginkább fel tudja hívni a figyelmet, az az, hogy ne a látszatnak higgyünk.

A látszat nem minden.

Tény és való, hogy az egyszerűbb, de próbáljunk meg a látszat mögé nézni, mert ott vannak az igazán mély érzések és gondolatok. Ott van az ember.


"A gyönyörű és gazdag lányok kegyetlen játékokat űznek.
A hamis mosolyú szívtiprók bűnös vágyakkal teltek. Hazugságok, titkok, botrányos viszonyok. 1899, Manhattan

Képzeld el, hogy Jane Austen a legvadabb Bad Girl...
Az elbűvölő Elizabeth Holland New York egyik befolyásos és gazdag családjának leánya; bálkirálynő, aki úgy játszhat a férfiszívekkel, ahogy neki tetszik. Ám egy nap rossz hírek érkeznek, a családot anyagi csőd fenyegeti. Liz egy módon mentheti meg a becsületüket, ha hozzámegy Henry Schoonmakerhez, a nőcsábász, részeges, de gazdag fiúhoz. Az esküvő gondolatát mindketten gyűlölik, Elizabeth gyermekkori szerelmével folytat viszonyt, míg Henry a Holland család kisebbik lányát szédíti. Ekkor a városi bulvárlapok kedvelt szereplőjét, Manhattan üdvöskéjét, az álompár női tagját szörnyű baleset éri. Elizabethet sokan irigyelték, de vajon kinek állhatott érdekében végleg elhallgattatni? A fényűzés világában öt fiatal veszélyes életet él. Az ártatlanság kora számukra korántsem ártatlan."

A szerző további művei:
- Rumours- A Luxe Novel
- Envy

2009. november 21., szombat

Danielle Steel: Meghallgatott imádságok

15:01 0 Hozzászólás
Danielle Steel-től már nagyon sok könyvem van meg. Olvastam olyat is, amit a könyvtárból vettem ki, nincs meg saját példányban. Mindegyik könyve elgondolkodtató volt számomra.

A könyv rövid tartalma:
Faith Madison a gazdagok irigylésre méltó életét éli Manhattanben bankár férje oldalán. Két lányt nevelt fel, s mindvégig teljesítette a feleség és anya feladatait. Ám a szíve mélyén olyan titkot őriz, amelyet senkivel nem oszthat meg. Mostohaapja váratlan halála változtatásokkal és felismerésekkel teli úton indítja el a nőt. Elszánja magát, hogy valóra váltja régi álmát és beiratkozik a jogi egyetemre - férje heves tiltakozása ellenére. Állandósulnak a veszekedések, döntésével jószerivel veszélybe sodorja a házasságát. A nehéz időszakban egyetlen vigasza a gyermekkori barátjával folytatott levelezés.
Forrás: bookline.hu

Erről a könyvről az a véleményem, hogy ebben itt megjelenik egy olyan női-férfi kapcsolat, amiről már azt hihetné egy 21. századi ember, hogy már a múlté.
Faith élete a férjéről és a 2 lányáról szólt, de miután a legkisebb lánya is elkerül otthonról, nem találja a helyét. A gyerekek születése előtt jogi karon tanult, de abbahagyta. Vissza szeretne térni a tanuláshoz. A férje nem nézi jó szemmel, sőt választás elé állítja: ő vagy a tanulás. Faith férje szerint neki már van munkája: őt teljes mértékben kiszolgálni. Közben a férj megpróbálja a lányokat anyjuk ellen uszítani. Egy tanulmányi útról korábban ér haza Faith és rádöbben arra, hogy a férje megcsalta őt. Persze a férj borul ki jobban, ő adja be a válópert, arra hivatkozva, hogy Faith tette tönkre a házasságukat, mert tovább akart tanulni. A férj viszonya több hónappal korábban kezdődött, mint ahogy Faith elkezdett gondolkodni a továbbtanuláson...
Több részletbe már nem nagyon mennék bele, de szerintem már ebből is kivehető egy nagy probléma: a férj uralkodni akar feleségén, azt szeretné, hogy minden úgy legyen régen, ahogy neki jó. Egy mai kapcsolatban már nem szabad ennyire uralkodni a másikon. Mindenkinek meg kell lennie a saját mozgásterének.

2009. november 20., péntek

Eric Berne - Emberi játszmák

21:25 1 Hozzászólás
 Az ember társas lény, ennél fogva azt gondolom, hogy szükségszerűek egymás közötti játszmák . Véleményem szerint ez a könyv utat mutat önmagunkhoz embertársainkkal való kapcsoltainkon keresztül, illetve segít megérteni viselkedésüket.


Fülszövege:
Eric Berne, az 1970-ben elhunyt amerikai pszichiáter ezt a könyvét segédkönyvnek szánta szakemberek számára. Ő is és a kiadó is meglepetéssel tapasztalta, hogy a kötet rövid idő alatt laikusok körében is bestsellerré vált, s ma már minden idők egyik legnépszerűbb pszichológiai tárgyú munkája. Hogy mi e páratlan siker titka? Talán az, hogy a szakzsargont nem ismerő olvasó számára is rendkívül frappánsan, lépten-nyomon "aha" élményt kiváltva tárja elénk mindennapjaink (élet, házassági, szexuális stb.) "emberi játszmáit".

A tartalom három részre osztható.
Az első rész nyelvezete az elméleti bevezető funkciójánál fogva nehezebb. Én át is ugrottam először, és a többi rész elolvasása után tértem vissza rá. Első sorba a fogalmak tisztázásáról szól.
Játszmatár a második rész címe. Berne a leggyakrabban előforduló játszmákat mutatja be. A szereplőket felsorolva, a célok bemutatásén keresztül példákkal ismerteti őket. Vázolja a játszmák téziseit, menetét, majd pedig az antitézist, hogyan lehet kivédeni, feloldani egyes játszmát. Vannak jászmák, amelyek annyira rögzültek az egyén életébe, hogy csak szakember segítségével tud megszabadulni tőle, vagy kifejezetten káros ha nem tudja alkalmazni, vagyis nem talál partnert a jászmájához. Berne leírja azt is, milyen társadalmi és pszichológiai paradigmákból állnak az egyes játszmák, menetét lépésekre bontja le, és felsorolja milyen előnyökhöz juthat a "játékos". 
A harmadik részben a lehetséges "megoldásokról" olvashatunk, hogyan nyerhetünk autonómiát, ha valaki ránk erőltet egy játszmát. Rávilágít a játszmák jelentőségére, és arra, hogy valójában mindannyian játékosok vagyunk.

Ajánlom mindenkinek, aki szeretné megérteni az embereket. Talán empátia fejlesztőnek is nevezhetem.

2009. november 19., csütörtök

Fejős Éva: Bankok, tranzit

20:43 0 Hozzászólás

A történet több szálon fut, ezért az elején figyelni kell, hogy ki kicsoda, ki mikor hol van, de a végére "kitisztul" minden. Jónak találtam ezt a könyvét is Fejős Évának.


A könyvről:
"Bangkok. Ölelő, forró, egzotikus város, ahol a múlt és a jövő összekapcsolódik, és ahol bármi megtörténhet… és meg is történik. Hét ember sorsa keresztezi egymást ebben a metropolisban. Hét ember, hét kereső, akiknek ez a város talán az utolsó állomás. Vagy az első egy új élet felé? David, a sikeres üzletember már évek óta nem találja azt a nőt, akit hagyott elmenni, és akiért most felrúgná egész életét. Helen, a körülrajongott fotómodell, karrierje csúcspontjára érkezett, mégis csupa kétely és bizonytalanság. Paul, aki világéletében outsidernek tartotta magát, végre mer élni, de talán már késő… Anne, aki nem olyan régen még boldog feleség és anya volt, meg akarja érteni, miért vesztett el hirtelen mindent. Simon, a kiváló orvos egy nőt keres, akit nagyon szeretett, és akinek nem tudta megadni azt, amire a nő vágyott. Saolla, a Cowboy utcai madám talán segít neki abban, hogy megtalálja – legalább önmagát. A kiskorában örökbe fogadott bájos Lian a gyökereihez tér vissza, amikor megtudja, hogy Thaiföldön született. Miért éppen ők heten? Miért érkeztek egy időben Bangkokba…? Hihetünk-e a véletlenekben?"

Könyv olvasása közben meg lehet tudni ezekre a kérdésekre a választ. :-)

Forrás: bookline.hu

Fejős Éva: Hotel Bali

20:35 2 Hozzászólás

Ezt a könyvet a vizsgaidőszak közepén olvastam/olvastuk ki. Tesóm kapta kölcsön az egyik csoporttársától ezt a könyvet. Ő szigorlatra készült, közben olvasta ki. Én is két nagyon fontos vizsgára való készülés közben olvastam magát. A történet érdekes, le se lehet tenni, jól lehet vele haladni... ;-)

A történet röviden:
"Négy barátnő: Dóra, Gabi, Szilvi és Judit. Tizenévesen Budapesten, egy mámoros és tragédiába torkolló buli után fogadalmat tesznek, hogy elhagyják az országot. Máshol kezdenek új életet, ahol a múlt nem éri el őket. Megesküsznek: tizenhét év múlva újra találkoznak… A sors négyüket a négy égtáj felé veti: Dóra a földi paradicsomban, Bali szigetén köt ki, de ott is csak élete szerelmére gondol. Szilvi titokban regényt ír, melyben barátnőinek is fontos szerep jut, Gabi két sikeres férfi között őrlődik, Judit pedig megszerzi magának azt a pasit, akiről korábban csak csendben álmodozott… Tizenhét év telt el, közeledik a nagy találkozás… Vajon megtalálták a boldogságot? Elárulhatják-e egymást a barátok a szerelemért? Mit rejt a titokzatos közös múlt, és van-e feloldozás?"

A válaszokat a könyv olvasása közben meg lehet tudni... :-)

Forrás: bookline.hu

Görög Ibolya: Protokoll az életem

14:45 1 Hozzászólás

Egy csapatépítő tréningen találkoztam először Görög Ibolyával, aki a protokollról tartott nekünk előadást. Nem volt kérdés, hogy amint lehet, megveszem a könyvét.
Mi szükségünk protokollra? Kérdezhetnétek. Ám ha jobban belegondolunk, a protokoll kitölti mindennapjainkat. Hiszen találkozunk emberekkel, akiknek köszönünk (jobb esetben
), akikkel talán kezet is fogunk; vendégségekbe is járunk, ahová ajándékot is viszünk, és a társasági események alkalmából (akár egy buli, egy színházi látogatás, vagy egy hivatalos tárgyalás) is figyelünk például arra, mit veszünk fel. Főleg mi, nők ☺ És azt hiszem, titeket is zavar, ha egy előadás alatt megszólal egy mobiltelefon. Ez mind mind protokoll-kérdés.

Görög Ibolya könnyed, olvasmányos stílusával foglalja össze azokat a helyzeteket és viselkedés-formákat, amelyekkel mind hétköznapi életünkben, mind hivatalos alkalmakkor találkozhatunk. Az egyes fejezeteket az ún. "szörbet"-ek teszik még színesebbé, pl. olvashatunk Michael Jackson látogatásról is a Parlamentben.



"A könyv szerzője, Görög Ibolya 1987-től 1999-ig dolgozott a Miniszterelnöki Hivatal Protokoll Főosztályán. 1992-től mint protokollfőnök irányította, szervezte a kormány hivatalos rendezvényeit. Elméleti felkészültségét jelenleg a viselkedéskultúráról, a protokollról, a rendezvényszervezésről tartott előadásokon, írásokban hasznosítja, melyekben megosztja közönségével a - számos próbán szerzett - gyakorlati tapasztalatait is."


Én mindenki könyvespolcára ajánlom ezt a könyvet, akár csak néha-néha belelapozgatni, akár az egészet végig olvasni.

Claudia Gray: Evernight- Örökéj

11:07 2 Hozzászólás
Érdekes egy sztori, őszintén szólva én egy kicsit többet vártam volna tőle. Mindenesetre ahhoz elég jó volt, hogy felkeltse az érdeklődésemet a folytatása is.

Ami zavart benne az az, hogy 315 oldalas, de a 140. oldalig szó sem esett a vámpírokról. Minden olyan volt, mintha egyszerű bentlakásos tanulók életét olvasnám. Már gyanakodni kezdtem, hogy lehet még sem vámpíros könyv.
Aztán a 140. oldalon csak úgy berobbant, és vámpíros lett az egész. De nekem olyan furán vámpíros.

Faltam a sorokat, hisz volt benne egy aranyos kis szerelmi történet, kíváncsi voltam mi lesz a végkifejlete.
Aztán kb. 80 oldallal a vége előtt olyan fordulat következett be, hogy méltán illik rá a borító belső oldalán levő "meglep" jelző.
Vámpírok, vámpírvadászok, szerelmeseinkből hirtelen meg amolyan modern Rómeó és Júlia válik. ... Szóval érdekes volt, de akkora hatást nem tett rám, mint a Twilight.

"Amint betette a lábát az Evernight Akadémiára, azonnal tudta, hogy nem illik oda: a bentlakásos iskolában mindenki hátborzongatóan tökéletes, okos, elegáns - mintha megannyi kifinomult ragadozó közé került volna...
Az első adandó alkalommal meg is lép a suliból.
Csakhogy valaki megakadályozza a szökésben: Lucas, aki szintén kilóg a sorból, sőt, valóságos sportot űz abból, hogy még véletlenül se legyen olyan, mint az iskola nagymenői. Kettejük véd- és dacszövetsége hamarosan komoly vonzalommá mélyül, csakhogy közéjük furakodnak a múlt árnyai, réges-régi titkok élednek fel, s maguk a szerelmesek is egyre nagyobb veszélybe sodorják egymást. Minden, amiben addig hittek, meginog. Már semmiben sem lehetnek biztosak. És a csillagok állása sem ígér semmi jót..."

A kötet folytatása:
- Stargazer- Nézz az égre!

2009. november 18., szerda

Cecelia Ahern: U.I.: Szeretlek

21:33 0 Hozzászólás

Korábban már Niki írt Cecelia egyik könyvéről és ott utalt az U.I. : Szeretlek című könyvre. Nekem volt olyan szerencsém, hogy olvastam a könyvet és láttam a filmet is. A könyv és a film kicsit eltér egymásról. Gondolom, sokan látták már a filmet, így most arra nem is térek is. A könyv is annyira nagyon érdekes volt számomra, mint a film. (Először persze a filmet láttam, csak utána olvastam, kicsit meglepődtem az olvasás közben, hogy mennyire eltérő...)

A könyvről néhány szó:
"Holly összetörten, magába roskadva él férje halála óta, sokszor ahhoz sincs kedve, hogy kikeljen az ágyból és ennivalót készítsen magának. Úgy érzi, élete értelmetlen Gerry nélkül. Azonban egy nap minden megváltozik, amikor egy csomagot kap, benne több borítékkal. Holly ezentúl izgatottan várja minden hónap első napját, ugyanis akkor bonthatja fel az újabb borítékot és olvashatja el Gerry soron következő üzenetét – a feladatot az előtte álló hónapra. A feladatok teljesítésével Holly lassan újra megtalálja az utat az élethez. Visszatalál családjához, régi barátaihoz, új barátságokat köt. Dolgozni kezd, és életében először élvezi a munkáját, majd végül megnyitja szívét egy új szerelem lehetősége előtt. Holly újra megtanul élni."

Forrás: bookline.hu

Follow Us @soratemplates